Connect with us

Minden ami NFL

MVP kitekintő I – Esélyesek a legértékesebb játékos címre

Ha van valami, amire jó az offseason az az, hogy jóslatokba bocsátkozzunk. Ki nyeri ezt a csoportot vagy azt a konferenciát, ki lesz a Super Bowl győztes, ki lesz az MVP. Utóbbira van pár favorit, azonban öt név felsorolásában semmi érdekes nem lenne. Épp ezért rangsort készítünk: mind a 32 csapatból kiválasztunk egy játékost, akinek esélye lehet a címre (még ha kevés is), majd megpróbáljuk belőni, milyen teljesítmény kellene hozzá tőle, illetve a csapatból (első rész).

 

 32. New York Jets, elvárás: 6. kiemelés
 Játékos: Leonard Williams, DE
 Elvárás: 20+ sack, 7 fumble, 3 total TD

Egészen ezidáig mindössze háromszor fordult elő, hogy nem irányító vagy futó lett az MVP. Kétszer lett védő, egyszer pedig rúgó a győztes. A két védőből az egyik defensive tackle volt (Alan Page), a másik pedig pass rusher (Lawrence Taylor). Igazából 0,01 százalék esélye van arra Williamsnek, hogy MVP legyen, hisz a posztja, a teljesítménye és Jets helyzete sem ok rá (sajnos az 1970-es években még nem volt statisztikai mutató a sack, így csak annyit tudni, hogy Alan Page 7 fumble-t harcolt ki MVP szezonjában). Ezt fogjuk fel úgy, mint egy ki a csapat legjobb játékosa díjat.

 

 31. San Francisco 49ers, elvárás 6. kiemelés
 Játékos Navorro Bowman, LB
 Elvárás: 170 tackle, 4 sack, 6 INT

Amikor Ray Lewis közel MVP formában játszott és az év védője lett, akkor ilyen számokat hozott. Bowmannak valami ilyesmit kellene produkálnia, hogy egyáltalán szóba kerüljön.

 

 30. Cleveland Browns, elvárás: pozitív szezon
 Játékos: Myles Garrett
 Elvárás: 23 sack

Amikor Lawrence Taylor MVP lett, 20,5 sacket jegyzett. Ezt JJ Watt már abszolválta párszor, úgyhogy nem lenne olyan nagy dolog. Viszont újoncként megdönteni a sack-rekordot, ráadásul az 1/1-esként a liga leggyengébb csapatából egy legalább 8-8-as szezont kihozni, az már valami lenne. Sőt, az akár az MVP szavazáson is meglátszana.

 

 29. Los Angeles Rams, elvárás: rájátszás
 Játékos: Todd Gurley, RB
 Elvárás: 2000+ yard, 10+ TD

Bár nagyon hátra tettem a Ramst, az igazat megvallva nem lennék annyira nagyon meglepve, ha összejönne nekik a rájátszás=csoportgyőzelem. Persze nem várok tőlük egy 10+ győzelmes szezont, de azt sem tartom kizártnak, hogy valami 8-8-cal is meg lehet nyerni idén az NFC Westet. A 49ers szerintem nem lesz tényező, a Cardinalsból bármi lehet, a Seahawks pedig egy Wilson sérülésre van a katasztrófától (tavaly pedig már voltak erre utaló jelek). Nyilván nem a Rams az esélyes, de egy szerencsés csoportgyőzelem már bőven elég lenne Gurley-nek ahhoz, hogy egy zseniális szezonnal (ami elvileg benne is lenne), bejelentkezzen a címért.

 

 28. Cincinnati Bengals, elvárás: AFC North 1. hely
 Játékos: Joe Mixon, RB 
 Elvárás: 2000+ scrimmige yard, 15+ total TD

A Bengals szerintem nem egy rossz csapat és reális esélyük van a rájátszásra: Joe Flacco sérült a Ravensnél, Big Ben pedig lefelé tendál, ráadásul Le’Veon Bell nem akar egyelőre edzeni. Mixon pedig akár az új Bell vagy Jamaal Charles is lehet, újoncként simán hozhat egy olyan szezont, ami MVP aspiránssá teheti. Pláne, hogy Dalton vélhetően nem fog annyi rivaldafényt ellopni tőle, mint tette azt például Dak Prescott Zeke Elliottal (vagy fordítva).

 

 27. Jacksonville Jaguars, elvárás: rájátszás
 Játékos: Leonard Fournette, RB
 Elvárás: 1900 yard, 10+ TD

Ugyanaz a helyzet vele, mint a Gurley-vel, annyi különbséggel, hogy a Jaguars kerete bőven jó lehet a csoportgyőzelemhez. Ráadásul Fournette aztán kapni fogja a labdát bőségesen, ha megdöntené az újonc futott yard rekordot (amire például ilyen-olyan okokból Zeke Elliott nem volt képes), akkor őt sem lehetne kihagyni az MVP esélyesek listájáról.

 

 26. Kansas City Chiefs, elvárás: 1. kiemelés 
 Játékos: Tyreek Hill, WR/RB/KR
 Elvárás: 1000 elkapott yard, 500 futott yard, 2-3 punt és kick return TD

 

Hill egy igazi multifunkcionális játékos, ráadásul mindezt baromi látványosan csinálja. Ráadásul eddig ő van messze a legjobb csapatban, és az utóbbi években nagyon ritkán fordult csak elő, hogy nem valamelyik csoport első két kiemeltjének játékosa közül került ki az MVP. Tavaly 2. volt a Chiefs, a Patriots legyőzését biztos honorálnák valamivel.

 

 25. New York Giants, elvárás: NFC East 1. hely
 Játékos: Odell Beckham, WR
 Elvárás: 2000 yard, 24 TD

Soha, soha nem volt még elkapó MVP. Általában mindig az irányítók kapják a kiugró WR teljesítmény után az elismerést, ami valahol jogos, bár nem tudom elképzelni, hogy Eli Manning alapszakasz MVP legyen. OBJ viszont egy elég népszerű arc, ráadásul, ha egyszerre sikerülne megdönteni Calvin Johnson és Randy Moss rekordját is, miközben a társai a közelében sem lennének, simán lehetne MVP. Brandon Marshall szerint amúgy is OBJ a legjobb játékos a ligában.

 

 24. Philadelphia Eagles, elvárás: NFC East 1. hely
 Játékos: Carson Wentz, QB
 Elvárás: 4000+ yard, 28 TD, 4 INT, 110+ passer rating

Az Eagles legnagyobb playmakere, egyszerűen nincs más, aki elvenne tőle az elismerést (ellenben ismételten a Dak-Zeke duóval). Ha hozna egy ilyen szezont (ami statisztikailag megfelelne a tavalyi Brady statoknak, nem utolsó sorban Nick Foles egyetlen jó szezonjának), ráadásul behúzná az Eagles a csoportot (az utóbbi években amúgy is az utolsókból lesznek az elsők az NFC Eastben), akkor Wentz egy nagyon erős MVP-kontender lenne.

 

 23. Baltimore Ravens, elvárás: csoportgyőzelem
 Játékos: Joe Flacco, QB
 Elvárás: lásd Wentz

 

Lehetett volna más statokat kitalálni, de igazából annyi kellene, hogy Flacco hozza azt a játékot, amit a rájátszásban láthattunk tőle. 2013-ban 1130 yardot és 11 TD-t passzolt négy meccsen INT nélkül. Ha így játszana az alapszakaszban, akkor 4500+ yard és 44 TD lenne a mérlege INT nélkül, ami mondanom sem kell, minden idők legjobb mutatója lenne. De ha már azt hozná, ami Wentznek lenne elvárás, már az csodálatos lenne.

 

 22. Minnesota Vikings, elvárás: NFC North 1. hely
 Játékos: Sam Bradford, QB
 Elvárás: 75%-os pontosság, 4000+ yard, 110+ passer rating

Bradford lett minden idők legpontosabb irányítója tavaly (71,6 %). Igaz, ez nem volt elég a rájátszáshoz, de idén minden esélye megvan rá a csapatnak. A Packers legyőzése a csoportban pedig automatikus plusz pont, ha hozna egy korábbi 1/1-eshez méltó szezont, mondjuk két oda-vissza Packers elleni győzelemmel, akkor akár róla is beszélhetünk MVP esélyesként.

 

 21. Chicago Bears, elvárás: rájátszás
 Játékos: Jordan Howard, RB
 Elvárás: 1900+ yard, 10+ TD

Ha választanom kellene egy futót most a csapatomba hosszú távra, akkor jó eséllyel Howard lenne az emberem.  5,2 yardos átlaggal fut, elkapásokban sem rossz, egy igazi playmaker. Ha ő és a cspat produkálnának egy 2012-es Vikingst szezont (AP 2000+ yard, Packerst megverve rájátszás), Howard lenne z MVP.

 

 20. Buffalo Bills, elvárás: rájátszás
 Játékos: LeSean McCoy, RB
 Elvárás: 2000+ yard, 14+ TD

 

A gyengébb csapatok futóinak gyakorlatilag nincs más opciójuk, mint a petersoni út. Tyrod Taylor nem fogja előle ellopni a show-t , passzjáték nincs Buffalóban, az edző futni akar, McCoyon fog állni az egész Bills szezon.

 

 19. Washington Redskins, elvárás: csoportgyőzelem
 Játékos: Kirk Cousins, QB
 Elvárás: 5000+ yard, 30 TD, <10 INT


Cousinsnak már majdnem tavaly is összejött az 5000 yard, statisztikailag nincs gond vele, egyedül eredményes csapat kellene mellé. Ráadásul ilyen téren nagyon jó helyzetben van, hisz a Cowboys és a Giants a legtöbb PR-ben top5-ös csapatnak számít, őket legyőzni remek játékkal szinte biztos, hogy MVP-t érne.

 

 18. Los Angeles Chargers, elvárás: AFC West 1. hely
 Játékos: Philip Rivers
 Elvárás: 5000 passzolt yard, 40 TD, 100+ passer rating

Ugyanaz a helyzet Riversszel, mint Cousinsszal. Egy nehéz csoportot kellene megnyerni jó játékkal, hogy meglegyen az MVP cím. Ráadásul nála magasabban van a léc, ugyanis ő elég közel van a top5 QB-hoz. Egy Matt Ryan féle szezon kellene tőle.

 

 17. Marcus Mariota, elvárás: csoportgyőzelem
 Játékos: Marcus Mariota, QB
 Elvárás: 4000 passzolt yard, 500+ futott yard, 30+ total TD

 

Cam Newtonnak hasonló statisztikákkal sikerült MVP címet szereznie, igaz a csapat 15-1-es szezont produkált vele. Mariota egyelőre nincs annyira hájpolva, ráadásul a Titans is emberemlékezet óta nem volt rájátszásban (utoljára még Jeff Fisherrel!), így Mariotától a jó játék mellet már egy csoportgyőzelem is bőven elég lehet.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!