Connect with us

NCAA

NCAA College Football 2017 – Week 5

Ahogy telnek a hetek, a college fociban is egyre inkább élesednek az összecsapások. A héten több nagy csörte is várható, köztük az Alabama és a Clemson mérkőzéseivel. A héten lesz minden, amit a fociban szeretünk: sok pontot gyártó támadósorok, kőkemény védelmek, és kiélezett párharcok. Kár lenne kihagyni!

 

Vanderbildt Commodores vs #21 Florida Gators – szeptember 30., 18:00 (magyar idő szerint)

A heti college-összecsapásokat két olyan csapat mérkőzésével kezdjük, akik mindketten nagyon megszenvedtek az előző héten. A Gators mindössze egy ponttal tudott győzni a Kentucky ellen, míg a Vanderbildt egy 59-0-s verést kapott az Alabamától. A múlt heti gyengélkedés ellenére mindkét csapat pozitív mérleggel áll, de ettől függetlenül nagyon kell nekik a győzelem a héten. Az ellenfelek közül egyik csapat sem termeli százasával a pontokat, így aligha fogunk olyan sok pontszerzést látni, annak ellenére, hogy egyik védelem sincsen a helyzet magaslatán a jelen állás szerint.

Érdekes párharc: Ralph Webb (RB, #7) vs Gators run defense

A Gators védelme nem tartozik a jobbak közé, mérkőzésenként 405 yardot engedtek, ráadásul mind földön, mind pedig levegőben jól tudtak ellenük haladni az ellenfelek támadói. Webb ezzel szemben a Commodores történetének legjobb futója, viszont az idei szezonban eddig nem tudott eddig kiteljesedni, eddig 64 futásból mindössze 169 yardot és 2 TD-t tudott összehozni. Rajta múlhat, hogy mennyire tudja birtokolni a Vanderbildt a labdát a Gators gyengélkedő védelme ellen. A Florida ráadásul a boxot sem töltheti fel ellene, hogy megállítsák, hiszen a Vanderbildt irányítója, Kyle Shurmur igen hatékony ebben a szezonban.

Egy név, akire figyeljünk: Luke Del Rio (QB, #14)

A név nem véletlenül ismerős: a Raiders vezetőedzőjének, Jack Del Rionak a fiáról van szó, aki a múlt héten a Kentucky ellen játszotta első kezdő mérkőzését. Teljesítménye egyelőre legjobb esetben is visszafogottnak nevezhető, de egy mérkőzésből nem célszerű bármiféle következtetést levonni. Mindenesetre nagy kérdés lesz, hogy a Vanderbildt védelme mit fog tudni tenni a fiatal irányító ellen. Még korai bármit mondani arról, hogy mire lehet képes, de az első lépést a hétvégén kell hozzá megtennie.

 

 

Indiana Hoosiers vs #4 Penn State Nittany Lions – szeptember 30., 21:30 (magyar idő szerint)

A Big Tenért folytatott összecsapás következtében két győzelemből érkező csapat csap össze: a Hoosiers magabiztosan nyerte meg meccsét a Georgia Southern ellen, míg a mérkőzés esélyesének kikáltott Penn State éppen hogy csak le tudta győzni az Iowát. Kérdés tehát, hogy mennyire tudja megszorítani az Indiana a Penn State-et, vagy akár tud-e győzni ellene. A Hoosiers támadósora igen jól szerepel, az Ohio State elleni első heti vereség óta 83 pontot termeltek, bár Richard Lagow három interceptiont is dobott. Velük szemben áll a Penn State félelmetes védelme, akik idénre sikeresen kinevelték maguk sikeres passzsiettetőit, hogy terrorizálhassák ellenfeleik irányítóit.

Érdekes párharc: Richard Lagow (QB, #21) vs Penn State secondary

A szezon egyik legnagyobb meglepetés a Penn State védelmének jelentős megerősödése volt. Meccsenként mindössze 8,3 pontot engedtek, és senki nem jutott ellenük 19 pont fölé, ráadásul közben 10 labdát is szereztek. Ezzel a védelemmel kell megküzdenie a Lagow vezette támadósornak. Lagow eddig 564 yard mellé 4 TD-t, de 3 interceptiont is szerzett. A mérkőzés megnyerésében kulcs szerepe lesz Lagow-nak, hiszen úgy kell vezetnie csapatát, hogy minél nagyobb előnyt kiépítve háttérbe tudják szorítani Sanquon Barkley futásait. Különösen érdekes lesz tehát figyelni, mire lesz képes az egyik legjobb védelem ellen a Hoosiers támadósora, akik az előző fordulóban 52 pontot pakoltak a táblára.

Egy név, akire figyeljünk: Saquon Barkley (RB, #26)

Barkley posztján az egyik legjobbnak számít, az egyik legsokoldalúbb back jelenleg. Ezt jól mutatja, hogy csapatát vezeti futásokban (66 futás, 518 yard, 4 TD) és elkapásokban (23 elkapás, 335 yard, 2 TD), de bevethető visszahordóként is. A sokoldalú játékost aligha fogja tudni sokáig kordában tartani a Hoosiers védelme, ami utat nyithat a többi játékos jó szerepélésének is. Barkley egyre inkább megszilárdítja a helyét top5-ös tehetségként, sokoldalúsága LeVeon Belléhez mérhető. Elkapói képességi ráadásul igen hasznosak lehetnek majd olyan csapatok számára, ahol fiatal vagy újonc irányító mellé kerül, hiszen tudásának hála remek biztonsági célpont lesz a fiatal QB-k számára.

 

 

#2 Clemson Tigers vs #12 Virginia Tech Hokies – október 1., 02:00 (magyar idő szerint)

A hét talán legkeményebb csatája az ACC-koferencia két gárdája között játszódik majd le. Mindkét csapat veretlenül, és nagy önbizalommal vág bele a mérkőzésbe. A Virginia Tech támadósora eddig Josh Jackson vezényletével parádés volt, minden mérkőzésükön legalább 27 pontot szereztek, de az East Carolina ellen 64 is sikerült. A Clemsonéhoz hasonló erősségű védelemmel azonban még nem nézett szembe a Hokies támadósora, így kérdés, ellenük mire jutnak. A Clemson támadói sem tétlenkedtek, sorozatban gyártották a TD-ket első négy mérkőzésükön, átlagban 37,8 pontot termeltek mérkőzésenként, bár az Auburn ellen csak 14 pont sikerült. A csapat tehát átvészelte Deshaun Watson távozását, azonban kérdés, hogy mire viszi majd utódja, Kelly Bryant a Hokies védelme ellen, akik két meccsen is 0 ponton tartották ellenfeleiket. Különösen érdekes lesz nézni, hogy a már 10 sacket engedő Clemson támadófal mennyire tudja segíteni irányítója játékát.

Érdekes párharc: Hokies támadófal  vs Tigers D-line

A Clemson védőfala talán a jelenlegi legjobb a college fociban, 4 mérkőzés alatt 17 sacket gyűjtöttek, és mindössze 2,5 yardos átlaggal engedték a futást. A védőfal játéka kulcs fontosságú lesz: nyomás alá kell helyezniük Josh Jacksont, hogy ki tudják segíteni a secondary-t, ahol több kulcsember játéka is kérdéses. A Virginia Tech támadófala azonban a szezonban mindössze 4 sacket engedélyezett az ellenfeleknek – igaz, azok sokkal szerényebb védőfalakkal rendelkeztek. A Clemson védőfalának játéka tehát kiemelt fontosságú lehet a Hokies pontgyáros támadósorának kivédekezésében.

Egy név, akire figyeljünk: Josh Jackson (QB, #17)

Nagyon sok NFL-potenciállal rendelkező játékost lehetne említeni a mérkőzésről, választásom azonban mégis Jacksonra esett. Jackson első évét tapossa kezdőként, de eddig nagyon biztató a játéka. 4 mérkőzésen 1127 yardot, 11 TD-t és mindössze 1 interceptiont hozott össze, ami igen kiemelkedő teljesítmény a redshirt játékostól. Jackson eddig viszont nem találkozott a Clemsonéhoz hasonló erősségű védelemmel. A játéka egyrészt tehát kulcsfontosságú lehet a Hokies számára a győzelemhez, ráadásul megkaphatjuk az első igazi képet arról, hogy mennyire is jó Jackson. A fiatal irányítónak még rengeteg ideje van tanulni, de ha úgy folytatja, ahogy elkezdte, akkor néhány éven belül bőven első körbe várhatjuk majd.

Jackson mellett mindenképpen érdemes a nagy potenciállal rendelkező clemsoni védőfalat, illetve Ray-Ray McCloud és Hunter Renfrow elkapókat figyelemmel kísérni.

 

 

Ole Miss Rebels vs #1 Alabama Crimson Tide – október 1. 03:00 (magyar idő szerint)

Az egyetemi liga legerősebb csapata a múlt héten 59-0-ra elpusztította a Vanderbildt csapatát, így az Ole Miss joggal félhet a mérkőzéstől. Azonban ha valaki le tudja győzni a Crimson Tide-ot a SEC-ben, akkor az a Rebels, az Alabama a ligában utoljára tőlük kapott ki még 2015-ben.

Érdekes párharc: Damien Harris, Bo Scarbrough vs Rebels run defense

Az Alabama védelme mellett a támadósor is igen magas szinten játszik, aminek mozgatórugója a két kiváló képességű futó. A két running back 4 mérkőzésen összesen már 530 yardnál és 9 TD-nél jár. Kérdés, hogy mire lesz képes a Rebels nem túl jó futás elleni védelme a két kiváló futó ellen, főleg úgy, hogy az alabamaiak irányítója is igen veszélyes, mind földön, mind pedig levegőben. A Rebels védelmének ráadásul a két kiváló futó mellett komoly figyelmet kell majd fordítania az elkapó Calvin Ridleyre is, aki 20 elkapásával és 262 yardjával messze vezeti elkapásokban csapatát. Nem lesz tehát egyszerű dolga az Ole Miss védelmének megállítani az alabamaiak pusztító offense-ét, így különösképpen felértékelődik a Rebels számára a labda birtoklása, és hosszú, eredményes, turnover-mentes drive-ok vezetése.

 

Egy név, akire figyeljünk: Da’Shawn Hand (DL, #9)

Hand már az egyetemre érkezésekor is az egyik legfelkapottabb név volt, amire játékával rá is szolgált. A senior évébe lépő játékos az egyik legkelendőbb védőfalember lehet a drafton, főleg, hogyha képes folytatni az eddig nyújtott teljesítményét. Különösen érdekes lesz, hogy milyen futójátékot lesz képes majd a Rebels játszani Handék ellen. Egy biztos: Handnek nagy szerepe volt abban, hogy a Crimson Tide védelme az egyik legfélelmetesebb legyen idén is az NCAA-ben.

 

 

Egyéb érdekes összecsapások:

#7 Georgia Bulldogs vs Tennessee Volunteers – szeptember 30., 21:30 (magyar idő szerint)

#24 Mississippi State Bulldogs vs. Auburn Tigers – október 1., 00:00 (magyar idő szerint)

Oregon State Beavers vs Washington Huskies – október 1., 02:00 (magyar idő szerint)

Colorado Buffaloes vs UCLA Bruins október 1., 04:30 (magyar idő szerint)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!