Connect with us

NCAA

NCAA College Football 2017 – Week 2

Kezdetét veszi a 2017-es egyetemi foci második játékhete is, ahol már vérre menő küzdelem fog folyni, esélyesek inthetnek búcsút már most a rájátszásálmaiknak. A korai meccsek is jóknak ígérkeznek, de az igazi futball csak hajnalban fog kezdődni, ahol olyan nagyágyúk lépnek pályára, mint a Clemson, az Oklahoma, vagy a USC. Aki izgalmakra vágyik az NFL-es nagydömping előtt, ne habozzon az alábbi meccsekre kapcsolni!

 

 

North Carolina Tar Heels vs #17 Louisville Cardinals – szeptember 9.,  18:00 (magyar idő szerint)

A nyitófordulóban más-más szájízzel vonulhattak pihenőre a csapatok, hiszen a Tar Heels egyből egy 35-30-as vereséggel indított a California Golden Bears ellen, míg a Cardinals sikeresen vette az első akadályt. A Lamar Jacksont is soraiban tudó Louisville-nek sem volt egyszerű a szezonkezdet, de a sok hiba ellenére is verték a Purdue-t. Most pedig egy konferencia-rangadó jön, ahol szintén nem lesz egyszerű dolguk, de a North Carolinának nagyon meg kell feszülnie akárcsak ahhoz is, hogy olyan közelségbe kerüljenek, mint a Cardinals előző heti ellenfele, ezért nem számítunk különösebb meglepetésre.

Egy érdekes párharc: a Tar Heels defense vs Lamar Jackson (#8).

Az előző fordulóban a North Carolina védelme nem volt mindig a helyzet magaslatán, főleg nem akkor, mikor a passz ellen kellett volna védekeznie, hiszen Ross Bowers élete első egyetemi meccsén 363 yardot és négy TD-t rakott fel a táblára. Ez semmiképp sem jó előjel, és ha figyelembe vesszük azt, hogy a regnáló Heisman-győztes komoly fejlődésen ment át a passzjáték terén, akkor még több okuk akad az aggodalomra a kék-fehéreknek. Jackson pedig fenomenális, minden helyzetet meg tud oldani, ha nem a levegőben, akkor földön. Nagyon nehéz dolga lesz a hazai védőknek a limitálásában, mert improvizációs képessége már-már Michael Vickre emlékeztet, de a zsebben mutatott nyugodtsága, pontossága is fejlődött 2016-hoz képes.

 

Egy név, akire figyeljük: Jaylen Smith (WR, #9). A Louisville elkapójának neve kísértetiesen hasonlít a Dallas Cowboys linebackeréhez, de természetesen egy teljesen más játékosról beszélünk. Smith a harmadik egyetemi szezonjába lépett be, nem kisebb céllal, mint hogy a Cardinals elsőszámú elkapója legyen ebben az évadban. Szárnyait már 2016-ban is bontogatta, hiszen 27 elkapásból 599 yard és hat touchdown jött össze neki, idén azonban sokkal nagyobb szeletet szánnak neki a Cardinals ezer fokon pörgő támadójátékának tortájából. A 195 cm magas és 100 kg-os elkapó igazán minőségi célpontnak számít, ezt a Purdue ellen bizonyította is, ahol remek elkapásokat bemutatva 117 yarddal zárt. Ha így folytatja, akkor Jacksonnal karöltve az egész egyetemi foci legfélelmetesebb QB-WR párosa lehetnek.

 

 

#3 Clemson Tigers vs #13 Auburn Tigers – szeptember 10., 01:00 (magyar idő szerint)

 

Tigrisek a Tigrisek ellen, ezzel a rangadóval veszi kezdetét a vasárnap hajnali meccsdömping, ahol az ország legjobb csapatai közül egynek már korán el kell búcsúznia a veretlenségétől és playoff álmaitól. A bajnok Clemson fogadja a meglepetésre készülő Auburnt, akiknek fel lesz adva a lecke, ha le akarják lassítani a narancssárgák száguldó vonatát. A találkozó esélyese a hazai csapat, de kár lenne leírni a vendégeket, hiszen jó erőt képviselnek és nagyratörő céljaik vannak, bennük van az upset esélye.

 

Egy érdekes párharc: Deon Cain (WR, #8) vs Carlton Davis (CB, #6). A forduló egyik legikább várt párharca a Clemson elkapója és az Auburn cornerbackje között fog lezajlani. Cain szárnyait már a tavalyi szezonban is nyitogatta, most viszont övé az összes rivaldafény, köszönhetően Williams, Scott és Legett távozásának. A fiatal Kelly Bryantnek ő lesz a legfőbb célpontja, ahogy arra számítani is lehetett. A feladat viszont nem egyszerű, mert az ország egyik legjobb cornerbackje fogja majd kísérni egész meccsen, és ehhez hasonló feladat előtt még nem nagyon állt a tehetséges elkapó. Ha nem koncentrál megfelelően a receiver, akkor könnyen Davis szigetére kerülhet, mely nagyban hátráltatná a Clemson-offense előrehaladását. Pikáns párharc lesz, az egyszer biztos.

 

 

Egy név, akire figyeljük: Dexter Lawrence (DT, #90). Lawrence még csak másodéves játékos az egyetemen, de már sokan így is top5 defensive tackle-ként tartják számon. Freshman éve káprázatosra sikerült, az egyébként sem gyenge clemsoni falból is ki tudott tűnni. Nagyon jól tud dolgozni a futás ellen, de pass rushban is használható, hatalmas testével könnyen rogyasztja meg a zsebet, egy guard vagy center nem elég a megállításához. Ha statisztikailag nem is mindig kirívó a teljesítménye, akkor is siettetésekkel, ütésekkel nagy hatást tud gyakorolni a játékra, igazi game changer a falban.

 

#2 Ohio State Buckeyes vs #5 Oklahoma Sooners – szeptember 10., 01:30 (magyar idő szerint)

 

A forduló rangadóját játssza a Buckeyes a Sooners ellen, ahol rengeteg elit tehetség fog egymásnak feszülni, a rengeteg néző mellett pedig a scoutok is hemzsegni fognak. Az előző mérkőzéshez hasonlóan, itt is csak egy maradhat talpon, azonban az is elképzelhető, hogy mindkét csapat oda fog majd érni a végén a legjobb négybe, sőt, egy visszavágó is összejöhet még. Ha csak egy meccs van, amit ebből a fordulóból meg szeretnél nézni, akkor ez legyen az!

 

Egy érdekes párharc: J.T. Barrett (QB, #16) vs Jordan Thomas (CB, #7). Az OSU tavaly nagyon megverte az Oklahomát, 45-21-gyel söpörték le az ellenfelüket, amiért most vissza akar vágni a vendégegyüttes. Ehhez az fog kelleni, hogy limitálni tudják a sztár irányító Barrettet, kikényszerítsék, hogy pontatlan legyen. Érdemes lesz majd figyelni, mennyiszer fog Thomas irányába nézni, akit elit tehetségként tartanak számon, azonban a tavalyi év során az égette meg, aki nem szégyellte. A cornerback legfőbb célja, hogy a top tehetségek közé tornássza magát, kússzon felfelé a draftboardokon, most pedig itt az esély a bizonyításra. Húzós meccse lesz a Buckeyes ellen, de ha formába lendül, könnyen leveheti a rá bízott elkapót a pályáról.

 

Egy név, akire figyeljük: Baker Mayfield (QB, #6). Ennél egyértelműbb játékost nehezen lehetne ide írni, most mégis őt választom. Nagyon érdekes játékos ő, jelenkorunk egyik legnagyobb egyetemi játékosa, aki már az ötödik évébe lép, tehát igazán rutinos rókának számít. Kicsit ugorjunk vissza a kezdetekhez, hiszen nem mindennapi, honnan jött. A Texas Tech Egyetemen kezdte, mint walk-on (nem ösztöndíjas) játékos, majd hamar váltott is, így került az Olahomahoz, ahol az NCAA szabályoknak megfelelően egy évet padoznia kellett (a transfer miatt). 2015-ben kapta meg a kezdő pozíciót, majd hátra se nézett, az egész Soonerst az egekbe repítette. Hihetetlenül jó irányító, amit sokan nem ismernek el, köszönhetően annak a rendszernek, amit az OU futtat, valamint sokak szemét az is bántja, hogy alacsony, nem prototípus alkat. Azt azonban ne felejtsük el, milyen impaktja van a játékra. A tavalyi szezon során nem kisebb bravúrt ért el, minthogy megdöntötte Russell Wilson 2011-es NCAA passer rating rekordját, mely egészen elképesztő teljesítményre vall. A sztorija viszont nem csak a sikerekről szól, hiszen neki is sikerült összehoznia egy kisebb balhét az offseasonben, le is tartóztatták, mert ittasan került rendbontásba, majd ellenállt a rendőröknek. Mindezek ellenére, egy fantasztikus játékos, aki az utolsó évében azért küzd, hogy ne csak Rosen, Allen, Darnold vagy Jackson legyen az egekbe magasztalva, ő is potens NFL-irányító lehet.

 

 

#6 USC Trojans vs #14 Stanford Cardinal – szeptember 10., 02:30 (magyar idő szerint)

 

A nyugati parti rangadóval folytatódik az ínyenc mérkőzések sora, ahol a déli USC-hez látogat az északi rivális Stanford. Mindkét együttes győzelemmel debütált, a Trojans a Western Michigant gyűrte le 49-36-ra, míg a Stanford Ausztráliában igázta le 63-re a Rice Owls csapatát. A USC nem volt meggyőző, míg a Stanford meccséből ne vonjunk le messze menő következtetéseket, de arra mindenképp lehet számítani, hogy a végletekig kiélezett mérkőzésnek lehetünk majd szemtanúi, ahol nehéz megtippelni a győztes kilétét, mégis a Stanford sikerére érdemes inkább tenni.

 

Egy érdekes párharc: Ronald Jones II (RB #25) vs Sean Barton (LB, #27). Fel van adva a feladat a Stanford védelmének, mert nem csak egy sztár irányítót, de egy sztár futót is meg kell majd fogniuk a győzelem érdekében. RoJo a Broncos ellen káprázatosan szerepelt, 18 futási kísérletből 159 yardot és három hatpontost termelt, továbbá egy elkapásból még 19 egységet sikerült a táblára felpakolnia. Lehengerlő volt, senki sem tudta tartani, mellyel csapata legjobbjának bizonyult. Ezúttal a Cardinal védelmének középső linebackerének, Bartonnak van feladva a lecke, hogy limitálja a junior futót. A védő a Rice ellen öt tackle-t jegyzett, de ez a szám biztosan meg fog ugrani, ha Jonesra sok labdacipelést bíznak.

 

 

Egy név, akire figyeljük: Sam Darnold (QB, #14). Itt is egy könnyű opcióra esett a választásom, de érdemes kicsit foglalkozni a 2018-as NFL Draft egyik legnagyobb hype-ot kapó irányítójával. Darnold még egy igencsak tapasztalatlan irányító, hiszen ez lesz csak az első szezonja, aminek kezdőként vág neki, ugyanis tavaly csak év közepén került a kezébe a karmesteri pálca. A 2016-os szezon végén nagyon biztatóan játszott, ennek köszönhette, hogy gyorsan felkapták a nevét, az idei nyitányon viszont sokak csak forgatták a szemeiket Darnold játékát látva. Rengeteg pontatlan passzt engedett el, nem érezte a zsebet, nyugtalan volt, ennek köszönhette, hogy 33 passzából csak 22 ért célba 289 yardért, valamint két interceptiont is vétett. Lesz honnan tehát visszajönnie, egyből egy egészen nagy falatnak bizonyuló Stanford ellen. A PAC12 konferencia egyik legjobb védelmét magáénak tudó együttes komoly erőpróba elé fogja állítani a fiatal tehetséget, érdemes lesz megfigyelni, mire lesz majd képes, ha nőni fog rajta a nyomás és gyorsan kell döntenie.

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!