Connect with us

Beharangozó

Meglepetések csatája – Eagles@Panthers

Magyar idő szerint péntek hajnalban az NFC két legjobb csapata feszül egymásnak. A 4-1-es mérleggel álló Philadelphia Eagles látogat a szintén 4-1-es mutatóval rendelkező Carolina Panthers csapatához.

 

A két csapat vezeti a saját csoportját, de mindkét gárda különböző módon áll csoportja élén. A Carolina a harmadik legjobb védelemmel, míg a Philadelphia a harmadik legjobb támadósorral rendelkezik. Előbbi persze nem számít akkora meglepetésnek. Luke Kuechly ismét teljesen egészséges, ez pedig hatalmasat dob a Panthers védelmén és újra arra a polcra kerülhetnek, 2015-ben voltak.

Ellenben az Eagles és Carson Wentz mindenkit meglepett azzal, amilyen fejlődésen keresztül ment. Wentz ugyan biztatóan kezdte újonc évét, azonban a szezon végére eléggé leeresztett a lufi és nem sok jel mutatott arra, hogy a vörhenyes 1/2-es ilyen évet fog produkálni, mint amit jelenleg. Továbbá az is meglepetés számba megy az Eaglesnél, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben a csapat futójátéka is jól működik, így a 8-10 perces negyedik negyedes időégető drive-ok is közrejátszanak abban, hogy Wentznek kevesebbet kell vállalnia.

A Panthers számára rendkívül fontos lenne a győzelem, hiszen egy olyan csoportot vezetnek, ahol egyelőre még mindenki harcban van a divíziógyőzelemért, hiszen egyiknek sincs negatív mérlege. Az Eagles helyzete már kicsit letisztultabbnak látszik. A Giantsnél óriási problémák vannak a labda mindkét oldalán, a Cowboys is messze van a tavalyi formájától, a Redskins pedig sötét lónak számít, nem tudjuk még, hogy mire jutottak a pihenőhetük alatt, de jelenleg ők tűnnek az Eagles legnagyobb kihívójának csoporton belül. A Philly ráadásul nagyon jó helyzetben is van, e mérkőzést követően zsinórban háromszor játszanak majd otthon, még mielőtt szünetre mennének. Utána viszont jön a nehéz menet a számukra (nyugati parti túra + két idegenbeli csoportmeccs), így addig kell ütni a vasat, amíg meleg.

Cam Newtonnak a szezon elején elég nagy problémát okozott megtalálni még a tiszta célpontjait is, nagyon rozsdásnak tűnt a tavaszi/nyári vállműtétje után. A Patriots ellen azonban már ismét úgy játszott, amiért a fél világ megutálta még 2015-ben, a Lions ellen pedig a múlt héten tudta tartani a formáját és bizonyította, hogy akkor sincs meglőve Newton, hogyha a zsebből kell passzolnia. A Panthers irányítójának zsinórban két 300 yardos mérkőzése volt, ilyet csak karrierje első két mérkőzésén produkált. Ha ez nem lenne elég fura a Carolina támadójátékával kapcsolatban, akkor itt egy újabb érdekesség: úgy nyertek a Lions ellen, hogy gyakorlatilag nem futottak – 28 yardot tettek meg mindössze futójátékokból. Ez egészen éles váltás ahhoz képest, amit velük kapcsolatban tapasztalhattunk az elmúlt években.

 

 

Pont a legjobbkor derült ki, hogy így is képes győzelemre vezetni a csapatot Newton, ugyanis az Eagles a második legjobb futás elleni védekezéssel rendelkezik. Az összképet lerontja, hogy amúgy a teljes defense-ek rangsorában mindössze a 22. helyen állnak, amiből logikusan következik, hogy a Sasok védelmének a passzjáték az igazán gyenge pontja. Ez pedig most összeállni látszik Charlotte-ban. Devin Funchess játéka sokáig kérdéses volt, azonban az elmúlt két mérkőzésen egyaránt 7 elkapást bemutató elkapó szerdán ismét teljes értékű edzésmunkát végzett, így feltehetően ő is játékra kész.

Még mielőtt virágba borulna Wentzylvania, valamint katonadani és társai teljesen elszállnának irányítójuktól, jelentsük ki: ez az Eagles idén még nem találkozott igazán komoly védelemmel. A Panthers nem csak, hogy a legjobb csapat, amellyel idén szembenéz a Philadelphia, de mindez egy rövid héten történik. Ez igazán komoly kihívás lesz Wentz számára. A Panthers védekezése ráadásul nem csak futás ellen jó, hanem a tight endek levédekezésében is, ez pedig igazán fájó pont lehet a vendég gárda támadójátéka számára, hiszen egyértelműen Zach Ertz a csapat legfontosabb célpontja.

 

 

A tight end mind felé dobott labdákban (48), mind elkapásokban (32) vezeti a ligát, elkapásonként pedig 12.1 yardot átlagol. A Panthers ezzel szemben összesen 184 elkapott yardot engedett az ellenfél TE-jeinek úgy, hogy ennek közel fele Rob Gronkowskitól származik. Ha Wentz valóban nyerni szeretne, akkor ezúttal tight endjén túl, másfelé kell néznie. Az Eagles számára a legrosszabb hír azonban mégis az, hogy Lane Johnson nem léphet pályára agyrázkódás miatt, tavaly is láthattuk, hogy a kiesése nagy érvágás a csapat számára.

A Panthers ismét 2015-ös önmagát idézi, azt a csapatot pedig kevesen tudták megállítani. Ebből a mintából tanulva pedig a szerkesztőség sem mer SuperCamék ellen tippelni.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!