Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – A magyar read option

A 7 játékai rovatunkban most rendhagyó módon nem az NFL-ből hoztam egy játékot, hanem a magyar válogatott Szlovákia elleni összecsapásáról. Annak az ötlete, hogy épp ezt elemezzem onnan jött, hogy a helyszínen láttam az előttem lévő képernyőn, hogy a cabelcam tökéletesen mutatta ezt a játékot és nagyon jól nézett ki az egész, így mindenképp meg akartam mutatni. Arra csak az elemzés során jöttem rá, hogy nem “önmagától” sikerült annyira jóra ez a játék.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 

A read option koncepciója alapvetően az, hogy van egy blokkolatlan védő, akit szabadon hagy a támadófal és nyugodtan mehet az irányítóra vagy a futóra. A QB az ő mozgását figyeli és ez alapján dönt, hogy megtartja, vagy átadja a labdát a futójának. Ez így önmagában egy ember számára kis túlzással levédekezhetetlen. Ezért a legjobb ellenszer az, ha két védő kerül arra az oldalra, hiszen így 2 a 2 ellen a támadóknak van szinte lehetetlen dolga. Kivéve persze, ha valamelyik védő hibázik, mint ahogy a fenti esetben is látható volt.

 

Bencsics tökéletesen hajtotta végre a játékot, az utolsó utáni pillanatig kivárt, de kellett a védő hibája is ahhoz, hogy ebből pozitív játék lehessen. Ha a két védő jól teszi a dolgát, akkor az egyik a futót, a másik az irányítót döngöli földbe 3-5 yarddal a line of scrimmage mögött. A defensive end itt viszont megette a handoffot, Bencsics pedig tényleg az utolsó utáni pillanatban döntött, visszahúzta a labdát és megiramodott vele.

 

A hét további kielemzett játékait ide kattintva találjátok.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!