Connect with us

Érdekességek

A Colts Luck nélkül is az egyik legjobb csapat…lehetett volna

Warren Sharp a nagyszerű Jaguars-elemzését követően sem állt le, most a Colts gameplant vette górcső alá. Gondoltátok volna, hogy a Colts az egyik legjobb szezont hozta le a ligában…majdnem? Sharp egy hosszú Twitter-folyamban írta meg az észrevételeit, melyeket úgy lehet összefoglalni: ligaelit csapatból is lehet sereghajtó, a szarok az edzők.

A 2017-es Colts 4 győzelmet mutathatott csak fel, ezzel a liga harmadik legrosszabb csapata voltak. Ezzel szemben 16 hét alatt csupán hatszor mentek el félidei pihenőre úgy, hogy hátrányban voltak. Kilenc meccsen vezettek, mégis 2-7 arányban hozták csak ezeket! 27 éve nem volt csapat, akik legalább 7 meccset veszítsen így. De az előnyük nem párolgott el csak úgy, sőt kilenc, KILENC meccsen vezetésből kezdték meg a negyedik negyedet. Minden csapat, ami ilyen helyzetben volt, arányaiban sokkal jobban szerepelt. Mi történhetett akkor?

A Colts ebben az évben nem volt egy kiemelkedő csapat, de valami mégis csak történt ott benn, hogy képesek voltak vezetni stabilan a meccseiken. A negyedik negyedben, ha egy csapat egy labdabirtokláskülönbségű meccsben van, az első kísérletek 53%-án fut. A Colts 64%-ban tette ezt, miközben első kísérleteken csupán 2.5 yardot szereztek. A passzokon 7.8-at. Frank Gore borzasztóan szerepelt ezeken a futásokon, fele olyan jól, mint Marlon Mack, ennek ellenére a fiatal Mack csak a futások harmadát kapta meg ilyenkor, a negyedik negyedre kifingott Gore a többit. Ha éppenséggel a Colts vezetett, akkor még többet futottak arányaiban, pedig passzokkal sokkal sikeresebbek voltak.

A győztesnek tűnő Q4-ek első kísérletein 30%-ban álltak fel három elkapóval. Ha kevesebb, mint három elkapó volt fenn, MINDIG futottak. Nonszensz, ugye? A Colts kiszámíthatóvá vált ezekben a szituációkban, és mint a Jaguars példájából is látszik, lehet a tiéd az egyik legjobb csapat, ha nem figyelsz oda eléggé a playhívásaidra, magadat vered meg. És itt nem csak simán arról volt szó, hogy erős tendenciákat mutatott fel a csapat. Száz százalékosan kiszámítható viselkedésük volt sok helyzetben.

Nem meglepő, hogy a csapatok 73%-ban passzolnak a Q4 első kísérleteink, ha hátrányban vannak. Kivéve a Colts. Ők futnak. Ilyenkor is. 43%-ban futottak, ennél többet csak a Rams hozott össze, igaz ott van egy Gurley és egy O-fal.

Mozduljunk át a második kísérletekre. Ha vezettek, akkor kizárólag olyankor passzoltak, ha 3 elkapó volt fenn. Értitek, ugye? Még a huddle sem állt össze, és jó eséllyel tudták, mi lesz a play. Mármint a védelem tudta. És pont ez a baj. Vezetésből nem passzoltak első és második kísérletre a negyedik negyedben. Igen, ezt le lehet írni 2018-ban egy edzői stábról. És tudjátok mi a legviccesebb? Hogy a harmadik kísérleteken ugyanezt csinálták. Kizárólag futás, hacsak nincs fenn 3 elkapó. Tudjátok, átlagosan hány yard jött ezekből? NULLA.

Az edzői stáb nem vette észre a saját tendenciáit, és ez a szezon igazi tragédiája, nem Luck válla. Akit érdekel, olvassa el a linkelt Twitter-folyamot, Warren Sharp itt kivesézi a passzjátékot is. Az edzőknek lövésük sem volt arról, hogy tálcán kínálják az ellenfélnek a meccseiket, és a “Gore-Gore-légyszi TY húzz ki minket a szarból”-gameplan nem működik. Két csapat volt a ligában, amelyik több meccsen kezdett bele vezetéssel a negyedik negyedbe, mint a Colts. Az Eagles és a Patriots ;)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!