Connect with us

Szabadügynök

Legjobb szabadügynök linebackerek

Úgy tartják, hogy a középső linebackerek a védelem agyai, akik áthívják a játékokat, illetve észreveszik, ha valami sunyiságot tervez az ellenfél támadósora. Ez a tény ma sem változott, ám a fontossági szempontok átértékelődtek a korábbi évekhez képest, ami a szabadügynökökre is kihat.

 

 

Átalakuláson megy át az NFL, amiben a linebacker poszt is érdekelt. A régi, igazi ütköző linebackerek kora lejárt, már a kisebb, de gyorsabb játékosok hódítják meg a draftokat. A játékintelligencia sem azt kívánja, hogy minél keményebbet üssél az ellenfelére, hanem hogy a passzsávokat is zárd le, ha a passzok ellen kell védekezned. Egyszóval: ha sokoldalú és okos vagy, király lehetsz, lásd Luke Kuechly és Bobby Wagner.

 

Ilyen szempontok mentén alakítottam ki négy kasztot a szabadügynök linebackereknek. Bár nincsenek elit nevek, aki normális belső linebackerre vadászik az idei bazáron, annak elég bő választéka lehet.

 

A legjobb szabadügynök linebackerek

 

[quote]Nem csak a képesség, de az életkor is sokat nyomott a latba, és számomra az alábbi játékosok emelkednek ki az idei szabadügynök classban, sorrend nélkül.[/quote]

 

Nigel Bradham, Philadelphia Eagles

 

A friss Super Bowl győztes játékossal kezdjük, akire kulcsszerep hárult az Eagles védelmében. Jordan Hicks kiesésével ugyanis neki kellett átvennie a szerepét, és irányítani a védelmet, aminek láthatjuk, mi lett az eredménye. Jim Schwartz egyik leghűségesebb katonája, aki már a Billsben is remek teljesítményre volt képes az ő mentorálásával. Egyetlen hátulütője volt a jövőjének, mégpedig egy függő tárgyalása, ami miatt egy komoly eltiltás fenyegette, de ezeket a vádakat ejtették, így méltő helye van a legjobb szabadügynökök között. 28 éves, vélhetően most szedheti meg magát utoljára, amire az Eaglesben nem valószínű, hogy lehetősége lesz a gyászos cap helyzet miatt, ezért arra számítok, hogy új csapatban láthatjuk 2018-ban.

 

Zach Brown, Washington Redskins

 

Brown 2017-es szezonja nem úgy sikerült, mint a 2016-os karrieréve a Billsben, és sokáig nem is volt csapata, ami elég nagy meglepetést okozott. Végül a fővárosban kötött ki nevetségesen alacsony összegért, és ha nem is top fizetést, de ennél jóval többet harcolhatott ki magának az idei játékával. Idén passzok ellen többször is megégették, de ez 2016-ban nem volt rá jellemző, így egyelőre nem írnám még le ezen képességeit. A Redskins állítólag megkedzte vele a tárgyalásokat a hosszabbításról, hiszen egy szezon alatt is bizonyította fontosságát a védelemben, de ennek meglesz az ára, amire ha nem vevő a Redskins, akkor könnyen a piacra kerülhet. Már csak azért is, mert 28 évesen ő is biztos szeretne utoljára nagyot szakítani.

 

Anthony Hitchens, Dallas Cowboys

 

 

Az előző két játékoshoz képest kisebb, ám semmivel sem rosszabb név a Cowboys üdvöskéjéé. Jerry Jones nem is szeretne lemondani szolgálatairól, ahogy Hitchens sem feltétlen távozna, de nagyon nagy mágusnak kell lennie az öregnek ahhoz, hogy az ő, Demarus Lawrence és Zack Martin hosszabbítását is beszuszakolja a fizetési keretbe. Sean Lee és Jaylon Smith személye indokolná a távozását, kettejük kórlapja viszont a maradását is. Júniusban lesz 26 éves, ideális korban van, aki a passzok és futások ellen is jól teljesít, képes bármelyik LB poszton játszani, ez pedig elég sokba kerülhet számukra.

 

Jó képességű szabadügynökök

 

[quote]A következő csoportba olyan játékosokat választottam, akik a játék egyes apsektusaiban jók csak, emiatt nem számíthatnak top fizetésekre – ez az érdeklődők számára mindenképp jó hír.[/quote]

 

Preston Brown, Buffalo Bills

 

Brown holtversenyben vezette a ligát tackle-ök számában a tavalyi szezonban, de mind tudjuk, hogy nem ez a fő kritériuma egy linebacker megítélésének. Hiába volt ennyi szerelése, nem egy domináns játékos a futások ellen, illetve kiváló atletikusság híján gyakran a passzok ellen is fogalmatlan. Ő meg van róla győződve a McDermott-tal való beszélgetéseit követően, hogy megtartja a Bills, de ne vegyünk rá mérget. Brown fizetése vélhetően elég magas lenne, mikor azt, amit ő hoz, egy olcsóbb, netán újonc linebacker is hozná. Más viszont láthat benne fantáziát, azért nála rosszabb játékosok is találnak maguknak csapatot, néha horror áron.

 

Tahir Whitehead, Detroit Lions

 

Hol van már a tavalyi hó, amikor még DeAndre Levy pusztított a Lions linebacker szekciójában… Tavaly egyértelműen ez volt a legnagyobb hiányposzt a csapatban, de most megint egy játékossal kevesebbek lehetnek. A lassan 28 éves Whitehead már hat éve játszik Detroitban, így ez érzelmileg is nehezebb döntés lehet a Lions számára. Jarrad Davis draftolásával ismét weak side linebacker lett, aki a futások ellen hatásos inkább, de jobban is áll neki ez a szerep. A legutóbbi hosszabbításkor megúszták $4 milliós átlagfizetéssel, most ennél vélhetően többet fog kérni. Pénz van, mélység pedig nincs a csapatban, mégse adja magát számomra a hosszabbítás. Whitehead helyét simán átveheti a másodéves Jalen Reeves-Maybin, aki olcsóbb, és nem is feltétlen rosszabb megoldás nála. Viszont ha van pénzed, akkor nem hagyod gyengülni egyik csapategységedet sem…

 

Demario Davis, New York Jets

 

Davis is erősíti az eddigi sormintát, miszerint futások ellen erős, passzok ellen nem. A kacifántos úton New Yorkba visszatérő játékos az egyik fő prioritás a Jets számára, emiatt kevés esélyt látok arra, hogy tesztelje a piacot. Ha mégis megtörténne, akkor egy jó run stopper olcsón megszerzehető lesz a csapatoknak.

 

Avery Williamson, Tennessee Titans

 

 

Szintén egy futások ellen erős játékos, csakhogy négyük közül ő a legfiatalabb, hiszen 26 éves lesz, mire kinyit a FA piac. Azonban az ő távozásában vagyok talán a legbiztosabb. Williamson ugyanis egy 2 downos linebacker, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az összes meccsen kezdett tavaly a védelemben, mégis csak a snapek 60%-án volt a pályán. Coverage-ben ugyanis ő sem a legjobb, ráadásul ott van mögötte a depth charton a másodéves Jayon Brown, aki sokkal olcsóbban hozhatja ha nem is ezt a szintet, de hasonlót. Williamsonnak így lehetősége van halomra keresnie magát, ami Tennesseeben vélhetően nem fog neki megadatni, hiába lenne rá pénz, bár itt is fennáll a Whitehead-szituáció.

 

Akik a surranópályán okozhatnak meglepetést

 

[quote]Nem csak a drafton találkozhatunk sleeperekkel, de a szabadügynök költekezések között is. Ők olyan játékosok, akiktől nem várnánk, hogy berobbanjanak, de a fizetésükhöz képest remek erősítéssel szolgálhatnak.[/quote]

 

Korey Toomer, Los Angeles Chargers

 

Ha nem vagy jártas és mély IDP-s fantasy ligában, akkor valószínűleg nem sokat mond az ő neve, ami nem csoda. A Chargersben bár sok sérülés volt ezen a poszton, ő kapott a legkevesebbszer lehetőséget, a védősnapek mindössze negyedén volt a pályán. Két szezont töltött a csapatnál, és itt tudott huzamosabb időre a pályán lenni, de aligha igazolják majd vissza. Nem igazán emelkedik ki semmiből, viszont a játék minden aspektusában hoz egy átlagos szintet. Talán ha valahol stabil kezdővé válna (már ha képes rá), akkor bagóért lenne egy nagyon pöpec belső linebackere az új csapatának. 29 éves, szóval iparkodnia kell.

 

Todd Davis, Denver Broncos

 

Davis sem az a világot megváltó linebacker, a Broncosban is alig több, mint a snapek felén volt a pályán, ennek ellenére lehet benne fantázia. 25 éves, vélhetően a fizetési igénye sem lenne az egekben, és hátha kezdőként még többet javulna a játéka. Futások ellen elég hasznos lehet a csapatoknak, akár a Broncosnak is, bár ők nem hiszem, hogy sokat áldoznának rá, így minden bizonnyal tesztelheti a piacot.

 

Devon Kennard, New York Giants

 

A Giants az utóbbi években nem arról híresült el, hogy sok pénzt vagy draftpicket fektetne erre a posztra, és jobbára töltelék- és projekt játékosokkal turbózza fel ezt a csapatrészt. Ilyen volt a korábbi ötödik körös Kennard is, aki nem csak a New York-i linebackersorban tűnt fel, de a védőfalban is defensive endként, szóval a passzsiettetés sem áll tőle messze. Pont emiatt a sokoldalúsága miatt nem fog lemondani róla a Giants véleményem szerint, pedig érte sem kéne bankot robbantania az érdeklődőknek.

 

Veteránok, akik pályafutások végén még extrát nyújthatnak

 

[quote]Természetesen nem mindig lehet csak fiatalokkal feltölteni a rostert, hiszen kellenek a hangadók, a kapitány alkatok, főleg ha jól is játszanak. Belőlük is lesz pár elérhető célpont.[/quote]

 

NaVorro Bowman, Oakland Raiders

 

A Raiders drukkerek gondolni sem mernek arra, mikor volt legutóbb olyan szintű linebackere a csapatnak, mint most Bowman. Éppen ezért vélhetően vissza fogják hozni, már csak azért is, mert a fiataloknak jó irányvonal lehet az ő küzdeni akarása és motorja. Oaklandben ugyanis újra visszatalálhat arra az útra, ami híressé és All-Próvá tette őt San Franciscóban, remélhetőleg több sérülés nem nehezíti meg a dolgát a jövőben.

 

Derrick Johsnon, Kansas City Chiefs

 

 

Alapos ráncfelvarráson megy keresztül most a Chiefs a salary cap (és Peters esetében az öltözői hangulat) érdekében. Emiatt olyan legendás alaknak, mint Johnson már nem volt maradása a csapatnál, így 13 szezon után egy másik franchise mezében futhat ki a pályára. 35 évesen természetesen nem csodát várnak tőle, a sebessége és a teste megkopott az évek és a megannyi sérülés során, de az esze nem. Utóbbi sok csapat számára érhet aranyat, akiknek egy olyan rotációs linebackerre van szüksége, aki a coverage-ben kiemelkedik. Márpedig rengeteg csapat vadászik ilyen játékosokra…

 

Karlos Dansby, Arizona Cardinals

 

Sokat megélt veterán ő is, aki harmadjára is elhagyhatja a Cardinalst karrierje során. Deone Bucannon mellett remek szolgálatott tett még 36 évesen is, de véhetően nem lesz maradása a továbbiakban. Egyelőre abban sem vagyok biztos, hogy folytatja, de Johnsonhoz hasonlóan az ő képességeinek is hasznát venné nem egy csapat.

 

Paul Posluszny, Jacksonville Jaguars

 

Mindenki kedvenc bádogembere felett is eljárt az idő, ezt észrevették Marrone-ék is. A 33 éves polák vadállatnak Telvin Smith és Myles Jack árnyékában jóval kevesebb szerep jutott, és olyan jól állt neki, hogy az hihetetlen. Semmilyen hiányossága nem jött ki túlzottan a pályán, de ehhez az kellett, hogy a snapek harmadán legyen jobbára a pályán, illetve ha valamelyik kezdő megsérült. Mint mondtam, sokan keresnek ilyen játékosokat a csapatukba, így Posluszny is könnyen találhat magának új állomáshelyet, már ha nem marad Jacksonville-ben egy jóval olcsóbb szerződéssel.

 

Akiket elcserélhetnek/kivághatnak

 

[quote]Meglepő módon kevés olyan játékost találtam, akik erősítést jelentenének, ráadásul akik beleillettek, azokat már kivágták… Így jobbára csak két honorable mention maradt.[/quote]

 

Lawrence Timmons, Miami Dolphins

 

Timmons hosszú idő után elhagyta Pittsburghöt, miután Tomlinék is belátták, hogy lassú már ő ehhez a sebességközpontú védelemhez. Miamiban ennek ellenére töretlen volt felé a bizalom, hiszen nem kevés pénzzel kínálták meg, aminek jó nagy bukó lett a vége. Konkrétan 1% esélyt adok a maradására, és sokan a Steelersszel való reuniót prognosztizálják nála.

 

Reuben Foster, San Francisco 49ers

 

 

A végére hagytam a csattanót! Foster jövője eléggé pengeélen táncol a csapatnál, miután kétszer is elkapták a rendőrök egy hónapon belül, ráadásul nem gyerekvádakkal. Azt lehetett tudni, hogy balhés a srác, viszont elképesztő tehetséges is, de lehet Lynchék nem nyelik le ezeket az off-field dolgait. Egyelőre nem tudni mi lesz a sorsa, az szinte biztos, hogy eltiltással fogja kezdeni a szezont, valamint Lynchék szinte 0-24-ben figyelik minden mozzanatát. Egyelőre valószínűbbnek tartom, hogy marad, de hosszú még az a majd’ fél év a szezonkezdetig, addig annyi ökörséget csinálhat még, hogy az első körös mivolta sem akadályozza meg a kirúgását.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!