Connect with us

Minden ami NFL

Valakinek jobban, valakinek kevésbé érte meg a tegnapi csere

Tegnap egy igen mozgalmas estén voltunk túl, hiszen a Bills két csapattal is cserélt, ráadásul nem is akármilyen játékosokat, amitől felrobbant az internet. Mi is aludtunk egyet az eseményekre, így összeszedjük mindhárom csapat szemszögéből, hogy szerintünk ez a csere miért volt jó vagy rossz, illetve miben hat ki a csapatok akár idei, akár jövő évi szezonjára.

 

 

Buffalo Bills

[quote] Adta: Sammy Watkins + 2018-as 6. kör -> Rams, illetve Ronald Darby -> Eagles

Kapta: Rams -> E.J. Gaines + 2018-as 2. kör, illetve Eagles -> Jordan Matthews + 2018-as 3. kör [/quote]

 

Abc sorrendben haladva kezdjük a Buffalóval, akik az egész ügylet fő mozgatórugói voltak. A Bills szépen csendben azt csinálja, amit csoportriválisa, a New York Jets – újjáépít. A legelső szempont, amit meg kell említeni, hogy a Bills a draftot követően general managert cserélt: Doug Whaley alatt már nagyon inogott a szék, és ahogy az várható volt, elváltak a felek egymástól, és Brandon Beane vette át a helyét. Semmi meglepő idáig, Beane ugyanis a Carolina Panthersnél volt GM-asszisztens, és 1998 óta volt tagja a front office-nak. Annak a Carolina Panthersnek, akinek korábbi védőkoordinátora, Sean McDermott jelenleg a Bills főedzője. Kezd összeállni a kép.

 

Egy új GM általában szereti a saját képére formálni a csapatot, amihez főleg a drafton van igazán lehetősége – és itt van a kulcsa az egész biznisznek. A Bills ugyanis a Chiefs idei felcserélése miatt a Főnökök 2018-as első körös pickjével is rendelkeznek, most pedig kaptak egy plusz 2. és 3. körös picket, ráadásul nem élcsapatnak titulált franchise-októl, azaz bőven top 16-os pick lehet adott körön belül. Ha jól sakkoznak a cutolásokkal, akkor akár Stephon Gilmore elvesztéséért egy 3. körös kompenzációs picket is kaphatnak, de enélkül is van 6 draftcetlijük a top 100-ban, amivel már lehet építeni egy drafton.

 

 

A fentiek megértése fontos, mert ha ránézünk a kapott játékosokra, akkor egyértelműen vesztesei a cseréknek. Sammy Watkins egy sérülékeny elkapó, de amikor játszott, akkor nem lehetett rá panasz, csak hát ugyebár keveset lehetett a pályán. Sokkal nagyobb potenciállal rendelkezik, mint Jordan Matthews, aki a liga tavalyi legrosszabb elkapósorából jött tüzet oltani, nem biztató előjelek, de a Bills már állítólag a draft közben is próbálkozott a fiatal elkapó megszerzésére. Tyrod Taylor szénája amúgy is kifelé áll a csapatból, és ezzel a cserével nem az ő maradási esélyének kedveznek. Ha Watkins kicsit rizikós is a sérülékenység miatt, nos, Ronald Darbyban semmi kockázat nincs, mégis könnyedén lemondtak róla. E.J. Gaines és közte sokkal nagyobb szakadék van, mint Watkins és Matthews között, amivel a liga legrosszabb egységei között lehet a Bills secondaryje.

 

[quote] Jelenleg Jordan Matthews, a nemrég igazolt veterán Anquan Boldin, a nyáron elhozott Andre Holmes és az idén második körben draftolt Zay Jones áll Tyrod Taylor rendelkezésére az elkapók közül, nem egy veretes névsor, ráadásul mindegyik játékos ebben az offseasonben érkezett a csapathoz. Bár Jones ígéretes tehetség, Boldinnal pedig a Ravensben jól megértették egymást az edzéseken, nem irigyeljük Taylor lehetőségeit. [/quote]

 

Ráadásul ha áttérünk a dolgok anyagi vonzatára, akkor pláne nem feltétlen érte meg, hiszen bár ők ketten kevesebbel terhelik a fizetési keretet idén, mint Watkins és Darby (bár ez sem feltétlen igaz, hiszen kreáltak egy 6 millió dolláros halott pénz tételt a két cserével), mindkét új szerzeménynek csak 2017-re van már érvényben az újonc szerződése. Pénz ugyan lenne rájuk jövőre, hiszen az Over The Cap adatai alapján jövőre közel 35 millió dollárnyi cap space-ük lesz, és a két játékoson kívül csak a defensive tackle Kyle Williams a fontosabb szabadügynök, akit az életkora miatt lehet amúgy sem tartanának meg.

 

Összességében bár szerintem olcsón adták mindkét játékost, teljesen érthető az ő szempontjuk, így nem lehet őket kritizálni a döntésük miatt. Most már csak jó játékost kell húzniuk azokkal a pickekkel.

 

Los Angeles Rams

[quote] Adta: E.J. Gaines + 2018-as 2. kör

Kapta: Sammy Watkins + 2018-as 6. kör [/quote]

 

Folytassuk a Rams szemszögéből az elemzést, mert itt is láthatunk érdekességeket. Idén a GM kivételével minden fej lehullott, még azok is, akik amúgy nem végeztek rossz munkát. Azzal, hogy tavaly szinte mindent beáldoztak azért, hogy kiválasszák 1/1-en Jared Goffot, Les Snead general managernek csak egy feladata van: csapatot építeni a fiatal reménység köré, és örülhet, hogy ő nem esett áldozatául a tisztogatásnak, pedig néhány döntése miatt rászolgált.

 

Azt kár tagadni, hogy Wade Phillips védőkoordinátori kinevezésének hála elérhette azt, hogy azzal a csapatrésszel egyáltalán nem kell foglalkoznia, hiszen az idős mester jelenleg talán a legjobb ember arra, hogy az amúgy sem gyenge védelmet még jobbá tegye, akár kisebb nevű játékosokból is. Vagyis ezzel minden figyelme a támadósorra összpontosult, amihez egy fiatal reménységet, Sean McVayt is elhozott a csapathoz, aki a Redskins támadósorával remek munkát végzett.

 

 

Goff azzal, hogy tavaly a lejátszott nyolc meccséből egyet sem nyert meg, valószínűleg a béka segge alá került az önbizalma, amit a szép jövő érdekében mihamarabb helyre kell állítani, csakhogy a lehetőségek korlátozottak voltak: se pénz, se elegendő draftpick nem állt ehhez rendelkezésre, de úgy gondolom a lehető legjobbat kihozták belőle a Whitworth-Kupp-Everett hármas szerződtetésével illetve draftolásával, bár Robert Woods leigazolását (éppen a Billstől) azóta sem értjük.

 

Most Goff egy igazán kiemelkedő célpontot kapott Watkins személyében, amivel minden hiányosságát képes lehet pótolni. A másodéves irányító ugyanis potens elkapók hiányában szenvedett a különböző útvonalak megdobásában, köztük abban a Go/Fly-ban is, amiben Watkins a legerősebb volt tavaly. Ha egészséges tud maradni, akkor ezzel hatalmasat léphet előre a Rams támadósora is, de túl sok a ha, illetve még azért annak a támadófalnak sem ártana összeállnia. A legfrissebb hírek szerint pedig már idén tető alá hoznák a játékos hosszú távú szerződését is.

 

[quote] Ezzel a cserével a Rams támadósorát immáron egy top 10-ben draftolt irányító (Goff 1/1, 2016), egy top 10-ben draftolt futó (Gurley 1/10, 2015), és két top 10-ben draftolt elkapó (Austin 1/8 2013 & Watkins 1/4, 2014) alkotja. [/quote]

 

Eddig szép és jó a történet, csakhogy ezzel a lépéssel Snead maga alatt is vágja a fát. Jelenleg ugyanis Aaron Donald új szerződésért holdoutol, és a tervei szerint addig nem is látogatja meg az edzéseket, amíg nem kap nagy pénzt, holott az ötödik éves opciója miatt még két évig élő kontaktusa van. Azonban ez még mindig nem a legnagyobb gond, mert erre szerintem előbb-utóbb találnak valami megoldást, ám a 2018-as free agency gyilkos lehet a csapat számára. Mivel Watkins opcióját nem hívta le a Bills, ezért jövőre szabadügynök lesz, csak úgy, mint Alec Ogletree, Trumaine Johnson, Dominique Easley, Lamarcus Joyner, John Sullivan, Nickell Robey-Coleman vagy Mo Alexander, akik egytől egyik kezdőjátékosok, és ha még idevesszük Aaron Donald esedékes hosszabbítását is, akkor igen komoly kiadások elé néz majd a Rams. Az Over The Cap szerint ~53 millió dollárjuk van a felsorolt játékosok újraszerződésére, ami néhány kevésbé fontos játékos kivágásával növelhető, de nem lesz egyszerű hadművelet. Majd a drafton, gondolnánk, csakhogy egy igen értékes 2. kört sikerült most beáldozniuk, ami a sok várható távozó miatt még jól jött volna.

 

A Rams már amúgy is többször lemondásra kényszerült volna az építkezés reményében, de ezzel a cserével szerintem csak a saját dolgukat nehezítették meg. A szándékuk érthető volt, Goff teljesítményét fel kell javítani már idén is, de ugyanez a Snead adott egy 4 éves, 42 millió dolláros szerződést a szinte használhatatlan elkapó Tavon Austinnak is, szóval nem mernék arra megesküdni, hogy érti a dolgát. Sokan vesztesnek könyvelik el őket a cserében, de én szeretek optimista lenni, és megértem miért mentek bele az üzletbe, ami 2017-ben még jól is elsülhet, de a jövőképet már kicsit elhomályosítja.

 

Philadelphia Eagles

[quote] Adta: Jordan Matthews + 2018-as 3. kör

Kapta: Ronald Darby [/quote]

 

Howie Rosemanről tudjuk, hogy nem fél cserélni, és általában jól is jár vele, most is ez a helyzet. Sikerült ugyanis elpasszolnia egy kegyvesztetté vált játékost, és szereznie a legnagyobb hiányposztra egy fiatal tehetséget, aki ráadásul még két évig bagóért játszhat a csapatban. Az egyedüli veszteség a 3. kör lehet, de még ezzel együtt is abszolút nyerték a bizniszt, talán ők jártak a legjobban a három érintett közül.

 

 

Carson Wentz elkapói tavaly finoman szólva sem álltak a helyzet magaslatán az újonc irányító játékának kisegítésében, és ez alól a korábbi második körös Matthews sem volt kivétel. Roseman nem is tétlenkedett, és gyorsan hozott is két új célpontot a fiatal üdvöskének, Alshon Jefferyt, illetve Torrey Smitht, mindkettőt egy remekül összerakott szerződéssel ráadásul. Matthews szerepe így korlátozott lett a csapatban, és mivel Chip Kelly draftolta, nem is igazán szerették volna marasztalni a jövőre szabadügynökké váló játékost, és a cserélendő játékosok közé tették.

 

Azzal, hogy ő elkerült Philadelphiából, Nelson Agholor is jól járt, aki bár botrányosan rossz NFL karrieren elején tart, mégis kezdő játékos lehet ezzel a slotban – egész egyszerűen azért, mert első körös lévén lehetetlen tőle megszabadulni, az Eaglesnek meg nem fér bele az utána keletkezett halott pénz a büdzsébe, meg hát ki akarna érte trade-elni?

 

[quote] 2018-ban Darby és Sidney Jones mindössze ~2,3 millió dollárral terhelheti majd az Eagles fizetési keretét, holott két kezdő cornerről beszélünk, ráadásul nem is akármilyenekről. [/quote]

 

Na de térjünk át a dolgok kellemesebb részére, azaz Ronald Darbyra! Az Eagles cornerback sora legalább olyan pocsék volt tavaly, mint az elkapó felhozatal, de ahogy az, úgy a cornerek is (név alapján) feljavultak. A draftról Sidney Jones érkezett a második körben, aki sérülés miatt idén valószínűleg nem lesz bevethető, és éppen ezért csúszott le egészen idáig, mert a tehetsége alapján az egyik legjobb prospect volt. Mindez nem akkora veszteség, hiszen ha PUP listán játssza végig az évet, akkor nyerhet vele az Eagles egy bónusz évet a liga szabályzata szerint. Hozzá csatlakozott a szintén (korábbi) második körös Darby is, akinek még két évig érvényes az újonc szerződése. Jim Schwartz ki fogja hozni Darbyból az állatot, ebben szinte biztos vagyok, amivel nem csak a mostani évben erősödtek meg, de a jövő évi free agency költekezést is elősegítették.

 

Egyedül az fájhat az Eagles szurkolóknak, hogy ezzel a 2018-as drafton se a második, se a harmadik körük nem áll rendelkezésükre. Fentebb elhangzott, hogy Matthews elküldése segítette a free agency költekezés, nos ez csak részben igaz – ezzel az üzlettel ugyanis csak annyit értek el, hogy jövőre nem lesznek mínuszban. Az Over The Cap szerint ugyanis mindössze 195 ezer dollár áll majd Roseman rendelkezésére, ami semmire nem elég, azaz vélhetően Matthewsnál komolyabb áldozatokat is be kell vállalniuk majd.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!