Connect with us

Történelem

Egy veretlen szezon – Az 1972-es Dolphins története I

Az NFL-ben nagyon nehéz tökéletesen játszani. Rengeteg mindenen múlhat, hogy egy mérkőzés győzelemmel vagy vereséggel zárul. Sok csapat van, akik képesek hosszabb időn keresztül kimagaslóan játszani, de mindig történhet valami, ami miatt elveszítenek egy mérkőzést. A legtöbb csapat pontosan emiatt legkésőbb a 9-10. hétre összeszedi az első vereségét, mert egyszerűen lehetetlen minden héten hiba nélkül játszani. Volt azonban egy csapat, akiknek ez mégis sikerült, és képesek voltak az egész szezont veretlenül zárni. Ez a csapat az 1972-es Dolphins volt. (Újabb nagyszerű írás Jarredtől)

 

 

Előzmények

 

A Miami Dolphins az 1966-os megalakulásától számítva 5 évig csak arra volt jó, hogy folyamatosan vereséget szenvedjenek. A csapat képtelen volt 50%-os mérleget elérni, és a legtöbb győzelmük egy évben is csak 5 volt. A nagy változás 1970-ben érkezett, mikor a csapat leigazolta a Baltimore Colts-tól elküldött Don Shulat. Shula érkeztével új mentalitás költözött a csapatba, ami már az első évben éreztette hatását. A csapat a liga aljából egy év alatt a liga élére jutott, és 10-4-es mérleggel bejutott a rájátszásba, igaz ott mindjárt az első körben kikapott. Egy évre rá azonban sikerült nyerni a playoffban, ráadásul nem is egyszer. Shula vezetésével a Dolphins legyőzte a Chiefs, és a Colts csapatát is, aminek köszönhetően bejutottak a Super Bowlba. Ott azonban véget ért a csoda.

 

A New Orleansban megrendezett döntőn a  Dallas Cowboys túl sok volt nekik, és végül vereséget szenvedtek. Tették mindezt úgy, hogy össz-vissz 3 pontot tudtak szerezni.(Máig a 71-es Dolphins az egyetlen csapat, aki képtelen volt Super Bowlon TD-t szerezni) A vereség mély nyomott hagyott a játékosokban. Nem is feltétlenül maga a vereség volt fájó, hanem a tudat, hogy teljesen megérdemelték amit kaptak. Minden téren borzalmasan játszottak, amit csak elronthattak el is rontottak aznap. Shula számára is fájó volt a vereség, hiszen két éves munkáját látta romokba dőlni. A Dolphins végül azonban nem omlott össze. Sőt, a játékosok és edzők elhatározták, hogy ilyen vereségbe még egyszer nem akarnak beleszaladni. Még erősebben, és még koncentráltabban fognak játszani, hogy  soha többé ne kelljen magatehetetlenül nézniük, ahogyan egy jobb csapat darabokra szedi őket. Ily módon a 72-es szezon számukra nem szeptemberben, hanem aznap éjjel New Orleansban kezdődött el.

 

Week 1

Miami Dolphins(0-0) at Kansas City Chiefs(0-0) – MIA: 20 KC: 10

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások