Connect with us

Minden ami NFL

Ne. Cincáld. Az oroszlán. Bajszát!

A Tom Brady és Bill Belichick párost nagy valószínűséggel nem kell senkinek sem bemutatni. Az utóbbi évek legjobb edző-irányító párosáról van szó, akik már többször bebizonyították, mennyire jól megértik és kiegészítik egymást. Néhány alkalommal azonban többen is megkérdőjelezték, hogy ők tényleg annyira jók-e még, tényleg szavahihetőek-e, stb. És ha valaki ilyet tett, akkor azzal általában csak egy dolgot ért el. Mindketten még elszántabbak, még elhivatottabbak, és még erősebbek lettek.

Az első alkalom, mikor valaki kétségbe vonta a Brady-Belichick párost 2001 novemberében történt. Ekkor még jogos is volt a kételkedés. Brady akkor még hivatalosan csak csereirányító volt, és csak azért léphetett pályára, mert az akkori kezdő Drew Bledsoe megsérült. Viszont a 11. hétre már felgyógyult, és adott volt a kérdés, ki kezdjen a Saints ellen. A többség Bledsoe mellett tette le a voksát, nem véletlenül. Brady 8 meccset játszott csak, amiken nem mutatott semmi kiemelkedőt. Nem játszott rosszul, de jó sem volt annyira. Bledsoe mögött pedig ott volt 8 év tapasztalata.

Belichick mégis Brady mellett tette le a voksát, amit sokan nem értettek. Szinte mindenki úgy gondolta, hogy ez hiba volt, többen is kétségbe vonták Belichick játékhoz való hozzáértését. Ezek a hangok értelemszerűen eljutottak Bradyhez is, aki erőt merített ebből a lebecsültségből. A Saints ellen 143.9-es passer ratinggel, és 4 TD-vel zárt, amivel megüzente, képes ő jól játszani. Belichick is felbőszült a kritikus hangok miatt, és ennek hatására ő is még elszántabb lett. Az eredmény pedig az lett, hogy a Patriots abban az évben nem kapott ki többet, és végül Super Bowlt nyertek.

Két évvel később 2003-ban aztán újra megszólaltak a kritikus hangot. A szezont megelőzte egy hír, hogy Belichick elbocsátotta Lawyer Milloy safetyt, akire azonnal le is csapott a Buffalo Bills. Milloy a védelem kapitánya volt, így nem akárkit vesztett el a csapat. Senki nem értette, miért tett Belichick ilyet, és elterjedtek olyan pletykák is, hogy baj van a Patriots öltözőjében, a játékosok utálják az edzőt, és mindenki el akar menni onnan stb. stb. stb.

Ezek a pletykák aztán még jobban felerősödtek, mikor a nyitómeccsen a Bills 31-0-ra legyőzte a Patriotsot. Itt már nem csak Belichicket, de Bradyt  is elővették, aki azon a meccsen 4 INT-t is dobott.  Aztán a 4. héten a Redskinstől is kikaptak, ahol Brady megint rosszul játszott. Ezek után pedig az volt az általános vélekedés, hogy Brady csak egy egyszezonos csoda volt, és neki is vége. Mind Belichick, mind Brady megkapta a maga kritikáját, amit végül a saját javukra fordítottak.

A média elkezdte találgatni, hogy vajon mikor jön el a következő vereség, és mindenki azt gondolta, hogy októberben újra ki fognak kapni. Igazuk is lett. A Patriots következő veresége valóban októberben érkezett el. Egy évvel később. A Redskins elleni vereség után ugyanis a Patriots nem kapott ki többet 2003-ban. Mindenkin végiggázoltak, és a végén Super Bowlt nyertek, amivel Belichick bebizonyította, hogy nem vesztette el az öltözőt, Brady pedig azt, hogy nem csak egy egyszezonos csoda volt.

Három Super Bowl győzelem után már senki nem merte megkérdőjelezni kettejük párosát, és a média is inkább csöndben maradt egy ideig. Aztán 2007-ben kirobbant a spygate, és az első heti Jets elleni győzelem után mindenki azzal foglalkozott, hogy a Patriots csalt-e vagy sem. Belichicket és Bradyt mélyen érintette, hogy megkérdőjelezik a becsületüket, de ezt is képesek voltak felhasználni.

Mivel az egész hetük azzal telt, hogy csalással kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak, így mindenki azt hitte, sima vereséget fognak szenvedni a Chargers ellen. Nos valóban sima vereség lett a következő meccs. A Chargersnek. A Patriots nagyon könnyen túllépett ellenfelén, és a csalás vádján feltüzelődve végigverte az egész ligát.  Csak a Super Bowlban kaptak ki legközelebb, ott is csak pár hajszál híján.

Pár évig aztán újra nyugalom volt a Patriots háza táján, de 2014-ben jött a híres Kansas City meccs. Brady borzalmasan játszott azon a találkozón, még az utolsó negyedben a padra is küldték, a Chiefs pedig nagyon simán nyert. Ezután felcsendültek azok a hangot, akik Brady karrierjének végét látták. Sokan úgy gondolták, Bradyben már nincs több, és a meccs utáni sajtótájékoztatón meg is kérdezték Belichicket, hogy nem lenne-e érdemes lecserélni Bradyt. Belichick erre pedig a saját stílusában válaszolt.

A bizalom tehát megvolt Brady felé a vezetőség részéről, de a média nem hagyta ennyiben. Addig ütötték a vasat, amíg meleg volt. Előjöttek olyan cikket, hogy itt a vége a Patriots dinasztiájának, és ideje lenne elcserélni Bradyt. Egyetlen dolgot értek csak el ezzel. Felélesztették benne a tüzet.

A következő meccsen az akkor még veretlen Bengals magatehetetlenül figyelte, ahogyan a felbőszült Brady szétdobálja őket, és a Patriots könnyen nyer. A fellobbant tűz pedig egész szezonban kitartott, Brady újra régi fényében tündökölt, és a végén Super Bowlt is nyert. Megérte tehát kritizálni őt.

De a történet itt nem ér véget. 2014-ben a Colts elleni AFC döntőn újra megvádolták a Patriotsot csalással, ezúttal a labdák nyomása miatt, amiről egészen addig valószínűleg senki sem hallott. Az egész huzavona végül odáig terjedt, hogy Bradyt négy meccsre eltiltották, mert inkább tudott a labdákról, mint nem. Ezzel megint csak egy dolgot sikerült elérni. Feldühítették Bradyt.

2016-ben Brady kiülte a négy meccset, majd vissztérvén karrierje egyik legjobb szezonját hozta. 28 TD 2 INT, mindezt már 39 évesen. Sőt, annyira dühös volt az őt ért sérelem miatt, hogy a Super Bowlon 25 pontos hátrányban sem volt hajlandó feladni. Mindenáron bizonyítani akart, és ez végül oda vezetett, hogy minden idők egyik legnagyobb fordítását vitte véghez, amivel egy újabb gyűrűt nyert. Szép volt Goodell!

És ezzel el is értünk a jelenlegi eseményekhez. A szezon során senki nem bántotta a Patriotsot. Mindenki csendben volt, és hagyta őket játszani. Brady jól kezdte a szezont, de az utóbbi hetekben eléggé berozsdásodott. Rengeteg pontatlan passza volt, és a labdát is többször eladta. Kicsit olyan érzése volt az embernek, miközben őt nézte, hogy belefáradt már ebbe. A tűz kialudt benne, és már nem képes újra a régi fényében tündökölni. Erre mi történik?

Az ESPN megjelentetett egy cikket, amiben a Patriotson belüli széthúzásról ír. Ebbe a csapdába már párszor beleszaladtak, de úgy tűnik nem tanultak semmit a korábbi eseményekből. A cikk igazságtartalmát értelemszerűen meg lehet kérdőjelezni (ahogyan az eddigi összes ilyen vádat is meg lehetett), de egy dologban mindenki biztos lehet. Ezzel az újabb felhajtással egy dolgot sikerült csak elérni. Újra felébresztették az alvó oroszlánt. Bradyt és Belichicket újra megvádolták valamivel, ami vagy igaz vagy nem, de mindenképpen rossz színben tünteti fel őket. Ezt mint láthattuk, már legalább ötször eljátszották, és mindig Super Bowl lett a vége. Szóval azt hiszem a Patriots ezek után csak egy dolgot tud üzenni az ESPN-nek:

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!