Connect with us

Szabadügynök

6 csapat, akik leigazolhatják Le’Veon Bellt

Le’Veon Bell a liga talán legjobb futója, aki ráadásul még mindig csak 25 éves, így akár két nagy szerződést is leakaszthat karrierje során. Szeretné is, már tavaly is holdoutolt az alapszakasz kezdetéig, nemrég pedig azt mondta, hogy vagy kiüli a szezont, vagy visszavonul, ha a Steelers megint franchise taget tesz rá. Amire egyébként minimális esély van, hisz Bell franchise tagje 17 millába fájna, annyit pedig súlyos vezéráldozaték nélkül sem tudna felszabadítani a csapat. Így hát elég nagy tétben fogadhatunk rá, hogy Bell idén tesztelni fogja a piacot.

 

 

Mivel elég ritkán válnak elérhetővé Bellhez hasonlítható klasszis futók, így vélhetően óriási lesz érte a verseny. Persze nem mindegyik csapat fog beszállni a buliba, hisz meglepően sok csapatnak van átlag feletti futószekciója. Tehát a Cardinals (David Johnson), Bills (LeSean McCoy), Bengals (Joe Mixon), Jaguars (Leonard Fournett), Titans (Derrick Henry), Chiefs (Kareem Hunt), Chargers (Melvin Gordon), Broncos (CJ Anderson), Cowboys (Zeke Elliott), Eagles (Jay Ajayi), Vikings (Dalvin Cook), Bears (Jordan Howard), Saints (Mark Ingram/Alvin Kamara), Panthers (Christian McCaffrey), Falcons (Devonta Freeman) és a Rams (Todd Gurley) ki is szálltak a versenyből. Továbbá nyugodtan kizárhatjuk a Ravenst, a Dolphinst és a Seahawkst is, mert nem nagyon van pénzük és kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy legyen egy túlfizetett sztárfutójuk.

 

Inkább nem, mint igen

 

12 csapat maradt, amik versenyben lehetnek Bellért és még pénzük is lenne rá. Egyik ilyen csapat a Giants, ahol évek óta halott a futójáték és a nagy rendrakásban fel is szabadulna annyi pénz a sapkában, hogy beruházhassanak egy Bellbe. Persze ott van Justin Pugh lejáró szerződése, OBJ-t is meg kellene előbb-utóbb fizetni, messze nem a futó a legnagyobb need, de említés szintjén muszáj volt megemlíteni őket. Hozzájuk csatlakozik rögtön a Redskins, ami gyakorlatilag egy az egyben hasonló cipőn jár annyi különbséggel, hogy nekik még szerződéses irányítójuk sincs 2018-ra. Pénz viszont lenne, ráadásul Rob Kelly és Samaje Perine sem tűnik olyan jó megoldásnak, de jó eséllyel ők az irányítóproblémákkal lesznek inkább elfoglalva.

 

A Texans is megpróbálhatná megszerezni Bellt, hisz pénz náluk is van dögivel, ráadásul brutális lehetne Watsonnal párban. Lamar Miller sem akadály, az elküldésével 4 millió dollárt lehetne spórolni, Bell-lel kiegészülve az AFC egyik csúcscsapata lehetne Houstonban (Watson, Bell, Hopkins, Watt, Mercilus Clowney). Nem olyan vad ötlet, mindössze azért nem vagyok különösebben bizakodó, mert a Texans eléggé csendes gyilkos politikát szokott követni a piacon, magyarán leginkább nem csinálnak semmi érdemlegeset, hát még bomba üzleteket.

 

A Packersben is látnék rációt, még ha az újonc futók elég jól is nyomták, az új vezetőség pedig akár kedveskedhetne is a szurkolóknak Bell leigazolásával. Pénz is lenne rá, hisz a Cobb-Nelson duóból bármelyik simán beáldozható, Clay Matthews is csak a nevéből él már, a Bell-Rodgers duót pedig már elképzelni is félelmetes. Ám ez még mindig a Packers, szóval akkor hiszem el az FA-piac policy megváltozását, ha látom.

 

 

Két csapat maradt még, akiknek lenne esélyük megszerezni Bellt, de nem látok rá sok esélyt: a Buccanneers és a Colts. Mindkét csapatnak annyi pénze van, amennyit aligha tud elkölteni, de valahogy nem érzem, hogy ők rárepülnének Bellre. A Coltsnak egyrészt ott van Marlon Mack, aki még túl sok mindent nem mutatott, de van benne potenciál. Ráadásul a Colts 1/3-as lesz a drafton, vagyis lazán kihúzhatja Saquon Barkley-t, aki egyrészt olcsó, másrészt leírhatatlanul tehetséges futószörny. A Bucsnak pedig tavaly sem jött be a nagy bevásárlás, nem úgy muzsikálnak a sztárok, ahogy kellene, szerintem csendes, hype-mentes offseasont próbálnak lehozni jó és fontos iparosokkal.

 

Mennyit is ér Bell?

 

Hatan maradtak tehát, akiknek reális esélyük lehet Bell leigazolására. Azonban mielőtt rájuk térünk, fontos belőni, hogy mennyi is lehet Bell piaci érteke.

 

2017-ben a futó 12 millió dollárért játszott, ami néggyel több, mint amit a második legtöbbet kereső Freeman/McCoy duó vihet haza. Persze ez a 12 millió dollár arányaiban semmi ahhoz a pénzhez, amit például korábban Adrian Peterson kapott (14 millió dollár, a cap 11,6 százaléka), aki ráadásul közel sem volt olyan használható elkapó, mint Bell. Vagy ott van a Hall of Famer LaDainian Tomlinson, aki 2004-ben egy évi 10 millió dolláros szerződést kapott, amikor a fizetési sapka mindössze 80 millió dollár volt, tehát a cap 12 százalékát elvitte.

 

Jól látható, hogy a futóknál a csúcsgázsi simán megvan 14 millió dollár átlagban, vagy a cap space 12 százaléka. Ez utóbbi egyébként 21,36 millió lenne a 178 millió dolláros plafonnál számítva, tehát nyugodtan mondhatjuk azt, hogy Bell eddig jócskán alul volt fizetve. Ezt figyelembe véve a top futó fizetés (8-10 millió) és a WR2-nek járó (6-8 millió) fizetés együtt még igazából hízelgő is. Ha valaki Bellt 14 millió dollárért leszerződteti, az már tulajdonképpen jól járt annak ellenére is, ha Bellből amúgy kijönne egy LeSean McCoy és egy Golden Tate.

 

Az én véleményem szerint ez borzalmasan sok a többi futóhoz képest, de hát végül is miért ne kapjon egy top futó annyi pénzt, mint amennyit egy top elkapó? A 14 millió dollár már diszkontnak számít, a 15-16 millió pedig akár reális érték lehet, szerintem az előbbi lesz a felső határ Bell esetében, jelöltekből pedig még így sem lesz hiány.

 

6. New England Patriots

 

Meseszerűnek tűnik, de én azt sem hittem volna soha, hogy egy Gilmore, egy Revis vagy egy Bennett New Englandben köt ki,  ráadásul nem is éppen apróért, aztán láss csodát. James Harrison is patriotsos lett, úgy néz ki, hogy aki steelersesként nagyon megbántva érzi magát, az Bostonban áll bosszút. Ráadásul Rex Burkhead és Dion Lewis szerződése is lejár, Bennett és Dwayne Allen kivágásával meg is lenne a Bellre való. Lehet, hogy csak a Harrison-story mondatja velem, de abszolút elképzelhetőnek tartom.

 

5. New York Jets

 

A Jets azért került a lista elejére, mert egyrészt végtelen mennyiségű pénzük van (74 millió dollár), Matt Fortét nyugodtan kivághatják, az első körben pedig úgy is irányítót draftolnak jó eséllyel (nem hiszem, hogy Smith-t vagy Cousinst meg tudnák vagy meg akarnák győzni). Az újoncnak pedig nemcsak McCown mentorálása, de egy Bell szintű sztár is nagyon jót tenne, arról nem is beszélve, hogy a csapat vezetőségének nagyon kellene valamit virítania, ha 2018 után is állast akarnak maguknak.

 

4. Oakland Raiders

 

Szerintem Marshawn Lyncht Gruden ki fogja vágni, mert nem tesz hozzá annyit a csapat teljesítményéhez, amennyit az öltözői hangulaton ront. Ráadául Gruden nagyon komoly faszagyerek feelinggel érkezett meg, ehhez pedig nagyon illene egy Bell igazolás. A meglévő 15 millió dollár nem valami sok, de csak Lynch elküldésével 6 milliót lehetne felszabadítani, illetve van még legalább öt olyan játékos, akit halott pénz nélkül ki lehetne vágni 40-50 millió dollárt felszabadítva. Komoly kis sztori lenne Las Vegas előtt.

 

3. Detroit Lions

 

Detroitban van a legszarabb futójáték már évek óta az egész ligában, ezen pedig változtatni kell. Theo Riddick nem teljes értékű futó, Ameer Abdullah megbukott, egyszerűen kell egy klasszis futó. Nem mintha a detroiti fal mögött Bell tudna úgy fickándozni, mint Pittsburghben, de talán így is össze tudna hozni ezer yardot és talán még némi terhet is le tudna venni Stafford válláról. Pénz lenne rá, ráadásul ne feledjük, hogy a Lions az utóbbi időben nagyon sikeresen bizniszelt, hisz Marvin Jones, TJ Lang és Ricky Wagner is – az adott évi szabadügynökök közt – a posztja legjobbjaként költözött Detroitba, komoly pénzeket rájuk áldozva. Persze jó lenne egy jobb támadófal (center, guard), a védelmen is erősíteni kell, de az idei piac nem túl jó fit a Lionsnek, valamit pedig lépni kell, hogy előreléphessen a csapat és konstans tényező lehessen az NFC-ben.

 

2. Cleveland Browns

 

Ha Bellnek tényleg csak a pénz számít, akkor 110 millió okom van arra, hogy a Brownst mondjam befutónak. Hue Jacksonnak nagyon kell az előrelépés, Bell pedig önmagában van olyan jó, hogy legalább 2-3 meccset hozzon a csapatnak. Szakmailag és a karrierjét tekintve neki ez mindenképp visszalépés, viszont anyagilag jó eséllyel sehol nem kapna annyit, mint Clevelandben.

 

1. San Francisco 49ers

 

A 49ers lesz szerintem a hagyományos topcsapatokon túl a legnépszerűbb célpont a szabadügynököknél. A Jimmy Garoppolo-hype tombol, sokan szeretnének részese lenni a nagy feltámadásnak, ráadásul a 49ers Montana óta kicsit mindenki álma (Tom Brady és Aaron Rodgers is ott akart játszani). A futó részese lehet valami nagyon nagynak, ami ha nem is jön be, akkor is lesz még ideje egy utolsó nagy szerződésre és új csapatra, ahol gyűrűért harcolhat. Ráadásul 114 millió dollárja van a csapatnak, 14-15 milliót simán oda adhat Bellért, Kyle Shanahan miatt pedig szakmailag is bőven A-kategóriás döntés.

 

+1 Pittsburgh Steelers

 

Végül pedig említsük meg a Steelerst, hisz végül is még mindig az ő kezükben van Bell. Az én véleményem szerint a Steelers nem áll úgy anyagilag, hogy be tudják szuszakolni Bell sztárgázsiját, cserélni pedig pláne nem fogják tudni, ugyanis a futó nem fogja aláírni a taget. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az, hogy ajánlanak neki 12-13 millió dolláros éves fizetést, amit a megromlott viszony miatt a futó nem fogad el és inkább teszteli a piacot. Persze ettől függetlenül végül még kiköthet a Steelersnél, de az eddigiek alapján erre nem mernék nagy tétben fogadni, pláne azután, hogy idén sem jött össze a Super Bowl.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!