Connect with us

Playbook

Hogyan tudja megállítani a Jaguars Gronkot?

Bármikor, amikor a Patriots lép pályára, az ellenfélnek egy hatalmas kérdést kell feltennie magának: hogyan állítjuk meg Rob Gronkowskit? Az NFL történetének talán legjobb tight endjére ugyanis szinte senkinek nincs válasza. Ő a legnagyobb mismatch az egész ligában és egy az egyben szinte lehetetlen őt fedezni. A Jaguars viszont áll olyan jó erőkből és van olyan játékosa, aki képes lehetne erre. A kérdés már csak az, hogy bevállalják-e?

 

 

A Patriots alapvetően úgy áll oda minden mérkőzésre, hogy náluk jobban felkészített csapat nem lehet a világon. Belichick mindig össze tud rakni egy olyan gameplant, amivel nem lehet őket “outcoacholni”, tehát az ellenfél nem lehet náluk felkészültebb és nem rakhat össze jobb gameplant. Egyszerűen lehetetlen. Belichick látott már mindent, amit meg lehet próbálni ellenük. Támadó- és védőoldalon egyaránt. Brady is mindent látott már. Nem lesz neki új semmilyen blitz- vagy coverage séma.

 

A Patriots problémája a vasárnapi meccs előtt az lehet, hogy a Jaguarsnak nem is kell briliáns stratégiát kialakítania – legalábbis védőoldalon. Nem a taktikájuk miatt jutottak el idáig. Nem csinálnak semmi különöset a gameplannel. Nem is kell nekik, hiszen tele vannak elit tehetségekkel a védelem minden szintjén. A pass rushtól elkezdve, a linebackereken át, a secondaryvel bevégezve. Nekik elég, ha felállnak a pályára és bárkivel fel tudják venni a versenyt. A legtöbb védelemmel ellentétben nem engedik, hogy a támadók diktáljanak, nem alakítják át a rendszerüket, helyette inkább ők diktálnak. Mert megtehetik.

 

A Jaguars nagyrészt a cover-3 rendszerét használja. Ebben Ramsey és Bouye a két hátsó szélső területért felelős, hátul középen pedig Tashaun Gipson az úr. A linebackerek (Paul Posluszny, Telvin Smith, Myles Jack), illetve a strong safety Barry Church pedig a line of scrimmage-hez közelebbi zónákat osztják el.

 

Ha maradnak a megszokottnál és most sem változtatnak semmit, akkor elsősorban Gipson feladata lesz Gronk őrzése. Megpróbálhatják a linebackerekkel, Jackkel és Smithszel is, hiszen mindketten vannak olyan atletikusak, hogy tartsák a lépést Gronkkal, illetve a fizikalitásukkal sincs nagy probléma, annyira könnyen nem fogja tudni őket elnyomni Gronk, mint a defensive backeket.

 

 

Ez van akkor, ha továbbra sem változtatnak a sémán. Azonban szerintem egy ilyen nagy meccs és egy ilyen nagy mismatch arra késztetheti őket, hogy ez mégis megtegyék. Gronk lehet az egyetlen fegyver, ami miatt feladják a megszokott és jól működő sémát. A kérdés már csak az, hogy mekkorát hajlandóak változtatni.

 

Az biztos, hogy ha hagyják szabadon elindulni a line of scrimmage-ről, akkor halálra vannak ítélve. Annyira jó Bradyvel az összhang, hogy szinte látatlanban is megtalálják egymást. Ki kell őket zökkenteni. Meg kell fogni Jacket vagy Smitht, odaállítani Gronk elé és meglökni őt egyszer-kétszer, hogy ne mehessen szabadon és könnyedén az útvonalára. Ezután pedig át kell adni az egyik safetynek, feltehetőleg Churchnek. Így kihasználják a fizikalitásukat, elrontják Brady időzítését és még Churchnek is adnak egy kis előnyt coverage-ben.

 

Egy másik opció az lehet, hogy ellopják a Patriots taktikáját. A Patriots ugyebár mindig úgy áll fel a védőoldalon, hogy leveszik az ellenfél legnagyobb fegyverét. Megkettőzik például Antonio Brownt vagy DeAndre Hopkinst és nem engedik, hogy az ellenfél legjobb játékosa verje meg őket. A Jags is megteheti ezt és ráállíthat folyamatosan két embert Gronkra, ezzel Bradynek mindig más felé kell néznie és ugyan Cooks, Hogan, White vagy akár Amendola is képes lehet nagy játékokra, sokkal jobb esélyei vannak a Jaguarsnak akkor, ha Gronk kikerült a képből. A Jags védelme elég sok jó játékosból áll, akik fel tudják venni a versenyt az említett támadókkal.

 

A legjobb játékosuk pedig egy bizonyos Jalen Ramsey, akit egy az egyben is ráállíthatnak Gronkra – és nekem ez a kedvenc opcióm. Egyszerűen látni akarom, mit művel ez a két játékos egymás ellen. Ha nem játszana az Eagles, ez lenne a hétvégém fénypontja. A Jaguars hagyatkozhatna Ramsey-re, akinek megvan a sebessége, az irányváltási képessége, a lábmunkája, a testfelépítése, a tehetsége és nem mellesleg az önbizalma ahhoz, hogy felvegye a versenyt Gronkowskival. Ramsey nem engedné el egykönnyen Gronkot az LoS-ről, majd a kezei segítségével végig kontrollálni tudná a route-ot. Megvan a fizikalitása, hogy a fade ne működjön ellene. Elég laza a csípője, hogy könnyen irányt váltson és ne maradjon le a tight endről slant vagy bármilyen opciós route esetén. Minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy levegye a pályáról Gronkot.

 

 

Nem lehet viszont egész nap őt rakni a tight endre, mivel a boxban azért hátrányban lenne futásoknál. Így ha Gronk hagyományos tight endként áll fel, akkor nem adnám Ramsey-nek a feladatot, hanem megkettőzném az egyik linebackerrel és az egyik safetyvel, ahogy arról fentebb volt már szó. Viszont ha kimozog a slotba, vagy akár a szélre, akkor biztos, hogy Ramsey-vel próbálkoznék, szerintem ő lenne a legesélyesebb ellene úgy, hogy közben máshonnan nem kell elvonnom erőforrást.

 

Imádnám, ha sok Ramsey vs Gronk párharcot látnánk a pályán, nem csak azért, mert mindketten elit játékosok, hanem mert mindketten nagy figurák. Az már csak hozzáad az egész pikantériájához, hogy Ramsey-nek biztos be nem állna a szája és próbálná felhergelni Gronkowskit, ahogy tette azt például AJ Greennel is. Gronk pedig lehet, hogy felkapná a vizet, emlékezzünk csak a Tre’ White féle esetre. De ez már csak tényleg adalék lenne az amúgy is remek párharchoz, amit ez a két fizikális szörny leművelne a pályán.

 

Kíváncsian várom, mit fog kitalálni a Jaguars vasárnapra és hogy mennyiben tudják limitálni Gronkot, illetve az egész Patriots támadósort. Az biztos, hogy sokszor meg kell ütniük Bradyt, ha sikeresek akarnak lenni, de erről talán lesz majd szó a vasárnap reggeli beharangozóban…

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!