Connect with us

Holtszezon

Az Alex Smith trade – értékelés

Ha esetleg lemaradtatok volna róla: ma hajnalban a Kansas City Chiefs csapata elcserélte Alex Smitht Washingtonba Kendall Fullerért és egy harmadik körös pickért cserébe. Hogy kinek miért érte meg az üzlet és ki jött ki belőle jobban? Nos, nézzük meg közelebbről.  

 

 

A Chiefs oldaláról

A Chiefs oldaláról nehéz negatívumot mondani. Kaphattak volna többet? Talán, de szerintem nem. Első kört, főleg annak első felét jó eséllyel nem adott volna senki Smithért. Második kört igen, de akkor hasonlítsuk össze, hogy melyik a jobb: egy második kör vagy Kendall Fuller és egy harmadik kör? Ehhez vizsgáljuk meg, mit is tud Fuller és miért kellett ő a Chiefsnek.

A Chiefs kapta a legtöbb passzt a slot cornerei irányába (132) és ők engedték a harmadik legtöbb yardot ezen a területen (1092). A Chiefs slot cornerbackei, Steven Nelson és Philip Gaines mindketten 100+-os passer ratinget engedtek a slotban. Ha azt mondom, hogy hiányposzt volt ez a Chiefsnek, akkor finoman fogalmaztam. És itt jön képbe Fuller, aki egy fiatal, egyelőre még olcsó játékos, aki nem mellesleg a 2017-es szezonban mindössze 55.0-s passer ratinget engedett a slotban, ami az egész ligában a legjobb volt. Egy ilyen játékos pedig nálam simán veri a második és harmadik kör közti különbséget.

A Chiefsnek ezen felül egyértelműen nem volt szüksége Alex Smithre, hiszen Patrick Mahomesért két első kört adtak, nagy benne a potenciál, látták, hogy mit tud az edzéseken, illetve a Broncos elleni szezonzárón is jól játszott. Az egyértelmű volt már korábban is, hogy övé a jövő, övé a csapat már a 2018-as szezonban is, Alex Smitht pedig nyilván nem érte meg megtartani, főleg hogy alig marad után halott pénz ($3,6 millió) és rengeteget spóroltak rajta. Most lehetett érte ellenértéket kapni, élete szezonja után, ők pedig ki is használták ezt.

 

 

Szóval a Chiefs felszabadított $17 milliót a nagyon szűkös fizetési sapkában egy egyébként feleslegessé vált játékos után, felszedett egy fiatal, olcsó, instant kezdő védőt nagy hiányposztra, plusz egy harmadik körös picket is kapott, amivel erősíthetik még a keretet. Hatalmas win.

Értékelés: A+

A Redskins oldaláról

Na ez már sokkal érdekesebb téma. Alapvetően szerintem kétféleképpen lehet nézni az ő szemszögükből ezt az üzletet:

  • feltételezve, hogy Cousinst esélyük sem volt idén megtartani, vagy
  • ide vesszük az utóbbi két év szerencsétlenkedését is Cousinsszal kapcsolatban.

Abban biztos vagyok, hogy Cousins nem akart aláírni a Redskinshez idén, kis túlzással bármennyit is ajánlottak volna. Ő menni akart. A Skins tehát nem idén rontotta ezt el, hanem minimum tavaly, de inkább két éve. Az egy nagyon jó kérdés, hogy ez befolyásolja-e az értékelésünket a trade-ről. Mert ha nem, akkor talán Smith volt a legjobb elérhető opciója a csapatnak. Rövid távon legalábbis.

Alex Smith egy megbízható irányító, aki nem fogja eladni a labdát, de nem is fogja egymaga megnyerni a meccset és önmaga feljebb vinni a Skinst a lépcsőn, ha nincs jó csapat körülötte. Viszont azt is látni kell, hogy erre Cousins sem (volt) képes. Cousins sem egy különleges tehetség. Egy jó helyzetben, jó rendszerben jól tud játszani, de erre jó napjain Alex Smith is képes. Cousins egy jobb képességű QB, mint Smith, de igazából nem sokkal. Szóval nekem alapjában véve nem lenne hatalmas problémám a Cousins-Smith cserével, ha ellenérték nélkül nézzük, egy évre és körülbelül $10 milliót spórolva. Csak ugyebár közel sem ez a helyzet.

Mert igazából nekem a legnagyobb bajom azzal van, hogy a szezon kezdetére 34 éves Alex Smithnek hozzátoldottak a meglévő egy éves, kezdő irányítókhoz képest olcsó szerződéséhez egy 4 éves hosszabbítást. A nagy bajom az, hogy a jövő évi 17 milliós fizetése helyett most évi átlag $23,5 milliót fognak neki fizetni, amiből állítólag $71 millió garantált. Na persze ezt senki nem hiszi el, hiszen hatalmas ügynöki túlzás lesz valószínűleg és 3 év után könnyen kiléphet majd a szerződésből a Redskins (ha nem teljesen hülyék), de akkor is.

 

 

Így Smith csak körülbelül $5 millióval lesz olcsóbb évente, mint Cousins lett volna a szabad piaci árával kalkulálva, ráadásul ha ugyanezt a szerződést lerakják Kirk kapitány elé két éve, szó nélkül elfogadja és akkor most sokkal jobban állnának. És akkor ugye nem beszéltünk még arról, hogy elvesztették fiatal tehetségüket, aki már most a legjobbak közt volt a slotban és még egy harmadik kört fel kellett adniuk.

De számomra a legnagyobb kérdés az, hogy miért is akarják, hogy hosszú távon Smith irányítsa a csapatot? Hogyan lesz itt előrelépés? Az biztos, hogy Smith nem tudja felvirágoztatni a Redskinst. Előbb-utóbb úgyis be kell próbálkozni egy újonccal. Akkor miért adnak 5 évre szerződést Smithnek? Adjanak neki egy egy-két éves hosszabbítást, próbáljanak draftolni egy irányítót idén, vagy legfeljebb jövőre, aki padozhat Smith mögött egy évet, aztán váltsanak és voilá. De nem, a Redskins továbbra is bizonyítja, hogy egy diszfunkcionális szervezet és ezt egyre többször mutatják meg az egész világnak.

A Redskins nem lett erősebb a tavalyi évhez képest ezzel a cserével. Sőt, nem csak hogy irányítóposzton gyengültek, de elvesztettek egy kiváló játékost a védőoldalról, plusz egy harmadik körös picket, ami a keret erősségét és mélységét tekintve nem elhanyagolható. A szerződéshosszabbítással pedig bebetonoztak maguknak plusz legalább három évnyi középszerűséget – amit értékelésük is jól szemléltet.

Értékelés: C

+1: Mi lesz Cousins sorsa?

A valaha volt legnagyobb licitháború alakulhat ki Cousinsért a piacon, így ő hatalmas nyertese ennek az egésznek. Most eldöntheti, melyik csapathoz igazol és mindeközben bezsebel egy halom pénzt. Azt nagyon érdekes lesz figyelni, hogy a nagyobb pénzt választja a Jetsnél vagy a Brownsnál, vagy esetleg megelégszik pár millióval kevesebbel (de nagyobb garantált tartalommal), miközben egy erősebb csapathoz kerül (Broncos). Ez lesz a holtszezon egyik legnagyobb sztorija vélhetően.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!