Connect with us

Játékos Portré

Rob Ninkovich – A Belichick-ember

Rob Ninkovich soha nem volt egy elit játékos, soha nem volt Pro Bowler, soha nem kapott gigantikus fizetést. Viszont ízig-vérig hazafi volt, tökéletesen megtestesítette azt, ami azzá teszi és tette a Patriotsot, ami. Kérdés és zokszó nélkül alárendelte magát a csapat érdekeinek, Bill Belichick akarva sem kívánhatott volna magának mást, aki jobban passzolt volna hozzá.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 

Ninkovichnek egy eléggé unikális karrierje volt.  A New Orleans Saints draftolta a 2006-os draft ötödik körében, majd kapott egy hároméves szerződést a csapattól. Nem kezdett rosszul, defensive endként a Cowboys elleni előszezon meccsen két sacket és két kiharcolt fumble-t is jegyzett, végül pedig az 53-as keretbe is sikerült beférnie. Pályára is lépett az első három meccsen, azonban térdsérülés miatt IR-re került és mindössze négy tackle-lel zárta az évet.

 

A térde a későbbiekben is kitolt vele, 2008-ban a teljes előszezont ki kellett hagynia, a Saints pedig ki is vágta. A Dolphins azonban látott benne fantáziát, ráadásul 3-4-es OLB-ként, azonban Miamiben sem tudott kibontakozni. Végül kicsivel több, mint egy év után innen is elküldték, majd a Saintsnél kötött ki. Mivel pass rusherként csődöt mondott,

 

megpróbálták long snapperként használni.

 

Ez sem jött be. Ez azt jelenti, hogy karrierje első három évében háromszor váltott csapatot és csak nyolc meccsen lépett pályára, egyszer sem kezdőként.

 

Ki más, ha nem a Patriots

 

Ninkovich 2009-ben egy abszolút jelentéktelen és értéktelen játékos volt. A Patriots azonban kikukázta, adott neki egy egyéves szerződést valami apróért, aztán láss csodát, bevált.

 

 

Első szezonjában 15 meccsen játszott rotációs játékosként (OLB volt), élete első sackje is összejött. Kapott is egy új szerződést egészen a 2011-es szezon végéig, illetve végleg bebiztosította magának a kezdő posztot: 32 meccsen játszott, 26-szor volt kezdő, és elkezdtek a sackek is jönni. 2012-ben kapta meg az első igazán nagy szerződését: 3 évre 8,5 millió dollár.

 

Azért lássuk be, hogy ez valami eszméletlenül kevés pénz, egy csere játékos is húzhatta volna a száját miatta, nemhogy egy kezdő. Ninkovichet azonban ez nem bosszantotta és karrierje legjobb éveit zárta. 2012 és 2014 között minden évben szerzett 8 sacket, volt 91 tackle-ös szezonja,

 

semmiben nem volt elit, de minden téren jó volt.

 

2009 és 2016 között volt a Patriots játékosa: ez idő alatt mindössze öt meccset hagyott ki. Egyiket az első szezonjában, a maradék négyet 2016-ban eltiltás miatt. Ezen kívül mindig Bill Belichick rendelkezésére állt, mindent megtett, amit a mester kért tőle, mindezt úgy, hogy igazából ő maga soha nem kért semmit.

 

A zseniális 8 sackes sorozata után is csak évi 4,75 millió dollárt keresett, pedig ennél egész biztosan kaphatott volna jóval többet is. Azonban nem akart máshol játszani, nem akart elmenni, súlyos milliókat áldozott be azért, hogy a Patriots játékosaként történelmet írjon. Egyébként nem is panaszkodhat, hisz háromszor játszott Super Bowlon és kétszer győztesen is hagyta el a pályát.

 

A legönzetlenebb játékos, akit valaha láttam

 

Ninkovich nagy meglepetésre idén nyáron bejelentette visszavonulását. Hiányozni fog a szurkolóknak, hiányozni fog a csapattársaknak, hiányozni fog Belichicknek. Nem csak azért, mert most hirtelen elég vékonyka lett a defensive end poszt, hanem azért is, mert egy nagyszerű embert is elveszített vele a csapat.

 

 

Rob egy különleges, egy igazán különleges srác. A kapcsolatunk még 2006-ra nyúlik vissza, amikor a draft előtt figyeltük őt. Tudtuk, hogy kemény, hisz minden horvát kemény. Végül nem hozzánk került, de a 2009-es táborban eléggé megfogyatkoztunk OLB poszton. Ekkor jött Nick Caserio (a játékosokért felelős igazgató), hogy itt ez a Rob gyerek, elérhető, és jó lenne, ha a rosteren lenne. A többi már történelem.

 

– kezdte Bill Belichick a Ninkovichnek tartott búcsú sajtótájékoztatón.

 

Nem volt népszerű vagy ismert, de idejött, keményen dolgozott és egy igazán sokoldalú játékossá vált. Játszott nálunk defensive endet, ILB-t és OLB-t, a speciális egységben is a pályán volt, ráadásul ő volt a csere snapperünk is. Nem tudom eléggé megköszönni azt, amit a csapatért és a szervezetért tett. Soha nem volt még ennyire önzetlen játékosom, pedig nem egyet edzettem már. Mindig azt kérdezte “Mit csináljak neked, mester? Játsszak itt vagy egy másik poszton? Meg tudom csinálni, bármit is kérsz.” Ez nagyon fontos volt számunkra, és mint edző, nem tudom elmondani, mennyi büszke vagyok arra, amit kemény munkával elért. Csak annyit mondok: gratulálok és köszönöm!

 

Ninkovich 11 szezon után vonult vissza, ebből nyolcat Patriots játékosként töltött. Karrierje során 460 tackle, 46 sack, 10 fumble, 5 INT, és ami a legfontosabb, két Super Bowl győzelem került a neve mellé.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!