Connect with us

Beharangozó

Beindul a fesztiválszezon Charlotte-ban

A 10. forduló zárómérkőzését Charlotte-ban rendezik, ahol a Carolina Panthers fogadja a Miami Dolphins csapatát. Papíron nem néz ki rossznak a találkozó, hiszen egyik csapat sem áll negatív mérleggel, illetve mindkettő a rájátszásért teper, de láttunk már mindkét csapattól nézhetetlen játékot. Ugyan decemberre mondják, hogy onnantól indul az igazi foci, de én már most elindítom a fesztiválszezont, ahol a jól megszokott arcokkal találkozhatunk majd a pályán.

 

 

Aki minden pogóban ott van: Cam Newton

 

A korábbi 1/1-es irányítóról tudjuk, hogy nem normális. Persze olyan fizikai adottságokkal, mint ami neki van, érthető, de minden egyes darálásba belemegy, bevetődik a labdával, és a sackektől sem fél. Ez már többször visszaütött neki, most is csak limitáltan edzett a héten, de úgy tűnik bírja még a strapát. Mondjuk megkönnyítené a helyzetét, ha nem neki kéne a futójátékért felelnie a csapaton belül. Jelenleg Jonathan Stewart vezeti a csapatot futott yardokban 350-nel, Newton 341-el a második, de ez ne tévesszen meg senkit. Nézzük csak meg a yard/carry átlagokat!

 

  • Jonathan Stewart: 2,9
  • Christian McCaffrey: 2,9
  • Cameron Artis-Payne: 2,2
  • Fozzy Whittaker: 2,5
  • Cam Newton: 4,9

 

Run heavy Panthers? Bullshit!

 

Aki minden lányt lefektet: Christian McCaffrey

 

Nem csak nők, de büszke férfiak is szerelmesek voltak a fiatal játékosba, amikor jelentkezett a draftra, és eddig azt hozza, amit én vártam tőle. A futójátékoknál én kicsit elveszettnek találtam, de az elkapó skilljei miatt borítékolható volt, hogy hasznos fegyvere lesz Newtonnak. Mondjuk arra már nem gondoltam, hogy 54 elkapással övé lesz a legtöbb a csapatban, pedig 16-ot ver a második Devin Funchessre, de Kelvin Benjaminnak is csak 32 elkapása volt az elcserélése előtt. McCaffrey sokszor áll fel elkapóként is, itt lehet a siker titka, na meg hogy mindig megjátszható, és képes az elkapás utáni yardokat is szállítani: 361 yards after catch mutatója a második legtöbb a ligában.

 

Aki mindig be van állva: Jay Cutler

 

Jó, mindenki Jayzusa nem használ tudatmódosítókat (bár Miamiban sosem lehet tudni), de hát ilyen fejjel kinek nem ez jutna eszébe?

 

 

Cutlertől talán túlságosan is sokat vártak el, hiába álltak össze neki a csillagok azzal, hogy Adam Gase is a csapat tagja volt, azért Cutler nem egy Peyton Manning. De hogy még abban sem jobb, ami az ő és Tannehill közötti különbséget, egyben az offense fejlődését jelenthetné, az elképesztő. Én, és gondolom mások is azt várták, hogy végre lehetnek nagy játékok a Dolphinsban, ami Tannehillel csak annyiból állt, hogy néha odarakta Kenny Stillsnek a labdát. Ehhez képest most végre DeVante Parker is egészséges (többnyire), és nem látni hosszú passzokat. Cutler mindössze 5,9 yardot átlagol passzonként, karrierje messze legrosszabb mutatója, de a 66,2%-os passzpontossága meg karrierje legjobbja. Úgy is mondhatjuk, hogy alibi focit nyom, ami egy ilyen offense-ben szerintem elfogadhatatlan. Nem csodálom, hogy Adam Gase ki van akadva meccsről meccsre a támadósorra, de így is 4-4-es mérleggel állnak.

 

Akik kidobják a sok részeget: Panthers defense

 

Kellett egy év, hogy a Super Bowlba jutott, ám Josh Normant elvesztő védelem újra régi fényében tündököljön. Norman utolsó szezonja olyan pluszt jelentett a passz elleni védekezésben, hogy az amúgy is elit front sevennel kiegészülve a liga egyik legjobb egységét láthattunk a Panthersnél. Normant azonban elengedték, és három cornerbacket is draftoltak pótlására, akiknek idő kellett, mire felvették a ritmust, de a tavalyi szezon végén már láthattuk bennük a kraftot. Őket egészítette ki a Minnesotából visszatérő Captain Munnerlyn és az örök ifjú Mike Adams a secondaryben, a védőfal pedig a legenda Julius Peppersszel lett erősebb, és hopp, így lett a Chocapic.

 

 

A Panthers a második legtöbb sacket szerezte a ligában (tegyük hozzá, hogy még nem voltak bye weeken), a legkevesebb total yardot engedték meccsenként, illetve a negyedik legkevesebb pontot is ők kapták be. Futás és passz ellen már nincsenek ligaelit statisztikáik, futott yard/kísérlet mutatóban és passzolt yard/kísérlet mutatóban is inkább az átlaghoz vannak közel, de joggal mondhatjuk, hogy valami kezd összeállni, még ha a secondary nincs is a két évvel ezelőtti szinten.

 

Akik a nagyszínpad helyett a délutáni haknikat kapták: Dolphins elkapók

 

Bár Jay Cutler is saras sok dologban, mindent nem lehet az ő nyakába varrni, hiszen nem hiába van kifakadva az elkapóira Adam Gase (mégis Ajayit küldte el), hiszen mindenki a tudása alatt játszik. Ha a tight endeket és a futókat is ideveszem, összesen 11 játékos felé szállt passz idén, és ebből a 11-ből csak egy játékos nem dropolt, a többiek pedig 19-et is összehoztak. A legnagyobb csalódást azonban nyilván az elkapók jelentik, hiszen tele van tehetségekkel a csapat, de ebből semmi nem látszik. Az meg, hogy kétszer is nulláztak, az meg egyenesen felháborító, és sokak szerint nem is lenne keresnivalójuk a rájátszásért folyó harcban.

 

Jarvis Landry továbbra sem tudott kitörni a biztonsági célpont státuszból, elképesztő mennyiségű elkapásból nem tud yardokat csinálni. 56 elkapása a harmadik legtöbb idén, ehhez képest csak 430 yardja van, ez mindössze 7,7-es átlag, de a YAC mutatója is csak 202, holott tavaly az élen járt ebben, ráadásul 5 dropja is van már idén. Kenny Stills és DeVante Parker is meg-megvillan, de ennyi évnyi játék után már nem villanásokat várna az ember, hanem tartós jó játékot, főleg hogy Stills zsebét kitömték, Parker meg első körös volt anno.

 

 

A Dolphins idei szezonja összességében csalódás, és bár a Panthersnek nemrég volt egy kisebb hullámvölgye, hazai pályán így is őket tartjuk favoritnak a győzelemre. A Dolphins múlt héten a Raiders tökeit megszorongatta, de a Panthers védelme azért jobb az övékénél, így nem lesz egyszerű dolga Cutleréknek. Főleg, hogy a Dolphins szerezte a legkevesebb pontot az egész ligában.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!