Connect with us

A 7 játékai

Jaguars @ Patriots – A drive, ami megpecsételte a Jaguars sorsát

Az AFC döntő kapcsán rengeteg fontos, mérkőzést eldöntő playről/eseményről lehetne beszélni, de valószínűleg órákon át tartó vita után se lehetne tisztán eldönteni, hogy mi volt a legfontosabb a Patriots fordításának érdekében. Én most itt az általam legnagyobb fordulópontnak gondolt eseményeket tárom elétek, amelyek nélkül szerintem nem sikerült volna a fordítás.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 

A negyedik negyed álomszerűen indult a Jaguars számára. A játékrész első percében berúgtak egy field goalt, melynek köszönhetően két labdabirtoklására növelték az előnyüket. A következő Patriots drive-ban aztán lezajlott az ominózus Lewis fumble és a labda visszakerült a csapathoz. 13 és fél perc volt hátra, a labda náluk volt és az ellenfélnek nem elég egy touchdown drive. Innen azonban megindult a lejtőn a csapat. A saját drive-jukban egy three and out következett, ráadásul az órából is alig egy perc telt el.

 

A Drive

 

A Patriots a saját 33-masáról indul, de az első kísérletnél Brady benyel egy nyolc yardos sacket, majd a következő pass incomplete. Harmadik és 18, 10 és fél perccel a vége előtt. Ha nincs meg, akkor valószínűnek tartom vége a mérkőzésnek (bár kijelenteni ezt egyáltalán nem lehet). Márpedig a Jaguars defense keveset hibázott az egész meccsen (szezonban), egy harmadik és 18 rutinmunka kellene, hogy legyen.

 

Brady megkapja a snapet, három elkapója hosszú, vertical route-ot fut, Amendola a slotból indul. Lewis és Allen bent marad először blokkolni a fal mellett. A Jaguars zónázik, mindössze négy emberes rush van, így hét ember marad coverage-ben. Rutinmunkának tűnik.

 

 

Egészen addig semmi probléma, amíg Lewis és Allen is látja, hogy nincs kit blokkolni így megindulnak ők is útvonalra. Ekkor a linebackerek kicsit feljebb lépnek, hogy a két őrizetlen ember is megfelelő felügyeletet kapjon, pedig a 18 yardos céltól mérföldekre vannak a támadók. Úgy gondolom itt a linebackerek fegyelmezetlenebbek voltak a kelleténél, mert ott hagyták őrhelyüket és rögtön mentek volna letiporni az ellenfelet. A másik fontos dolog, hogy a két safety elindul a két szélső elkapó irányába, akik tartják magukat az oldalvonalhoz és go route-ot futnak. Ezzel középen a linebackerek mögött és a safetyk között hatalmas rés keletkezik.

 

 

Amendola bevág ide, Brady pedig egy tökéletes labdával találja meg. Érdemes még megjegyezni, hogy Brady először ránéz Lewisra, mintha ő lenne a célpont, aztán gondolkodás nélkül dobja meg Amendolát. Meggyőződésem, hogy Lewis egy pillanatra nem fut át az agyán, mert mindössze egy jobb punt pozíció lett volna a jutalom. A Jaguars védők mégis ösztönből elhitték.

 

A nehéz játékot megcsinálta a Patriots, de még mindig csak a félpályán vannak. Ekkor azonban jön egy flea flicker játék és újabb több, mint 20 yard. Ezt a játékot nem kell különösebben megmutatni. Egy hagyományos flea flicker, ahol White-ra elindulnak a linebackerek és mire eszmélnek, hogy jól át lettek verve, már késő. Itt azt érdemes kiemelni, hogy White milyen higgadtan táncol egyet a zsebben, hogy az LB-k teljesen megegyék a cselt és csak utána dobja vissza Bradynek a labdát.

 

 

A harmadik játék már csak azért fontos, mert itt már látszik, hogy a Jaguars védelem beszakadt. Egy harmadik és 18 és egy flea flicker után a Patriots nem kegyelmez, mennek no-huddle-ben. A Jaguars a lehető legrosszabb dolgot csinálja. Egy playre felhagy az emberezéssel és zónázik (máskor is zónáztak a meccs alatt, de főleg emberezéssel próbálkoztak). Brady pedig halálos zóna ellen. Tökéletesen méri fel a zónahatárokat és a legjobb ütemben engedi el a labdát. Négy elkapója fut route-ot, ebből kettő is bal oldalon csoportosul. Mindketten megindulnak előre, majd hirtelen kifele vágnak, körülbelül teljesen a zónahatáron egymás mögött. Nem tudom melyik elkapó futotta meg kicsit rosszul az útvonalát, de még Bradyt is meglepte a dolog, mert a labdája szinte a két WR közé száll. Amendola azonban akrobatikus módon leszedi, a Patriots pedig a 10 yardoson van 9 és fél perccel a vége előtt.

 

 

A New England tehát egyetlen perc leforgása alatt a teljesen reménytelen harmadik és 18-ról a saját 25 yardosáról eljut első és goalig. A Jaguars pedig megérzi, hogy ott lihegnek a nyakán. A védelem egy drive-on belül háromszor kapott akkora sakkot, hogy belefordultak a saját kezükbe a mattért cserébe.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!