Connect with us

Hír

Élő embereken is tanulmányozhatják a CTE-t!

A Boston Egyetem tanulmányainak hála akár arra is lehetőség nyílik, hogy élő személyeken is vizsgálják a CTE jeleit és tüneteit, amire eddig nem volt lehetőség az orvostudományban. Ezzel elérhetnék, hogy a súlyos agybetegség jeleit ne csak az illető halála után vegyék észre, amivel sok-sok életet menthetnek meg.

 

 

A kutatás során különböző emberek agyait vizsgálták meg, köztük jó pár korábbi focistáét is, akiknél haláluk után állapították meg a betegséget, és érdekes felfedezésre jutottak. A 23 játékos agyában ugyanis ugyanaz a jelenség volt megfigyelhető, mégpedig az, hogy nekik sokkal magasabb volt a fehérje szintjük az agyukban. Ezt az orvostudományban CCL11-nek nevezik, aminek a szintje sokkal magasabb volt azokban, akik korábban fociztak, mint azokéban, akik nem.

 

Dr. Anne McKeene, a kutatásban résztvevő orvosok egyike szerint ezek még csak az “első lépések” a kutatásban, de mindenképp javíthat a későbbiekben nem csak a CTE, de akár az Alzheimer-kór megelőzésében is. A jövőben arra koncentrálnak, hogy még több kapcsolatot megtudjanak a CTE és a CCL11 között, amiket akár élő embereken is vizsgálhatnak. A vizsgálat egyébként rémisztő eredményeket hozott, hiszen 111 korábbi NFL játékos agyából 110-ben(!!) találták meg a CTE jeleit, míg 202 korábbi NFL és college játékoséban ez a szám 177 volt.

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!