Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #9

Megérkeztünk féltávhoz, legalábbis ami az alapszakaszt illeti. Megmondom őszintén, először nem voltam túl lelkes a nem kiemelt meccsek beharangozásától, de ahogy elkezdtem írni a találkozókról, egyre jobban megjött a kedvem hozzájuk!

 

 

Baltimore Ravens @ Tennessee Titans 19.00

Két nagyon inkonzisztens, hullámzó gárda csap össze Nashville-ben, ráadásul akár egy wild card helyről is dönthet ez a találkozó majd utólag a végelszámolásnál. A Titans eléggé megszenvedett a Browns ellen legutóbb, de a Ravens meg egyébként is szenved támadóoldalon.

A Titansnek különösen a passzjátékával van gondja, ők passzolják a legalacsonyabb arányban a touchdownjaikat. A Titans próbálkozik a legkevesebb passzal a red zone-ban. Mariotának nincs egyetlen red zone TD-passza sem (ezt csak Trubisky és Beathard mondhatja el magáról). Corey Davis ugyan visszatér a csapatba, ami elvileg megdobhatná a sikerességet, de hát ez ellen a Ravens secondary ellen nem sok jót jósolok nekik.

Sok futásra számíthatunk tehát a meccsen, főleg hogy a Ravens is elég egydimenziós jelenleg. Amelyik csapat jobban meg tudja állítani az ellenfél futójátékát, megnyerheti a meccset. Vagy ha a másik oldalról nézzük, akkor az nyerhet, aki jobban tudja futtatni a labdát.

Tampa Bay Buccaneers @ New Orleans Saints 19.00

Nagyon érdekes a Saints pálfordulása. Egyrészt a támadók átálltak egy többet futó stílusra, Ingram és Kamara is kiváló számokat produkál. Drew Breesnek pedig a múlt heti előtt utoljára 2009-ben volt olyan meccse, ahol nem dobott TD-t, mégis nyertek. Ez egyértelműen a stílusváltás eredménye, amit ugyan vártunk a holtszezonban, az év elején mégsem kaptunk meg igazán. Azonban a bye week után ez megtörtént, azóta a Saints touchdownjainak 60%-a futott volt (utóbbi három hét, 6/10), miközben a ligaátlag 30%.

A másik kulcspont pedig a védelem, amit az újonc Marshon Lattimore vezet, akit már most az NFL legjobbjai közt tarthatunk számon. A passzvédelem elképesztő, az utóbbi 5 körben 158,8 yardot engednek meccsenként (legjobb az NFL-ben), mindössze 3 TD-t engedtek és 9 (!) interceptiont szereztek. Az egyetlen hely, ahol foghatóak, azok a hosszú passzok, 11%-ban engednek 20+ yardos elkapást, ami a második legmagasabb arány a ligában. A túloldalon pedig egy bizonyos DeSean Jackson rohamoz.

A Buccaneers támadósora viszont egy káosz a sérült Winstonnal, a Saints védelme pedig ezt ki fogja használni. A Bucs problémája az, hogy a védelem is egy káosz jelenleg, idegenben az ellenfelek drive-jainak 38,7%-ában TD-t engednek, ami a legrosszabb mutató a ligában. Brees pedig ki fogja használni ezt a káosz passzvédelmet. Vagy ha nem, akkor majd a futójáték megteszi.

Los Angeles Rams @ New York Giants 19.00

Mérleg alapján a legtöbbet fejlődő (Rams, tavaly 0.250-es mérleg, idén 0.714) és a legnagyobbat visszaeső (Giants, 0.688-as mérleg tavaly, idén 0.143) gárda csap össze a Nagy Almában, ráadásul mindkét csapat rápihent a találkozóra, hiszen múlt héten bye weekjüket töltötték.

Azért Janoris Jenkinsnek csak sikerült eltiltatnia magát az óriásoktól csapaton belüli problémák miatt, így ő nem játszhat volt csapata ellen és mondhatnánk, hogy nagy veszteség, hiszen egy remek cornerről van szó, de a Giants védelem eléggé visszaesett a tavalyi játékukhoz képest. Az utóbbi négy meccsen átlagosan 317 yardot engedtek, ami a legtöbb ez idő alatt, ráadásul 10 TD-t is bekaptak még. Mondjuk amikor másik cornerbackjüket, Dominique Rodgers-Cromartie-t eltiltotta a csapat, a Giants gyorsan odapörkölt a Broncosnak hatalmas meglepetést okozva és megszerezve első győzelmét. Vajon újabb nagy meglepetés van kialakulóban?

Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a támadósor kifejezetten gyengén muzsikál, ami persze nem is csoda az összes elkapó kidőlésével. Beckham sérülése óta a Giants mindössze 20,3 yardot átlagol labdabirtoklásonként, ami a legrosszabb az NFL-ben. Ugyanezen idő alatt Evan Engram volt a csapat sztárja, aki a targetek 33,3%-áért, az elkapások 36,7%-áért (11), az elkapott yardok 54,2%-ért (142) volt felelős és mindkét elkapott TD-jét ő szerezte a csapatnak. Most Sterling Shepard visszatér, aki levehet egy kis terhet a kiváló fiatal tight end válláról.

Cincinnati Bengals @ Jacksonville Jaguars 19.00

Ez az összecsapás a forduló under the radar meccse lehet, két kiváló védelemmel és kevés ponttal. A Jaguars félelmetes védelme valószínűleg belekergeti Andy Daltont pár turnoverbe, ami a mérkőzésébe is kerülhet a Bengalsnak. És míg a Jaguars a legjobb csapat idén a szerzett és eladott labdák különbségében (+8), addig a Bengals a második legrosszabb (-10).

A Bengals védelme eléggé alulértékelt, vagy legalábbis nagyon keveset beszélnek róla, pedig idén kifejezetten jól játszanak, csak a turnoverek nem jönnek. A Jaguars engedte a második legkevesebb 10+ yardos elkapást a ligában arányaiban (35,8%), őket pedig egyetlen csapat, a Bengals előz meg csupán ebben a rangsorban (34,6%), tehát nagy passzjátékokat biztos ne várjunk ezen a meccsen.

A Jaguars védelménél a gyenge futás elleni védelmet is ki kell emelni, eddig ugyanis a futások 41,5%-ában legalább 5 yardot engedtek, ami a legmagasabb arány az egész ligában. Ezen hivatott javítani a csere útján megszerzett Marcell Dareus, aki Doug Marrone alatt játszotta karrierje legjobb szezonját, ennek a formának a visszanyerésében reménykednek Jacksonville-ben. Most jó esélyük van javítani, hiszen a Bengals a legrosszabbak közé tartozik 5+ yardot futásokban (26.-ak).

Egy kis extra érdekesség, hogy a Jaguars a zöldeskék (“teal”) mezében fog pályára lépni, 2013 óta először. Ebben 59-44-es mérlegük van, ráadásul fekete gatyában ez 8-4-es mérleget jelent.

Indianapolis Colts @ Houston Texans 19.00

Watson sérülése megölte ezt a meccset nézhetőség szempontjából, ellenben sokkal kiszámíthatatlanabbá és megjósolhatatlanabbá tette, szóval ki-ki döntse el, minek örült volna jobban. Az biztos, hogy így egy Brissett vs Savage versengést nézhetünk majd, juhúúú.

A Colts rengeteg hosszú passzt enged idén, ami jelenthetné azt, hogy Will Fullernek kiváló napja lesz, azonban a Duane Brown nélküli támadófal és az, hogy Tom Savage szoborként áll csak a zsebben, nem segít a szélsebes touchdown-gépen. Apropó Fuller, az megvan, hogy több olyan meccse van, ahol 2 TD-t szerzett (3), mint ahol legalább 3 elkapást (2)? Azért ez nagyon meredek.

Mondjuk az, hogy Savage szoborként áll a zsebben, a gyengécske Colts pass rush ellen nem lesz _akkora_ hátrány, de így is problémás lesz az előrehaladás. Savage ugyanis karrierjében 39 drive-ot vezetett az NFL-ben, ebből pedig mindössze 2 TD-t sikerült szereznie csapatának.

Hogy a Coltsról is essen egy kicsit több szó: Adam Vinatierinek egyetlen egy pontra van szüksége ahhoz, hogy az NFL történetének második legtöbb pontot szerző játékosa legyen. Még 111-re, hogy a valaha volt legtöbb legyen neki és megelőzze a Hall of Fame-be idén beválasztott Morten Andersent.

Arizona Cardinals @ San Francisco 49ers 22.05

Hölgyeim is Uraim, készüljenek fel, mert jön a Drew Stanton vs CJ Beathard összecsapás ,juhúúúú. Stanton kezdő mérkőzéseiről külön cikkben értekeztünk, abból leginkább azt a következtetést tudtam levonni, hogy akkor nyerhet a Cardinals holnap este, ha legfeljebb 14 pontot engednek a 49ersnek. Ez abból a szempontból problémás lehet, hogy nem olyan jó a védelmük idén, habár szerencséjükre a 49ers offense sem verdesi az eget.

A Cardinals eddig 11-szer volt kénytelen Palmer nélkül pályára lépni, mióta ide került a QB, a szerzett pontjaik átlaga 25,5-ről 17,1-re ugrik, ha kivesszük őt az egyenletből és levesszük a pályáról. Az biztos, hogy a futójátékot kell erőltetniük, hiszen a 9ers már 89 öt yardnál hosszabb futást engedett idén (második legtöbb), 31 tíz yardjál hosszabb futást (második legtöbb) és az ellenfél futókísérleteinek 26,5%-a first downt eredményezett (5. legmagasabb arány). A probléma csak az, hogy a Cardinals elképesztően keveset futott eddig, a playeik 19%-ában csupán. Most oda kell adni a labdát Adrian Petersonnak és nem szabad kivenni azt a kezéből.

A 49ersnél sajnos még nem láthatjuk Garoppolót, de talán ez a jobb terv, hiszen nem tudja még a playbookot, meg egyébként elkapója sincs… mondjuk az nem is lesz már idén. Vele egyébként az ő győzelmükre tippelnék és így is csak a legalacsonyabb zsetont mertem erre a meccsre kiosztani, annyira megtippelhetetlennek tartom a végeredményt.

Szerkesztőségi tippverseny

Bold predictions

balentin: 1981. október 11-én LeRoy Irvin, a Los Angeles Rams játékosa egy meccsen 207 punt return yardot szerzett, ezzel új rekordot állított fel ebben a kategóriában. A rekordja 36 év után meg fog dőlni, ugyanis Jamal Agnew a Packers ellen legalább 208-ig fog jutni, átadva Irvin rekordját a múltnak.

kerekisti: Több csapat fog nullázni, mint ahányan boldot írunk a héten.

rowi: Russell Wilson back-to-back 400+ passzolt yard és 4+ TD. Ezt eddig ketten tudták az NFL történetében: Dan Marino 1984-ben és Billy Volek 2004-ben.

katonadani: Tom Savage eddig karrierje során 39 drive-ból mindössze 2 során vezetett TD-t. Most a Colts ellen 4-et is fog!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!