Connect with us

Minden ami NFL

Ha még csak bírósági eljárás sincs, az NFL mégis milyen alapon tiltja el Elliottot?

Ugyan a deflategate még csak körülbelül egy éve fejeződött be, sokan továbbra sem értik, hogy az NFL-nek hogyan áll hatalmában eltiltani játékosokat, ha azokat nem csukták le, nem ítélték el, sőt, még akár csak meg sem vádolták hivatalosan. Pedig annyira nem is bonyolult.

 

A “hagyományos” igazságszolgáltatási rendszernek minden kétséget kizáró bizonyítékokra van szüksége. Peter Harvey, a korábbi New Jersey-i főállamügyész például elmondta, hogy az ohiói ügyész pontosan a magas szintű bizonyítási kényszer miatt nem tudta továbbvinni Elliott ügyét. Ezzel szemben az NFL fegyelmezési rendszerének elég a bizonyítékok túlsúlya is. Ez nagyjából azt jelenti konyhanyelven, hogy ha jobban hisznek az egyik félnek, akkor az a fél nyer.

 

Ez történt Ezekiel Elliott esetében is. Az NFL – most először – jobban hitt annak a nőnek, aki azt állította, hogy bántalmazták, mint a liga egyik legnagyobb sztárjának. E mellett pedig nem lehet szó nélkül elmenni, hiszen történelmi jelentőségű tett is lehet.

 

 

Az NFL az utóbbi években teljesen inkonzisztensen kezelt minden ehhez hasonló ügyet. A múltban az NFL nem nagyon hitt a bántalmazott, vagy állítólag bántalmazott nőknek, a kapcsolati és családon belüli erőszakot próbálta eltusolni, a szőnyeg alá söpörni. Ray Rice-szal nem foglalkoztak – amíg meg nem jelent a videó -, Greg Hardy is kapott újabb esélyt, Josh Brown pedig nevetséges módon mindössze egymeccses eltiltást kapott, miután bevallotta, hogy többször, brutálisan bántalmazta feleségét.

 

Pontosan emiatt tűnik a hatmeccses eltiltás túlzónak vagy keménynek. Mert eddig teljesen össze-vissza tiltottak el játékosokat. A Personal Conduct Policy viszont pontosan ezt a 6 mérkőzéses eltiltást tekinti kiindulópontnak az ilyen esetekben:

 

[quote]

“A Personal Conduct Policy megsértésé esetén, amikor az alábbi esetek állnak fent: (i) bűncselekmény vagy bűntett; (ii) családon belüli erőszak, kapcsolati erőszak, gyerekbántalmazás és bármilyen más fajta családi erőszak; (iii) szexuális zaklatás, ami fizikai erőkifejtéssel jár vagy olyan személy ellen irányul, aki képtelen védekezni, az első bűncselekmény esetén az elkövetőt kiindulópontként hat mérkőzéses fizetés nélküli eltiltás terheli, melyre hatással lehetnek súlyosbító vagy enyhítő körülmények.” – Personal Conduct Policy

[/quote]

 

A Ray Rice fiaskó után a tulajdonosok egybehangzóan megszavazták, hogy az NFL-nek saját fegyelmezési rendszere legyen, kvázi a saját bíróságukat állították fel. Ezzel felhatalmazták Roger Goodellt arra, hogy minden egyes esetben saját maga döntse el, hogy milyen ítéletet szab ki a játékosokra. Erre az egészre úgy kell tekinteni, mintha egy munkahelyi előírás lenne, ami felhatalmazza a munkaadót arra, hogy a törvényi eljáráson kívül saját maga is elvégezze a nyomozását és ha úgy ítéli meg, akkor büntesse, fegyelmezze alkalmazottját.

 

Ez tehát nem azt jelenti, hogy az NFL úgy tilt el bárkit is, hogy nem bizonyosodik meg bűnösségéről. Nem csak híresztelések alapján ítél, hanem lefolytatja a saját nyomozását, ahol nem kell annyira szigorú feltételeknek megfelelnie a bizonyítékoknak, mint egy rendes bíróságon. És szerintem ez teljesen rendben is van és logikus, hogy megvan a hatáskörük alkalmazottaik fegyelmezésére, büntetésére.

 

A szabályzat szerint az NFL-nek joga van megbüntetni alkalmazottját, ha “a játékos magatartása káros a profi futball integritására vagy a közvélemény bizalmára”.  Roger Goodellnek joga van arra, hogy saját nyomozást folytasson le, saját következtetésekre jusson és ezek alapján büntetéseket osszon ki. Eddig csupán két játékos, Tom Brady és Adrian Peterson pereskedett ez ellen, azonban végül minden bíró azt találta, hogy Goodellnek akkor is joga van erre, ha teljesen hibás következtetésekre jutott. Most Ezekiel Elliott lehet a harmadik, aki idáig viszi az ügyet, de meglepő lenne, ha ezúttal más döntés születne.

 

[quote]

“Nem elegendő egyszerűen elkerülni, hogy bűnösnek találjanak egy bűncselekményben. Mindannyian magasabb színvonalon kell, hogy tartsuk magunkat és felelősségteljes magatartást kell tanúsítanunk, ami az NFL értékeit közvetíti és ami jogszerű.

A bűncselekmény elkövetése miatt elítélt vagy büntetőeljárás lefolytatására kötelezett játékosok fegyelmezésben részesülnek. De még ha magatartásuk nem is eredményez büntetőítéletet, azok a játékosok, akik a szabályzatot megszegik, fegyelmezésben részesülnek.” – Personal Conduct Policy

[/quote]

 

Roger Goodell és az NFL pedig Elliott esetében is lefolytatta a saját nyomozását, ami könnyen lehet, hogy alaposabb volt, mint a rendőrségi nyomozás. Úgy tűnik, az NFL-nek több bizonyítéka volt, mint a hatóságoknak, ami nagyban köszönhető Tiffany Thompsonnak, Elliott volt barátnőjének és a magasabb fokú kooperációjának. Képi bizonyítékokat szolgáltatott az NFL-nek, a liga pedig külön orvosi szakértőt is bevont az állítások helyességének vizsgálatához. Az NFL teljes levele Elliott felé ide kattintva olvasható.

 

Elliott jogi csapata természetesen felháborítónak találta az ítéletet és szerintük az NFL kénye kedve szerint válogatott a bizonyítékok között, emellett megemlítik, hogy Thompson kisasszony bizonyítottan hazudott egy bántalmazás kapcsán és ezáltal azt sugallják, hogy nem igazán szavahihető véleményük szerint. Az ő teljes nyilatkozatukat ide kattintva olvashatjátok. Zeke Elliott nagyon nem örült a döntésnek és fellebbez az ellen és Adam Schefter információi szerint jó sokáig elhúzhatják ezt az ügyet.

 

 

Sokan felhozzák, hogy milyen sokáig tartott a nyomozás és a döntéshozatal, hiszen egy évvel ezelőtti esetekről beszélünk. Szerintem viszont teljes mértékben pozitív dolog, hogy az NFL nem rohant bele semmiféle ítéletbe, hanem összeszedett minden lehetséges információt és ezek alapján döntött, ezzel bőven csökkentve a rossz és elhamarkodott ítélet esélyét.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy az NFL megelégelte a folyamatos, teljes világ előtti megszégyenülést – amit például a Ray Rice ügy kapcsán és azóta kapott – és végre valahára megálljt parancsolnak ennek az egésznek. Az NFL egy új irányba lépett ezzel az ítélettel és ezzel azt üzenik, hogy mostantól nem söprik félre a bántalmazásos ügyeket, hanem igenis komolyan foglalkoznak velük és a szabályzatnak megfelelőn fogják büntetni a vétkes játékosokat.

 

A liga igazából azt üzeni, hogy még csak a közelébe se kerüljenek a játékosok ilyen helyzeteknek, különben az álmából felébresztett vad oroszlán fog rájuk lecsapni. A bántalmazás és a kapcsolati erőszak nagyon komoly dolgok és végre valahára az NFL sem fogja félvállról kezelni ezeket. Nem engedik, hogy ez elterjedjen és bármilyen szinten is rossz színben tüntessék fel a játékosok a ligát, a munkaadójukat.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!