Connect with us

A 7 játékai

Hogyan szabta a Patriots Jaguár-biztossá a védelmét?

Az utóbbi év egyik legizzasztóbb mérkőzésén van túl a Patriots, de a végeredményt tekintve biztos elégedetten tekintenek vissza a mérkőzésre. Pedig az első félidőt látva egyáltalán nem lenne okuk az örömre. A félidőben azonban szokás szerint rendet tettek a fejekben és a playbookban is, így elmondható, hogy belefért az első játékrész bizonytalansága. A győzelemhez viszont kellett a Jaguars mentális szétesése is. Mutatjuk miért.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 

A Patriots messze földről híres, hogy a legjobban felkészített csapat a ligában. Ez ezúttal is így volt, még akkor is, ha az első félidőben úgy tűnt kifognak rajtuk. Pedig a Patriots defense itt is fel volt készülve a Jaguarsból, mindössze a Jacksonville meglepte őket. Ezt kellett helyretenni a félidőben, ami sikerült is.

 

Már az első félidőben is úgy játszott a defense, ahogy a Jacksonville ellen illik, mindössze a Jaguars nem viselkedett teljesen Jaguarsként. Már nyilván a védelem összetételét tekintve is helyesen járt el a Patriots, mert a sokat futó vendégek ellen felküldte a futásspecialistákat. Így fordulhatott elő, hogy Lawrence Guy 58 snapet volt a pályán, ami szezoncsúcs nála vagy Malcolm Brown szintén ennyit, ami a második legtöbb az esetében. Elandon Roberts pedig – aki inkább futás ellen jó – szintén a pályán volt a snapek 70%-ban.

 

Érdemes még kiemelni Patrick Chungot is, aki nem elég, hogy az összes védősnap alkalmával a pályán volt, de minden poszton megfordult ezalatt. A hagyományos safety poszt mellett rengeteg időt töltött plusz linebackerként a box közelében, de slot cornerként is bevetették. Ennyi azonban nem elég, ugyanis nem csak jelen volt a pályán, de jól is játszott. Háromszor fogta meg a futást first down ellőtt, passzt pedig emberezés alkalmával nem engedett.

 

A Patriots tehát tudatosan készült a futásra, mert az alapszakasz alapján ettől kellett félni. Ennyivel azonban nem elégedtek meg. A playoff-Bortles megmutatta, hogy passzal nem feltétlenül, de lábon veszélyes lehet. Így nem csak Fournette-re, de Bortlesre is volt tervük. A mérkőzés nagy részében volt egy spy védő, aki folyamatosan Bortles megiramodására figyelt. Ez sokszor Marquis Flowers volt, de többen is kivették a részüket a feladatból. Ez a hatáskör nem végig csupán a spy munkakör volt, kényszeríteni akarták Bortlest, hogy passzoljon, ne ő maga próbálja meg, hátha az kevésbé megy neki.

 

 

Nem egyszer fordult elő az sem, hogy egy Patriots védő elment rushra, majd hirtelen visszalépett az emberétől és inkább Bortlest figyelte. Nem is akartak feltétlenül nyomást generálni. Bíztak abban, hogy a bizonytalan irányító ellen elég a coverage.

 

 

A mérkőzés első félidejében ez a Jaguars zseniális hívásai miatt nem jött be. Ahogy azonban haladtunk előre az időben a Jaguars egyre konzervatívabbá vált és egyre inkább szétesett a támadójátékuk. A Patriots pedig ekkor élt igazán. A linebackerek túl agresszívak voltak az első félidőben, így az ellenfél könnyen kihasználta, hogy gyakran idő előtt hagyták el a helyüket. A cover 2 szintén feküdt a Jaguarsnak, így azon is változtatni kellett. A második félidőben sokkal több cover 1-et láttunk tőlük, egy deep safety maradt, mindenki más a középtávoli útvonalakat figyelte. Az LB-k nem hagyták el a helyüket, így akarták kényszeríteni a Jaguarst, hogy próbáljon nagyobb játékot.

 

 

A Jaguars pedig rendes kisóvodásként be is állt a sorba. Ahogy KGYM sporttárs már írt róla, a negyedik negyedben minden első kísérletre futott egyet középen. Rendszerint maximum 2 yardért, majd másodikra, ahelyett hogy az első félidőben használt játékait alkalmazták volna, mindenképp megpróbálták megdobni az extrát. Bortles pedig ezt nem tudja, ezt ismét bebizonyította. Majdnem minden második és hosszúra megpróbálták megdobni a first downt, ahelyett hogy haladtak volna 5-6 biztosabb yardot.

 

 

 

A nagyobb hiba az volt, hogy még csak a lehetőségét sem hagyták meg sokszor a rövidebb passzoknak, ugyanis kivétel nélkül minden célpont tíz yardnál hosszabb route-ot futott. Az eredmény egy incomplete passz lett, ez pedig magával vonzotta a harmadik és hosszút. A Patriotsnak minden a kezére játszott, ők pedig éltek is ezzel. Okosan kikényszerítették, hogy olyan játékokat próbál az ellenfél, ami szemmel láthatóan nem megy neki.

 

 

A Jaguars magát kezdte el lábon lőni a mérkőzés előrehaladtával, de a Patriots segített irányba tartani a fegyvert, hogy biztos legyen az összeomlás. Nincs náluk jobban felkészített csapat és ha nem megfelelő valami, akkor a félidőben hatékonyan tudnak belenyúlni bármilyen meccsbe. Ezen felül az ellenfelek is vastagon benne vannak a leolvadásokban. Egyik nagy vezetéshez jutó csapatnak nem volt még olyan mentális tartása, hogy el tudja viselni, amikor megindul a felzárkózás ellenük és higgadtan tudják tartani magukat kigondolt gameplanhez. Helyette csak a kapkodás és az idegeskedés maradt, teljesen megérdemelten kaptak ki a Patriotstól.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!