Connect with us

Érdekességek

Hülye vagy, ha kihozod a kirúgott labdát az endzone-ból!

Amióta megváltozott a touchback rule, ami alapján a 20 yardos vonal helyett a 25 yardosról indíthatják meg a csapatok touchback esetén támadásukat kirúgás esetén, a visszahordások is jelentéktelenebbé váltak. Ezzel azt próbálta elkerülni a liga, hogy a visszahordás során megsérüljenek a játékosok, ami bejött: kevesebb visszahordást látunk, mert jobban megéri a touchback. Valakik azonban nem így gondolják, nos, ők az ostobák, ha a számokat nézzük.

 

 

Aaron Schatz, a Football Outsiders szerkesztője ugyanis számokkal bizonyítja, hogy bizony jó hülye az, aki az endzone-ból kihozza a labdát visszahordásnál. Számításai alapján hat forduló alatt 163 kirúgást próbáltak kihozni az endzone-ból a visszahordók, és ebből mindössze 40 jutott túl a touchback jelentette 25 yardos határnál. Az összes ilyen visszahordás pedig átlagban a 23,2 yardos vonalra tenné le a labdát, vagyis nem éri meg egyszerűen a visszahordás. Még akkor sem, ha csak egy lépés választ el attól, hogy kigyere az endzone-ból, hiszen ezeknél százalékosan kevesebbszer jutsz túl a 25 yardon mintha az endzone végébe érkezne a kirúgás.

 

A számokat látva elgondolkodunk, hogy akkor mégis mi a francnak próbálkoztak ennyiszer a visszahordók, hogyha számokkal bizonyítható, hogy nem hatásos? Szimplán azért, mert a returnerek meg vannak arról győződve, hogy ők simán visszaviszik TD-re a kirúgásokat, pedig ez borzasztó ritka eset. Ugyan hétvégén láthattunk rá példát, amikor a ramses Pharoh Cooper visszavitte TD-re a Jaguars endzone-ban landolt kirúgását 103 yardért, ez volt idáig az első ilyen eset a 2017-es szezonban. Cooper unikumnak számít, hiszen 31,7-es yardátlaga van kickoffonként, az ilyen játékosoknak pedig az edzők is engedik, hogy visszahordjon, de a többség még mindig a touchbackre szavaz.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!