Connect with us

Minden ami NFL

Nem biztos, hogy Shurmur volt a legjobb választás a Giants számára

Miután kiesett a Vikings, most már hivatalosan is kinevezhette Pat Shurmurt vezetőedzőnek a Giants. A döntésben van logika, ugyanis az offense már két éve a liga legaljához tartozik, pedig a védelemből ki lehetne hozni egy top egységet. Azonban pont a védelem miatt nem biztos, hogy Shurmur volt a legokosabb döntés a Giantstől.

 

 

Shurmur egy igazi rendszerközpontú edző, hisz egész karrierje alatt olyan csapatoknál volt, ahol a főedzők rendszerben gondolkodtak. Pályafutása legnagyobb részét Andy Reid alatt töltötte, ahol 1999 és 2008 között volt előbb TE és OLine edző, majd pedig QB edző. Ez utóbbi annyira jól ment neki, hogy a Rams 2009-ben ki is nevezte támadókoordinátornak. Bár azt azért tegyük hozzá, hogy az a Steve Spagnuolo vitte el magának OC-nek, akit ugyanabban az évben a Rams szintén az Eaglesből nevezett ki vezetőedzőnek (Spagnuolo most a Giants DC-je, vélhetően azért is Shurmurt választották HC-nek, mert ő megtartaná korábbi főnökét/kollégáját).

 

Az első éve pocséra sikerült, a 4. legkevesebb total yard és legkevesebb szerzett pont (10,9) is a Rams offense-é volt. Az 1/1-es szezon után azonban szinte csodát művelt Sam Bradforddal, akiaz év újonc támadója lett, Shumurre pedig lecsapott a Browns. A Brandon Weeden vezette offense-zel azonban HC-ként megbukott Clevelandben (9-23-as mérleg), majd 2013-as kirúgása után visszakerült Philadelphiába Chip Kelly alá. Támadókoordinátorként szerepe volt Nick Foles 27/2 TD/INT-s szárnyalásában, majd persze bukásában, bbár mindkettőért inkább Kelly volt a felelős. Ezután pedig elkerült a Vikingshez, ahol Norv Turner kivágása/visszalépése után csodát tett a csapattal, és Bradford, Foles és Keenum szereplése elég komoly resumé ahhoz, hogy a Gaints szurkolók biztosak legyenek abban, rendbe lesz téve az offense.

 

 

A támadókkal nem lesz probléma

 

Shurmurnek kiváló kapcsolata van Eli Manninggel hála annak, hogy tavaly eltöltöttek egymással némi időt a Manning Passing Academyn. A Giantsnél is a veterán irányítóval terveznek, Shurmur pedig nagyon ért ahhoz, ami Eli boldogságához kell: a play-actionhöz. Keenum ugyanis 28,7 százalékban passzolt így az alapszakaszban, ami a harmadik legmagasabb arány volt a ligában a PFF szerint, Manning pedig kiváló ilyen téren. Nem véletlen, hogy szenvedett McAdoo alatt, aki gyakorlatilag teljesen kivette a playbookból a play-action játékokat, bár tegyük hozzá, hogy a Giantsnek nem volt valami erős a futójátéka.

 

Az új HC vélhetően ezen is változtatni fog: a Ramsnél Steven Jackson, az Eaglesnél LeSean McCoy (vagy aki éppen ott volt), a Vikingsnél Adrian Peterson/Dalvin Cook/Latavius Murray/Jerick McKinnon állt rendelkezésére, és mindhárom esetben rohangáltak, mint a zerge. A Vikings speciel 501-szer hívott futójátékot, aminél többel csak a Jaguars rendelkezik. Igaz, a Giantsnél nincs olyan támadófal és nincs olyan futó sem, mint a korábbi csapatainál, úgyhogy majd ne legyünk meglepve, ha az offseasonben erre fog fókuszálni a csapat.

 

Skillplayerek tekintetében egyébként a Giants legalább olyan jó, mint a Vikings. Eli Manning jobb, mint Keenum, az Odell Besckham/Sterling Shepard duó pedig felveszi a versenyt az Adam Thielen/Stefon Diggs párossal, ráadásul a TE szekció is (Kyle Rudolph vs. Evan Engram) nagyjából egál. És igazából a Vikings támadófala is két jó igazolás (Remmers és Reiff, egyik sem volt olcsó) után lett életképes, futót pedig akár 1/2-re is hozhat a Giants, ha tényleg Manninggel akarnak egy all int nyomni, a tehetség adott lenne.

 

 

Eli Manning helyzete egyébként elég ambivalens. Sokan hibának tartják vagy tartanák, ha a Giants vele tervezné a következő két évet még akkor is, ha idén az 1/2-t vagy egy második körös picket QB-ra költene a csapat. Az én véleményem az, hogy Manning még mindig van olyan jó, hogy SB-t nyerhessen vele a csapat, most van meg a kellő alapanyag egy utolsó menetelésnek, így én egyelőre nem gondolkodnék elsőkörös irányítóban. Sőt, még azt is jobb ötletnek tartanám, ha Shurmur hozná magával Case Keenumot és versenyeztetné egymással a két QB-t, ha már nem akar minden áron Eliban gondolkodni.

 

Jó lehet az offense, de ide nem Shurmur kaliberű edző kellett

 

Shurmur egy zseniális támadószakember, ezt nem lehet tagadni, aki ráadásul a legjobb edzők alatt tanulta a szakmát. Bár Kelly nem volt sikertörténet az Eagles számára, de ő is  inkább GM-ként bukott meg és két dologban ő is hozta azt, amit Reid vagy Zimmer:

 

[quote]rendszerben gondolkodott és ő volt az abszolút úr a háznál.[/quote]

 

Persze utóbbit is túl lehet tolni, de egy főedzőnek nem csak titulusában kell főnöknek lennie, nem haverkodni kell a játékosokkal, hanem tényleg neki kell lennie minden téren a górénak. Egy jó főedző képes koordinálni a csapatot, képes fegyelmezni és rendet tartani az öltözőben. McAdoo itt bukott el: a védelemben lévő sok egoista sztárt nem tudta kezelni, ment egymás zrikálása, a házon belüli eltiltásokkal pedig csak olajat öntött a tűzre. Nem volt tekintélye, a játékosok nem tisztelték, nem volt fegyelem, egy anarchikus káosz alakult ki a második évére.

 

Ezek a hangadók pedig még mindig ott vannak, és én nem vagyok benne biztos, hogy Shurmurban megvan-e az a tekintély, amivel egy ilyen öltözőt kezelni lehet (szerintem Matt Patricia is a nagyhangú öltöző miatt döntött inkább a Lions mellett). Wade Phillips is zseniális koordinátor, de a csendes, okos, magyarázós mestert semmibe vették a Cowboys játékosai és csúnyán megbukott főedzőként. Én ide inkább egy, tekintélyt parancsoló, keménykezű motivátort tartottam volna jó választásnak, mint például Mike Vrabel, Shurmurnak pedig a Titans vagy a Lions lett volna ideális lehetőség. Értékelés: B-

 

8 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
katonadani
2018-01-25 11:40

Én úgy gondolom, hogy túl szentimentális lett a Giants vezetősége. Miután leültette a csapat Eli Manninget és megkapták a sok szurkolói kritikát, szerintem túl érzékenyek maradtak és ezzel hibát követtek el.

Az összes azóta meghozott döntésből nekem az jön le, hogy túlságosan szeretik Elit, mint embert és nincs szívük leváltani. Ezért jött Gettleman is, aki korábban is dolgozott a Giantsnél, ő is egy ismerős arc, aki úgy tűnik, Elit szeretné továbbra is a volán mögött és a hírek szerint nem akar irányítót húzni 1/2-n.

Shurmur hasonlóan “fantáziátlan” kinevezés volt. Azt meg kell hagyni, hogy a fenti elképzelésbe beleillik, szóval ebből a szempontból rendben van, habár nem tudom, hogyan fogja rendbe tenni az öltözőt, mert nem tűnik egy tekintélyt parancsoló személyiségnek. Az új védőkoordinátort, Bettchert annyira nem tudom, hogy milyen, talán ő valamit tud kezdeni a helyzettel, de nem érzem túl inspirálónak vagy lelkesítőnek Shurmur kinevezését. Persze nem is kell feltétlen annak lennie, hogy működjön, de a Giantshez szerintem olyan valaki kellett volna, aki elsősorban rendet tesz az emberek közt és a fejekben.

Nekem a teljes koncepcióval van igazából a nagy problémám. Nagyon ritka az, hogy egy alapvetően sikeres franchise ilyen magasan húzzon a drafton. A Giants sem húzott Eli draftolása óta. A keret jövőre sem erre predesztinálja őket. Ezt a helyzetet vétek nem kihasználni és irányítót kell húzni. Nem kell feltétlen idén kezdetni, ha nagyon ragaszkodnak Elihoz, akkor lehet jövőre is, főleg, hogy minden egyes idei prospectre ráférhet a tanulás. Viszont ahogy látom, ez nem illik a koncepcióba, amit kialakítottak.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  katonadani
2018-01-25 11:47

Kivéve, ha rendszerben gondolkodva Eli mögé hozzák az utódját, akit mentorálhat, nevelhet, amíg vissza nem vonul.

katonadani
Reply to  Kopi3.14
2018-01-25 12:02

az teljesen rendben is lenne, csak nem erről szólnak a hírek

katonadani
Reply to  katonadani
2018-01-25 12:03

aztán lehet smoke az egész

kitalaltnev
kitalaltnev
Reply to  katonadani
2018-01-25 16:30

Ha voksolni kellene, akkor a híresztelésekkel ellentétben mégis QB-t fognak húzni, aki nem veszélyezteti Eli következő egy-két évét, de sokat tanulva mögötte, majd egy jó franchise irányítóvá növi ki magát. A rendszerben gondolkodás igazándiból ez lenne. Az első években pedg ez a kézenfekvő megoldás nem is terhelné a bukszát. Sztem.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  katonadani
2018-01-27 00:00

Második, harmadik körben nincs jó project QB?

katonadani
Reply to  Kopi3.14
2018-01-27 10:48

azt húztak tavaly is, szóval fura lenne ha megint ebbe az irányba mennének. mason rudolph lehet második kör elején mondjuk, akiben lehet fantázia esetleg

Doppelspeiche 154
Doppelspeiche 154
2018-01-25 12:00

Shurmur a “rendszergazda”

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x