Connect with us

Érdekességek

McCown a szegény ember MVP-je

A New York Jets, a Bills elleni csütörtöki győzelmével teljesen nyilvánvalóvá tette azt a tényt, amit már amúgy is mindenki sejtett. Meg sem fordult a fejükben hogy tankolni fognak, hanem minden erejükkel megnehezítik a többiek dolgát. A Patriots ellen is nagyobb ellenállást tanúsítottak, mint vártuk, most pedig a Bills feküdt hanyatt nekik.

 

 

A kiváló szereplésükből az edzői gárda és a védelem mellett a csapat irányítója, Josh McCown is kiveszi a részét. A szezon előtt, minden létező fórumon viccet csináltak a Jets QB helyzetéből és teli torokból nevették ki McCownt is (mi is), erre pedig a veterán irányító csattanos választ ad. Túl a szezon felén, nem hogy közepes, de egyenesen kiváló teljesítményt nyújt. A szigorú elit után minden mutatóban ő hozza a legjobb számokat, sőt van ahol a legnagyobb neveket is veri.

 

Kapaszkodjatok meg, mert olyan számok jönnek, amiket nehezen hittem el én is. Josh McCown ugyanis a második legpontosabban passzoló irányító a ligában. Mindössze Drew Brees veri ebben a mutatóban, de úgy, hogy a Saints irányítója kettővel kevesebb mérkőzést játszott, így könnyen lehet, hogy hasonló passzpróbálkozás mellett McCown lenne a legpontosabb az egész ligában. A 70.4%-os pontosság (Brees 70.6%) pedig 79.5%-re emelkedik (ami a 3. legjobb), ha a droppokat, a spike-okat és egyéb – nem a QB hibájából adódó dobásokat – rontásokat kivesszük.

 

Jöhetne a szokásos mantra, hogy jó, de úgy alkották meg a playbookot, hogy ne kelljen semmi kockázatosat és hosszút dobnia (csak úgy mint Smith esetében is elterjedt gondolkodás), de ez nem igaz. Ha leszámítjuk az extrán sokat passzoló Big Ben, Tom Brady, Carson Wentz hármast, akkor McCown egyáltalán nem a liga aljához, sőt inkább a liga tetejéhez tartozik mély dobások számában. Hibázni pedig itt is elvétve szokott. A 117.6-os QB ratingje a harmadik legjobb a ligában (Smith, Prescott).

 

 

Tovább keresve a fogást az irányítón szemügyre vehetjük, hogy mi történik vele, ha nyomás alá kerül. Márpedig elég sűrűn kerül nyomás alá, hiszen a hetedik legtöbbször kerül hozzá közel az ellenfél védelme, tehát nem hagyják nyugodtan passzolni. Ilyenkor természetes módon visszaesik a teljesítménye, de pontossága mindössze 67.5%-ra esik, ami tizedik a ligában, a QB ratingje viszont 85.4 marad, ami a hatodik legjobb.

 

A végére hagytam a legjobbat. Szerintem már az eddigi számok is magukért beszélnek és egyszerűen nem is tudom hova tenni McCown teljesítményét, de még lehet fokozni. Ha olyan irányítókat utasítasz magad mögé bizonyos statisztikákban, mint Tom Brady vagy Drew Brees, esetleg Russell Wilson vagy a jövő nagy sztárjának kikiáltott Watson, akkor megérdemled, hogy egy pillanatra rólad is beszéljenek. Márpedig összességében McCown körülbelül a 4.-5. legjobb irányító idén a ligában. Ehhez képest olyan dolgokról beszélünk, hogy Carson Wentz MVP formában játszik vagy Dak Prescott nem esett vissza sokat. Hol vannak ők McCown számai mellett. Végül egy statisztikával zárom a cikket, hogy mindenki egy pillanatra lássa mit is játszott McCown az elmúlt kilenc mérkőzésen. Amikor tisztán van tartva a zseb, akkor 84.8%-kal passzol. Hogy ez hova elég? Annyit elárulok, hogy Drew Brees a második 82%-kal.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!