Connect with us

NCAA

NCAA College Football Week 8

Ahogy halad előre a szezon, egyre kiélezettebbek a mérkőzések a college fociban is. A héten ráadásul jó pár igazán remek mérkőzésre lehet kilátásunk. Nézzük, mit tartogat nekünk az NCAA a hétre!

 

Louisville Cardinals @ Florida State Seminoles, október 21, 18:00 (magyar idő szerint)

Két olyan csapat találkozik, akik bőven benne lehetnének a Top 10-ben a ligában. Ennek fényében hatalmas csalódás a teljesítményük, hogy több top-csapattal is küzdöttek, így a meccseik nem voltak könnyűnek mondhatóak. A tavalyi szezonban csúnya pofont kapott a Florida State a Cardinals-tól, 63-20-as vereség a Seminoles történetének legtöbb kapott pontjával zárult. Mindkét csapatnak létfontosságú tehát a mérkőzés, amelyen számos jövőbeli NFL játékos pályára lép majd. Kezdjük rögtön a tavalyi Heisman-győztes Lamar Jacksonnal, aki mind passzolt, mind futott yardokban vezeti csapatát. A Cardinals pontgyártásával nincs is baj, viszont a védelem is 41.5 pontot kap mérkőzésenként, amin több meccsük is elment már. A másik oldalon viszont egy kifejezetten visszafogott támadósort láthatunk, a teljes FSU támadósor 8 TD-t szerzett (Lamar Jackson ezzel szemben egymaga 26-ot). Bár a pályán haladással nincsen baj, a drive-ok végére elfogy a lendület, ami döntő lehet a héten. Kulcsfontosságú lehet tehát az újonc irányító, James Blackman játéka, akit szerencséjére egy kiváló futó páros segít majd a mérkőzés során Cam Akers és Jacques Patrick személyében.

Érdekes matchup: Lamar Jackson vs. FSU secondary

Lamar Jackson egyértelműen az egyik leglátványosabban játszó QB jelenleg az NCAA-ben, 16 passzolt TD-je mellé 10 futottal is rendelkezik, igaz ötször el is adta a labdát. Vele szemben viszont az FSU secondaryje áll, ami sosem egyszerű falat: NFL körökben a Florida State-et gyakran nevezik a “defensive back egyetem”-nek is, hiszen számos kiváló DB került az NFL-be innen. Így a Seminoles nagy nevű secondaryjének lesz a feladata, hogy minél jobban semlegesítse Jackson passzait, és segítse a front sevent az irányító futásainak megállításában.

Játékos, akire figyeljünk: Derwin James (DB, #3)

Jamest jelenleg a legjobb egyetemi safety-nek tartják, nem is ok nélkül. A játékos bőven top-10-es tehetség, egy újabb az FSU számos kiváló védői közül, aki az NFL-be kerülhet. A tavalyi 63-20-as vereség során nem játszott, így érdekes lesz látni, mennyiben javítja majd a védelmet a jelenléte szombaton. James igazi svájci bicska: kiválóan védekezik a futás ellen, a második legjobb pass-rushban a defensive-backek között, és kiváló fizikai paraméterei is vannak. A legnagyobb hátránya azonban a coverage képességei, amikkel mindössze 30. volt tavaly az NCAA-ben. Jacksonék tehát erre tudnak majd építkezni a meccs során, de mindenképpen figyelniük kell arra, hogy James bárhol feltűnhet a pályán.

Külön érdekesség a mérkőzéssel kapcsolatban, hogy az FSU színeiben rúgó poszton Ricky Aguayo fog kezdeni. A név nem véletlen ismerős….

Syracuse Orange @ #8 Miami Hurricanes, október 21, 21:30 (magyar idő szerint)

A Syracuse nem tartozik a legjobb college csapatok közé, úgyhogy joggal kérdezhetjük, miért emeljük ki ezt a mérkőzést, még akkor is, ha a Miami eddig kiváló szezont fut? Nos, a válasz egyszerű: a Syracuse a múlt héten hatalmas meglepetésre 27-24-re legyőzte a #2 Clemsont. A mérkőzés esélyese tehát ugyan papíron a Hurricanes, de nagyon kell figyelnie az eddig veretlen Miaminak, nehogy egy olyan meglepetésben legyen része, mint a Clemsonnak volt. A Syracuse legnagyobb fegyvere a szezon során kiváló teljesítményt mutató irányító, Eric Dungey lehet, aki nem csak passzokban, de futásokban is vezeti csapatát. Ezzel szemben a Miami passzjátéka sokkal visszafogottabb, bár irányítójuk, Malik Roiser teljesítményére sem lehet eddig sok panasz. A mérkőzés kulcsa a futójáték lehet: az Orange legeredményesebb futója, Dontae Strickland mindössze 3,1 yardos átlaggal teljesít, 298 yard és 3 TD jött mindössze neki eddig, igaz a Clemson erős védelme ellen jól játszott. Ezzel szemben a Miami a liga egyik legjobbja a negatív yardos szerelésekben, meccsenként 8,6 ilyet mutatnak be. Ráadásul a védőfal az irányítók siettetésében is kiváló, mérkőzésenként 3,4 sackkel az ötödik legjobbak a ligában. Az ő feladatuk lesz tehát megfogni Dungeyékat, hogy elkerüljenek egy Clemsonhoz hasonló csúnya meglepetést.

Érdekes matchup: Eric Dungey vs. Miami Defense

Dungey neve nem túl felkapott, pedig a mutatott játéka alapján az lehetne. Idén már átlépte a 2000 passzolt yardot, 12 TD mellé mindössze 4 interception-t dobott. Tette mindezt úgy, hogy a Clemson kiváló védelmét is 278 yardra és 3 TD-re égette meg, mindössze 1 INT mellett. Az irányító ráadásul lábon is veszélyes, vezeti csapatát futásokban (101), futott yardokban (398) és futott TD-kben (8) is. A Miami védelmének tehát nagy kihívás lesz megfogni a fiatal irányítót, aminek kulcs eleme lehet, hogy a védőfal hogyan tudja nyomás alá helyezni. A Miami számára a győzelem szempontjából a legfontosabb a zsebben tartani Dungey-t és levenni messze legjobb elkapóját, Steve Ishmaelt a pályáról. Ha ez sikerül, akkor az Orange aligha fogja tudni felvenni pontgyártásban a versenyt a Hurricanes-szel.

Játékos, akire figyeljünk: Steve Ishmael (WR #8)

Hogy mennyire jó Steve Ishmael? Például annyira, hogy egyedül több elkapott yardja van, mint a Miami négy legjobb elkapójának összesen. Ishmaelben bőven benne van az első kör lehetősége, ha így folytatja. Az NFL-ben jó pár elkapóhiánnyal küzködő csapat várná már most tárt karokkal, azonban ezzel a draftig várniuk kell majd. Bár nem ő a class legjobbnak tartott elkapója, elég valószínű, hogy hamar ki fog menni a drafton, ha így folytatja a yardok és a TD-k termelését.

#19 Michigan Wolverines @ #2 Penn State Nittany Lions, október 22, 01:30 (magyar idő szerint)

A Big Ten konferencia óriási csatájával zárjuk a hetet, amelyben a Harbaugh vezette Wolverines csap össze a veretlen Penn State-tel. Igaz a Michigan a múlt héten meglepetésre kikapott a Michigan State-től, a mérkőzés még mindig kiemelten érdekes lehet. A tavalyi szezonban a Michigan 49-10-re lemosta a pályáról a Nittany Lionst, azonban idén talán mégis kissé a Penn State-nek kedveznek az esélyek. Ne számítsunk azonban sok pontra: mind a Michigan, mind pedig a Penn State védelme elit szinten játszik, miközben támadóoldalon mindkét csapatnál vannak problémák. A Penn State esetében, bár Sanquon Barkley Heisman-esélyesként félelmetes fegyver a backfielden, a Wolverines az utóbbi két évben sikeresen levette a pályáról a remek futót, összesen 127 yardot engedve neki. Így tehát nagyobb teher hárulhat az irányító, Trace McSorley vállára, aki bár igen precízen játszik, nem kap sok segítséget: 6 mérkőzés alatt 16 sacket szereztek ellene, és legjobb elkapója is Barkley. Ezzel szemben a Wolverinesé a liga legjobb passz védelme, és vezetik a Big Ten konferenciát is 20 sackkel. A Penn State szerencséjére a Wolverines támadósora még az övékénél is rosszabb: Wilton Speight irányító kiesése miatt John O’Korn kezd majd, aki 563 yard mellé csak 1 TD-t tudott összehozni, 4 interception mellett. Harbaughék támadósora 6 mérkőzés alatt 12 labdát veszített, részben hála a támadófal pocsék teljesítményének: már 16 engedett sacknél járnak, és a futás blokkolásban sem jeleskednek. Különösen érdekes lesz tehát majd látni, mit tudnak kezdeni egymással a szemben álló felek: ezt a meccset az nyerheti meg, aki kevesebbet hibázik.

Érdekes matchup: Sanquon Barkley (RB #26) vs. Wolverines front seven

A mérkőzés kulcs kérdése, hogy mennyire tudja kordában tartani Harbaughék védelme az NCAA legjobb futóját, Barkley-t, akit nem csak futásoknál, de elkapásoknál is kiválóan lehet használni. A Wolverines front sevenje azonban szintén elit, Maurice Hurst belülről öli kiválóan a játékokat, míg a linebackersor és a szélső védők kiválóak negatív yardos szerelések szerzésében. Különösen érdekes lesz látni ezt a védelmet az ellen a Barkley ellen, aki labdaérintéseinek 27%-án kiharcol legalább egy missed tackle-t. A Penn State támadófala ráadásul nem mutatott eddig jó játékot, így a Wolverinesnek minden esélye megvan, hogy zsinórban harmadik éve kivegye Barkley-t a játékból. Ha ez nem sikerül, akkor a Penn State nagyon könnyen behúzhatja a győzelmet, hiszen a várhatóan kevés pontos meccsen nagy szerepe lesz mind egy-egy nagy játék sikerének, mind pedig az óra birtoklásának is.

Játékos, akire figyeljünk: Maurice Hurst (DL #73)

Hurst az idei draft-class legmagasabban értékelt belső védőfalembere, kiváló three down játékos, aki akár a top 10-ben is elkelhet majd. Az NCAA jelenlegi legjobb belső védője pass rushban, és a futások megállításában is elit szintet képvisel. Vele kapcsolatban a legnagyobb hosszútávú kérdés, hogy képes-e befejezni a játékokat, mert bár rengetegszer ér oda az irányítóhoz, ebből aránylag kevésszer lesz sack. Most viszont minden lehetősége meg van megmutatni a scoutoknak mit tud, a Penn State támadósorának játékát látva bőven lesz alkalma terrorizálni Trace McSorley-t.

Egyéb érdekes mérkőzések

Tennessee Volunteers @ #1 Alabama Crimson Tide, október 21, 21:30

Arizona State Sun Devils @ Utah Utes, október 21, 21:30

#11 USC Trojans @ Notre Dame Fighting Irish, október 22, 01:30

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!