About the author

38 Comments

 1. 1

  Sestertius

  Grat, jó cikk!
  Sose értettem mit pattognak az emberek ezen… elvileg a “demokrácia szülő, és fő exportőrének hazájában” ne lehetne véleményt nyilvánítani teljesen békés módon?.. ezek szerint nem, mert ha kinyitod a pofád, akkor megszűnik az állásod.. (bár ne lenne ez ilyen rohadt ismerős kissé közelebbről is……)
  Vicc az egész

 2. 2

  KGYM

  10/10, imádlak.

 3. 3

  Lesy87

  Sajnos az adott média a saját irányvonalának megfelelően rángatja a népességet. Ahogyan Trump sem fog megvakulni attól a fél másodperctől, amikor amúgy csak felnézett, elkezdődött-e már a napfogyatkozás (aztán szemüvegben nézte végig), úgy Kaep térdelése sem támadás az általános amerikai értékek ellen. Valahogyan tüntetni kell az afro-amerikaiakat ért atrocitásokkal szemben. Ráadásul ez egy sokkal értelmesebb módja ennek, mint szobrok döntögetése, vagy Robert Lee nevű ázsiai sportkommentátorok eltiltása.
  Hergelés megy mindkét oldalon és egyre több az idióta szélsőséges megmozdulás a békés és normális véleménynyilvánítás helyett. Mint amilyen például egy térdelő fekete focista és a vállára kezet rakó fehér játékos.

 4. 4

  Bence Gál

  Kurvára nem akarok politizálni ezen az oldalon, de az utolsó előtti bekezdés miatt muszáj lesz kiírnom magamból az aggodalmaimat Magyarországgal kapcsolatban is. Adminok, ha úgy gondoljátok, hogy ez nem idevaló, töröljétek.
  “Kizárólag bőrszínem alapján megtagadják tőlem a magyarságom, …” Szerintem pont ez zajlik Magyarországon is egyre inkább, nem bőrszín hanem épp politikai nézet alapján, ami nagyon elszomorító.
  Na ennyit a hisztiről, inkább beszéljünk arról, hogy mit tanultunk a preseasonben :)

 5. 5

  redbull76

  Ezt a baromsàgot sokan gondojàk hogy nem idevaló!

 6. 6

  Sestertius

  33% ? ;)

 7. 7

  redbull76

  Miért? Te a politikai nézeted miatt hàtrànyban vagy Magyarorszàgon? Én senkit nem ismerek aki igen!

 8. 8

  Bence Gál

  Jó neked, de képzeld, vannak hivatalok, ahol ha nem jó irányba néz az ember, kirúgják. De tényleg nem akarom ezt szélesre taposni ezen az oldalon

 9. 9

  FitzMagic

  Szerintem is túl van reagálva a térdelés, de a cikk sem objektív. Az első példánál, ahogy írtad, a fekete fiatalok közt nyilván nagyobb arányú a bűnözés, bár én is meglepődnék, ha kilencszeres lenne. A Charlottesville-i történet viszont szélsőséges idióták műve, semmi köze nincs hivatalos szervekhez, így nem köthető közvetlenül a térdelős akcióhoz. Szóval kicsit túlzónak tartom a cikket, de alapvetően egyetértek. Az utolsó előtti bekezdés viszont szerintem sincs túl messze az igazságtól, főleg az eleje. :(

 10. 10

  Arnold Patsenegger

  Ez még mindíg nagyon nehéz téma.
  Szerintem nagyon nehéz ezt innen magyarországról megitélni. Vagy mégsem?
  Még mielőtt belekezdek mondandómba szeretném ha tudnátok,hogy semmiféle rasszista inditatás nincs bennem. És ha valaki objektiven hozzá tud szólni, úgy gondolom az kicsit én lehetek.
  Sok évig voltam magyarországon rendőr, most egy másik országban élek és teljensen mást dolgozok. (Elnézést kérek,hogy konkrétumokat nem írok, de ez mégiscsak egy nyilvános forum)

  Azért mondom,hogy lehet mégsem olyan nehéz megitélni mert magyarországon is van kisebbség. Sőt a helyzet nagyon is hajaz az Amerikaira. Magyarországon is ha megnézzük a bűnözői adatokat, sajnos az a helyzet mint amerikában a színesbőrűekkel.

  (Csak nálunk a jog, nem ad annyi szabad kezet rendőröknek és szerencsére a fegyverviselés sem olyan mint Amerikában, így nem alakulhatott ki az az eldurvult helyzet mint odaát.)

  Tehát amíg rendőrként dolgoztam volt roma kollegám aki mai napig barátom, és sajnos a munkám kb. 50%-át a magyarországon élő kisebbség adta. Sajnos voltak helyzetek, amikor azt kell mondjam még az amúgy is magas ingerküszöbömet is sikerült feszegetni. (Pedíg a magyar kisebbségnél ezred annyi fegyver nincs mint amdrikában

 11. 11

  Sestertius

  akkor örülj neki ;)

 12. 12

  drisk

  Az, hogy mennyivel nagyobb a feketék között a bűnözők aránya nem egy “szerintem” vagy “gondolom” jellegű kérdés.
  Amerikában a rendőrségi statisztikákban jegyzik a bűnelkövetők bőrszínét (illetve még ennél is mélyebben kategorizál (pl. caucasian/latino)), ergo pontos számok vannak arról, hogy az egyes csoportok milyen mértékben érintettek a bűnelkövetésben. A feketék kvázi minden bűncselekményben durván vezetnek, főleg, ha népességarányosan nézzük, ami ugye az ilyen jellegű statisztikai adatok egyetlen megfelelő elemzési módja..
  Tehát: a cikk alapja az objektivitást teljességgel nélkülözi.

 13. 13

  Frank Guerilla

  Akkor távol vagy a zsíros fizetésű állásoktól illetve nem magas/mélyépítészettel foglalkozol. :)

 14. 14

  FitzMagic

  Ezt nem tudtam, de akkor már minimálisan utánanéztem. Amit számszerűen megtaláltam, azt leírom, hátha mást is érdekel. A wikipédia szerint:

  – 2010-ben valamivel kevesebb, mint 4.5-ször akkora arányban voltak feketék börtönben, mint a többi népcsoport.
  – A feketék között majdnem 8-szoros a gyilkossági kísérletek és 6-szoros az áldozatok aránya, mint a fehérek közt (amígók nélkül, velük együtt ezek a számok valamivel kisebbek). (1980-2008 as adatok alapján, nem tudom ennyire fedi ez az aktuális helyzetet)
  – Rablásért 8.5-ször gyakrabban tartóztatnak le feketéket és 16-szor gyakrabban csukják őket le, mint a fehéreket. (2002-es, mexikóiak nélkül)

 15. 15

  drisk

  Az aktuális helyzet hasonló lehet, talán az arányok még jobban eltolódtak (ami Chicagoban megy az elmúlt hónapokban az felfoghatatlan).
  Amit még itt nagyon fontos megjegyezni az az, hogy a statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a rendőrök által megölt feketék száma (ebben benne vannak a jogos önvédelemből megöltek is!!) egyszerűen nem is mérhető a feketék által megölt feketék számához.
  És itt lehet feltenni a kérdést, hogy ha Kaepernick és társai tényleg a feketékért akar tenni valamit, akkor miért nem a legégetőbb probléma megoldásáért emelik fel a szavukat?

 16. 16

  redbull76

  Ha màr a statisztikàknàl vagytok akkor valaki meg tudja keresni, hogy munkavégzés közben hàny rendőr lesz gyilkossàg àldozata? És abbòl hàny szàzalékban fekete az elkövető? Mert a hírekben persze csak azok a civilek àltal készített videókat làthatjuk amikor a rendőr lövi le a nem cooperatív feketét.

 17. 17

  Tzimisce25

  Úgy érzem, ki lettem moderálva, pedig szerintem egy korrekt, nem személyeskedő kommentet írtam. Sad.

 18. 18

  drisk

  Láttam a kommentet.
  Teljes tárgyilagos, nem személyeskedő, ámbár a cikk írójával ellentétes véleményt fogalmazott meg.
  Ha ennek a cikknek van helye az oldalon, akkor a kommentnek is lett volna.
  A szólásszabadság korlátozása az első lépés egy nagyon sötét irányba.

 19. 19

  katonadani

  soha egyetlen kommentet sem moderáltunk, töröltünk még, szóval technikai hiba lehet a háttérben gondolom.

 20. 20

  katonadani

  na megnéztem, a disqus spamnek gondolta, engedélyeztem

 21. 21

  artad

  én sem vagyok rasszista, van roma barátom (aki nem haver, hanem barát).
  ha a munkád kb 50%-a volt a kisebbség, akkor az nem is olyan durva statisztika, de szerintem a százalék ennél nagyobb lehet….(ne legyen igazam)

 22. 22

  Arnold Patsenegger

  Ha tisztában vagy vele,hogy egy átlag járőr feledata is milyen sokrétű (tehát nem csak járőrözik, címekre megy, helyszinel, rendezvényt biztosít, elővezet…. és még ezer dolog!!!!)
  Akkor ez a szám félelmetesen magas!

  De a mondandóm lényege a hasonlat és ,hogy ezek nagyon összetett társadalmi problémák… nem a szólásszabadság itt a probléma bármennyire is ezt próbálják sokan meglovagolni.
  Ezek a problémák itt a szemünk előtt is zajlanak. És alkossunk vélemény úgy,hogy először kicsit körbenézünk idehaza is és akkor megérthetjük mi zajlik odaát.

 23. 23

  Tzimisce25

  Köszönöm

 24. 24

  Sekler

  Gratulálok hogy volt benned kurázsi a párhuzamra.
  Azért a két helyzet mégis nagyon különbözik .
  Az afro-amerikaiak őseit behurcolták rabszolgáknak ,adták-vették őket , törvény is volt arról hogy árunak minősülnek és így gazdájuk dönt életről halálról.
  Nem akarom nyújtani de valahol megértem hogy most is nehezményezik ezt és ami ebből következett a megkülömböztetés bármilyen módját
  De szerintem nem helyénvaló térdelni egy himnusz alatt abban az országba ahol te egyenlő állampolgár szeretnél lenni
  A tiltakozásnak vannak más formái amik sokkal célravezetőbbek (Ghandi,Mandela,Szokratész stb.)
  Én sem térdelek a román himnusz alatt és Székelyföldön senki sem ,mert egyszerűen bántó , jogosan, a többségnek.

  De ettől még harcolunk nap mint nap ki ki saját eszközével .

 25. 25

  Homoki Szabó Tibor

  Szervusztok!
  Húú. Végig olvastam jelenleg mind a 24 hozzászólást. Azért lehet látni mennyire megoszt mindannyiunkat ez a cikk… és még csak nem is a MI Himnuszunkról van szó.
  Nem tudom, hogy vagytok vele, de engem a kezdetektől foglalkoztat a dolog, hogy hasonló helyzetben mit éreztem volna, ha az EB-n bármelyik válogatott játékosunk, így adott volna hangot a vélemény nyilvánításának. Idestova 40 éves lettem, hallottam már nemzeti Himnuszunkat nemegyszer, mégis bárhol meghallom legyen az tv, rendezvény, bármilyen esemény, odafordulok vigyázba állok és végigéneklem…. és a fiamnak is ezt fogom megtanítani. Bár számomra vannak himnusznak sokkal jobban elképzelhető, tetsző dalok, akár a cikkben szereplő IA dal is, mégis EZ a mi HIMNUSZUNK és vallom, mindenki aki magyar adja meg a tiszteletet mindannak amit ez 8 versszak, ez a 64 sor jelent.
  Tűzoltó vagyok eleve nem lehetnek előítéleteim, nem is tudnám elvégezni a munkám a legjobb tudásom szerint, ha bármikor is mérlegelnék, valószínűleg akkor hagynám is abba a hivatásom -persze miután szemen köpném magamat.
  DE mégse legyünk álszentek, igen is van ma Magyarországban rasszizmus a kisebbség felé akár elismerjük, akár nem. Hogy van e alapja, vagy sem nem hiszem, hogy bármelyikünk itt megállapíthatná teljes magabiztossággal.
  Hogy Kaepernick tette jogos e vagy sem, elitélendő e vagy sem, még ennyi idő után sem tudom megmondani. Egy biztos a térdelésével nem arra akarta felhívni a figyelmet, hogy valósak e a wikipédia, vagy bármelyik statisztika adatai. Szerintem Ő azokra emberekre, emberek tetteire akarta felhívni a figyelmet akik ezek a statisztikák miatt bélyegzik meg az embertársait, azokat az embereket akik nap, mint nap húzzák az igát, megpróbálnak hasznos tagjai lenni társadalmuknak, mégis minden egyes nap harcolniuk kell a megkülönböztetés ellen is. Ebből a szempontból együtt tudok érezni vele és ezzel a “mozgalommal”. DE ŐSZINTÉN MONDOM NEM TUDOM MIT ÉREZNÉK HA A SZERETETT HIMNUSZUNK ALATT BÁRMELYIK HONFITÁRSAM TÉRDELNE.
  SZERETNÉM HINNI, HOGY A FIAM SOSEM FOG.

 26. 26

  WY

  Addig addig hergelye a jobboldalt

  Nainnentol a lonak a fasza az egesz

 27. 27

  Senki

  a himnuszt az isten adta szemelyesen, titkositott emailben, es SZENT es ojezus a hinnusz meg a zaszlo. Az minden. Az hogy lelonek megolnek szetbasznak es a kolykeid ehenhalnak az ilyentudatos nemzet banatos istenfasza miatt az nem szamit semmit mer zaszlo meg isten meg haza meg a banatos falhozvert fasza. Nevetseges.

 28. 28

  Homoki Szabó Tibor

  Ez mélyen szántó volt. Köszönöm.

 29. 29

  Senki

  Hallgass himnuszt es jo lesz minden

 30. 30

  Gerzson

  Esmostakkor azabajod hogy nemazer tiltakoznak ami SZERINTED helyes vagy az hogy inkabb kussolnanak mer “vanettol nagyobb bajunk is” vagy akkor hogy?

 31. 31

  Arnold Patsenegger

  Persze van különbség az Amerikában élő afroamerikai és a itthoni roma társadalom története között, de jelenleg az alapvető problémák szinte ugyan azok.
  Munkanélküliség, bűnözés a gettóban (nem kell messze menni, csak néz körbe Tatabánya mésztelepen, vagy Ercsi savanyú réten), iskolázatlanság, integrációs problémák… és egy nagyon fontos, a szocializálódás! Sajnos azért van több afroamerikai (itthon roma bűnöző) mert ezek az emberek sajnos azt a példát követik amit látnak nap mint nap,pl. amit a szülőktől látnak vagy a gettóban a barátaiktól. És nagyon nehéz ezekből a körulményekből kitörni. De nem lehetetlen! Sok NFL játékosnak sikerül! Rengeteg siker sztori van, és sajnos a sok balhé a holtszezonban (drog, fegyverek….) mind ide vezethetőek vissza.

  Én személy szerint sajnálom Keapet mint irànyítót mert lenne helye bőven az NFL-ben.
  De mint embert nem értem meg, miért ezt a módját választotta.. a figyelmet felkeltette oké, mindenki erről beszél. – de miről is? Nem a fent leírt problémákról, hanem magáról a térdelős jelenségről! Tehát generált egy hatalmas felhajtást magakörül és jó eséllyel tönkre tette a karrierjét.
  Egy csapat irányítójaként többet tehett volna az emberekért, így szép lassan kikopik a köztudatból… azt vége.

 32. 32

  abc

  Szóval nem a hír és a tények a lényeg, hanem az, hogy ki írta, és a te politikai hovatartozásodnak megfelelő e?

  Gratulálok!

 33. 33

  Everlast77

  Arnold Patsenegger hozzászólásával nagyon egyet tudok érteni. Véleményem szerint Kaepernick a lehető legrosszabb módját választotta a figyelemfelkeltésnek, ugyanis pont a probléma gyökerét fedi el ezzel a megmozdulásával. Sőt, inkább képes ezzel felerősíteni a fizikai szembenállást fehérek és feketék között, ahelyett, hogy a társadalmi problémák megoldására törekedne. Tehát szerintem nem térdelni kellett volna, hanem mondjuk egy kampányt indítani a hátrányos helyzetű feketék társadalmi felzárkóztatásának vagy beilleszkedésének megsegítésére. Ekkor oda lehetett volna szúrni azt is, hogy mindezt azért, hogy csökkentse az USA-ban a faji megkülönböztetést. Szerintem ezzel a megmozdulással ő is inkább szélre tolódott, az most teljesen mindegy, hogy melyikre. A szélsőségekből pedig mint tudjuk, eddig még semmi jó nem sült ki.

 34. 34

  senkineknincsene

  A cikk néhány pontjával egyet értek. Amit eddig nem láttam kivesézni, az maga a “megvalósítás” ellentmondásossága. A letérdelés, mint jelkép a behódolást, tiszteletet jelenti (hűbéreskü, templomi ima, lánykérés, stb.). A logikát folytatva, amikor először láttam, azt gondoltam, hogy valami még elszántabb tisztelet adást akar a himnusznak adni. Utána a cikkeket olvasva döbbentem rá az ellenkező szándékra.

 35. 35

  senkineknincsene

  Picit sántít. Caepet és őseit, ha jól tudom, nem Afrikából rángatták oda. Mind a két hasonlatban van egy kis ferdítés, de mind a kett meg is állja a helyét.

 36. 36

  Kriszti

  Olyan épületes és értelmes hozzászólások vannak, hogy én sem maradhatok ki.
  Az mekkora már, hogy Katy Perry új klipjében Gronk a kosármeccs alatt azt a bannert tartja, hogy “mikor kezdődik már a foci szezon”? Haláli

 37. 37

  Sekler

  Eggyetértek majdnem mindennel amit leírsz és a sors úgy hozta h Tatabánya mésztelepen is jártam nem mintha otthon nem lenne meg a megfelelője pl. Sepsiszentgyörgy Örkő.
  Ez idáig Ok , de mi a megoldás ?
  Bocs de én úgy látom hogy a saját értékrendünket , társadalmi szokásainkat (beidegződés?) , kultúránkat stb. próbáljuk “ráeröltetni” másokra akik nem akarják.
  Persze ott a statisztika is ami nem hazudik.

  Na de ez egy amerikai focis fórum úgy hogy hagyjuk is.
  Ami szigorúan a témára tartozik a véleményem, hogy habár Caep indítatása “jogos” a tiltakozás milyensége enyhén szólva kifogásolható.
  Van nállunk egy mondás , és bocsánat ha kicsit alpári de pont idevág : ” nem xarunk oda ahonnan eszünk.”

 38. 38

  Sekler

  Nem pont Caep őseire gondoltam konkrétan.
  De jogos az észrevétel hogy vannak a hasonlatokban ferdítések , ezért is hívják őket hasonlatnak.

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team