Connect with us

Minden ami NFL

Bell nem hülye, inkább zseni

Én általában a többséggel ellentétben a játékosok pártját fogom a csapatokkal szemben a vitára okot adó szituációkban. Így volt ez például tavaly Bosa esetében és így van ez most is Le’Veon Bell ügyében is. Ezért szimpatizálok a legtöbb esetben Mike Florioval és a ProFootballTalk oldallal, akik hasonló nézeteket vallanak, ők is a játékosok oldalán állnak. Az alábbi cikkhez is ők adták az alapot, tőlük merítettem az ihletet, miszerint Bell egyáltalán nem hülye, hogy nem írja alá mindenféle kérdezés és ellenállás nélkül a franchise tenderét, hanem ellenáll és holdoutol. A Steelers viszont valamit nagyon rosszul és ellenszenvesen csinál.

[ppp_patron_only level=”4″ silent=”no”]

 

Miután a hosszú távú megállapodásra lejárt a határidő kicsit több, mint egy hónapja, a Steelers folyamatosan kapzsinak és ésszerűtlennek akarja beállítani Bellt. Kezdődött azzal, hogy kiszivárogtattak részleteket az általuk ajánlott szerződéssel kapcsolatban, de természetesen csak olyan részeket, amik azt mutatják, milyen jó ajánlatot is tettek le az asztalra, miközben elég sok fontos dolgot kihagytak a nyilatkozatukból. Aztán több alkalommal finoman beszóltak Bellnek, hogy ugyan írja már alá azt a tendert és jelenjen meg az edzésen, különben megfegyelmezik és baj lesz. A legújabb húzásuk pedig az volt, hogy megszellőztették, hogy Bell ügynöke már elfogadott egy szerződést a csapattal, azonban Bell az utolsó pillanatban visszamondta azt. Ezt természetesen Bell ügynöke teljes mértékben tagadta.

 

 

A Steelers próbálja a maga oldalára fordítani a szurkolókat és ez egyébként sikerült is, legalábbis a hazai és külföldi kommenteket elnézve. A legtöbben a csapat oldalán állnak és nem is értik, hogy Bell hogy képzeli, hogy egy ekkora gigantikus szerződést nem ír alá és nem jelenik meg az edzésen és minek “hisztizik” ennyit. Egyesek odáig merészkednek, hogy ilyeneket írnak Facebookon: “Ilyenkor törném el az ilyen bell félék gerincét és adományoznám el az összes pénzét hogy rájöjjön milyen jó élete lehetne ha nem lenne egy buta kapzsi fasszopó”. Na azért álljon meg a fáklyás menet…

 

Ahogy a csapat számára, úgy a játékos számára is üzlet ez az egész. Legalább részben, személye válogatja, kinek mennyire. A csapatok hatalmas erőfölényben vannak a legtöbb esetben. A draftról, az újoncok szerződéséről és azok újratárgyalásáról is jó kis vitatémát lehetne összerakni, de az inkább Donald kapcsán lenne érdekes, így azt hagyjuk meg most egy másik alkalomra. Bell esetében a franchise tag az érdekes. A játékosnak lejár a szerződése, végre saját maga dönthetné el, hogy melyik csapatban szeretne játszani és ő maga alkudhat ki egy szerinte megfelelő fizetést és szerződéses feltételeket.

 

Ehelyett a csapatnak megvan az a joga, hogy ne engedje ki a játékosát a piacra és kvázi erővel magánál tartsa őt. A csapat oldaláról persze ez tök jó dolog, a játékoséról viszont nem igazán fair, még ha egy csomó pénzt is kap adott esetben. A csapatnak megvan ez a joga, azonban a játékosnak is megvan az a joga, hogy holdoutoljon és ne jelenjen meg a csapat edzésein, neki jelenleg minden egyes edzés önkéntes alapon működik. A csapat is a játékos akarata ellenére cselekszik, ahogy a játékos is a csapat akarata ellen. Ezért nem értem ezt a kettős mércét, hogy ha a csapat részéről teljesen rendben van a franchise tag használata, akkor a játékos oldaláról miért nincs rendben az ellenállás.

 

Bell nem hülye, hogy nem írja alá rögtön a franchise taget. Sőt, inkább zseniális, amit csinál. A Steelers nem tudott neki olyan szerződést ajánlani, ami megfelelő volt számára. Így be kell érnie a franchise taggel, ami persze rengeteget fizet, de csak egy évre és fogalma sincs, mi lesz később. Az majdnem biztos, hogy jövőre a Steelers nem rakja rá a taget ismét, hiszen az már több, mint $14 milliót jelentene és biztos, hogy nem akarnak végigmenni ugyanezen a procedúrán, amin idén, hiszen szemmel láthatóan halálra idegesítette őket ez az egész szituáció és nem tudták, mit kezdjenek vele.

 

Bell taktikája jelenleg a következő: ha a Steelers akarata ellenére “fogva tartja” és nem adja meg neki azt, amire vágyik, amennyit szerinte ér és amit akár meg is kaphatna a piacon (legalábbis szerinte), akkor nem fog jófiút játszani és beállni a sorba. Bell példát statuál és a nagyon ritka példák egyike lesz, aki nem hódol be vakon a csapatoknak, akik a szabályokat hozzák a saját tetszésük szerint (persze van beleszólása a játékosok szakszövetkezetének, de a major sportok közül az NFLPA a leggyengébb, nagyon nehezen tudják érvényesíteni az akaratukat).

 

 

Bell ehelyett úgy gondolkodik, hogy – amennyiben a Steelers nem vonja vissza a franchise taget, ami azért elég meglepő lenne – neki bőven elég az alapszakasz előtti utolsó percekben (pár nappal a kickoff előtt) megjelennie a csapatnál és így is megkapja majd a 12,1 millió dollárját az utolsó centig mindössze 4 hónapnyi munkáért, majd év végén kimegy a szabadügynök-piacra mindenféle korlát nélkül és szabadon tárgyalhat bárkivel, akivel csak szeretne, amire eddigi karrierje során lehetősége sem volt.

 

És ha Bell tényleg visszautasította az ajánlatot, amit az ügynöke már elfogadott, akkor hagyjuk meg annak is a lehetőségét, hogy a várakozásokkal ellentétben nem jelenik meg majd az első hét előtt az edzőtáborban és tovább bosszantja a Steelerst, még ha ezzel pénzt is veszít.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!