Connect with us

Playbook

Négy play, amivel bárkit felzabál a Pats

Nem a legjobbkor jön ez a cikk, hiszen vereséget szenvedett a Patriots a Chiefs ellen, mégis illő megmutatni, hogy mitől döglik a légy. Pats-playek és ellenszereik, ahogy az ESPN összeszedte.

 

Alig emelte a magasba a mester a trófeát, már agyalt. Kik lesznek jövőre, és mit fognak csinálni. Különösen fontossá vált ez a kérdés Edelman kiesésével. A Pats támadósémája a mismatchek kialakítására épül. Amikor erővel találkoznak, gyorsak és ügyesek. Amikor gyorsasággal találkoznak, erősek. Brett Kolmann parádés videót csinált erről, de nem szabad megfeledkezni, hogy nem csak a játékosokon, a playhíváson is múlik a siker.

 

Az öt elkapós, ahol Cooks egyedül marad

 

 

Hogan és Mitchell felhúzzák mélyre a két védőjüket, Cooks egy az egyben marad a saját emberével. Mikor bevág a szélre, már nincs ott senki, tízből kilencszer megvan a labda, és ha Mitchell és Cooks ügyesen blokkol neki, talán még a safety is megzavarodhat. Ha nem tudják Cooksról lehúzni a fedést, akkor jön Gronk a dig útvonallal, hiszen ott egyedül a safety lehet probléma. Ha fellépnek rá, és esetleg jól zárják őt, akkor viszont jöhet a checkdown White-nak egy könnyű 3-5 yardos játékra.


Ahol eladja a futást és szívrohamot okoz a safety-nek

 

 

Az NFL-ben az egyik legerősebb passzelkapó futókat vonultatja fel a Patriots, így nagyon el tudják adni a play action játékokat. Mivel Amendola kiszáguld a szélre és két tight end is a pályán van, a védelem futást szimatol. Amikor megtörténik a snap, még komolyabb ennek a veszélye, hiszen Allen lemarad blokkolni, az egyik guard áthúz jobbra, Burkhead pedig elindul mögötte. Ha sikerül eladni, akkor a linebacker sor Burkhead felé, vagyis inkább előre-oldalra teszi meg az első lépéseit, ami kinyitja Gronkot a seam útvonalon, és egy az egyben marad a safety-vel. A védelem csak ott tudja megakadályozni a sima 15-20 yardot, ha a safety képes egy lendületből jövő Gronkot szerelni. Sok sikert.


Most komolyan oda állította Belichick a futót?

 

 

Mivel White a szélen van, ezért egy LB-nek ki kell mennie követni őt – és kész is a mismatch. Gronk a shallow cross-szal lefogja a belső védőt, Cooks pedig magára húzza a flaten a sajátját, White pedig hülyére szívat szinte bármelyik LB-t így. Labda megvan, és befelé tör, ahol már csak a safety várja.


Csalik! Őrület! Árulás!

 

 

A Pats a H és F backeket is kimozgatja a szélre, csalinak. Ez széthúzza a védelmet, ami a három belső támadónak válik előnyére. Hogan és Gronk seam utakat futva előrenyomulnak, és Brady megpróbálja a tekintetével ráhúzni egyikükre a safety-t, hogy aztán a másikra dobjon. Cooks eközben drag utat fut zónázás ellen, ha pedig emberezést lát, akkor pivotot fog, vagyis a kanyarodás után hátraarcot vág, és megindul mégis jobbra.

 

És ahogy meg lehet fogni őket

Falcons: 1 jump coverage

 

 

A Super Bowlban látott pick-six is hasonló védelemmel jött össze Alfordnak. A lényeg, hogy elvegyék a Pats keresztbe futó útvonalait. A snap előtt mindkét safety hátul áll, a többiek embereznek. A snap pillanatában a strong safety Keanu Neal lemozog, így ha Cooks cross utat fut, akkor rá tud ugrani, ezzel pedig Alfordnak lehetősége lesz, hogy hátramozogjon, és a mély útvonal alá mehessen, leszedve a labdát.


Steelers: TD a TD-ért

 

 

A Steelers nem a secondary segítségével tudja megállítani a Patset, hanem ha lenyomják őket pontokban. Három játékos a bal szélen spot bunchban van (egymáshoz közel állnak, és corner, curl, flat utakat futnak), ezzel lehúzzák a figyelmet a jobbszélről. A balszél veszélyes, mert egy gyors checkdown után két blokkolója is lehet a labdavivőnek, a Brown-Bell kombó pedig értelemszerű. Ha a dupla slant hatására Brown magára húzza a safety-t, akkor Bellnek 1v1 helyzetet alakít ki, és fordítva.


Seahawks: le kell gyorsulni őket

 

 

Earl Thomas mélyen áll, a pass rush dübörög, kell még valami? A Seattle Cover 3 alapfelállása a kegyetlen pass rush miatt önmagában megállna a Pats ellen. Itt a védelem kettő-mély képet mutat magáról a snap előtt egy harmadik kísérleten, majd Thomas bemozog középre, Chancellor pedig belép a LB-sorba. A LB-sor ráül a first downt jelentő vonalra, és kivárják, hogy a pass rush megtegye a hatását. Ha Brady dob, gyorsan rárepülnek a labdára, és mehet a punt.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!