Connect with us

Playbook

Andy Reid egyetemi focival verte el a Patset

Bill Belichicket mindenki úgy ismeri, mint az alkalmazkodás nagymestere, mégis képtelen volt erre a Kansas ellen az elvesztett Kickoff Mérkőzés során. Ugyanis Andy Reid nem profi focit játszott, hanem egyetemit. Ha egy kicsit túlozhatunk, itt egy SEC-csapat játszott a Pats ellen.

 

Emlékeztek azokra, akik mindig azt mondják, hogy az egyetemi koncepciók nem működnek az NFL játékosai ellen? Hogy azért vagyunk egy irányítókrízisben, mert a legtöbb csapat azt a spread-koncepciót játssza (shotgun, sok elkapó, vertikális támadások, RPO, no huddle), amit nem tudnak alkalmazni a profik között? Andy Reidnek sikerült.

A Kansas támadósora ugyanis rémesen sok option (read option, run-pass option) playt hívott, miközben ki volt tolva mindenki elkapónak. Hunt rövid futott TD-je ráadásul egy egyre gyakoribb egyetemi playből, a toss readből származott. A toss read mára a Bama és a Clemson kedvelt játékává vált, és többek is kezdik átvenni. Ehhez kezdjük az alapoknál.

 

 

A kétezres évek elején rettentően kedvelték az NFL-ben a mai napig használt zone read játékot, amiben zónablokkolást visz a fal, és a QB a blokkolás nélkül hagyott DE/OLB-t olvassa, hogy eldöntse: átadja a labdát, vagy visszahúzza és a másik irányba fut vagy passzol. A play lényege, hogy számbeli fölényt eredményezzen a labda környékén a támadóknak. A kétezres évek közepére ez az egyetemi fociban is kedveltté vált, és az ilyen jellegű playek folyamatos fejlődésen mentek keresztül. Ezek legnagyobb művelői Andy Dalton és Cam Newton voltak, vagy akár Robert Griffin is. Egyik legnagyobb, legsikeresebb változata a Power Read, amikor a QB nem csak dönt, de részt is vesz a playben.

 

 

A fenti videóban Andy Dalton tépte meg épp a Clemson védelmét, ezt a játékot előtte még soha nem látták a pályán. A 2010-es Auburn Cam Newtonnal 14-0-s szezont hozott le, elsősorban a Power Read segítségével.

 

https://www.youtube.com/watch?v=T_dOK245jUE

 

Newton 2010-es sikere után gyakorlatilag mindenki, mindig használta a Power Read játékot. Az NFL-be lassan szivárgott át, hiszen ki az az edző, aki az irányítóját egy belső futóként használná. De mégis, vannak ilyen helyzetek.

 

Cam Newton- Power Read from Ted Nguyen on Vimeo.

 

Mára viszont mindenki ismeri a játékot. Nem újdonság, sőt. Az offense és a defense közötti macska-egér játék folytatódott, és megjelentek az új variációk, hogy kivegyék a defensive endet a játékból. A különböző változatokon esetleg balentin egy playbook-részben végigmegy, ami számunkra lényeges, az a toss read. A toss read egy 2016-os fejlesztés, ami először gimnáziumokban, majd nagyon hamar az egyetemeken ütötte fel a fejét. A futó ahelyett, hogy a QB mögül előjönne és várna az esetleges átadásra, mellette áll fel, és kivág oldalra, hogy egy rövid labdaátadást figyeljen. Az irányító ugyanúgy olvas, de most nem átadja a labdát a DE megállása esetén, hanem átpöccinti a futónak. A play lényege, hogy sokkal nagyobb stresszt helyez mentálisan a védőre, és nem várja el, hogy a futó kikerülje a DE-t, hiszen a labdaérintés pillanatában 4-5 yardra van már tőle. Alább látható egy átadás a Clemsontól. (Akik először tapasztalták meg saját bőrükön ezt a típusú játékot.)

 

 

És itt egy példa, amikor a QB megtartja a labdát és belül indul el.

 

 

Az eredmény nagyon hasonlít a speed option playre, csak ott a QB nem belül készül fel, hanem leköveti kicsit a futót, és így inkább szélső futás lesz az esetleges labdamegtartásból is; illetve később kerül döntési helyzetbe, ami egyszerre jó, de sérülésveszélyesebb is. A Clemson amúgy csinált a Fiesta Bowlon egy fake toss read játékot is, ami teljesen leakasztja a gépszíjat. De térjünk vissza Reidhez. Nézzük csak ezt a playt:

 

Ez gyakorlatilag egy toss read, viszont 87-es mezzel ott kóricál Kelce is a center mögött, biztonságiként, ha esetleg Huntot nagyon fogták volna, vagy erős a pass rush. Ő ekkor viheti néhány yardra a labdát biztonsággal, vagy blokkolhat Smithnek belül.

Belichicknek nem volt válasza erre. Teljesen más koncepció, mint amit a profi ligában visznek, és lehet, hogy most bukott ki, mire ment rá Reid az elmúlt években: olyan képességű játékosokat hozni össze, akik képesek sikeresen összehozni ezeket a megmozdulásokat. Hajnalban egy klasszikus West Coast támadósort láttunk, amibe beletoltak egy vödörnyi spread focit. A read option játékoknak régóta a halálát vizionálják, de még úgy is dominánsak voltak 2016-ban, hogy Cam és Wilson sérültek voltak, vagy sérülten játszottak. Tessék, itt van, amikor egy erre igazított csapat csinálja.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!