Connect with us

Hír

Mit tennél, ha kiderülne, hogy CTE-ben szenvedsz?

A CTE az NFL legnagyobb ellensége jelenleg. Egyre több játékosról derül ki, hogy ezzel a betegséggel szenvedett élete során, amit jelenleg csak post mortem mutatható ki, bár tudósok dolgoznak azon, hogy élő emberen is vizsgálható legyen. A Sports Illustrated megkérdezett hét aktív játékost a betegséggel kapcsolatban, ennek fordítását olvashatjátok.

 

Grafika: Andrew Degraff/Sports Illustrated

 

[quote]Ha létezne egy teszt, ami megállapítja, hogy van-e CTE-d, elvégeznéd?[/quote]

 

Kirk Cousins, Redskins QB: Igen, persze. Ugyanakkor biztos vannak olyanok, akiket nem érdekel, és mindenáron játszani szeretne. Én szerencsére olyan poszton játszom, ahol nem kapok annyi ütést, ráadásul el is kerülhetem az ütközéseket.

Tahir Whitehead, Lions LB: Természetesen. Sőt, nagyon jó lenne, ha ezt már a fiatalokon is elvégeznék.

Ryan Kalil, Panthers C: Ha lenne ilyen teszt, akkor megcsinálnám. Elég lenne, ha tudnám, hogy van, vagy nincs ilyen gondom.

Chris Long, Eagles DE: Én elvégezném, de ügyelnék arra, hogy ne tegyek az eredményekre utaló jeleket. Nem hiszem, hogy ha megállapítják, hogy neked ez van a fejedben, az a véget jelenti. Valószínűleg mi vagyunk az utolsó generáció, akiknek fogalma sincs arról, mi van az agyában. Az új nemzedék már sokkal felkészültebb lesz ebben a kérdéskörben.

Artie Burns, Steelers CB: Én biztosra állítom, hogy nekem CTE-m van, nem kell ehhez teszt. Nem mutatna meg mást, csak azt, hogy mennyim van hátra. De hát ilyen sportot játszunk, ez ezzel jár.

Dion Jordan, Seahawks DE: Egyelőre nem.

 

[quote]Szeretnéd, hogy létezzen ilyen teszt?[/quote]

Long: Szerintem az lenne a legjobb, ha minden játékos tudná, mire számíthat. Bízom a tudományban, biztosan találnak a tünetek észlelésére valamilyen módszert, akár arra is, hogy hogyan gyógyítsák ki belőle az embert.

Kalil: A tudomány elképesztő fejlődésen van túl. 20 vagy 30 évvel ezelőtt olyanok, mint Thomas Davis, akik háromszor is elszakították az ACL-jüket, már az első után abbahagyták volna. Az agysérülés egy kicsit komplikáltabb probléma, de a testünk képes öngyógyításra, ráadásul az agyrázkódásokról is évről évre többet tudunk.

 

[quote]Mit szólnál, ha egy ilyen teszt lenne a feltétele ahhoz, hogy pályára lépj?[/quote]

 

 

Long: Nem lenne probléma. Minél többet tudsz magadról, annál jobb.

Whitehead: Ez csak a játékosokon múlik.

Michael Bennett, Seahawks DE: A játékosoknak ezekről a gondjaikról tudniuk kell. Én mindenképp tudni szeretném, de megértem azokat, akik nem. Az emberek nem mindig szeretik tudni az igazságot magukról a betegségeket illetően. Például ott az AIDS teszt, annak az eredményétől is sokan félnek, ezért nem csinálnak, hiszen már a lehetőség, hogy ilyened lehet is a frászt hozza az emberre.

Cousins: Ha az eredmény a csapathoz is eljutna, akkor nem tetszene. Nem akarom, hogy emiatt elcseréljenek vagy kivágjanak.

 

 

[quote]Tegyük fel, hogy elvégezted ma a tesztet, és pozitív eredményt kaptál. Megváltoztatnál valamit az életedben?[/quote]

Whitehead: Megfontolnám a visszavonulást. Feleségem és három fiam van.

Cousins: Valószínűleg azt mondanám, hogy visszavonulnék, de az időzítésen múlik. Ha karrierem elején derülne ki, akkor nem tenném meg, hiszen a legjobb éveim még hátra vannak. ha viszont lehúztam már egy évtizedet a ligában, akkor könnyebben döntenék a visszavonulás mellett.

Long: Nehezen képzelem el, hogy ez nem változtatna az életemen, hiszen végig ott lenne a fejemben a tudat. Már az is szorongással tölt el, hogy lehet, hogy van CTE-m. Mentálisan és érzelmileg is a padlóra kerülnék, ha abban a hitben élnék, hogy nekem nincs, nem lehet ilyenem, és kiderülne, hogy mégis. Fel kell készülnöd egy ilyen valóságban élni, még ha nem is fogod fel, hogy milyen ez.

Bennett: Visszavonulnék.

Kalil: Nézze, minden játékos tudja, hogy a focival milyen testi és agyi kockázatokat vállal. A döntést meghoztuk amikor profinak álltunk, azóta pedig egyre többet tanulunk az ilyen problémákról. Nem csak a focitól kaphatsz ám agyrázkódást, számos ütközés nélküli sport során is szerezhetsz. Valahányszor meglátom, hogy X embernél állapítottak meg CTE-t a halála után, mindig felteszem magamban a kérdést: mit jelent ez egy átlagos emberhez viszonyítva? Még gyerekcipőben jár ez az egész, sok dolgot kell még erről megtudnunk.

 

[quote]Képzeljük el, hogy minden aktív játékos elvégezte a tesztet, és többségében pozitív eredményt kapnánk. Mi lenne ezután?[/quote]

Whitehead: Nem számít, hogy ez rajtam kívül mindenkivel, vagy csak velem történt meg. Én csak a magam nevében hoznám meg a döntést.

Long: Már tudom, hogy a foci nem tesz jót neked. A nap végén azonban sok jó dolgot tudok véghez vinni a meccseknek hála. Áldás és átok. Nem mondom, hogy a fiamat lebeszélném erről, hiszen hiszek az orvostudományban, illetve abban, hogy mire eljön az ő ideje, már lesz erre a problémára megoldása a ligának.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!