Connect with us

Prémium cikkek

Egy legenda utolsó mérkőzése – Super Bowl 50. Panthers vs Broncos

A Super Bowlokat bemutató sorozatunk az 50. döntővel folytatódik. 2016 február 7.-én a liga elért egy jubileumhoz, megrendezték az 50. Super Bowlt, ahol a Denver Broncos és a Carolina Panthers csapott össze. A Panthers 2003 után második alkalommal szállt harcba első sikerükért, míg a Broncos nyolcadik alkalommal jutott el a döntőig és ők a harmadik sikerükért harcoltak. A döntő azért is emlékezetes még, mert később kiderült, hogy ez volt az utolsó mérkőzése Peyton Manningnek. 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Denver Broncos útja a döntőig

A Broncos 12-4-gyel zárta az alapszakaszt, amivel megszerezték az első kiemelést. Azt gondolhatná az utókor, hogy a Peyton Manning fémjelezte offense repítette el őket idáig, de ez nem igaz. A csapat erőssége a védelem volt, a ligában szinte minden statisztikában az élmezőnybe tartoztak. Brock Osweiler 7 mérkőzésen volt kezdő ebben a szezonban, Manning kisebb-nagyobb sérülései és gyenge játéka miatt. A rájátszás első körében nem kellett részt venniük, majd hazai pályán fogadhatták a hatodik kiemelt Steelerst, akiket le is gyűrtek 23-16 arányban. Az AFC döntőben jöhetett az utolsó Manning vs Brady mérkőzés, amiből most a hazai pályán szereplő Broncos jött ki jól, és egy szoros mérkőzésen sikerült nyerniük 20-18-ra.

A Carolina Panthers útja a döntőig

A Panthers mindenki számára meglepetés volt, senki nem várta a szezon előtt tőlük, hogy a Cam Newton vezette támadóegység az alapszakasz alapján a liga legjobbja lesz. 14 megnyert mérkőzés után, az alapszakasz utolsó előtti hetében az Atlanta Falcons vetett véget a tökéletes szezon lehetőségének és végül 15-1-gyel zárták az alapszakaszt és 500 pontot értek el a 16 mérkőzés alatt. Senki sem tudott többet szerezni náluk, ezért nem meglepő, hogy Cam Newton lett az alapszakasz alapján az MVP. Első kiemeltként a divisional roundban fogadhatták a Seahawkst, akit legyűrtek 31-24 arányban, azonban a végeredmény csalóka, hiszen a Seattle csak a végén kozmetikázott az eredményen. Az NFC döntőben a Cardinals elleni mérkőzés sem rejtett magában túl sok izgalmat, a Panthers meggyőző fölénnyel, 49-15-es végeredménnyel menetelt be a jubileumi Super Bowlba.

Az 50. Super Bowl

Santa Claraban rendezték a döntőt a 2014 nyarán átadott Levi’s stadionban, a 49ers otthonában. A Panthersön ott volt az MVP átok, hiszen Cam Newton lett a legértékesebb játékos és ugye Kurt Warner 1999-es MVP címe óta nem nyert bajnoki címet olyan csapat, akinél az alapszakasz legjobbja játszik.

Az első negyed egy jó Broncos drive-val indult, amit értékesíteni is tudtak McManus mezőnygóljával. Azonban az offense-ek érdemi része ebben a játékrészben be is fejeződött. A védelmek egyszerűen nem ismertek kíméletet, Newton gyakorlatilag többször feküdt a hátán, mint állt a két lábán, de Manning is sackelve volt többször is. Az MVP-nek nagyon rövid idő alatt kellett megszabadulni a labdától, ami nem is sikerült neki pontosan, így nem tudott előrehaladni a támadósor, ezért nem meglepő, hogy nem raktak fel pontot a táblára. A Denver védelmétől joggal félhetett a Panthers, egyszer mikor odaértek Newtonhoz, el is vették tőle a labdát és Malik Jackson be is vitte a célterületre a játékszert, így 10-0-ra vezetett a Broncos egy negyed után.

A második negyed elején Cam Newton megunta, hogy nem tudja megvédeni a támadófal, és maga kezdett futni. Kevés passzkísérlet volt ekkor a Panthersnél, de ez meghozta az eredményét, hiszen a negyed elején Jonathan Stewart berepült hét pontért az end zone-ba. Ez a játékrész is a védelmek dominanciáját hozta, de egy punt után Jordan Norwood nagyon jó mezőnypozícióba repítette a Broncost. Manning azonban nem tudta TD-re váltani a jó helyzetet, így McManus mezőnygóljával 13-7 volt a Denver javára. A Panthers nem sokkal később már az ellenfél térfelén járt, amikor Mike Tolbert elvesztette a labdát, de ezzel sem tudott élni a Broncos, hiszen a 20 yardos környékén Kony Ealy leszedte Manning passzát. A félidőben 13-7-re vezettet a Denver, így még tartogatott izgalmakat a találkozó. A kérdés csupán az volt, hogy melyik fél tudja az öltözőben összekapni a támadóegységét.

A harmadik negyed egy jó Panthers drive-val indult, Newton egyre többet tudott hosszú játékot hívni, és volt, hogy meg is találta a célpontot. Ted Ginn elkapott egy hosszú passzt, de nem tudták pontokra váltani a remek helyzetet, hiszen Graham Gano kihagyta a mezőnygólt. A Denver is megmutatta, hogy ha kell, tudnak támadni, és egy jó drive végén McManus növelte 16-7-re csapata előnyét. Ezek után folytatódott a védelmek dominálása, megint közel járt a Panthers a célterülethez, de ekkor T.J. Ward leszedte Newton passzát, így újabb esélyt szalasztott el a Carolina a felzárkózásra.

Manning elvesztette a labdát rögtön az utolsó negyed elején, miután odaért hozzá a Panthers védelme és megütötték a kezét a dobómozdulat közben. A Panthers mindent egy lapra feltéve támadt és ennek eredményeképpen Gano field goaljával feljöttek 16-10-re. A Broncos támadósora hatodik alkalommal is lement a pályáról három kísérlet után. Newton megpróbált mindent, de a fal nem tudta megvédeni, így Von Miller a 4 yardosnál kiütötte a labdát SuperCam kezéből és T.J. Ward a labdát is megszerezte. Ezt már Manningék ki is használták, C.J. Anderson futott be a célterületre, a kétpontost pedig Bennie Fowler kapta el, ezzel kevesebb, mint két perccel a vége előtt már kettő TD volt a különbség. Innen már nem volt visszaút, így a Denver Broncos megszerezte története során harmadik Super Bowl győzelmét.

Mannig a Super Bowl után nem sokkal visszavonult, így a csúcson hagyta abba pályafutását egy legendás játékos. Ez a döntő a védelmekről szólt, nem hiába lett Super Bowl MVP Von Miller. Manning sokat köszönhet a védelemnek, hogy megszerezte saját maga második győzelmét. Cam Newtonon is kifogott az MVP átok, így még mindig Kurt Warner az utolsó legértékesebb játékos, aki Super Bowlt is nyert ugyanabban a szezonban. A játékosok fegyelmezetlensége is rendkívüli volt ezen a döntőn, több esetben is sportszerűtlenség miatt repült a sárga zászló a pályára. A labdára sem vigyáztak eléggé a csapatok, hiszen a Carolina három alkalommal, a Broncos pedig kétszer is elvesztette a labdát.

[/ppp_patron_only]Emlékezetes Super Bowl volt, de inkább amiatt, hogy Manning utolsó csatája volt ez a  mérkőzés.


(A youtube-on valamiért két részletben van fent erről a Super Bowlról a videó, így ezért mi is így tudjuk megosztani.)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!