Connect with us

Játékos Portré

Legenda a pályán és azon kívül is – Anquan Boldin

Anquan Boldin egy elképesztően kemény játékos volt, akit a valaha volt egyik legerősebb kezekkel áldott meg a sors és aki egy kis szerencsével halhatatlanná is válik majd a Pro Football Hall of Fame-ben, Cantonban. Az igazi nagyságát azonban nem a pályán, sisakban és vállvédőben mutatta meg, nem futballjátékosként, hanem emberként. 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Boldin a 2003-as NFL Combine-on egy híresen lassú 4.72 másodperces 40 yardot futott és a többi felmérője sem volt igazán jó. Nem is atletikusságában, sebességében rejlett a nagysága a Florida State korábbi elkapójának. Ezt a hiányát ellensúlyozta az, hogy a valaha volt egyik legerősebb kezekkel áldotta meg a sors. Legendásan jól húzta le a labdákat tömegben, ütés közben, játékosok felett, bárhogyan. Ha a közelébe került a labda elkapható távolságban és rá tudta tenni a kezét, akkor a disznóbőr biztosan nem szabadult onnan.

 

A Cardinals draftolta Boldint a második körben és úgy mutatkozott be a profi ligában, mint előtte senki. Rögtön első meccsén 217 elkapott yarddal nyitott, ami NFL-rekord nem csak elkapott yardként, de scrimmage yardként is. Rookie éve után megkapta az Év Támadó Újonca elismerést is 101 elkapásos, 1377 yardos és 8 TD-s teljesítménye miatt és ő volt az egyetlen újonc 2004-ben, akit beválasztottak a Pro Bowlba. De itt nem állt meg és tovább döntögette a rekordokat: neki kellett a legkevesebb mérkőzés az NFL történetében, hogy összeszedjen 200 elkapást (ezt azóta Odell Beckham megdöntötte). Aztán neki jött össze leggyorsabban a 300 elkapás. Aztán a 400. Aztán az 500. Aztán a 600.

 

Anquan Boldin az egyik legkeményebb elkapó volt, akit valaha láttam. A 2008-as szezon negyedik fordulójában akkora ütést kapott Eric Smithtől helmet-to-helmet, hogy az átformálta Boldin arcát. Műteni kellett, 7 lemezt és 40 csavart kellett rögzíteni a fejében. Az esetet látva elképesztő módon csak két meccset kellett kihagynia, majd mikor újra pályára léphetett, öt (!) touchdownt szerzett visszatérő meccsén.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2JXEE7cSK_4

 

A cardinalsos karrierje során volt talán a legjobb önmaga játékosként, azonban a Ravensben jutott a csúcsra. Ugyanis 2010-ben a Cardinals elcserélte őt Baltimore-ba, itt pedig részese volt a Super Bowlt megnyerő csapatnak. Mit részese, egyik legjobbja volt, legalábbis a támadók oldalán biztosan. Ha ő nincs, a Ravens szinte biztosan nem jut fel az NFL trónjára.

 

Boldin négymeccses sorozata a rájátszásban tökéletesen megmutatta, ki is ő és mire képes. Minden egyes ütközéses, nyújtózós, corner feje feletti, a corner kezei közül megkaparintott labdával azt sugallta, hogy “Nem, ez bizony az enyém és senki sem veheti el tőlem”. Így volt ez például az AFC-döntőben Devin McCourty ellen, vagy a Super Bowlban Chris Culliver mellett. Egyszerűen nem lehetett a kezéből kiütni a labdát, nem lehetett mit kezdeni vele, hiszen ki tudta használni a testi adottságait. A 34-31-es Super Bowl győzelemből hat elkapással, 104 yarddal és egy TD-vel vette ki a részét, elképesztően fontos szerepet játszva a gyűrű megszerzésében. Boldin csúcsra ért és ebben az egy hónapban mindenki megfigyelhette az igazi valóját, azt, hogy mennyire kemény játékos is ő.

 

 

2013-ban San Francisco volt a következő állomás, ahol a szezonnyitón 208 yardot pakolt fel a táblára, ezzel pedig ő lett az NFL történetének első játékosa, aki három különböző csapatnál is 100+ yardot kapott el első meccsén. Egyszerűen bárhová sodorta az élet, mindenhol olyan első benyomást tett, hogy minden szurkoló, csapattárs és edző egyből imádta. Friscóban három évéből kétszer 80 elkapás és 1000 yard fölé jutott. Karrierjének utolsó (komolyabb) székhelye Detroit lett, ahol a Calvin Johnson iránti tisztelete miatt nem viselte a szokásos 81-es mezt, hanem 80-asra váltott. És itt is imádták a szurkolók, ráadásul még tizennegyedik szezonjában is csapata legmegbízhatóbb elkapója tudott lenni.

 

A focikarrierje azonban csak másodlagos Boldin számára. Második évét taposta a ligában, amikor rájött, hogy nem élheti így az életét, miközben barátai és hozzá közel álló személyek borzasztó körülmények közt élnek. Ekkor gondolkodott el azon, hogy milyen ember is szeretne lenni valójában és létrehozta alapítványát. Olyan gyerekeknek szeretett volna segíteni, akik hozzá hasonlóan szegény környékről származnak.

 

A foci király. Imádok focizni. Azóta az életem része, mióta az eszemet tudom. De életem végén nem azt szeretném, hogy az emberek arról beszéljenek, amit a focipályán csináltam. Ez mind nagyon jó itt és most, meccseket és bajnokságot nyerni, rekordokat dönteni, de ezek elhalványulnak idővel. Lesznek emberek helyetted és ez elfelejtődik. Amit viszont az emberekért csinálsz az megmarad, még halálod után is. Én azt szeretném, hogy erről emlékezzenek rám.

Amikor először beléptem az NFL világába, senki nem parancsolt nekem, éltem az életem. Elértem a célom és bekerültem az NFL-be. De hamar rájöttem, hogy az élet nem erről szól. Rájöttem, hogy nem az a célom az életben, hogy touchdownokat szerezzek. Isten azért teremtett a Földre, hogy ennél sokkal többet vigyek végbe.

 

Boldin már több, mint egymillió dollárnyi ösztöndíjat osztott szét, évente többszáz pulykát oszt Hálaadáskor és többszáz játékot adományoz gyerekeknek karácsonykor. És ez csak a jéghegy csúcsa.

 

 

És hogy Boldin mennyire elkötelezett? Arra egy nagyon jó példa, ahogyan kiválasztják a tanulókat a Q81 Alapítvány Ösztöndíjára. Ahelyett, hogy átadná valakinek a feladatot, hogy átnézze az összes jelentkezést a 10 ezer dolláros adományra, Boldin és felesége, Dionne olvassák el az összeset mind egy szálig.

Szeretném én magam is hallani a történeteket. Könnyebb lenne, ha más olvasná őket, de szeretem hallani mindenkiről, hogy min mennek keresztül, hiszen együtt tudok velük érezni. Néhány történet igazán szívszorító. Ha tehetném, minden gyereket beíratnék az egyetemre, aki jelentkezik.

 

Nem csoda egyébként, hogy Boldin ilyen útra tévedt. A vérében van. A mai napig többen laknak édesanyja házában, akik nem családtagok, Boldin mama viszont eteti őket és tetőt rak a fejük fölé. De mindkét nagymamája is ilyen volt. Apai ágról Annie Boldin időseket fuvarozott orvosi időpontokra, a szomszéd gyerekeknek főzött és adott alvóhelyet. Anyai ágról Johnnie Mae Banks többszáz adag ételt főzött a városka dolgozóinak. Boldin szülei, Carl Boldin és Brenda Banks pedig mindketten pedagógusok.

 

Olyan helyről jövök, ahol nem volt sok mindenünk. Úgyhogy minden egyes alkalommal, amikor segíteni tudok valakinek és jobbá tudom tenni az életét, akkor érzem magam a legjobban. Ezért csinálom. Ezért kezdtem el az alapítványt. Hogy lássam, ahogy emberek megragadják a nekik nyújtott lehetőséget.

 

Boldin pedig megragadta a saját lehetőségét. Pontosan olyan erősen, ahogy a labdát a futballpályán. NFL-es karrierjét 1.076 elkapással (9. legtöbb valaha), 13.779 elkapott yarddal (14.) és 83 elkapott TD-vel (23.) fejezte be és ha ehhez hozzávesszük a Super Bowl győzelmét, a 3 Pro Bowlját és 2015-ből az NFL Man of The Year Awardot, akkor össze is lehet rakni egy Hall of Fame rezumét.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!