Connect with us

Kupaktanács

FK! Kupaktanács #6

Sok érdekes dolog történt az elmúlt héten, úgyhogy úgy döntöttünk, újra összehívjuk a Kupaktanácsunkat és kibeszéljük az aktuális témákat. Hogy tetszett a Peters-trade? Vagy a Bortles-hosszabbítást? És a klasszikus: mi lesz Cousins sorsa? Természetesen kommentek közt várjuk a Ti véleményeiteket is a topikokról. 

 

A legnagyobb hír a hétvégéről: Marcus Peterst elcserélték Los Angelesbe. Mi a véleményed, ki járt jobban?

katonadani: Peterst már draftolása környékén is többen bipoláris személyiségnek tartották, illetve köztudott volt az oaklandi utcákhoz való viszonya is, a Chiefs és Andy Reid viszont nem zavartatta magát és a liga legnagyobb playmaker cornerbackjét tudták megszerezni. Most viszont úgy tűnik elegük lett, amiben akár közrejátszhatott az is, hogy térdelt a himnusz alatt, ami a tulajdonosnak nem tetszett. A színfalak mögé nehéz belátni teljes mértékben, így a felszínen nagyon nem tetszik ez az üzlet a Chiefs részéről. A Rams ellenben szinte bagóért szerzett egy sztárcornert és ha Wade Phillips Aqib Talibot is meg tudta regulázni, akkor feltételezem, hogy Peterst is be tudja állítani a sorba. Ebben az esetben pedig van két évre nagyon olcsón egy top10-es cornerük és akár egy Hall of Fame potenciállal bíró játékosuk.

 

Leonidasz007: Nagyon sajnálom, hogy Peters elment, mert az utóbbi évek egyik legjobb cornere és az egyik személyes kedvencem is volt, ex-csoportrivális létére. Nehéz megítélni ki járt jobban, mert minden azon múlik, hogy mennyire tartható kordában Peters személyisége. Ha nem lesz problémásabb, mint eddig, akkor egyértelműen a Rams járt jobban. Ellenben ha tovább romlik a viselkedése, akkor könnyen megütheti a bokáját a csapata. Így elsőre, ha mindenáron el akarom dönteni, akkor inkább a Rams járt jobban, mert valószínűleg azelőtt kiderül, hogy lesz-e vele probléma, mielőtt meg kellene fizetni.

 

chester: Amikor még arról szóltak a hírek, hogy ez 3-4 pickbe kerül a Ramsnek, kicsit húztam a számat, így viszont rendkívül jól jártak. Wade Phillips biztos örül, és ezzel konkrétan ugyanott vannak mint tavaly, cserébe a fontosabb szabadügynökeiket visszaigazolhatják, és talán Donald hosszabbítására is futja. Ami a Chiefst illeti, én nem tartom jó ötletnek ennyire megbízni az Amerson – Fuller kettősben.

 

 

 

KGYM: Nem hinném, hogy Wade Philips nehezére esne Marcus Peterst rendszabályozni. Hozzá kell tenni azt is, hogy nyilván Peters is szívesebben játszik olyan csapatnál, ahol a passzvédekezés nem kizárólag belőle áll, és valóban lesz eredménye annak, ha mindent beletesz a játékba. A Rams ezerszeres atlantiszi pénzmágiája bejött, ugyanis nem létezik, hogy ne ők járnának jól ezzel.

 

balentin: Az nem lepett meg, hogy elcserélték, az már inkább, hogy a Ramshez. Az meg még inkább, hogy nem egy olyan csapathoz, ahol sok a lóvé. Az meg még inkább, hogy milyen nyomott áron, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy más nem akarta őt, tekintve mennyire nehezen kezelhető személyiség. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, és abból indulunk ki, milyen jó focista, akkor viszont hatalmas gyémántot gyűjtött a Rams, akik egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy évekig meghatározó csapat lehessenek az NFC-ben.

 

Renningan: Érdekes a dolog, nem biztos, hogy ebbe a fiatal, összeszedett, jó hangulatú, magabiztos csapatba kell egy nagypofájú, kezelhetetlen Marshawn Lynch 2.0. Ez a Rams mentálisan volt elsősorban jó, mindenki ultramagabiztos volt, jól érezték magukat, ami a pályán is meglátszott (meg ugye nyilván jobb volt a gameplan). Ha csak az értékét nézzük, akkor ez teljesen jó üzlet a Ramsnek, de ha Peters esetleg szétzilálja az öltözőt, akkor azt nem biztos, hogy egy sima cuttal rendbe lehet majd hozni. És biztos, hogy lesz vele gond, nem véletlenül nem kapkodtak utána a csapatok.

 

A második legnagyobb: Blake Bortlesszel hosszabbított a Jaguars. Jól tették? Mik a kilátások Jacksonville-ben?

katonadani: Elsőre jobban tetszett, mint másodjára. Ugyanis kiderült, hogy az idei sapkában elfoglalt helyét csökkentették a jövő évi kárára, tehát így két évre kötelezték el magukat Bortles mellett (2019-ben $16,5 millió halott pénz mellett vághatnák csak ki, amire nem fog sor kerülni). Én így gondolkodtam volna a Jaguars helyében: egy évre megtartom Bortlest és vagy trade-elek Folesért, aki szintén egy évre és bagóért lehetne a csapatban, mielőtt hosszabb távon dönteni kell, vagy mindent elkövetek, hogy Lamar Jacksont draftoljam (minden bizonnyal nem kellene sokat felmozogni érte, ha egyáltalán). Biztonsági megoldás ez igazából a Jaguarstól, de nekem személy szerint nem igazán tetszik – leginkább a 2019-es elköteleződés miatt. Azt viszont tartom, hogy Lamar Jacksont draftolniuk kellene.

 

Leonidasz007: Én azt gondolom, hogy jó döntés született Jacksonville-ben. Bortles mutatott életjeleket tavaly és ennyi pénzt még akkor is megért, ha én sem tudom elhinni neki, hogy ezt konzisztensen fenn tudja tartani. Ez a fizetés körülbelül megfelel annak, amit jelenleg tud. A szabadügynökpiacról jobb irányítót csak sokkal drágábban tudtak volna hozni, a drafton meg nem húznak annyira elől, hogy biztosra mehessenek.

 

chester: A szemünk előtt láthatunk egy Mike Glennon 2.0-át. Olcsón hagyott magának egy kiskaput a Jaguars arra az esetre, ha netán sem az FA-ról, sem a draftról nem tudnak leakasztani irányítót. Szerintem mindkét fél számára korrekt megállapodás született, a Jaguarsnak két éve van egy jobb irányítót igazolni vagy kinevelni.

 

 

KGYM: Jajj istenkém. Bortles kiemelkedő éven van túl, ezt a ligában egy átlag alatti teljesítménynek tekinthetjük. A Jaguars támadósora az elmúlt évek legkönnyebb beosztását kapta passzjáték terén, és a falat is összekapták Bortles előtt, nem véletlenül tudott most a szimplán borzasztóból kevésbé borzasztó lenni. Vannak jó kvalitásai, és ha nem nézzük a fejlődési lehetőségeket, akkor ár/érték arányban simán jobban megéri, mint egy Derek Carr a nagy pénzével, de azért ne felejtsük el azt, hogy Bortles nem tudja mozgatni a láncot, a támadósora pedig egyedül nem viszi előre a csapatot. A Jaguars áttolt a következő évre egy kellemetlen döntést, amit megértek, hiszen nyitva az ablak a Super Bowlra, de lehet nem fog örülni a szurkolótábor, amikor a még szűkösebb jövő, jövő utáni évben kell szűkebbre húzni az övet.

 

balentin: Ennyi pénzért ez nem rossz döntés, de nem zárnám ki, hogy akár már az első körben irányítót fognak húzni. De ha nem is az elsőben, akkor a második napon biztosan. A három éves szerződés – ilyen feltételek mellett – pedig egyértelműen azt jelenti, hogy nem benne látják a jövőt. Most még jó, hogy van, de hosszú távon nem vele terveznek. Az mondjuk picit meglepett, hogy a Jaguars nem kért Cousinsból, de ez csak egy amolyan side note.

 

Renningan: Mivel Cousinsra nem volt reális esélyük (legalábbis ők így gondolták), ez egy teljesen vállalható döntés, főleg hogy szinte csak az újoncok és a pocsékabb irányítók keresnek többet nála. Ennél ráadásul tud ő jobb is lenne, ha hozná a 30+-os TD-s formáját, továbbra is SB-esélyes lenne a csapat. És igazából már van egy jó rendszer, amibe fölösleges lenne egy új, nem feltétlenül jobb irányítót beleerőltetni. Viszont most win now mód van, mert a védelmet sokáig nem lehet így egyben tartani, én biztos nem húznék az első két körben QB-t.

 

Tyrod Taylort  egyelőre nem vágja ki a Bills. Mit gondolsz, mi lesz a sorsa, hogy terveznek vele Buffalóban?

katonadani: Azzal, hogy kifizették a $6 milliós roster bónuszát, még könnyebb lett őt elcserélni, hiszen új csapatának kevesebbet kell majd fizetnie érte. Szerintem ez a céljuk, de könnyen lehet, hogy a draftig nem tudják elcserélni és ez elég genyó dolog lehetne Tyroddal szemben. Én úgy gondolom, hogy a Bills sok követ meg fog mozgatni, hogy felmozogjon a drafton a top10-be. A második helyre szerintem irreálisan drága lenne felmenni, de az 5-6. helyre már nem (vagy 7-8-ra), így akár a Broncos, akár a Jets szerzi meg Cousinst, megkeresheti a Billst, hogy akkor mennyire is szeretnének felmenni és kiválasztani feltehetőleg a harmadik-negyedik irányítót a drafton. Tyrod szempontjából nagyon érdekes lesz ez a holtszezon, hiszen ott fog lógni felette a guillotine végig, bármikor elcserélhetik vagy ki is vághatják végül. Szerintem nem ő lesz a Bills kezdő irányítója az első héten.

 

Leonidasz007: Szerintem maradni fog, akárhogy alakul a draft. Elcserélni nem fogják tudni, mert nem látom melyik csapat adna érte megfelelő értéket, kivágni meg nem éri meg. Az viszont biztos, hogy megpróbálnak hozni egy újoncot a nyakára, akár feltrade árán is.

 

chester: Ha az elmúlt fél év történése alapján mégis marad, az a Billst eléggé leírhatja a játékosok szemében. Teljesen világos, hogy miért akarnak zsebirányítót maguknak, nincs is ezzel baj, de akkor ne játszanak Taylorral szeret-nem szeretet. Azért azzal gondolom tisztában voltak eddig is, hogy akár az FA-ról, akár a draftról akarnak top irányítót, az drága mulatság lesz.

 

 

KGYM: Bohózat, amit Taylorral művelnek a Billsnél. Álló fasszal hitték azt, hogy Nathan Peterman a következő ötödik körös GOAT-irányító, és nem lesz következménye annak, hogy T-Mobile-t heti szinten alázzák meg emberileg és szakmailag, aztán kiderült, hogy McCoy nem az igazi Slim Shady, itt a ligában pedig mindenkinek méteres kékerese van, csak Buffalóban nincs senkinek olyanja. Jobb nem lesz, Taylornak komoly coaching kéne, hogy kilépjen a “kevés nagy dobás, kevés hiba” sémájából, ezt pedig jó eséllyel nem a Billsben fogja megkapni, ahol védelmis vezetőedző van, és utoljára Drew Bledsoe tudott 2002-ben érdemi passzmunkát felmutatni.

 

balentin: Nagyon mostoha a helyzete Buffalóban, pedig nem rossz játékos, sőt, de McDermott nem nagyon akar vele számolni, neki hagyományosabb irányító kell, ez világos. A jövőjével kapcsolatban egy csere él a fejemben, mégpedig az, amely során a Denver fogja őt megkaparintani. Izgalmas lenne, ha oda kerülne, persze ehhez az is kell, hogy ne nyomjon a Broncos “all in” gombot Cousinsért.

 

Renningan: Taylor a Cardinalsban elég szépen mutatna szerintem, de akár a Vikingsban is el tudnám képzelni, egy negyedik-ötödik körért pedig a Billsnek is megérné eladni szerintem, főleg hogy ennyire nem akarnak vele számolni. De akár felmozgáshoz is használhatják amolyan Eagles-módra, a Cardinals ugyanis a 15. helyen választ, egy Taylor+első kör még vállalható opció lenne egy hat helyes felmozgásért, ami már akár elég is lehet egy újonc QB-re, de a 15. helyről a top8-ba is egyszerűbb felmenni. Szerintem nem marad a Billsben a szezon kezdetére, egyik félnek sem lenne az jó.

 

Jarvis Landry franchise taget kapott. Szerinted megtartják vagy elcserélik? Ha utóbbi, hová mehetne?

katonadani: Meg fogják próbálni elcserélni, de ez a fizetés szerintem rengeteg egy slot elkapónak. Landry egy értékes játékos, rengeteg elkapása van, tavaly a TD-k száma is kiemelkedő volt, de yardokban meg nem termel annyit, mint várnánk egy igazi top elkapótól – akinek $14 millió körüli fizetést adnánk. Én nem tartom Landryt akkora “difference makernek”, hogy ekkora szerződést kapjon, de ettől még könnyen lehet, hogy valaki megadja ezt neki. Ahogy Tyrodnál, úgy Landrynél is azt mondom, hogy nem a Dolphinsban kezdi meg a következő idényt.

 

Leonidasz007: Megpróbálják elcserélni és minden azon múlik, hogy Landry meg tud-e egyezni a következő csapatával vagy nem. Talán a 49ers lehet a legesélyesebb, akiknek pénzük is van és egy jó elkapó is kell a csapatba. Ha Landry hajlandó aláírni egy 11 millió dollár körüli éves összegért, akkor létrejöhet a csere.

 

chester: Egyre valószínűbbnek tartják a cserét, szóval én is efelé hajlok már. Számomra továbbra is a Bears adja magát leginkább, de a 49ers is erős contender. Landry nem lesz olcsó hosszú távon sem, elmondások szerint $14 milliós éves átlagú szerződésért kampányol, és ezekben a csapatokban meg is kaphatja. Ami az érdekes lehet, az az ellenérték, szerintem egy második körbe fájhat majd.

 

 

KGYM: Slot is the New Black. Landry sima mismatch a pálya közepén, ez elsősorban a Bearsben lehetne nagy fegyvertény, de Jarvis barátunk gyűrűt akar, nem egy újabb QB-t nevelni. Talán akkor mégis a 49ersről beszélhetünk.

 

balentin: Érdekes helyzet, szerintem nem fog maradni Miamiban, és ezzel a Dolphins is megkezdhet egy újabb építkezést. Én sem tartom kiemelkedően jó elkapónak, bár a pálya közepén ő a király, nagyon megbízható célpontja lehet bármelyik fiatal irányítónak, ezért számomra is elképzelhető opció a Bears vagy éppen a 49ers, de ha a kettő közül kellene döntenem, akkor szerintem is az utóbbi a főbb befutó.

 

Renningan: A Dolphins harmadik kör alatt biztos, hogy nem fogja eladni Landryt, mert ha FA-ként elengedik, akkor kaphatnának érte jövőre egy harmadik körös kompenzációs picket (ha többet engednek el, mint igazolnak). Elsőt viszont véletlenül sem ér, Brandin Cooksért is csak első végét adott a Patriots, pedig ő még két évig játszik bagóért. A 14 sok neki, a 11-12 lenne reális, ezzel pedig tényleg nem marad sok csapat a Bears-49ers duón kívül. Ez persze nem a Dolphins javát szolgálja, hisz így aligha lesz licitháború. Ha most kellene tippelnem, akkor a 49ers  2/59-es vagy 3/70-es pickje lehet a nyertes.

 

Ha már Dolphins, tényleg kivághatják Ndamukong Suht? Mit gondolsz, megérné ez a számukra?

katonadani: A Dolphins szervezetét és vezetését nem tartom igazán sokra, így akár elképzelhető is lehet, hogy kivágják Suh-t, de akkora halott pénz keletkezne utána, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy ez igazán megéri számukra. Bár ha úgy nézzük, beáldozhatják az idei évet és elkönyvelhetnek ilyen sok halott pénzt is annak érdekében, hogy ne rontsa még három évig a levegőt. Szerintem idén még nem érné meg nekik, annál jobb játékos, de jövőre már meg lehet felezni a fizetését ($13 milliót nyelnek be, $15 milliót szabadítanak fel), így én inkább jövőre lépném meg ezt a lépést.

 

Leonidasz007: Semmit nem lehet kizárni, de én egyelőre pletykaszinten is feleslegesnek tartom, hogy erről beszéljünk.

 

chester: Előbb vágják ki Tannehillt mint Suh-t, ha pénzre van szükségük.

 

 

KGYM: Ha kivágják, nagyon nevetni fogok. Ez az egész Phins a “majd jövőre” megtestesülése, minden egyes évben gyönyörűen építik le az esélyeiket a sikerre.

 

balentin: Lehet, hogy vele indul meg a nagy tisztogatás, de én előbb rúgnék ki bárkit az edzői stábból, mint őt. Lehet vele pénzt spórolni és bukni is, de szerintem is Tannehill kivágása lenne a reálisabb forgatókönyv.

 

Renningan: Suh még mindig top3-as a posztján, egyértelműen All-Pro kaliber minden téren, amerre ő van, arra nem is megy sem a futás, sem a passz. Arról már nem ő tehet, hogy a Dolphins volt olyan hülye, hogy kvázi QB-fizetést adjon neki és emiatt ne legyen normális csapat körülötte. Ha újjáépítést akarnak, akkor persze, vágják ki, ő sem lesz már fiatalabb, de ha még megpróbálkoznának az idei évvel, akkor hülyeség lenne a csapat legjobb játékosától elköszönni.

 

A legnagyobb kérdés Kirk Cousins sorsa a holtszezonban. Újra itt a lehetőség, hogy jósoljunk: szerinted hová kerül végül és milyen szerződést fog kapni?

katonadani: Szeritnem a Jets lesz a végállomás, évi 30 milliós ajánlattal, ráadásul annyira frontloaded lesz, hogy olyat még nem is láttunk sose (tehát az első-, illetve első kettő évében elképesztően sokat fog keresni). Sok garantáltat is fog kapni és szerintem ilyen feltételekkel nem fog tudni versenyezni a Broncos, még ha Cousins hajlandó is lenne valamennyi pénzről lemondani azért, hogy oda mehessen.

 

Leonidasz007: Őszintén, elképzelésem sincs, mi lesz ennek a vége. Szerintem jó eséllyel egy olyan csapathoz kerül, akiknek reális esélye van a rájátszásra, sőt akár a Super Bowlra is, így olyan 28-30 millió dollár közötti éves összeget látok reálisnak. Mindenesetre akárhova kerül, szerintem irgalmatlanul be fog sülni. Jó ez talán túlzás, de valószínűnek tartom, hogy nem fog tudni top10 teljesítményt nyújtani az új csapatában és szenvedni fog.

 

 

chester: Egyre kevésbé izgat már ez a burleszk, ami körülötte forog. Annyi mindent hallani Cousinsról, csak azt nem, hogy számára mi a prioritás, így ez vaktában lövöldözés. Ha tippelni kell egy csapatra, akkor én a Broncosra voksolok.

 

KGYM: A liga legtúlértékeltebb irányítója nagy pénzt akar, 212. felvonás. Remélem egy építkező csapatba kerül, ahol tönkre vágják magukat ezzel. Nonszensz, hogy itt tartunk. Nem azt mondom, hogy ne lenne jó játékos, de messze nem ér ennyit, és ha nem kerül egy jó kerettel rendelkező csapatba, akkor tényleg teljesen kakukk lesz.

 

balentin: A legtöbb pletyka most ugye a Vikingsról szól. Én ott nem nagyon tudom elképzelni, sokkal inkább a Teddy-Bradford duó valamelyikét. Bár akkor ezt még nem írtam le, de legelső gondolatom még a saga elején a Broncos volt, ettől most sem fogok eltérni, viszont KGYM-hez visszakapcsolva, szerintem is egy túlértékelt játékos, aki ha gigaszerződést kap, csak a hype és az egymás push-olása miatt lesz, nem pedig azért, mert világmegváltó.

 

Renningan: Cousins egy zsoldos, aki nagyon sokat akar keresni. Persze jó ő, a top10-et már talán súrolja, de ettől még nem egy olyan irányító, aki egy pocsék csapatot egyáltalán a rájátszás közelében tudna tartani és nincs meg benne a szükséges clutchság sem. Ha a Vikingsbe megy, akkor az nettó Super Bowl, mert a jelenlegi Minnesotánál talán csak az Eaglesnek van jobb kerete és jobb edzői kara a ligában. Ha a Jetsbe, akkor bukó. Tippre amúgy a Broncost mondanám, ahol az edzői gárda miatt szintén inkább bust, mint boom lesz.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!