Connect with us

NCAA

Még mindig minden megeshet

Eljött a Championsgip Weekend, tehát a konferenciák bajnoki döntőinek fordulója, ahol már tényleg csak a legjobbak játszanak. Az öt kiemelt meccsből négynek is óriási jelentősége van a rájátszást tekintve, még az is megtörténhet, hogy a most benn lévő négyből – legalább – a fele teljesen kicserélődik. Totális őrület következik!

Harc a playoffért

 

Hihetetlen, mi ment végbe az előző héten az egyetemi foci világában, megtörtént az is, amire nagyon kevesen számítottak. Egy héttel ezelőtt úgy nézett ki a playoff képe, hogy Alabama-Miami-Clemson-Oklahoma, majd kikapott az első két kiemelt. Előbb a Miami hasalt el a Pittsburgh ellen, majd – ha nem is akkora meglepetésre, de – az Alabama maradt alul az Auburnnel szemben. Mindkét csapat ki is zúgott a legjobb négyből, a Bama az ötödik helyig zuhant, a Miami pedig a hetedikig. Így pedig fenekestül felfordult minden, egészen sok izgalom és kavarodás jöhet még.

A Clemson a győzelmével megkaparintotta az első kiemelést, és már csak egy apró pici (nagy) lépés választja el az újabb rájátszástól. Az Auburn 26-14-re verte meg az ország legerősebb csapatát, ezzel négyet ugorva a második helyre jött fel, valamint elütötte az Alabamát attól, hogy a SEC bajnoki döntőjében vehessenek részt. Az Oklahoma 59-31-es győzelmével gázolt át a West Virginián, ez egy hely előrelépést eredményezett, míg a Wisconsin, az egyetlen veretlen a top6-ban, lenullázta a Minnesotát és betoppant a playoff képébe.

A Crimson Tide ugye kikapott, de még így is akkora játékerőt képviselnek, hogy az ötödik helyen megállt a csúszásuk, és hiába az Auburn-Georgia páros játssza a konferenciájuk bajnoki döntőjét, még van esélyük arra, hogy bejussanak a playoffba. Abban az esetben, ha a TCU elveri az Oklahomát VAGY a Ohio State a Wisconsint, akkor szinte teljesen elképzelhetetlen, hogy ne legyenek benn, hiszen valakinek hátrébb kell csúsznia. A Georgiának egy fokkal jobb a helyzete, hiszen a saját kezükben a sorsuk, ha nyernek akkor bejutnak, hiába van a Bama előttük, ha visszavágnak az egyetlen vereségüket okozó Auburnnek, akkor övék a hely a rájátszásban. Matekozni kell tehát, de akár az is lehet, hogy az Alabama ÉS a Georgia is bejut.

Érdemes egy kicsit a többi csapatot is közelebbről megnézni, hiszen ha nem is juthatnak be, komoly hatással lehetnek a végső négy kimenetelére. A Miamié a hetedik hely, akik egy győzelem esetén elég komoly bajba keverhetik a Clemsont, míg az Ohio State is komoly galibát okozhat a Wisconsinnek, ha megverik őket a BIG10 döntőjében. A kilencedik Penn State-nek nincs már beleszólása, nem játszanak a hétvégén, míg a tizedik USC-nek sem, hiába játszanak szombat hajnalban a Stanforddal a PAC12 trófeájáért, nem lesz a konferenciából csapat a legjobb négyben.

 

A hétvége mérkőzései

A konferencia döntők hétvégéje fémjelezi ezt a fordulót, ennek megfelelően, mi most a POWER5 konferenciáinak (ACC, BIG10, BIG12, PAC12, SEC) bajnoki döntőivel foglalkozunk, melyek – egy kivétellel – sorsdöntő jelentőséggel bírnak a playoff végső sorrendje szempontjából.

 

ACC Döntő: #1 Clemson Tigers vs #7 Miami Hurricanes – december 3., 02:00

A regnáló bajnok újra a playoff kapujában van, sorozatban harmadszor, míg a Hurricanes rég nem tartózkodott ilyen magasságokban a végelszámoláshoz közeledve. Nagyon érdekes meccset láthatunk, ahol mindkét védelemben nagy játékokat láthatunk majd, ez lehet az egész mérkőzés kulcsa is, melyik defense fog stabilabban működni. Mindkét támadósor nagyon stabil, a Miami 423 yardot átlagol meccsenként, míg a Clemson 458-at, így tényleg azé lehet a győzelem, akinek a védelme biztosabb lesz. A Clemson elsőre favoritnak tűnik, de a sebzett vad, az utolsó pillanatban a vereségét elvesztő Canesnek még jól jöhet egy revans, hogy elüssék a bajnokot a rájátszástól. Bravúr lenne, de benne van a levegőben.

 

BIG10 Döntő: #4 Wisconsin Badgers vs #8 Ohio State Buckeyes – december 3., 02:00

A Wisconsin magabiztos lehet, az Ohio State pedig csak reménykedhet. A Badgers még veretlen idén, míg a Buckeyes már beleszaladt két pofonba, az Oklahoma és meglepetésre az Iowa is elverte őket, a BIG10-ben azonban 8-1-gyel végeztek, ami döntőt ért, csakúgy, mint a 9-0-ás hazai csapatnak. A képlet a Wisconsinnak egyszerű: win&in, az OSU-nak viszont nagyon bonyolult. Komoly győzelmet kell aratniuk, nyernie kell a Clemsonnak és az Auburnnek, illetve kikapnia az Oklahomának, és akkor reménykedhetnek, hogy az idei szezonban elért győzelmeik “minőség” (=erőssége) elegendő ahhoz, hogy az Alabama előtt végezhessenek. Ebben az esetben ők lennének a negyedikek és akkor akár jöhetne újra a tavalyi elődöntő visszavágója. Hiába veretlen a Wisconsin, Vegasban az Ohio State az esélyes, de mint mindig, most is borulhat minden.

BIG12 Döntő: #3 Oklahoma Sooners vs #11 TCU Horned Frogs – december 2., 18:30

A Sooners az egész szezonban egy óriási kaptatón vágtatott felfelé, senki nem hitt nekik, hogy a playoffra érdemesek, pedig elverték a Ohio State-et, az Oklahoma State-et és már a TCU-t is egyszer. Emellett dominánsan verték az ellenfeleiket, nem sokszor fért kérdés ahhoz, hogy ki megy le a pályáról győztesként. Ezzel szemben, a TCU-nak két veresége van, hasonlóan a Soonershez, ők is kikaptak az Iowa State-től, illetve a jelenlegi ellenfelük adta nekik a másik vereségüket. Most jöhet a bosszú, ha elverik idegenben az Oklahomát, akkor BIG12 győztesek lesznek, míg a Sonners elbúcsúzhat a legjobb négytől. Reális esélye van, hogy a Horned Frogs meghúzza az upsetet az újraélesztett BIG12 Championshipben, de Baker Mayfieldéknek lesz ehhez néhány szava. Apropó újra jöhet az irányítóklasszisok meccse: Mayfield vs Hill. Nagy showdown lesz szombat kora este.

 

PAC12 Döntő: #10 USC Trojans vs #12 Stanford Cardinal – december 2., 02:00

Nagyon jó meccsel indul majd a fociőrület, a Stanford visszavágna a második fordulós vereségéért a USC-nek, nem is akárhol, a konferencia döntőjében, ahol az elmúlt három évben kétszer is megmérkőztek. A USC két vereségével távol került e legjobb négytől, míg a Stanford a saját maga három zakójával még távolabb. Az erőviszonyok azonban nem szűrhetők le a győzelmekből, hiába a Trojans az erősebb, a Cardinal az utolsó kilenc meccséből nyolcat tudott le győzelemmel. A mérkőzés legnagyobb látványossága a futójáték lesz, mindkét csapat egysége brutális, elég Csak Ronald Jonesról vagy Bryce Love-ról megemlékezni. De az irányítóra vadászó NFL csapatok sem fognak unatkozni, Sam Darnold fog gondoskodni az ő szórakoztatásukról.

 

SEC Döntő: #2 Auburn Tigers vs #6 Georgia Bulldogs – december 2., 22:00

2013 óta nem telt el úgy év, hogy az Alabama ne lett volna a konferencia döntőjében, ezt a sorozatot törte meg az Auburn az előző hétvégén elért bravúrjukkal. Az előző mérkőzésekhez hasonlóan, ez a meccs is egy visszavágó lesz, a formába lendülő Tigers három hete 40-17-re verte az akkor első kiemelt Bulldogst, tehát idén kétszer is sikerült megverniük a legmagasabban rangsorolt csapatot. Ez óriási fegyvertény, ennek köszönhetik azt, hogy két vereséggel is második kiemeltek – míg a Wisconsin veretlenül is csak negyedik. A Georgiában is ég a bosszúvágy, azóta próbálnak visszakapaszkodnia a top4-be, egyelőre sikertelenül, de ha holnap nyernek, akkor nincs az a szcenárió, ami kihagyná őket. Az igazság, hogy mindkét csapat van olyan jó, hogy benne legyen a négyben, de a Tigers az utóbbi hetekben olyan domináns, hogy nem könnyű elképzelni, hogy kikapjanak. Azért nagy pénzben senki ne fogadjon rájuk, mert van esély ezúttal is az upsetre.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!