Connect with us

Coin Toss

FK! Coin Toss – Week3

Az FK! Coin Toss múlt héten a legjobb időben debütált. Ennek ellenére még ez a teljesen kiszámíthatatlan, kaotikus forduló sem mentség arra a teljesítményre, amit összeraktam. Bár kétségtelen, a tény, hogy mindössze 3 esélyes csapat nyerte meg a meccsét (és azok is kínkeservesen) megmutatja mennyire nem egyszerű tippelni és helyes megérzéseket ajánlani (a legjobb NFL tippelők találati aránya se éri el a 65%-ot), de ez nem szegi kedvünket és a héten is próbát teszek arra, hogy a fogadóirodák kedvében járjak. Ezúttal sem lesz egyik odds sem kicsi.

 

 

Múlt héten az egyszerűbb tippek sem ültek, de ennek ellenére most megpróbálunk valami maradandót alkotni és bonyolultabb struktúrában is fogadni. Aztán jövő héten visszatérünk rá, hogy melyik is arat nagyobb sikert. Mielőtt azonban elkezdjük, nézzünk meg egy fontos szabályt ezúttal is, ami a múlt hét ismeretében jöhetett volna akár előbb is.

 

[quote bcolor=”#eeee22″]Mivel minden ember anyagi helyzete más, így nem lehet konkrét összegekről beszélni, hogy kinek mekkora pénzzel ajánlatos fogadni vagy úgy általában egy-egy meccsre mennyi pénzt érdemes szánni. Egy nagyon hasznos hüvelykujj-szabály, hogy egy-egy meccsre (adott esetben szelvényre), a fogadásra szánt pénzünk körülbelül 1-3%-ával fogadjunk. Ez nem a heti adag, ez az éves limited. Tehát ha te úgy döntesz, hogy egész évben 100.000 HUF-ot szánsz NFL fogadásra, akkor egy szelvény összege ne legyen nagyobb, mint 3000 HUF, de inkább 1000 HUF körüli összeggel kezdjük el. Ugyanis előfordulnak olyan fordulók, mint az előző, ahol biztos vagyok benne, hogy olyanok is sokat buktak, akik nem az én tippjeimet követték. Így pedig az elbukott pénzed még nem lesz olyan fájdalmas, mintha rögtön 50.000 HUF-ot buktál volna, így az évre jóformán ennyi is volt az NFL fogadásod.[/quote]

 

Ez után a fontos szabály után, kezdjünk is bele a hétbe, mert ezúttal még látatlanba is nehezebb dolgunk lesz.

 

A hét ajánlata

 

Los Angeles Rams @ Dallas Cowboys -6.5

 

Alapvetően fogadásoknál szeretem nézni, hogy valaki hazai pályán szerepeljen, mert sokszor a kiélezett meccseken pont döntő faktor lehet, hogy az adott csapat hazai környezetben van-e és a saját közönsége előtt tud-e játszani. Ezt most csak azért osztom meg veletek, mert a héten több esemény is szimpatikusabb elsőre, mint ez, de egyik számomra esélyes csapat sem otthon játszik ezen meccsek közül. A Dallas azonban igen és bár a Rams nem lebecsülendő, egyelőre nem tartózkodnak azon a polcon, ahol a Dallas. Nézzük meg közelebbről miért is áll ez a meccs a Dallasnak.

 

Dak Prescott előtt a fal már messze nem olyan félelmetes, mint tavaly (igaz tavaly sem elsősorban passzblokkolásban voltak jók), de még mindig egy picivel ligaátlag felett blokkolnak. Ez azt jelenti, hogy a másodéves irányítónak, csak a playek harmadában kell pressure alatt dobálni, amit ráadásul remekül old meg. 87.1-es irányítómutatója messze elmarad a 120 felett járó Smith, Brady duótól, de így is a nyolcadik legjobb ezen a téren. Arról már nem is beszélve, hogy jól mozog el a nyomás elől, mindössze 10%-ban sackelik azokon a playeken, amikor nyomás alá helyezik, ami az ötödik legjobb ebben a mutatóban. Ez miért fontos? Elsősorban azért, mert a Rams ereje a védőfalban rejlik, a védelmi zónák hátsó egysége gyengébb. Így ha nem tudják sokszor terrorizálni Prescottot, akkor könnyedén haladhat a passzjáték.

 

Ez pedig azért fontos, mert így tehermentesíthetik Elliottot, aki szintén elmarad tavalyi önmagához képest, de még így is az egyik legtöbb yardot átlagolja kontakt után. Ha pedig ő átjut a defensive line-on, akkor a liga közepébe tartozó linebacker sorral találkozik, akik összesen 12 futásmegállítást tudhatnak maguk mögött (viszonyításképp Bobby Wagner egymaga 11-et számlál).

 

 

A túloldalon már érdekesebb a képlet. Gurley feljavult magához képest, Goff pedig végre úgy játszik, ahogy illik neki a rááldozott pickek után. Azonban a Cowboys defense is elég jónak tekinthető. DeMarcus Lawrence például vezeti a ligát nyomásgyakorlásban a 4-3-as defensive endek között, de mindezt úgy, hogy nyolc egész pressurre-rel többet számol, mint a mögötte következő játékos. Ugyanez elmondható a sackek számáról is, igaz ott nem akkora a lemaradása második embernek. Ebből kifolyólag nem gondolom, hogy könnyű dolga lesz Goffnak, aki egy San Francisco ellen fel tudott pakolni 30+ pontot, most azonban meglepne a 25 pont körüli teljesítmény is. Prescottékról ez nem mondható el, így magabiztos Dallas sikert várok.

 

[quote bcolor=”#eeee22″]Kimenetel: Dallas -6.5 / odds: 1.80[/quote]

 

Nem érdemes kihagyni

 

Jacksonville Jaguars -2.5 @ New York Jets

 

A Jets egyelőre nem akar annyira pocsék lenni, mint gondoltuk, de így is jó esélyük van az 1/1-re. A Jaguars azonban megmutatta, hogy az első forduló nem egy kicsúszott eredmény volt, hanem egy tudatos építkezés kezdő téglája. Nem esnék abba a hibába, hogy nagyon felhype-olom őket, de egy field goallal mindenképp jobbak, mint a Jets.

 

Elsősorban a védelem remekel, amely múlt héten egy erősebb támadósort is a földre kényszerített. A Jets a futójátékban nem igazán bízhat, így McCown hátára kell pakolni a munka nagy részét, ez azonban nem lesz könnyű. Calais Cambell, a második legtöbb nyomást helyezte az irányítókra a 4-3-as defensive endek között (pont Lawrence mögött), de itt hozzá csatlakozik párja Yannick Ngakoue, aki alig van elmaradva tőle, valamint a fal belsejéből Malik Jackson is, aki a posztján szintén top5 eben a mutatóban.

 

Az egyetlen kérdés, hogy a Jaguars offense nem adja-e ki a kezéből a vezetést, de Londonban megmutatták, hogy mi kell ahhoz, hogy minden klappoljon. Egy futójátékra épített offense, ahol Bortles nem vállal semmi rizikót, illetve nem is kérik, hogy azt vállaljon. Fournette mellé Ivory is csatlakozott, aki szintén jó számokat átlagol, így a rookie futót akár tehermentesíteni is lehet. Nem merek olyan mérkőzést vizionálni, mint a Ravens ellen, de egy field goal különbség kellene, hogy legyen a két csapat között.

 

[quote bcolor=”#eeee22″]Kimenetel: Jacksonville Jaguars -2.5 / odds: 1.75[/quote]

 

Philadelphia Eagles @ Los Angeles Chargers

 

Ez a mérkőzés már jobban billeg, de az elmúlt három forduló alapján egyértelműen az Eagles az esélyes. A Chargers pont ott gyenge, ahol mérkőzések dőlnek el. A turnover mutatóban és a végjátékokban. Turnover mutatóban jelenleg csak hat csapat gyengébb náluk, amiben elsősorban Rivers 4 interceptionje a ludas, de az se mutat jól, hogy két meccs alatt összesen két labdát szereztek. Az Eagles ezzel szemben az ötödik legjobb, mert bár labdaeladásuk sok van, ezt ellensúlyozzák sok szerzett bogyóval. A végjátékok terén pedig nem kell ecsetelni, hogy amíg a Chargers rugója két mérkőzést puskázott el, addig Jake Elliott 61 yardról nyerte meg a csoportrivális ellen a múlt heti meccset.

 

[quote bcolor=”#eeee22″]Kimenetel: Philadelphia Eagles / odds: 2.00[/quote]

 

Nyalánkságok ínyenceknek

 

Carolina Panthers @ New England Patriots -6.5

 

A Patriots jól rám cáfolt múlt héten, ugyanis a kiütéses győzelem helyett csak kínkeservesen húzta be a találkozóját. Ennek ellenére a harmadik hazai meccsükön is megelőlegezem, hogy egy TD különbséggel nyernek. Ennek természetesen nem csak ők az okai, hanem az a Panthers is, akik a múlt héten a Saints ellen benyeltek egy raklap pontot. A Patriots támadósort pedig többre tartom, mint a Szentekét, a védelmet pedig bár lassan megkérdőjelezem, az nem fordul meg a fejemben, hogy a Saints alatt lennének.

 

 

[quote bcolor=”#eeee22″]Kimenetel: New England Patriots -6.5 / odds: 1.65[/quote]

 

+1 Patriots over 25.5

 

Nem nagyon kell magyarázni ezt a fogadást. A Patriots támadósor fantasztikus, a védelem pedig megadja nekik az esélyt, hogy sokat tudják gyakorolni a dolguk.

 

[quote bcolor=”#eeee22″]Kimenetel: Over / odds: 1.7[/quote]

 

Pittsburgh Steelers @ Baltimore Ravens under 44.5

 

Azon meccsek mintapéldánya, amit tipikusan lehagyok minden szelvényről. Egy örökrangadó, ahol mindkét fél csúnya égésbe szaladt bele múlt héten és mindig kiélezett, kiszámíthatatlan meccseket vívnak. Azonban a fogadás tiltás az csak a kimenetelre vonatkozik, arra nem, hogy összpontszámot tippeljünk. A két csapat védelme már összességében volt ütősebb is, de jelenleg sem lehet leírni őket. Talán épp a két erősség egyenlíti ki egymást, mert a Steelers offense jobb, akiket egy jobb védelem vár, a Ravens offense rosszabb, de egy nem is elit védelem néz velük szembe.

 

[quote bcolor=”#eeee22″]Kimenetel: Under 44.5 / odds: 1.85[/quote]

 

Detroit Lions @ Minnesota Vikings under 44.5

 

Szintén egy csoportmeccs, szintén megjósolhatatlan kimenetellel. A védelmek azonban szintén jók, a támadósorok pedig annak ellenére nem tartoznak szerintem a liga krémjéhez, hogy mindkét egység megmutatta, hogy tud haladni. Na de nem egymás ellen. A két védelem ugyanis pont úgy van berendezkedve, hogy megölik a másik támadójátékát.

 

[quote bcolor=”#eeee22″]Kimenetel: Under 44.5 / odds: 1.85[/quote]

 

Buffalo Bills @ Atlanta Falcons -6.5

 

A Bills múlt héten jól rám cáfolt, de azért azt vegyük figyelembe, hogy egy rendkívül sok hibával játszó, nem bombaerős Denvert vertek meg otthon. Most azonban a ligában másodmagával veretlen Falcons csapatához utaznak, akik nem húzták be a kéziféket tavaly óta. A Bills támadójátéka továbbra sem félelmetes és azt láttuk, hogy LeSean McCoyt már két védelem is 70 yard alatt tudta tartani. Nélküle pedig nem fog még egy csatát behúzni a Bills.

 

[quote bcolor=”#eeee22″]Kimenetel: Atlanta Falcons -6.5 / odds: 1.75[/quote]

 

 

Indianapolis Colts @ Seattle Seahawks 4.5 sack over

 

Elég érdekes fogadási típus, de egyes irodáknál megtalálható, hogy a sackek számára fogadjunk. Ezen a találkozón pedig két olyan támadófal találkozik, akik jóformán akkor is sacket engednek, ha fent sincsenek a pályán. Sackekre fogadni soha nem egyértelmű, de ez most jó eséllyel kecsegtet.

 

[quote bcolor=”#eeee22″]Kimenetel: 3.5 sack over 3.5 / odds: 1.80[/quote]

 

Végül pedig következzen egy kis bonyolítás. Alapvetően nem szeretem kombinálni a tippeket, mert ahogy a Coin Toss első részében írtam, egy rossz tipp mozdíthatja az egész tippsort. Azonban ezt el tudjuk kerülni, ha 3/4 vagy 4/5 kombinációt játszunk (vagy bármi ehhez hasonlót más fogadásszámmal). Azaz egy olyan szelvényt kreálunk, ahol az egyik esemény elmehet. Itt azonban nem árt figyelni arra, hogy a tét amivel megtesszük a szelvényt az megsokszorozódik. Jelen esetben nézzük a 3/4 kimenetelt. A fent ajánlott tippek közül én a Patriots -6.5 (1.65), a Falcons -6.5 (1.75), a Jaguars -2.5 (1.75) és az Eagles (2.00) tippeket teszem a szelvényre. Ez egy körülbelül 10-szeres odds-ot eredményez, ami elég szép kis összeg, de mind a 4 találatnak jönnie kell.

 

Ezt elkerülhetjük úgy, hogy leveszek egy tippet a szelvényről, hogy kisebb legyen a bukás esélye, de melyiket vegyem le? Ekkor jön képbe a 3/4 kombináció. Itt ugyanis nem kell választani, hogy mit hagyjak ki. A 4 kimenetelből képezhető összes lehetséges 3 jó tippet tartalmazó fogadást megteszi nekünk. Tehát lesz egy Patriots, Eagles, Falcons, egy Patriots, Eagles, Jaguars, egy Patriots, Jaguars, Falcons, egy Falcons, Jaguars, Eagles tippsor is.

 

Hogy miért nem használják többet? Hát mert az így keletkezett tippsorokból csak egy jöhet, ebből pedig egy alacsonyabb odds keletkezik, ráadásul a négy tippsorra tett pénzünket is négyszerezi (lényegében olyan mintha ezt a négy fogadást külön megtennénk, csak időt spórol nekünk). Ilyen kombinációt akkor érdemes ráadásul csak használni, ha a megtett fogadásaink egyesével is nagy oddszot tartalmaznak. Nincs ugyanis értelme négy darab 1.25-ös tippnek, ugyanis ha ebből egy kiesik, akkor összesen se lesz kétszeres az odds. Az én példámban pedig még a legnagyobb odds elvesztése esetén is 5 körül járunk, ami még szintén határeset, mert mint említettem a tét négyszereződik, tehát ha az egyik fogadást bukjuk, akkor éppen csak visszakapjuk a pénzünk (persze aki nagy téttel játszik, annak ez is jó profit). Az igazán nagy akasztás azonban ha mégis jön mind a négy tipp, mert akkor a négy különböző szelvényünk összege összeadódik (ami nem tévesztendő össze azzal, ha simán kombiba megtettük volna ezt a négy eseményt) és az már szép összeg.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!