Connect with us

Érdekességek

Tényleg több ACL-sérülés van idén, mint máskor?

Legutoljára két első számú elkapó, Julian Edelman és Cameron Meredith szenvedett térdszalag-szakadást és összesen 23 játékosnak szakadt el az ACL-je az idei edzőtábor és előszezon alatt. Sokak szerint ez egy kiugró szám és idén több ilyen sérülés volt, mint általában. Pedig a számok azt mutatják, hogy ez teljesen átlagos és megszokott.

 

Van még egy forduló az előszezonból, és kvázi két nap az edzőtáborokból, így még egy kicsit nőhet ez az idei 23 térdszalag-szakadás, de egyelőre számoljunk ezzel. Ez a 23 pedig csak a harmadik legtöbb az utóbbi 5 év során. A 2013-as szezonban 31 ilyet számolhattunk, 2015-ben pedig 26-ot.

 

 

A 32 csapatból 19 veszítette el valamelyik játékosát térdszalag-szakadással, a Patriots, a Dolphins, a 49ers és a Seahawks két-két játékosa miatt bánkódhat. Érdekesség, hogy az egész szezonra vetítve átlagosan csapatonként 1,5 ACL-sérülés jut az utóbbi évek adatai alapján.

 

Az viszont mindenképp tévhit, hogy a mérkőzéseken több ACL-szakadás történik és emiatt meg kéne szüntetni, vagy csökkenteni kéne az előszezon hosszát, hiszen idén 10 térdszalag-szakadást számolhattunk a mérkőzések folyamán és 13-at az edzőtáborban.

 

Az is érdekes felvetés, hogy miért nem csökkentek az ACL-sérülések azóta, hogy a 2011-es CBA bevezetésével csökkentették a kontakt edzések számát. Ez a szabályozás ebben a témában nem segít, hiszen a térdszalag-szakadások nagy többségben non-contact sérülések. És mivel kevesebb edzés van, így ezek nagyobb intenzitással zajlanak, az ilyen sérülésekért pedig főleg a nagyobb sebességű irányváltások felelősek, de legalábbis ezekben az esetekben a legsebezhetőbbek a szalagok.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!