Connect with us

Draft

Senior Bowl 2018 – Őket ne téveszd szem elől!

Hagyományosan a Pro Bowl hetében szokták megrendezni az egyetemi focisták legrangosabb All-Star gáláját is, a Senior Bowlt, ahova a legmagasabban jegyzett végzős játékosok kapnak csak meghívást. Az eseményt minden évben nagy felhajtás övezi, valamennyi profi csapat játékosmegfigyelői ott vannak a pálya szélén, mindenkit érdekel, hogy a legtöbbre tartott játékosok hogyan muzsikálnak majd. A két csapatot ezúttal Bill O’Brien és Vance Joseph stábja fogja edzeni, előbbi a Déli együttest, utóbbi pedig az Északi gárdát készíti fel a szombat este – magyar idő szerint – 20:30-kor kezdődő mérkőzésre. Hogy a sok prospect között kicsit tisztábban lásson mindenki, mi összeszedtük nektek a legérdekesebb, legtöbb hype-ot kapó játékosokat – mindkét fél részéről.

South Team

Mike White (#14, QB, Western Kentucky)

Tökéletes méretekkel érkezett a WKU irányítója az alabamai Mobile városába, hiszen 6’4-es magasságával és 221 fontos testtömegével NFL-prototípusnak számít, ráadásul kezének nagysága is megfelelő (9 3/8 inch). Persze nem a termete miatt lesz valaki jó quarterback, de ezt White is jól tudja, aki igyekezett bizonyítani, hogy nem nézelődni jött. Már az első napon a déli csapat legjobb irányítója volt, kifejezetten pontosan játszott, tudta, mikor kell touch psszokat vagy éppen hatalmas bombákat eleresztenie. Több scout is elárulta, milyen magas a futballintelligenciája, hiszen nagyon jól olvassa a coverage-eket, jól ismeri fel a védelmi játékhívásokat. Állítólag a Washington Redskins nagyon kedveli őt, lát benne elég fantáziát, hogy akár már a második körben magához szólítsa.

 

James Washington (#28, WR, Oklahoma State)

Az elkapók között nem egy olyan játékossal találkozhatunk, akit nagyra tartanak, de mind közül Washington az, aki a legtöbbre viheti szombaton, sokan pedig azt is biztosra veszik, hogy a draft első körében fog elkelni. A 2017-es szezonban 1549 elkapott yarddal és 13 TD-vel záró receiver megmutatta, hogy hiába nem rendelkezik prototípus szélső elkapó méretekkel, olyan robbanékony, gyors és technikás, hogy már a LoS-en megveri a rá állított cornert. Mindemellett, az útvonalai is tiszták, nagyon kifinomult prospect képét festi, ezért az első kör közepén-végén tanyázó csapatok egyre nagyobb figyelemmel kísérik. Érdekes párhuzam lehet közte és Dez Bryant között, hiszen mindketten az Oklahoma State-en nevelkedtek, a Cowboys pedig pont Bryant utódját igyekszik megtalálni, pikáns lenne, ha a 19. pickkel pont rá esne a választásuk.

Isaiah Wynn (#77, G, Georgia)

Quenton Nelson a legjobb guard a drafton, de mivel ő nem negyedéves, nem lehet ott a Senior Bowlon, így a legjobb guard/falember szerepét Wynn igyekszik betölteni. Már az első edzésnapon, kedden megmutatta, hogy neki aztán teljesen mindegy, hova teszik a fal belsejében, kit raknak vele szembe, győztesen fog kijönni a párharcokból. A zsebet az egész héten szinte végig tisztán tartó georgiai guard nagyon dominánsan uralta a line of scrimmage-et, mellyel értéke rendkívül sokat ugrott az elmúlt pár napban, szinte biztosra vehető, hogy a top50-ben ki fog menni. Ha pedig nagy rush lesz a centerek/guardok terén, akkor jó eséllyel még az első kör végébe is felkúszhat. Ha valaki szereti az igazán domináns falember focit, mindenképp szenteljen neki különös figyelmet.

 

MJ Stewart (#26, CB, North Carolina)

Akarsz egy cornert, aki átlagon felüli fizikalitást visz a játékba? Akkor a te embered Stewart, aki bár szintén nem egy égimeszelő, de olyan jól fedezi az elkapót emberezésben, hogy ember legyen a talpán, aki elkapást jegyez rajta. Nem is sok labdát tudtak szerezni róla, hiszen a coverage skilljei tökéletesek, egész héten tudta dominálni az elkapóit. Nagy kérdés viszont, hogy a profik között hol a helye, hiszen az NFL-ben szeretik, ha egy CB 6’0 magas, Stewart pedig az 5’11-et sem éri el, ezért elképzelhető, hogy leginkább a slotban fogják alkalmazni. Értékét tekintve, biztos második napos pick, technikáját tekintve magasan képzett, a termete csupán az, amiért nem tekintenek rá első körös prospectként.

Shaquem Griffin (#18, LB, Central Florida)

Az egykezű csodáról már írtunk egy hosszabb bemutatót, most pedig az is megtekintheti élőben, aki eddig nem követte a UCF évközi csodálatos menetelését. Ha van játékos, aki teljes odaadással játszik, minden egyes gyakorló snapnél a maxot adja, az Griffin. Olyan motorja van, ami sosem áll meg, és nagyon fogékony a tanulásra is, ez látszott egész héten, hiszen rengeteg helyen kipróbálták a védelemben. Volt off-ball linebacker, outside linebacker, akire rábízták a passzsiettetést, safety poszton is fel-feltűnt, szóval egészen sokrétű szerepkört bíztak rá. Ez többek között annak is köszönhető, hogy termetre ő sem az a tipikus NFL linebacker, főleg azzal a hendikeppel, hogy a bal kézfejét kiskorában elveszítette.

 

Marcus Davenport (#93, EDGE, UTSA – University of Texas at San Antonio)

Devenport egy nagyon érdekes játékos, hiszen ránézésre minden adott, hogy elit edge rusher legyen az NFL-ben, tökéletesek a paraméterei, nagyon egyben van fizikálisan. Katonadani annyira megkedvelte őt, hogy idei első mock draftunkban 1/23-on a Los Angeles Ramshez jósolta. A tengerentúli scoutok is nagyon kedvelik, amire próbált ráerősíteni a héten, de az edzések csupán felemásra sikerültek. Voltak snapek, amikor teljesen erőtlen volt, de sok helyzetben olyan váratlant tudott húzni, hogy az egy nagy sacket eredményezett. Kifogásolható a technikai képzettsége, de nagy az upside benne, ami miatt elképzelhető, hogy valaki egészen korán magához hívja. Fejlődnie kell még, mert a profi liga tackle-jeit csupán erőből nehéz lesz megverni, de jó úton halad, hogy minőségi játékos lehessen az NFL-ben.

 

North Team

Baker Mayfield (#6, QB, Oklahoma) & Josh Allen (#17, QB, Wyoming)

A két első körös prospectnek vélt sztárt kell itt kiemelni: a sokkal kifinomultabb focit játszó (és egyben legnagyobb király) Mayfieldet és a hullámzó teljesítményt hozó Allent. Mayfield családi okok miatt késve érkezett Mobile-ba, de átesett a mérlegelésen meg a kötelező procedúrákon, majd fogta és berúgta az edzések kapuját. A legjobb irányító volt egész héten, olyan feladatokat oldott meg lazán, amiket mások csak szenvedve, Joseph és stábja dörzsölheti a kezét, mert egészen jó esélyeik vannak az Oklahoma üdvöskéjére – persze, ha akarják.

(Mayfield dob először, aztán Allen próbálkozik)

Allen Mayfieldhez képest nehezebb héten van túl, nem sikerült kilépni az árnyéka mögül, nem sok mindenben volt jobb, mint a vetélytársa, de sokakban így is mély nyomot hagyott. Karereje elképesztő, nagyon jó sebességgel és pontossággal tudja meglőni a hosszú passzokat, több draftszakértő is felmagasztalta játékának ezen elemét. A rövid, illetve középtávoli dobásokkal viszont meggyűlt a baja, rendre sokat hibázott, több interceptionje is volt, kiábrándító dobásokat hajtott végre. Az biztos, hogy megvan benne a potenciál, a tehetség, de nagyon nyers és éretlen, rengeteg munka vár rá, és legjobb lenne, ha olyan helyre kerülhetne, ahol nem egyből a kezdőben kellene bizonyítania.

 

Michael Gallup (#84, WR, Colorado State)

Északon is egy receivert kell kiemelni az offense-ből, egy olyan játékos, aki nagyon hamar egy hullámhosszra került Mayfielddel. Ez a srác úgy játszik minden snapnél, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne üresre mozogni, nagyon hamar elszakad őrzőjétől és könnyű opciót tud biztosítani az irányítójának. Az edzések első napjain rögtön be is kezdett, aztán a hét közepe felé már sikerült felvennie a védőknek a ritmusát és dropokat is vétett, de összességében ő a legjobb elkapó ebben a csapatban. Csak érdekességképpen, a PFF 2017-ben neki adta a legmagasabb osztályzatot (92,1), amiből következtethetünk arra, hogy nem egy nyeretlen kétévessel van dolgunk. Egy erős teljesítménnyel komoly vita alakulhat ki arról, hogy van-e helye az eső körben, vagy inkább a második napon lenne érdemes kiválasztani.

 

Mike Gesicki (#88, TE, Penn State)

Gesicki egy hatalmas termetű, rendkívül atletikus és labdaügyes tight end, ezt bizonyította egész héten, szinte az összes 50/50-es labda nála landolt, az északi irányítók legnagyobb örömére. Elkapásban fantasztikus, a kezei nagyon biztosak, tökéletes célpont a red zone-ban és annak közelében. Többen kiemelték, hogy milyen magabiztosan futja meg a route-okat, a pálya közepe felé terelve sem lehet letaszítani a megfutni kívánt útvonaláról. Hiányossága, hogy blokkolni alig tud, sem futásoknál, sem pedig pass proban nem nagyon lehet alkalmazni. Többen várják, hogy szálkásodjon, hogy még inkább kidomboruljon az atletizmusa. Tekintve, hogy gyenge az ide tight end felhozatal, akár már a 2-3. kiválasztott TE is lehet, de a második napon biztosan hallhatjuk majd az ő nevét is.

Trayvon Henderson, (#39, S, Hawaii)

Nem sok olyan játékost tudunk kiemelni, aki extra tehetséges és a Hawaii Egyetemen pallérozódott, de Henderson teszi most a kivételt. Henderson jött, látott és robbantott, megmutatta, hogy kell jól védekezni a pálya közepén, főleg coverage-ben és legfőképp tight endek ellen. Számos nagy játékot mutatott be, többek között az előbb emlegetett Gesickiről is sikerül picket fognia. Sokan már-már Malcolm Jenkinshez hasonlítják, ami igen hízelgő, de sokat kell még fejlődnie, de így is esélyes, hogy a második kör végén egy jó, nagy upside-dal bíró free safetyt kereső csapat lecsapjon rá.

Kemoko Turay (#58, EDGE, Rutgers)

Az északi csapat egyik legkiemelkedőbb edge rushere kétség kívül Turay volt ezen a héten, a védőfal széléről indulva rendre nyomást tudott gyakorolni a falemberekre és irányítókra. Nagyon erős játékos, aki hihetetlen lendülettel tud elindulni a line of scrimmage-ről, a kezeit tökéletesen használja, könnyen le tudja ütni az ellenfélét a testéről. Többen aggódtak a magassága és a testtömege miatt, de 6’4-gyel és 252 fonttal nem tartozik a kisebb termetű passzsiettetők közé, ez mindenképp pozitívum. Technikáján még van mit csiszolni, de a többiekhez hasonlóan ő is egy elég korrekt második napos picknek látszik. Itt pedig fel is hozhatjuk a Rugers-Belichick párhuzamot, tudván, hogy a Patriots főedzője milyen különlegesen vonzódik a Scarlet Knights játékosaihoz. Tehát nem kizárt, hogy a New England képvieslői extra időt töltenek vele a jövőben.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!