Connect with us

Szabadügynök

Grudennel 10 év, 10 gyűrű – Raiders FA-kitekintő

A Raiders pénzügyileg komoly bajban van, ugyanis számos szabadügynökön kívül még Khalil Mack szerződésén is agyalni kell, hogy jövőre ne tudja tesztelni a piacot. Fájdalmas lépéseket kell megtenni, hogy ne álljanak a földbe, de ha már a búcsúzásokba beleszólhat Gruden, akkor annyival kisebb a slamasztika.

Hely: 28 millió (17., 16%)

Need: WR, OT, RB, DT, LB, CB?

 

 

Stratégia: Itt az ideje megadni a lehetőséget Carrnak és Macknek a gyűrűre!

Először is le kell szögezni, hogy a földbe fog állni a csapat pénzügyileg, ha nincs most újragondolás. 28 milliónyi helyük van, viszont jelentős rések tátonganak a csapatban, és Macknek is illene már egy gigaszerződést adni. Ha jövőre lehetőséget kap tesztelni a piacot, akkor a legjobban fizetett DE-vé válhat könnyedén, és franchise tag ide vagy oda (ez jövőre kb. 18 millió körül lesz), ott már nehéz lesz megállni 20 millió alatt, most még van esély egy magas garantálttal összerakott 17-19 milliósra.

Az elkapók között Crabtree jó eséllyel marad Gruden alatt, egész egyszerűen nincs lehetőség őt pótolni a jelenlegi helyzetben. Még mindig jól játszik, és a legnagyobb támasza a pályán Carrnak. A slotban senki nincs, ide nagyon, nagyon, nagyon jó lenne Jarvis Landryt behúzni, de rá vagy most nincs pénz, vagy egy előnytelen szerződés belezné a csapatot pár év múlva. Mondjuk szó se róla, a Crabtree-Cooper-Landry-Cook elég meredek tandem lenne, de ezt majd összehozzuk a Madden 2019-ben. Sokan gondolkoznak budget-megoldáson is, olcsón hozni valaha kiemelkedő, de már karrierjük alkonyán járó játékosokat. Az biztos, hogy még egy közepes képességű játékosra, mint Flash vagy Roberts, nincs szükség.

A parádés támadófal is lassul, Penn számára simán lehet ez az utolsó év, a RT pozícióban pedig Newhouse kritikán aluli teljesítményt mutat fel. Ide jó lenne egy kis verseny, mondjuk a Steelerstől Chris Hubbard személyében. Ő van hozzá elég jó, hogy kimenjen szélre, és olcsón lehetne próbálkozni.

Talán az egyik legfájdalmasabb pont a futók kérdése. Lynchnek még van egy éve papíron, de egy akkora pöcs volt idén, hogy Gruden az elsők között fogja kivágni. Igazi toxikus figura az öltözőben, folyamatosan belekötött az inkompetens edzők miatt amúgy is megtört kiállású Carrba, és csak akkor van kedve profiként viselkedni, ha épp úgy mennek a dolgok. Egy biztos, mindeközben ő is elszigetelődött az öltözőben, és Gruden nem igazán az a típus, aki sokáig tűri a tiszteletlen viselkedést. Alternatíva nincs viszont, csak a mesében, ugyanis Lynch még mindig jó játékos, sőt nagyon jó. Ha lenne pénz, Bell kéne ide, de ő amúgy sem jön el Pittsburghből, és drága is lesz. Richard és Washington eddig nem mutatták meg, hogy képesek RB1 szerepkörben játszani, erre jó megoldás lehet egy bokasérült, ezért többé-kevésbé olcsó Jeremy Hill. Ő 3-4 millióért, esetleg ösztönzőkért simán jó választás lenne, és legalább egy évre “megoldaná” a gondokat. Hasonló lehetne a Denverből kifelé futó CJ Anderson is.

A védők között is nagy gondok vannak. A fal belseje csak nem akar összeállni, nagyon nem váltak be a húzások oda, és Edwards sajnos nagyon sérülékeny. Megfelelő cutok mellett ide viszont vannak lehetőségek. A nagyon jó draft class mellett jöhetne Sheldon Richardson (vele még a passzsiettetés is fejlődne), Dontari Poe, Nick Fairley esetleg, Star Lotulelei, Dominique Easley. Mindannyian kezdő képességűek, és évi 6-8-10 milliókért már meg lehetne szerezni többüket is. Nagyon ügyes manőverezéssel a liga egyik legjobb védőfalát ki lehetne itt legózni idén.

Egy lépéssel hátrébb még mindig kísért minket a LB-sor szelleme. Az egykoron még Ted Hendrickset, Phil Villapianót, és Rod Martint felvonultató mezszámok alatt most még mindig többségében padmelegítő kaliberek játszanak. Bruce Irvin passzsiettetésre jó csak, NaVorro Bowman pedig sokat segített már idén a soron, de irgalmatlan szükség lenne találni fiatal játékosokat, akár saját nevelést, akár rookie szerződés utáni igazolásokat. Nem a legjobb az idei felhozatal (legalábbis elég sokan vannak, akikről tudjuk, hogy maradnak a csapatuknál, ez nagyon bekavar, nem látunk tisztán), de az Eaglesből Nigel Bradham évi 6-8 millióért jó pár évre megválaszolná a kérdéseket. A drafton viszont tökéletes helyzetben lehetnek egy LB kihúzására, hiszen Tremaine Edmunds vagy Roquan Smith kiváló húzás lenne a top10 végén.

Nagyon jó a draft class CB vonalon, a szabadügynökök viszont kevésbé. Ami segít, hogy Gareon Conley és Obi Melifonwu azért mégis ott vannak a rosteren, és jövőre csatasorba állnak. Új embert nem kell hozni a piacról, majd elég talán a drafton kukázni valakit.

 

 

Mi lesz a mostaniakkal?

Amerson már cut, Nelson számára is ez a sors, Bowman és Lee Smith maradni fog egészen bizonyosan. Lee Smith nagyon nagy segítség a gyenge RT poszt mellett, gyakorlatilag a liga legjobb passzblokkoló TE-je, sajnos mást viszont nem igazán tud tenni. Irvin is maradni fog, életszerűtlen a leggyengébb pozíciót megvágni. Autry és Ellis menni fog, nagyon gyenge a belső fal, és ugyan sokan bíztak bennük, nem váltak be egyáltalán. Travis Carrie kétséges, mert breakout éve volt, egy éves prove-it szerződés talán működne, hogy bizonyítsa, ez nem egy kiugró éve volt, ez a valódi, amit nyújtani fog. Sean Smith nem FA, de valószínűleg megválnak tőle, 30 éves, és nulla beragadt pénz maradna utána. Nyolc és fél millió indok van a távozására, ráadásul még van is fiatal tehetség a helyére. Egymaga közel harmadával növelné a szabad pénzeket, én azért személy szerint bíznék abban, hogy az új DC-nél megpróbálhat még egy évet fizetéscsökkentéssel.

A Raiders szarul áll, nagy lyukakkal, még nagyobb problémákkal. Megtépázott öltöző, és néhány emberen kívül senkinek sincs biztonságban a munkája. Nincs sok draftpickjük, ezért kritikus lesz számukra az idei FA-piac.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!