Connect with us

Minden ami NFL

MVP kitekintő II – Esélyesek a legértékesebb játékos címre

Az első részben a liga gyengébbik felének legnagyobb MVP esélyeseit gyűjtöttük össze és állítottuk rangsorba. Viszont most az igazi nagyágyúk jönnek.

 

 

 16. Miami Dolphins, elvárás: csoportgyőzelem
 Játékos: Jay Cutler, QB
 Elvárás: 4000+ yard, 30+ TD

Mióta Tom Brady az irányító, mindössze egyszer nem a Patriots lett a csoportgyőztes az AFC Eastben. Cutler önmagában nem tudna olyan teljesítményt nyújtani, ami MVP-t érne, viszont ha visszavonulása után, egy új csapattal sikerülne legyőznie a megerősödött bajnokot, a liga messze legjobb csapatát, akkor nem tudom elképzelni, hogy ne egy Dolphins játékos (ha nem Cutler, akkor egy jó szezont futó Ajayi) legyen az MVP. Tök mindegy, mások mit produkálnának.

 

 15. Carolina Panthers, elvárás: 1-2. kiemelés
 Játékos: Cam Newton, QB
 Elvárás: 4000+ yard, 45+ total TD, 700+ futott yard

Ahhoz, hogy egy korábbi MVP megint címet kapjon, ahhoz általában három út vezet: statisztikailag ő legyen a legjobb a ligában a posztján (és ne legyen más erős kihívó), az ő csapata legyen az egyik legjobb vagy megdöntse a korábbi számait. Newtonnak szerintem most mindhárom kritériumnak meg kell felelnie, a tavalyi gyengébb szezon után nehéz lesz visszaszerezni az elvesztett elismerést és tiszteletet.

 

 14. Denver Broncos, elvárás: csoportgyőzelem
 Játékos: Von Miller, EDGE 
 Elvárás: 23 sack, 6+ turnover

 

Jelenleg a Broncos valahol a harmadik, de inkább a negyedik erő a csoportban, irányítója ugyanis továbbra sincs a csapatnak. Ellenben a csoport nagyon erős, ha ilyen körülmények között sikerülne elvinni a csoportot, kiegészítve egy rekorddöntő Von Miller teljesítménnyel, elég kevés érv lenne ellene. Főleg, hogy egy Super Bowl MVP védőről beszélünk.

 

 13. Houston Texans, elvárás: 1-2. kiemelés
 Játékos: JJ Watt, EDGE
 Elvárás: 20+ sack, 6+ turnover

 

Wattnak annyival könnyebb dolga van Millernél, hogy egy többszörös év védője játékos, aki egy nagyon komoly sérülés után jönne vissza, aki ráadásul már egyszer futott egy közel MVP szezont. Ő az egyetlen játékos két 20+ sackes szezonnal, ha ő lenne az egyetlen, akinek a 20+ sack háromszor is összejönne, ráadásul a Texans is kiemelten jó lenne egy top3-as védelemmel, pofátlanság lenne nem neki adni.

 

 12. Seattle Seahawks, elvárás: rájátszás, + 10 meccses győzelmi sorozat, gyenge védelem
 Játékos: Russell Wilson, QB
 Elvárás: 4000+ yard, 40+ total TD, <10 INT, 110+ passer rating 

Wilson szerintem soha nem lesz MVP, egyszerűen nem olyan a stílusa. Okosan játszik, ésszel, a győzelem a fontos neki, ráadásul a Seahawks kapcsán mindig a védelem jut először az ember eszébe. Szerintem idén szenvedni fog a defense, és ha elég gyengén kezdenek hozzá, hogy majd egy Wilson-féle feltámadást produkálva rájátszásba jussanak (mint 2015-ben), akkor lehet esélye a címre.

 

 11. Tampa Bay Buccaneers, elvárás: rájátszás
 Játékos: Jameis Winston, QB 
 Elvárás: 5000 yard, 35+ TD, <10 INT

Winstontól nagyon sokan nagyon sokat várnak, és amilyen elkapósora van, egy sima csoportgyőzelem nem lenne elég tőle. Ahhoz tényleg elő kellene lépnie és egy szörnyeteg szezont produkálnia, de egyszerűen olyan sok és sokféle fegyvere van, hogy simán benne van a breakout (meg mondjuk az erős közepes is).

 

 10. Detroit Lions, elvárás: NFC North 1. hely
 Játékos: Matt Stafford, QB
 Elvárás: 4500 yard, 30+ TD, <10 INT

 

Staffordnak nem yardokat kell szereznie a címhez, hisz abból van neki: volt már 5000 yardos szezonja 40+ TD-vel, ő érte el a legkorábban a 30 ezer yardot (meg az összest előtte), neki nem statisztika kell. A Lions még soha nem nyerte meg az NFC North-t, ez történelmi pillanat lenne, főleg úgy, hogy mindezt például Calvin Johnson nélkül teszi. Természetesen kell Staffordtól a jó játék, de az ő esélyein a győzelmek segítenének a leginkább.

 

 9. Atlanta Falcons, elvárás: 1. kiemelés
 Játékos: Matt Ryan, QB
 Elvárás: 4500+ yard, 30+ TD

 

Igazából Ryannek most nem statisztikailag kell megmutatnia, hogy értékes, hanem csapatsikerekkel. Az utóbbi években az MVP Peyton Manning vagy az MVP Cam Newton, akik csúnyán megszívták a Super Bowlokon, egy gyenge szezont hoztak utána, megroppant alattuk a csapat. Ha Ryan meg akarja mutatni, hogy ő tényleg MVP kaliber, akkor Kyle Shanahan nélkül, minden idők legborzasztóbb Super Bowl veresége után is kiemelten sikeresnek kell lennie – csapatszinten.

 

 8. Indianapolis Colts, elvárás: 1-2. kiemelés
 Játékos: Andrew Luck, QB
 Elvárás: 4500+ yard, 40 TD

 

Luck pont ugyanolyan, mint Ryan vagy Stafford. Neki nem statisztikákat kell hoznia, abból nagyon jól áll. Viszont az utóbbi időben a rájátszás sem jön össze a csapatnak, ő pedig pályára sem tud kerülni. Most is úgy néz ki, hogy kihagyja az első pár meccset: viszont innen szép a győzelem, ha a csapat rosszul szerepel, majd a visszatérése után képes kiharcolni az egyik top kiemelést, akkor nehéz lenne nem neki ítélni a díjat. Pláne, hogy ő jövő Peyton Manningje kb.

 

 7. New Orleans Saints, elvárás: rájátszás
 Játékos: Drew Brees, QB 
 Elvárás: 5500 yard, 30+ TD

 

Brees egyszer már lehetett volna MVP, akkor Aaron Rodgers kapta a 15-1-es szezon után. Most megint lehet esélye: ehhez egyrészt végre el kellene csípni a rájátszást (a borzalmas védelem ellenére), ráadásul mindezt úgy, hogy megdönti minden idők legtöbb passzolt yardját.

 

 6. New England Patriots, elvárás: 16-0
 Játékos: Tom Brady, QB
 Elvárás: 5500 yard, 55+ TD, 115,1+ passer rating

Egy ötszörös Super Bowl győztes irányítónak nem fognak MVP címet adni. Ha hoz egy szokásos bradys szezont, akkor az a minimum elvárás, nagyon gyengének kell lennie a mezőnynek, hogy valami rendhagyó nélkül is Brady kapja az elismerést. Szerintem két opció van, amivel Brady nyerhet: vagy hoz még egy tökéletes szezont a csapattal, vagy megdönti Peyton Manning szezoncsúcsait. Más lehetőség nincs.

 

 5. Dallas Cowboys, elvárás: 1. kiemelés
 Játékos: Zeke Elliott, RB
 Elvárás: 2000+ yard, 15+ TD

 

A Cowboys most megint egy végtelenül népszerű csapat, és mivel szerintem a Prescott-Elliott duóból utóbbinak lesz jobb éve, ezért rá tettem a voksom. Újoncként 1600+ yardot és 15 TD-t szerzett mindössze 15 meccsen úgy, hogy a Lions ellen már nem is nagyon erőltették. Simán összejöhetett volna neki az 1800 yard újoncként, így a 2000 nem is olyan nagy elvárás. Ráadásul az is a malmára hajtja a vizet, hogy nincs előtte olyan top fal, mint tavaly, így még inkább felértékelődik a teljesítménye.

 

 4. Pittsburgh Steelers, elvárás: 1-2. kiemelés
 Játékos: Le'Veon Bell, RB
 Elvárás: 1400+ futott yard, 1000+ elkapott yard, 15+ total TD 

 

Bell elit futó- és WR2 fizetést szeretne magának, hát bizonyítson. 100-150 elkapott és futott yard híján már majdnem összejött egyszer neki a fenti elvárás, ha a csapat sikeressége is párosul hozzá, akkor MVP-ként várhatná márciusban a zsíros szerződésajánlatokat.

 

 3. Arizona Cardinals, elvárás: rájátszás
 Játékos: David Johnson, RB
 Elvárás: 1200+ futott yard, 1000+ elkapott yard, 20+ total TD

 

Az a helyzet, hogy David Johnson a fent írtakat tavaly már majdnem abszolválta, csak lesérült a szezon végére (120 elkapott yard hiányzott neki). Pedig ennek ellenére is messze ő volt az igaz MVP-je a 2016-os évnek, de rájátszásba nem jutó csapat játékosa nem kap MVP-címet.

 

 2. Oakland Raiders, elvárás: 1-2. kiemelés
 Játékos: Derek Carr, QB
 Elvárás: 4500+ yard, 35+ TD, <10 INT

 

Ha Carr nem sérül le az alapszakasz végén, a Raiders pedig behúzza a második kiemelést, akkor nagy tételben fogadtam volna rá, hogy Carr lesz az MVP. A Raiders emberemlékezet óta nem volt rájátszásban, Carr 28 TD mellé csak 6 INT-t dobott, volt egy csomó utolsó negyedes győzelem, minden adott volt. Idén nehezebb lesz, jobb számokat kell hoznia, de abszolút favorit (nálam DJ és volt tavaly az 1-2., csak hát megszívták önhibájukon kívül).

 

 1. Green Bay Packers, elvárás: 1-2. kiemelés
 Játékos: Aaron Rodgers, QB
 Elvárás: átlagos Rodgers szezon, esetleg valamelyik QB-kategóriában első

 

Aaron Rodgers a liga új Peyton Manningje. Szerintem ő a legjobb kvalitású irányító most a mezőnyben, aki elképesztő dolgokra képes, illetve az egész Packers egyedül Rodgers hangulatán és formáján áll vagy bukik. A legtöbb szakértő és rajongó egyetért abban, hogy Rodgers sokkal de sokkal többre hivatott annál, minthogy 10 évente egyszer jusson Super Bowlba, de hát jelenleg ez van. Nem lepődnék meg, ha karrierje végére lenne 4-5 MVP címe, mert tényleg zseniális, amit csinál, viszont mindössze egy gyűrűje van, mert a csapat és az edző olyan körülötte, amilyen.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!