Connect with us

Szabadügynök

Élet Gettleman után – Panthers FA-kitenkintő

A Panthers szabadügynökpiaca nem csak a játékosmozgások miatt lehet érdekes, hanem azért is, mert hosszú idő után Dave Gettleman elhagyta a csapatot, így merőben más felfogás várható Charlotte-ban. Egyelőre még a személye sem ismert a general manageri pozíció tulajdonosának, de az biztos, hogy lesz dolga bőven.

 

A csapatnak 20 millió dollárja van, de ez az összeg, ha jelentősen nem is, némileg azért növelhető. Olyan játékos nincs, akinek kivágásával örült mennyiségű pénz szabadulna fel, ellenben sok játékos van, akinek elküldése nem fáj és milliós nagyságrenddel járul hozzá a sapkához. Kezdésnek meg lehet említeni Jonathan Stewartot, aki rettentő átlaggal futott tavaly, McCaffrey-vel szemben egyértelműen elvesztette a kezdő posztot, de mégis közel 4 milliót lehetne spórolni elküldésével. Mindezek tetejébe már nem is fiatal. Hasonló sors várhat Charles Johnsonra is, aki szintén az idősebb játékosokhoz tartozik és több, mint 3 millió szabadulhat fel távozásával. Mindkettőjükre igaz, hogy hatékonyságuk visszaesett, nem fiatalok, az egyetlen, ami védő őket, hogy hiányposzton játszanak. Futó van a Panthers keretében, de ilyen brusztolós, tömegbe beküldhető, mint Stewart nincs, Johnson posztja, a defensive end pedig amúgy is az egyik legnagyobb hiányposzt a csapatnál.

 

 

Rajtuk kívül elengedhető Kyle Love, Wes Horton, Cloin Jones és Fozzy Whittaker is. Mindegyik játékossal körülbelül 1 millió hely szabadul fel és egyikük sem kulcsfontosságú a csapatnál. Átstrukturálásra talán Mario Addsion számíthat, mert sokat keres, teljesítménye nem nélkülözhetetlen, ellenben kivágni kedvezőtlen lenne. Ezekkel a lépésekkel 35 millió dollár is összejöhet, ami már elegendő kisebb átalakításokhoz.

 

A legfontosabb – és talán egyetlen igazán fontos – szabadügynök Andrew Norwell lesz, aki nem csak a csapat legjobb támadófal játékosa, de talán az egész ligáé is a tavalyi év alapján. Norwell az egyetlen guard, aki egyetlen ütést vagy sacket sem engedett az ellenfeleknek és legalább 200 snapet játszott. Bárki is lesz az új general manager, azzal leteheti a névjegyét, ha Norwellel sikerül megegyezni egy hosszútávú szerződésben. Olcsó biztos nem lesz, mert Norwell az egyik legjobb szabadügynök idén, így a liga támadófalhiányos csapatai hiénaként fogják megkörnyékezni.

 

A kiváló guard megtartása nem lesz egyszerű dolog, de szerencsére vele be is zárul fontos szabadügynökök listája. A kezdőből Star Lotulelei, Graham Gano és Julius Peppers kerül még ki a piacra, de elvesztésük össze se lenne hasonlítható Norwellével. Esetleg a rugó, Gano visszahozására lehetne összeget fordítani, mert Lotuleleli botrányosan rossz volt tavaly, Peppers pedig lehetséges, hogy visszavonul.

 

 

A kiegészítő emberek közül a csere tight end, Ed Dickson és csereirányító Derek Anderson lesz még FA. Szerintem mindkettő játékos megtartása olcsón okos húzás lehet, mert Newton és Olsen kiválásával könnyedén szálltak be a játékba, ismerik a rendszert.

 

A pénz nagyjából fele fogyhat el, ha sikerül megegyezni mindenkivel, ez pedig elég arra, hogy egy nagy érkező legyen. Egyértelműen a secondary, azon belül is a cornerback sor erősítése lesz a prioritás, amennyiben így lesz, ez pedig kapóra jön a csapatnak. A CB piac ugyanis a többi poszttal ellentétben egész jó felhozatalt kínál, így szabadon lehet válogatni. Olcsó valószínűleg senki sem lesz, de egy jó cornerbackre érdemes pénzt kiadni. Trumaine Johnson és Malcolm Butler mindenképp prémium kategóriás játékos, de nagy valószínűséggel Aqib Talib is a piacon lesz. Ha őket nem tudják vagy nem akarják megfizetni, akkor pedig Kyle Fuller, Vontae Davis és Rashaan Melvin a választék. Én a helyükben egy agresszív, emberezésben jó cornerre mennék rá, Talib vagy Butler jó választás lehet. A cornerback poszt kipofozása azonban az outside résszel nem feltétlenül ér véget. Egy jó corner, aki slotban is tud védekezni szintén értékes lenne a csapatnak, Patrick Robinson vagy Aaron Colvin szintén radarra kerülhet náluk.

 

 

A corneren kívül a defensive end és az elkapó még a két súlyos hiányposzt, de itt már messze nem találnak olyan sok jó játékost. Benjamin eltrade-elése óta komolyan vehető játékosként csak Funchess maradt elkapó poszton, így ezt mindenképp orvosolni kell. A Panthers játékába talán Jarvis Landry férhetne be a legjobban, ellenben érte mélyen zsebbe kellene nyúlni. Inkább a draft lehet erre a megoldás. A defensive end szekció mélyítésére szintén nem lesz pénze a csapatnak, az igazán minőségi játékosokra nem lesz keretük, a többiekre pedig kár lenne pénzt áldozni.

 

Összességében két fontos teendője van a Panthersnek a piacon, ezt pedig ha ügyes az új general manager, meg is kell tudniuk valósítani. Norwell megtartása nem lesz egyszerű, de egy bemutatkozó GM-nek kötelező feladat. A kérdés, hogy ezt erős túlfizetéssel vagy ügyes struktúrával éri-e el a csapat. A guard mellett a cornerback posztot kell erősíteni, ami szintén költséges, de fontos mérföldkő. Ha ezeket megoldja a Panthers, akkor a többi igazolástól függetlenül jó free agency időszakot tudhatnak maguk mögött és újra rájátszásért lehetnek harcban.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!