Connect with us

Minden ami NFL

Mi lett volna, ha…

Vitán felül áll, hogy Bill Belichick az NFL jelenlegi legnagyobb koponyája és legjobb vezetőedzője, de igazából azzal sem állítunk nagyot, ha azt mondjuk, az NFL történetének legnagyobbja. A levágott ujjú kapucnis pulóverben az oldalvonal mellett sertepertélő nagyúr nyolcadik Super Bowljára és hatodik győztes döntőjére készül vezetőedzőként. Azonban ha végigtekintünk Belichick pályafutásán, számos olyan fordulópontot találunk, ami ha bekövetkezik, akkor az egész modern NFL története megváltozik, de legalábbis a New England Patriots jelenlegi vezetőedzőjéé biztosan. Alább három ilyen.

… a Bills berúgja a 47 yardos győztes FG-t a Giants ellen a huszonötödik Super Bowlon?

Belichick 1979-ben került a New York Giantshez, ahol special team edzőként és védelmi segédedzőként dolgozott egészen 1985-ig, amikor is előléptették a csapat védőkoordinátorává. Bill Barcells alatt kezdte el megmutatni Belichick ország-világnak, hogy mekkora koponya is, a Giants védelmét pedig Lawrence Taylorral az élen Super Bowl győzelemig vezette.

 

1990-re Belichick már a legkeresettebb szakemberek közé tartozott, karrierje addigi legnagyobb húzását – ami aztán egyértelműen védjegyévé vált később – pedig a Buffalo Bills elleni Super Bowlra tartogatta. Az egyébként is esélyesebb Bills ellen csak a passzjátékra koncentrált Belichick, az ellenfél futójátékára ügyet sem vetett, szinte végig öt defensive backkel állt fel, ezzel ellehetetlenítve a Buffalo passzjátékát. A séma kifizetődött, ám Scott Norwood „Wide Right” néven elhíresült rúgása is kellett ahhoz, hogy a Giants behúzza a Super Bowlt.

A sikert követően Belichickre azonnal le is csapott a Cleveland Browns a következő szezonra a Giantsnél végzett munkája miatt. Az új állását pedig részben annak a Norwoodnak köszönhette, aki megtette azt a szívességet, hogy immár másodszor a liga trónjára ültesse Belichicket. Ha belőtte volna, valószínűleg Belichick továbbra is a Giants DC-je maradt volna és csak jóval később került volna vezetőedzői székbe. Norwood azonban kihagyta, Belichick Super Bowl gameplanje pedig ma is ott díszeleg a Hall of Fame falán.

… Art Modell betartja a szavát, ragaszkodik Belichickhez és elviszi őt Baltimore-ba?

Belichick, mint a Baltimore Ravens vezetőedzője? Furán hangzik, de nem sokon múlott, hogy a Ravens legyen a mostani Patriots.

1996-ban járunk, amikor is a Cleveland Browns akkori tulajdonosa, Art Modell átvitte az egész franchise-t Baltimore-ba, a csapatot pedig már öt éve irányító Belichicknek pedig szavát adta, hogy megtarthatja az állását és a Ravens vezetőedzője is ő lesz majd.

 

Modell azonban azt hitte, talál jobb szakembert, így megváltoztatta döntését, 1996 februárjában pedig ki is rúgta Belichicket.

Rengeteg nagy sikert értünk el Bill-lel, a legnagyobb talán az 1994-es 11-5-ös playoff csapat. Most azonban azt hiszem, itt az idő, hogy magasabb szintre lépjük, ehhez pedig a vezetőedzői poszton változásokat kell eszközölnünk.

A sötét nagyúr azonban nem kesergett sokáig, visszatért egykori mestere, Bill Parcells keze alá, aki ekkor már a New England Patriotsnál dolgozott. Segéd vezetőedzőként, valamint a defensive backek edzőjeként dolgozott egy szezonon keresztül a csapatnál. Art Modell egyszerre két franchise történetét változtathatta volna meg, ha szavatartó ember, ehelyett azonban a Ravens rövidtávú érdekeit előtérbe helyezve, eldobta magától azt az embert, aki pár évvel később létrehozta a 21. század legnagyobb dinasztiáját.

… Belichick nem int be a Jetsnek?

A végére a legismertebb sztorit hoztam, ami miatt a New York Jets szurkolók soha nem fognak megbocsátani Belichicknek és ami miatt örökre gyűlölni fogják mind őt, mind az egész Patriotsot.

Belichick a Parcelsszel eltöltött egy évet követően a Jetshez távozott kéz a kézben, ahol utóbbi a vezetőedzői székében találta magát, Belichick pedig defensive coordinatorként dolgozott a csapatnál 1997-ben. Parcells azonban 1999-ben távozott a Jets vezetőedzői posztjáról, Belichick viszont maradt, minden adott volt tehát ahhoz, hogy az átmenet zökkemőnetesen menjen végbe: a tanítvány átveszi mestere hagyatékát és diadalra juttatja a franchise-t. Ez így is történt, egy napig.

Ennyi idő kellett ahhoz, hogy minden idők egyik legfurább sajtótájékoztatója létrejöjjön.

 

Belichick a Jets pódiumán jelentette be egy darab papírra leírva, hogy „Otthagyom a New York Jets vezetőedzői állását.”, majd ezt követően a teljesen megzavarodott újságírók minden kérdését elutasította.

Pár nappal később a Patriots hivatalosan is bejelentette, hogy Belichick lesz a vezetőedzőjük. Mivel a Patriotsnak aranyból volt a szíve, ezért kárpótlásként hozzávágtak a Jetshez egy első körös draftcetlit. Ők választhattak egy játékost, a Patriots pedig az NFL legnagyobb franchise-ává nőtte ki magát. Jó deal volt.

Gondoljunk bele, simán élhetnénk egy olyan világban, ahol nem a Patriots, hanem a Jets határozza meg napjaink NFL-jét, Belichick azonban jól ismerte fel a lehetőségét annak, hogy hol lehet igazán sikeres. Ott, ahol minden az ő kezében van, a HC poszt és a GM poszt is. Sokszor ki lehet akadni azon, hogy milyen játékoscseréket hajt végre, kiket draftol, de az eredmények és a tendenciák végül mindig őt igazolják. A 7 gyűrűje mellett…

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!