Connect with us

Holtszezon

Az Alex Smith trade – értékelés

Ha esetleg lemaradtatok volna róla: ma hajnalban a Kansas City Chiefs csapata elcserélte Alex Smitht Washingtonba Kendall Fullerért és egy harmadik körös pickért cserébe. Hogy kinek miért érte meg az üzlet és ki jött ki belőle jobban? Nos, nézzük meg közelebbről.  

 

 

A Chiefs oldaláról

A Chiefs oldaláról nehéz negatívumot mondani. Kaphattak volna többet? Talán, de szerintem nem. Első kört, főleg annak első felét jó eséllyel nem adott volna senki Smithért. Második kört igen, de akkor hasonlítsuk össze, hogy melyik a jobb: egy második kör vagy Kendall Fuller és egy harmadik kör? Ehhez vizsgáljuk meg, mit is tud Fuller és miért kellett ő a Chiefsnek.

A Chiefs kapta a legtöbb passzt a slot cornerei irányába (132) és ők engedték a harmadik legtöbb yardot ezen a területen (1092). A Chiefs slot cornerbackei, Steven Nelson és Philip Gaines mindketten 100+-os passer ratinget engedtek a slotban. Ha azt mondom, hogy hiányposzt volt ez a Chiefsnek, akkor finoman fogalmaztam. És itt jön képbe Fuller, aki egy fiatal, egyelőre még olcsó játékos, aki nem mellesleg a 2017-es szezonban mindössze 55.0-s passer ratinget engedett a slotban, ami az egész ligában a legjobb volt. Egy ilyen játékos pedig nálam simán veri a második és harmadik kör közti különbséget.

A Chiefsnek ezen felül egyértelműen nem volt szüksége Alex Smithre, hiszen Patrick Mahomesért két első kört adtak, nagy benne a potenciál, látták, hogy mit tud az edzéseken, illetve a Broncos elleni szezonzárón is jól játszott. Az egyértelmű volt már korábban is, hogy övé a jövő, övé a csapat már a 2018-as szezonban is, Alex Smitht pedig nyilván nem érte meg megtartani, főleg hogy alig marad után halott pénz ($3,6 millió) és rengeteget spóroltak rajta. Most lehetett érte ellenértéket kapni, élete szezonja után, ők pedig ki is használták ezt.

 

 

Szóval a Chiefs felszabadított $17 milliót a nagyon szűkös fizetési sapkában egy egyébként feleslegessé vált játékos után, felszedett egy fiatal, olcsó, instant kezdő védőt nagy hiányposztra, plusz egy harmadik körös picket is kapott, amivel erősíthetik még a keretet. Hatalmas win.

Értékelés: A+

A Redskins oldaláról

Na ez már sokkal érdekesebb téma. Alapvetően szerintem kétféleképpen lehet nézni az ő szemszögükből ezt az üzletet:

  • feltételezve, hogy Cousinst esélyük sem volt idén megtartani, vagy
  • ide vesszük az utóbbi két év szerencsétlenkedését is Cousinsszal kapcsolatban.

Abban biztos vagyok, hogy Cousins nem akart aláírni a Redskinshez idén, kis túlzással bármennyit is ajánlottak volna. Ő menni akart. A Skins tehát nem idén rontotta ezt el, hanem minimum tavaly, de inkább két éve. Az egy nagyon jó kérdés, hogy ez befolyásolja-e az értékelésünket a trade-ről. Mert ha nem, akkor talán Smith volt a legjobb elérhető opciója a csapatnak. Rövid távon legalábbis.

Alex Smith egy megbízható irányító, aki nem fogja eladni a labdát, de nem is fogja egymaga megnyerni a meccset és önmaga feljebb vinni a Skinst a lépcsőn, ha nincs jó csapat körülötte. Viszont azt is látni kell, hogy erre Cousins sem (volt) képes. Cousins sem egy különleges tehetség. Egy jó helyzetben, jó rendszerben jól tud játszani, de erre jó napjain Alex Smith is képes. Cousins egy jobb képességű QB, mint Smith, de igazából nem sokkal. Szóval nekem alapjában véve nem lenne hatalmas problémám a Cousins-Smith cserével, ha ellenérték nélkül nézzük, egy évre és körülbelül $10 milliót spórolva. Csak ugyebár közel sem ez a helyzet.

Mert igazából nekem a legnagyobb bajom azzal van, hogy a szezon kezdetére 34 éves Alex Smithnek hozzátoldottak a meglévő egy éves, kezdő irányítókhoz képest olcsó szerződéséhez egy 4 éves hosszabbítást. A nagy bajom az, hogy a jövő évi 17 milliós fizetése helyett most évi átlag $23,5 milliót fognak neki fizetni, amiből állítólag $71 millió garantált. Na persze ezt senki nem hiszi el, hiszen hatalmas ügynöki túlzás lesz valószínűleg és 3 év után könnyen kiléphet majd a szerződésből a Redskins (ha nem teljesen hülyék), de akkor is.

 

 

Így Smith csak körülbelül $5 millióval lesz olcsóbb évente, mint Cousins lett volna a szabad piaci árával kalkulálva, ráadásul ha ugyanezt a szerződést lerakják Kirk kapitány elé két éve, szó nélkül elfogadja és akkor most sokkal jobban állnának. És akkor ugye nem beszéltünk még arról, hogy elvesztették fiatal tehetségüket, aki már most a legjobbak közt volt a slotban és még egy harmadik kört fel kellett adniuk.

De számomra a legnagyobb kérdés az, hogy miért is akarják, hogy hosszú távon Smith irányítsa a csapatot? Hogyan lesz itt előrelépés? Az biztos, hogy Smith nem tudja felvirágoztatni a Redskinst. Előbb-utóbb úgyis be kell próbálkozni egy újonccal. Akkor miért adnak 5 évre szerződést Smithnek? Adjanak neki egy egy-két éves hosszabbítást, próbáljanak draftolni egy irányítót idén, vagy legfeljebb jövőre, aki padozhat Smith mögött egy évet, aztán váltsanak és voilá. De nem, a Redskins továbbra is bizonyítja, hogy egy diszfunkcionális szervezet és ezt egyre többször mutatják meg az egész világnak.

A Redskins nem lett erősebb a tavalyi évhez képest ezzel a cserével. Sőt, nem csak hogy irányítóposzton gyengültek, de elvesztettek egy kiváló játékost a védőoldalról, plusz egy harmadik körös picket, ami a keret erősségét és mélységét tekintve nem elhanyagolható. A szerződéshosszabbítással pedig bebetonoztak maguknak plusz legalább három évnyi középszerűséget – amit értékelésük is jól szemléltet.

Értékelés: C

+1: Mi lesz Cousins sorsa?

A valaha volt legnagyobb licitháború alakulhat ki Cousinsért a piacon, így ő hatalmas nyertese ennek az egésznek. Most eldöntheti, melyik csapathoz igazol és mindeközben bezsebel egy halom pénzt. Azt nagyon érdekes lesz figyelni, hogy a nagyobb pénzt választja a Jetsnél vagy a Brownsnál, vagy esetleg megelégszik pár millióval kevesebbel (de nagyobb garantált tartalommal), miközben egy erősebb csapathoz kerül (Broncos). Ez lesz a holtszezon egyik legnagyobb sztorija vélhetően.

9 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
csak ezt ne
csak ezt ne
2018-01-31 13:06

Korai a Chiefs részéről ünnepelni ezt a cserét, meg a hatalmas win is elhamarkodott. Majd meglátjuk. Egyelőre nem egy felesleges játékostól szabadultak meg, hanem elvesztették azt az irányítót, akivel 5 pluszos szezont, abból 4 PO-t érőt összehoztak – szerintem egy elég közepes kerettel. Ez ami biztos.

Az, hogy majd az általuk két első körért beszerzett újonc mit hoz a konyhára, az még a jövő zenéje, 2-3 év múlva lehet ezt komolyabban értékelni. Brocki is nagy sztár volt, amíg nem játszott. Luck is jó volt, amíg játszott, meg RGIII, amíg voltak lábai. De nem szurkolok ennek, csak megvan az esélye sajnos, (ellenkezőleg, azt gondolom kellene pár új nagy sztár a ligába akiért érdemes nézni a meccseket).

Matyika29
Matyika29
Reply to  csak ezt ne
2018-01-31 13:28

Abszolút egyetértek veled.
Mindig lehúzzák Smith-t, de az ember gyakorlatilag elkapó nélkül bevitte a csapatot a playoffba 4-szer. A rutintalan Mahone-nal, ilyen elkapó gárdával 1-2 évig tuti nem lesz playoff. Idén láttuk, hogy még egy Bortlesszel is majdnem SB-ba jutott a Jags… és Smith nála jóval jobb irányító. Szóval szerintem a Redskins sem járt vele rosszul.

Kec
Kec
Reply to  csak ezt ne
2018-01-31 13:52

Pont ezt akartam írni a Chiefs oldalrol. Azt csak a jövő dönti el, hogy ez hatalmas win lesz vagy nem. Semmi sem garantalja, hogy Mahomes franchise irányító lesz. Valóban majd 2-3 év múlva elválik.

gameair
gameair
Reply to  csak ezt ne
2018-01-31 14:41

“Az biztos, hogy Smith nem tudja felvirágoztatni a Redskinst” ezzel nem értek egyet, szerintem Smith ennél jobb irányító és ha megfelelő csapat van körülötte akkor nem látom, hogy miért ne lehetne még 4 évig megoldás.

petipajti
petipajti
2018-01-31 13:45

kicsit kiegészíteném a cikket.
a chiefs részéről úgy jó, amelyik úton elindultak. tavaly azt mondták smithben nincs meg az a plusz,ami kiemelné őket, ezért hoztak egy speciálisnak gondolt újoncot. ennek tükrében jó a csere,de ha mahomes nem válik be akkor kuka az egész. de az az irányt minősíti, nem kifejezetten ezt a cserét.
a redskins meg a két taggel szúrta el,egy még belefért volna, aztán lehetett volna hosszabbítani luck carr stafford előtt.de nem,kell még egy tag, persze,hogy nem akar ott játszani cousins.ezt tudták ők is.sikerült vállalható irányítót szerezni nem top fizetéssel. a két tag után megmaradt lehetőségek közül még mindig ez a legkevésbé rossz.
cousins meg oda mehet,ahova akar. bortles és hurns kivágásával akár a jaguars is beleférhet. contender csapat pár évig,akik 25 milla körül tudnának fizetni. szerintem ez jól hangzik.
kérdezek egy meredeket: cousins –> vikings? qb nincs, pénz van, a csapat jó.

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  petipajti
2018-01-31 13:55

Nagyon jó kiegészítések szerintem, amiket írtál.

Cousins – Vikings. Felmerült ez is, nagy dobás lenne szerintem. Ott simán SB esélyes lenne a csapat vele. És jót tenne a QB piacnak is :-). Csak a csapat ethoszát cincálná meg kicsit szerintem. Elég nehéz lenne megmagyarázni, hogy volt 3 a csapatnál már bizonyított irányítónk, de mi egy negyediknek adtunk sztárgázsit. Innen muszáj lenne SB-ba jutni, sőt megnyerni azt, csak az tömné be a szájakat.

Kajzerszoze
Kajzerszoze
Reply to  petipajti
2018-01-31 14:02

A CLE lemaradt Smith-ről, mert vélhetőleg Alex nem akart odamenni. Szerintem is rangján aluli lett volna. Smith idén mindenkit megcáfolt a játékával, nemcsak közelre lát, sőt. Ezek fényében Cousinsnak is égő lenne CLE, ha legalább annyira tartja magát, mint Smith.

A Jetsben marad McCown szerintem és húznak újoncot. Jók voltak idén, az irányító sérüléséig simán vállalható volt a szezon, sőt még utána sem adták könnyen magukat.

A DEN simán lehet Cousins következő állomáshelye. Vagy tényleg a JAX, szerintem sem rossz elképzelés. Szerintem Bortles sem homály, de ahogy felvezetted, simán lehet jó.

ARI és MIN lesz még QB nélkül, ez is komoly célállomás lehetne, de szerintem MIN-ban megoldják.

Brees marad NO-ban, ez pedig egyértelmű.

Érdekes keringő lesz, és már elkezdődött, senki sem akar várni a piac megnyitására.

Egy biztos, ha a Chiefs tavaly megkezdett logikai vázát nézzük, nagyon jól jártak ma.

rowi
rowi
Reply to  Kajzerszoze
2018-01-31 14:49

a min nemhogy qb nélkül van, hanem egyenesen túl sok is van. a 3-ból kell kettőt kiválasztani, azért ez menni fog.

rowi
rowi
2018-01-31 14:33

átgondoltam a reggelhez képest és a skins C-je reális. igen, bebetonozták maguknak a középszerűséget, és cousinst is elszúrták legkésőbb tavaly tavasszal, de ha már így benavigálták magukat a zsákutcába, akkor legalább képesek voltak kifarolni belőle. igaz, a lökhárító leesett, meg a tükör is letört. amith sztem az a kategória, akit a népsport 6-osra értékelne egy meccsen. jó. sem több, sem kevesebb. egy tisztes iparos, akinek azért vannak bőven jobb napjai is (szezon első fele), de valójában nem ez ő. vannak nála bőven rosszabbak is kezdőként. behúzásával mindenesetre mindenkinek elévágtak, így a többiek (ari, den, nyj, buf? cle?) gondolkodhat, hogy kell-e cousins, és ha igen mennyiért, vagy megvárják, hogy a vikings hogy sakkozik a triójával. bár ha zimmer reális, akkor bradfordot boltolja el.
a chiefs A+ -a viszont sok nekem, mert most ott állnak egy újonccal védőháló nélkül. inkább A- nálam a rizikó miatt.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x