Connect with us

Beharangozó

Falcons vs. Patriots: Győzelem vagy halál

25 pontos előnyből kikapni a Super Bowl döntőn olyan trauma, amit soha nem lehet elfelejteni. Nem csak a szurkolóknak, de a játékosoknak is. A Patriots szurkolóknak és játékosoknak szintén meghatározó élmény volt, de mivel ők a győztes oldalon álltak, most már az új sikerek felé kacsintgatnak. Mit érdekel bárkit is a Falcons vagy az, ha nyer most az Atlanta? Eszükbe jut a történelmi győzelem, elmorzsolnak egy “le vagytok ti szarvá”-t, aztán koncentrálnak a következő meccsre. Azonban a Falconsnak ez a meccs könnyen élet-halál kérdés lehet.  Ez a csapat nem az, ami a tavalyi szezonja alapján dinasztia lehetett volna, hanem egy megroggyant alakulat, ami jelenleg a csoporton belül is inkább csak harmadik erőnek tűnik. Ha megint kikapnak a Patriotstól, az olyan mély gödörbe lökheti őket, amiből közel sem biztos, hogy fel tudnak állni. Super Bowl LI újratöltve!

 

 

A Falcons jelenleg 3-2-es mérleggel büszkélkedhet azok után, hogy kikaptak a Billstől és a Dolphinstól, illetve hogy a Bears és a Lions többször is elszúrta a játékot a gólvonalon (simán állhatnának 1-4-gyel is). Nincs meg a tavalyi átütő erő, a Patriotshoz sem esélyesként utaznak. Pedig a Pats sincs bomba formában, 4-2-es mérlegük van úgy, hogy megszenvedtek a Jetsszel is, de náluk legalább látszik a fény az alagút végén.

 

Brady megállíthatatlan

 

Tom Bradyn egyelőre nem látszódnak az öregedés jelei. Élete egyik legjobb szezonja ez eddig, ha így folytatja, akkor 5224 yarddal, 34 TD-vel és öt INT-vel fejezi be a szezont, ami szinte mindenki másnál nettó MVP-cím, nála pedig csak egy a sok jó közül (vélhetően ezért nem lesz idén sem MVP, még ha tudja is hozni ezt a formát). Pedig nincs Julian Edelman, a tavaly elit támadófal már közel sem szuperál olyan jól, a futójáték pedig a Pats számára is épp annyira kiszámíthatatlan, mint az ellenfeleknek, de amíg Brady itt van, ez nem is annyira jelentős.

 

Persze hiába jó Brady, a Falcons védelme tavaly is le tudta őt venni a pályáról a meccs nagy részében, ameddig szusszal lehetett bírni, addig jól játszott az egység. A védelemre most sincs panasz Atlantában, a védőfal jó, De’Vondre Campbell és Deion Jones kiváló LB-párost alkotnak, a secondaryben is egyedül a corner Robert Alforddal van gond, aki messze a tudása alatt játszik. Ezzel együtt is egy igen komplett defense-ről van szó, ami passz ellen különösen hatékony, tehát lenne sansza a csapatnak, a kérdés csak az, hogy Matt Ryanék mit szólnak ehhez.

 

Ryanék a padlón

 

Hiába jó yardokban a csapat, hiába van remek futójáték, elit elkapók, egy viszonylag jó támadófal és egy regnáló MVP irányító a csapatban, a Falcons mentálisan a padlón van. A Bills elleni vereség még hagyján, egyszer mindenkinek lehet rossz napja, de az, hogy a Falcons 17 pontos előnyt leadjon a szenvedő Dolphins ellen, hogy az offense az egész második félidőben 0 pontot tegyen fel, az minden kritikán aluli. Ennek pedig nem Kyle Shanahan hiánya az oka, hisz tavalyelőtt pont miatt zuhant össze az egység, hanem az, hogy a játékosok, elsősorban a támadók mentálisan nagyon nincsenek a toppon.

 

A védelmeknek és a védőjátékosoknak általában sokkal egyszerűbb összekapniuk magukat, ez a feladatok és mentalitások közti különbségek miatt van így. Egy offense-t könnyebb kibillenteni az egyensúlyából, sokkal nehezebben pörögnek fel, nem véletlenül látjuk azt a legtöbb nagy előnyből történő leolvadásoknál, hogy a vezető csapat támadói képtelenek a ritmusváltásra vagy a koncentráció fenntartására, és ilyenkor gyakran csak 3&outokra és turnoverekre képesek. Ilyenkor vagy ott van a védelem (mint ahogy a Saintsnél is ott volt, amikor a Lions már vészesen közel került) és behúzza a meccset, vagy szarban van a haza.

 

 

A Patriots védelme egyelőre nagyon nincs összeállva, messze vannak a tavalyi formától, ráadásul Stephon Gilmore és Eric Rowe sem lesz bevethető, Butler nagyon gyengén játszik, mellette pedig a leginkább csak a speciális egységekben használt Johnson Bademosi lesz a másik corner. A védőfal jobb esetben is egy közepes, Dont’a Hightower OLB-ként gyengélkedik, a Lionsben megbukó Kyle Van Noy pedig nem lóg ki lefelé a sorból, tehát egyértelmű, hogy van itt gond bőven. Ez Julio Joneséknak elvileg óriási lehetőség lenne, mégsem tekintenek rájuk igazi esélyesként, a fogadóirodák szerint például pont annyi a sanszuk a győzelemre, mint a Bearsnek a Panthers ellen.

 

Minden a Falcons támadókon múlik

 

A Patriots helyzete egyszerű, hozzák majd a tőlük eddig megszokott játékot. Bradyék vélhetően képesek lesznek 20-25 pontot feltenni és jól menedzselni az órát, a kérdés már csak az, hogy a Falcons hogy fog ehhez asszisztálni. Matt Ryan idén öt meccsen 6 TD-vel és 6 INT-vel rendelkezik, ami siralmas mutató, az utóbbi három meccsén mindig eladta legalább egyszer a labdát. Ha nem kapja össze magát, akkor nagyon sima lehet a meccs, egy újabb Patriots elleni pofon pedig könnyen derékba törheti az idei PO álmokat.

 

 

Aki közösségi élményre vágyik, azt tárt kapukkal várja a ZICCER. A meccsdömping – mint mindig – 19:00-tól kezdődik.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!