Connect with us

Hír

Most akkor mi is az elkapás?

No, ez egy jó kérdés. Kezdjük azzal, mi kell ahhoz, hogy valami tutira elkapás legyen:

 

  • a játékos fogja a labdát erősen, az ne mozogjon a kezében,
  • a játékos mindkét lába legyen a pályán belül, vagy a térde, könyöke, egyé testrésze érjen földet, miközben birtokolja a labdát
  • a játékos végig birtokolja a labdát: tehát a pályán kívül sem szabad annak mozognia vagy kirepülnie a kezéből.

 

Ez így nagyjából stimmel, az utolsó pont szerintem hülyeség, de legyen. Most azonban született egy újabb, nagyon fontos kitétel:

 

[quote]Ha a játékos elkapta a labdát, megtett 3-4 lépést, de közben a föld felé tart, akkor is birtokolnia kell a labdát végig.[/quote]

 

Eddig úgy gondoltuk, hogy amennyiben az elkapó elkapta a labdát, majd megtett vele három lépést, akkor futóvá vált. Ez most már csak akkor igaz, hogy ha az elkapó közben nem indult meg a föld felé:

 

 

Dez Bryant híres elkapása tök jó példa. Bryant elkapta a labdát, még meg is tett vele pár lépést, azonban az elkapás pillanatában már kezdett a föld felé menni (magyarul: elesett), a labda megmozdult, Bryant elveszítette, így a szabályok értelmében (amik akkor még nem voltak teljesen tiszták), ez nem volt elkapás.

 

Tehát, ha a játékos elkapja a labdát, de elveszíti közben az egyensúlyát, botladozik két-három lépést, a földre kerül, és közben valamilyen módon elhagyja a labdát, akkor az nem fumble, hanem sikertelen passz. Ha viszont a játékos elkapja a labdát, egyenes gerinccel fut három lépést (tehát nem látszik rajta, hogy a föld felé menne/elesne), majd kiverik a kezéből a labdát, akkor az fumble.

 

(Minderről Al Riveron, a bírói testület alelnöke beszélt)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!