Connect with us

Magyar foci

A magyar válogatott támadósorának teljesítménye – EXKLUZÍV

Feljegyeztük a magyar válogatott támadósorának szlovák védelem ellen nyújtott teljesítményét – először Magyarországon. A külföldön bevett szokásnak számító “charting” mélyebb betekintést enged a csapat működésébe. Igaz csodát mi sem teszünk, reméljük, hogy a skill playerek lekövetésével lendíthetünk az itthoni sportelemzéseken.

[quote]

Le kell szögezni, hogy a charting egy meccsről (pláne a védelem felállásait mutató All 22-felvétel nélkül, és a nagyarányú győzelem és cserejátszatás miatt) nem mutatja meg, hogy ki volt jobb, és ki volt rosszabb. Látható lesz, hogy a negyedik negyedben felküldött Vasyl Jordan sokkal hatékonyabb volt a kezdőirányító Bencsics Márknál – miközben egy simán nyert meccs végén cserevédők ellen dobált. Fontos kiemelni, hogy a profi ligával (NFL) való összehasonlítás sem állja meg teljesen a helyét, mivel a védelem arányaiban is sokkal kompetensebb azon a szinten, mint az amatőrök között – nyilván. (Gondoljunk csak az egyetemen 4385 yardot és 42 TD-t dobó Geno Smith-re, vagy a vagy a már 1997-ben (!) 4000 yardos Ryan Leafre.)

[/quote]

 

A támadósor egésze

Mint láthattuk, a támadók szépen muzsikáltak. Playenként 7.2 yardot tettek meg, a levegőben kissé hatékonyabban, mint a földön (7.5 – 6.45, utóbbi QB-futások nélkül). A harmadik kísérletek 54.5%-ban sikerültek, negyedik nekimenés pedig egyszer jött össze a háromból. A láncok mozgatása az esetek felében volt cél, 42 passzjátékból 21 alkalommal repült a labda annyit, hogy az elkapásából first down lehessen további yardszerzés nélkül is.

 

Irányítók teljesítménye

Bencsics Márk kezdőként igazi dual threat irányító volt. Ha nem sikerült valamit összehozni a levegőben, akkor megpróbálta lábon, ami azt jelentette, hogy a 179 passzolt yardja mellé 65-öt tett meg a gyepen is. A szlovák pass rush “erejét” mutatja, hogy minél több embert küldtek Bencsicsre, annál jobban passzolt, hiszen annyival kevesebb ember védekezett a játékosain. A 7.7-es AY/A mutatója Winston és Watson mellé emeli őt, a 8.5-ös átlagos passzmélység pedig Stafford számával. Sajnos a három drop mellé egy létrehozott elkapás járult csak. Előbbiken legalább 8 yardot vesztett (csakúgy, mint Jordan egy dropjánál), míg az utóbbiból csak Jordan tudott részesülni 15 yarddal.

 

 

Jordan ugyan csak a negyedik negyedben jött fel, és a szlovák védelem is a cseréinek nyújtott inkább játéklehetőséget, a Steelers irányítója kitett magáért. Vezette az elkapóit, és egyszer még az első kísérletért is megindult lábbal. Sokkal szabadabban passzolhatott, és ahogy a számok mutatják, mert is. Hatemberes passzsiettetést nem is kapott, és Bencsicshez hasonlóan ő is lubickolt, ha kevesebb ember volt a pályán a passzt levédekezni.

 

Jobb klikk – megnyitás új lapon, és nagyobb lesz. Comp: sikeres passz, Att: megkísérelt passz, C%: sikeresek aránya, TD: TD, INT: eladott labda, PassYds: passzolt yardok, RushAtt: futáskísérletek, RushYds: futott yardok, ScrimYds: összes yard, Rate: irányírórating, AY/A: kiigazított kísérletenkénti yard, RAC%: elkapások utáni yardok aránya, aDOT: átlagos passzmélység, adjC%: dropokkal kiigazított pontosság, 1std%: első kísérletet eredményező passzok aránya, Rate4/5/6: négy/öt/hat emberes rush elleni rating, AIR: sikeres passzok levegőben megtett yardja, AIR drop nélkül: levegőben megtett yardok a játékos kesztyűjéig, drop: elejtett, amúgy játékosnak passzolt labdák.

 

Elkapók teljesítménye

A meccsen 10 játékos felé ment passz, összesen 42. (Nem véletlen, hogy ez megegyezik a passzkísérletek számával, ugyanis oldalvonalon kidobott labda nem volt.) 27 sikeres is volt, ki kisebb, ki nagyobb arányban kapta el a felé érkező labdákat. Ki kell emelni Zax Norbertet, akinek egyedüliként a mérkőzés folyamán egy messze nem pontosan érkező passzt sikerült bravúrosan leszednie, ezzel pedig 15 yarddal ajándékozta meg a csapatát.

 

Jobb klikk – megnyitás új lapon, és nagyobb lesz. Tgt: célpont, Rec: elkapás, C%: elkapási arány, Drop: elejtett passz, Created: létrehozott elkapás, Yds: elkapott yardok, CreaYds: létrehozott yardok, BT: rontott szerelés, aDOT: célpontok átlagos mélysége, Y/R: elkapásonkénti yard, TD: TD, AIR: elkapások levegőben megtett távolsága, RAC: elkapás utáni yardok, AIR%: elkapott yardok AIR-aránya, RAC%: elkapott yardok elkapás utáni aránya, msAIR: a csapat teljes légi yardjaiból való részesedés, Rate: irányítórating adott elkapóra dobva.

 

A célpontlistát magabiztosan vezette Gecser és Elek, és ugyan mindketten ejtettek el egy-egy passzt, ezt kompenzálták TD-kkel és magas WR-ratinggel egyaránt. Szorosan követte őket Czirók, aki viszont a 4 vagy több passzt kapó elkapók közül magasan vezetett az elkapásonkénti yardban, és a passzmélységben is. Mondhatnánk úgy is, hogy a magyar Brandin Cooks munkáját láthatjuk magunk előtt. Ehhez a hasonlathoz azonban mélyebb passzok fognak szükségeltetni, viszont ha viszonyítási alapot szeretnénk látni az ifjaink Y/R-mutatójához, akkor Gecser a statisztikák alapján a Kárpátok Amari Coopere, természetesen jelentősen kevesebb droppal (Del Rio figyelj csak), Elek a veterán Jeremy Maclin, Czirók az aranylábú Stefon Diggs kelet-európaiasított megfelelője, Zax kiköpött Keenan Allen, Mészáros pedig nemes egyszerűséggel Jarvis Landry profibb változata.

Talán pontosabb képet kapunk a pályán való használatról, ha a célpontok átlagos mélységét, az aDOT-mutatót nézzük. Czirók és Elek felszántják a pályát, minden labdával csak úgy húzva maguk után a nyalókát, ugyanis bőven 10 yard felett van a mutatójuk. Szemeim előtt DeAndre Hopkins és Marqise Lee stílusa csillan fel. Szorosan követi őket Gecser és Mészáros, akik láthatóan megindulnak, de kicsivel kevésbé mélyre érkeznek, pont mint Danny Amendola és Jermaine Kearse, és ha ők sincsenek szabadon, Zax, a rövid passzok, és az azokból kreált hosszú futások mestere – vagyis a magyar Mohamed Sanu – kisegít.

 

 

Ne feledkezzünk meg persze a kis terhelést kapó, de annál több yardot hozókról sem. Roják negatív számai scrimmage mögötti passzokból származnak, Becs egy scrimmage-re dobott labdával nem tudott menni előre, viszont Novakov brutális futást mutatott be egy negatív yardos passz után, ahogy Szatlmayer és Varga is sokat hoztak, miután elkapták a labdát.

Ugyan kicsi a mintánk, de mindenképp érdemes foglalkozni az AIR oszloppal, ami az Air Yards, vagyis a játékosok sikeres elkapásaiból a levegőben töltött rész. A profi ligában ez nagyszerű mutató nem csak a fantasy esetében, de a valós teljesítménynél is, mivel remekül tükrözi a pályán való használatot mélységileg, mennyiségileg, és évről évre is konzisztens mutató (tehát valami állandót fog meg a teljesítményben).

A kis minta kiküszöbölésére vegyük figyelembe a msAIR változót, ami a Market Share rövidítése, vagyis a csapat összes Air Yardjából való részesedés. Gecser, Elek, és Czirók dobogós helyezése nem meglepő már csak a mennyiségi használatuk miatt sem, viszont Zax közel 19 százalékos részesedése (és magas RAC% mutatója) azt sejteti, hogy készen áll a nagyobb igénybevételre.

 

 

Futók teljesítménye

Ha csak a futók megindulásait nézzük, akkor 23 futásról beszélhetünk. 12 futással terhelték Rojákot, aki yardjainak 62 százalékát szerezte kontakt után, amikből ráadásul ötöt is megtört. Várjuk, hogy mikor fognak a budapesti fiatalok Roják Mode-pólóban flangálni, ugyanis se Lynch, se Blount, se Hunt nem tudnak ilyen mennyiségben szerelést megtörni, és Tevin Coleman is kevesebb yardot hoz futásonként. Őt követte Lenner kilenc futással, amikhez sajnos egy labdavesztés is párosult. A magyar Demarco Murray után pedig két kísérletet is kapott Novakov, aki 15 yardot hozott össze ennyiből is, ennek nagy részét kontakt után.

 

Jobb klikk – megnyitás új lapon, és nagyobb lesz. RuAtt: futáskísérletek, RuYds: futott yardok, YAC: kontakt utáni jardok, YAC%: a kontakt utáni yardok aránya, BT: rontott szerelés, Y/A: kísérletenkénti yard, Rec: elkapások, RecYds: elkapott yardot, ScrimYds: összes labdával megtett yard, RuTD: futott TD, RuLong: leghosszabb futás, Fmb: labdavesztés, TFL: negatív yardos szerelés, Yco/Att: kontakt utáni yard kísérletenként.

 

A futók teljesítménye sokban függött maguktól és a faltól is. A Football Outsiders Open Field Yard mutatója 5.43 yard volt kísérletenként, ami a 10 yard után megszerzett távot veszi figyelembe, hisz többé-kevésbé itt lesz vége a legjobb minőségű blokkoknak is, és innentől van teljesen magára utalva a futó. Ez rettentő magas szám, és magasztalja a futókat rendesen. Derekas vállveregetést érdemel azonban a támadófal is, hiszen a felelősségi körök alapján súlyozott 4.38 yard/labdahordás nem marad el drasztikus módon a 6.45-től, sőt átlagosan 2.52 yardig segítették azon futásokat, amik már megtettek öt yardot. Három szerelést tudtak végrehajtani a védők a scrimmage vonalán, vagy mögötte, és egy ilyen eredményeképp történt a Red Zone-labdavesztés is, ez mindenképp kiemelendő hiba, ami inkább szerencsétlen véletlen, mint rendszerszintű hiányosság. Elégedjünk meg azzal a nagyszerű számmal inkább, hogy a futások 43 százaléka azonnali első kísérletet eredményezett.

 

A feldolgozott számok a lehető legpontosabbak, azonban nem lehet csodát tenni az All 22-felvétel nélkül. Amennyiben valaki hibát talál, kérjük jelezze. A fotók a DIGI közvetítéséből származnak.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!