Connect with us

Szabadügynök

Legjobb elérhető offensive tackle-ök

A szív bajnokai című alkotás óta már a nem-NFL nézők is tudják, hogy Sandra Bullock még mindig jó nő a vakoldali tackle-ök mennyit is érnek egy csapat számára. Viszont a futball folyamatos fejlődésének hála már nem csak ők érnek sokat, hanem a támadófal túloldalán tevékenykedő társaik is. És ezt a csapatok is pontosan tudják.

 

 

Mielőtt belevágnánk az idei OT kínálatba, egy kis fejtágítással kezdeném bevezetőnek. Az offensive tackle-ök értékének folyamatos növekedésére két magyarázat van:

  • Az egyikből balentin már írt is külön egy cikket, miszerint már nem csak az irányító vakoldalát támadját elit passzsiettetők, de a dobókezén lévő oldalt is (arról nem is beszélve, hogy középről is jön már rájuk nyomás). Ennek tudatában már egy jobbkezes irányító esetén RT is kérhet közel $10 milliós fizetést, amire tavaly volt is példa Ricky Wagner esetében.

 

  • A másik pedig egyszerűen az, hogy a blokkolásokat tekintve kezd egyre nagyobb szakadék lenni az egyetemi és a profi futball között. Lassan két éve olvasni már amerikai szakértők tollából az aggodalmat, miszerint a jó, és első naptól kezdő kaliberű OT-k száma egyre csökken. Emiatt nem csak a jó újoncok értéke nőhet, de a ligában lévőké, esetünkben a szabadügynököké is.

 

Nem sok csapat engedi ki a jó játékosait a piacra, csak ha már tényleg nem tudják megfizetni. Ezért is van az, hogy az idei kínálat elég vérszegényre sikerült. Igyekeztem csak az UFA-kra koncentrálni, mert ők jóval nagyobb eséllyel váltanak csapatot, mint a korlátozott szabadügynökök.

 

A legjobb név: Nate Solder, LT, New England Patriots

 

Lehet túlságosan magasak az elvárásaim, de a Patriots baloldali tackle-jén kívül én nem találtam még csak az ő szintjét is elérő játékost. Soldernek ez egy gyengébb évre sikerült, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy az egyik fő prioritás az ő visszaigazolása lesz New Englandben. Mivel Tom Brady megvédése az egyik legfontosabb az offense-ben, aligha fognak egy ilyen játékost elengedni, de nem lesz olcsó – és talán ez lehet a “remény” a többi csapat számára. Solder ugyanis eddig is több, mint $10 milliót keresett átlagban, jelen helyzetben pedig bőven kinéz számára egy top 5-ös LT fizetés is, ami $13 milliónál kezdődne éves átlagban. A Patriots bár nem a legjobb cap helyzetű csapat, de simán tudna ennek az összegnek is keretet biztosítani, csak kérdés, hogy akarnak-e ilyen áron is hosszabbítást? Bár Belichick nem egy játékost győzött már meg, hogy jó lesz az a szerződés pár millióval kevesebbért is…

 

Akik még kezdő kaliberek lehetnek

 

 

Justin Pugh, RT?, New York Giants

 

Rögtön egy olyan név, akinek lehet nem is lenne ebben a cikkben helye, éppen ezért került ebbe a kategóriába. Pugh ugyanis az utóbbi években guard poszton vált egy ligaszinten is jó játékossá, Weston Richburg mellett pedig az egyetlen értékelhető falembere a Giantsnek. Utóbbi miatt valószínűleg nem megy sehova, de hogy az eddigi LG, vagy az idén használt RT poszton lesz használva a továbbiakban, az jó kérdés.

 

Cameron Fleming, RT, New England Patriots

 

Fleming az utóbbi években egy jolly joker játékos volt a Patriots rosterén, aki ha szükség volt rá, mindig a csapat rendelkezésére állt. Erre idén is sor került, hiszen kezdetekben ő pótolta a sérüléssel bajlódó Marcus Cannont. Később ő is megsérült, emiatt elvesztette LaAdrian Waddle-lel szemben a kezdőt, de kettejük közül Flemingben látni több potenciált. Mindössze 25 éves, ez sok csapat számára vonzó lehet, az idei szezon jó ajánlólevél lehet más csapat számára. Az sem kizárható forgatókönyv, hogy Soldert elengedi a Patriots, és Fleming így kezdő lehet, olcsóbb és fiatalabb megoldást jelentene, de ez majd az FA-kitekintőnkben bővebben ki lesz bontva. Nála rosszabb játékosok is elkeltek jó pénzért a szabadügynök piacról, szerintem jövőre valahol kezdő lesz majd.

 

Chris Hubbard, RT, Pittsburgh Steelers

 

Legegyszerűbben úgy tudom leírni Hubbardot, hogy a Steelers Flemingje. Papíron a fal belsejébe lett draftolva, de az utóbbi években ő volt Marcus Gilbert helyettese a jobboldalon. Idén Gilbert sérülése és eltiltása miatt egész sok snapet kapott, ami neki is jó ajánlólevél lehet. Mivel Gilbert szerződése még két szezonra érvényes, így vélhetően Hubbardnak nem lesz maradása. 27 éves lesz tavasszal, ideális korban van egy hosszú távú szerződéshez, és ahogy Fleming, úgy ő is nagyon valószínű kezdőként lesz látható a pályán a 2018-as szezonban.

 

“Long Shot”, akire lecsaphatnak csapatok

 

 

LaAdrian Waddle, RT, New England Patriots

 

Nem tartom olyan jónak, mint Fleminget, így kettejük közül én őt tartom esélyesnek a távozásra. Bár nem játszotta végig a teljes szezont, 211 passzsnapen egy darab sacket sem engedett. Jó coachinggal még lehet belőle egy átlagos képességű kezdő is akár, de erre nagy összeggel nem fogadnék azért. Mindenesetre megkeresései bizonyára lesznek a csapatoktól, de egy jó szerződéssel nagy steal is lehet belőle. Ha viszont tőle várják a csodát, és ezt a szerződése alapján is sugallják vele, akkor hatalmas bukó sülhet ki belőle.

 

Számos szabadügynök tackle van még, akik közel vannak a 30-hoz, vagy már azon is túl vannak, de ők tartalék szerepkörön kívül nem sokban reménykedhetnek. Andre Smith, Chris Clark vagy Breno Giacomini is ebbe a kategóriába tartozik a 30+-osok közül, hiszen a Bengals és a Texans támadófala nekik köszönhetően is volt oylan pocsék 2017-ben, de Greg Robinson sem hiszem, hogy kapna esélyt kezdőként máshol.

 

Akiket elcserélhetnek/kivághatnak

 

 

Cordy Glenn, LT, Buffalo Bills

 

Mielőtt zokogásba törtél volna, hogy a csapatodnak csak ennyi normális falember közül van választéka, bedobnék egy mentőövet. Van néhány játékos, akire lehet nem tart igényt jelenlegi csapata, és hajlandó tőle megválni. Ilyen Glenn is, aki ha egészséges, a jobb játékosok közé sorolható a posztján. Csakhogy Glenn 2016-ban 11, 2017-ben pedig mindössze 6 meccsen lépett pályára, ráadásul a Bills új vezetősége szeretné kipenderíteni a régi rezsim kedvenceit. Glenn cap hitje $14,5 millió lenne 2017-re, ennyit pedig nem ér meg a Billsnek úgy, hogy alig lát pályát, ráadásul akár $11 milliót is spórolhatnak a kivágásával. Bár inkább cserében gondolkodnak, akár egy felmozgásért tett üzletben is, Glenn ugyanis elég jó értékű lehet a piacon.

 

Zach Strief, RT, New Orleans Saints

 

A veterán jobboldali tackle sérülés miatt a szezon nagy részét kihagyta a Saintsben, az újonc Ryan Ramczyk pedig remekül oldotta meg a pótlását. Minden egyes centre szüksége lesz a Saintsnek az idei szabadügynök piacon, így a Striefen spórolt több, mint $2 millió valószínűleg elég indok lehet a búcsúra. A 34 éves játékos viszont elég sok támadófalban jelenthetne erősítést, de csak rövid távon.

 

Ben Ijalana, LT, New York Jets

 

Ijalanával tavaly hosszabbított a Jets további két évre összesen $10,25 millióért, hogy aztán egy meccsen se kezdjen. GG. Úgyhogy most minden bizonnyal jöhet a cut, amivel jelentős összeget spórolhatnak meg a salary capben. Hétéves karrierje során mindössze 13 meccsen volt kezdő, ebből mind a 13 a 2016-os szezonban jött össze, szóval ne egy prémium kategóriájú tackle-t képzeljünk el személyében. Viszont még csak 28 éves, szóval lehet még esélye rotációs játékosként valahova beverekednie magát.

 

Menelik Watson, RT, Denver Broncos

 

John Elwaynek szokásává vált a csoportellenfelektől elhozni szabadügynök OT-ket, de ez sem Stephensonnal, sem Watsonnal nem vált be. Előbbit elengedik, utóbbit könnyen kivághatják, hiszen bár csak 7 meccsen kezdett idén, nem igazán működik ez a kapcsolat köztük. Amúgy is kell a pénz a Broncosnak normális erősítésre, a Watson által felszabadított $4,5 millió jobb helyre mehet el.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!