Connect with us

Prémium cikkek

Minden idők legnyomorultabb Super Bowlja – Super Bowl XLVIII

Volt bár borzalmasan egyhangú és unalmas Super Bowl az NFL történetében, de talán egyetlen sem volt annyira nyomorúságos, mint amit a Denver Broncos és a Seattle Seahawks játszott egymással. 43-8-as végeredmény, mészárlás és dögunalom, a Seahawks fanokon és a Manning-hatereken kívül aligha élvezte bárki is. Bár meghatározónak mindenképp meghatározó, legalábbis számomra, ugyanis e meccs után és emiatt lettem FK-s szerkesztő.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A 2013-as szezon a Broncosról és a Seahawksról szólt. Russell Wilsonról ekkorra már kiderült, hogy a liga egyik legjobb irányítója, a Seahawks védelem pedig brutális volt, Peyton Manning pedig konkrétan minden valamire való rekordot megdöntve lett MVP a liga legjobb offense-ével. Ráadásul ez a két csapat lett az AFC és NFC első helyezettje, mindkettő 13-3-mal végzett, minden adott volt rá, hogy egy csodás meccset lássunk. Hát, nem ez lett.

 

A Seahawksról nincs mit mesélni, nagyjából ugyanarról a csapatról van szó, mint most, talán annyi különbséggel, hogy az a támadófal egy fokkal jobb volt és még Marshawn Lynch ott rontotta a levegőt. A Broncos viszont egy teljesen másik csapat volt: a lassan a ligából is kibukó John Fox volt a HC, a Raidersszel időközben megbukó, lagymatag Jack del Rio volt a védelmi koordinátor, Wes Welker még játszott, és ugye Manning is a csúcson volt. Előbbi kettő pedig mindent elmond a csapat tartásáról.

 

A Patriots szurkolók többsége most épp hangosan szidja Bill Belichicket, mert hát milyen dolog az, hogy Tom Bradyt kivételesen nem segítette ki a csapat, mekkora hülyeség volt elcserélni Jamie Collinst és a többi. Tény, Tom Brady zseniális volt és tény, hogy most nem volt mellette a védelem vagy a speciális egység, hogy segítsen neki. Azonban, ha a Bradyt sajnálók emiatt fanyalognak, akkor mit mondjanak a Manning-rajongók vagy azok a broncososok, akiknek végig kellett azt a meccset szenvedniük?

 

Manning nem ekkor játszotta élete meccsét (sőt!), de mindent elmond arról a Broncosról, hogy még így is ő volt a legjobb. Nem ő adott egy teljesen homály snapet a meccs 12. másodpercében, amiből safetyt szerzett a Seahawks, nem miatta nem tudta a védelem gyakorlatilag egyszer sem megállítani a Seahawks támadóit, nem miatta engedett a második félidő legelején rögtön egy visszahordott TD-t a speciális egység, nem ő tehet arról, hogy a támadófal két turnovert (fumble, pick-six) és összehozott, nem miatta ejtette el a labdát D. Thomas, nem miatta nem rúgta be a második negyed végén a mezőnygólt a csapat (inkább nekimentek negyedikre, pedig a Patriots a Falcons ellen megmutatta, mennyire fontosak is az első pontok). Az első snap után teljesen összeomlott a Broncos, a coaching borzalmas volt, amint végre sikerült valami, valaki garantáltan elrontotta, rossz volt nézni.

 

 

A Seahawks pedig csinálta azt, amihez értett. Wilson hibátlanul játszva osztogatta a labdákat, Marshawn Lynch megállíthatatlan volt, a Seahawks védelme pedig pont olyan elit üzemmódban játszott, amihez az utóbbi években hozzászokhattunk. A csapatnak volt tartása, nem aludtak be a második félidőre, a Broncos első pontjaira is rögtön TD-vel válaszoltak (Del Riónak hatalmas gratula), az a Seahawks azon a meccsen könyörtelen és hibátlan volt, 100 százalékban megérdemelten nyert.

 

A Seahawks 35 pontos győzelme holtversenyben a harmadik legnagyobb arányú győzelem az NFL történetében és a legnagyobb, amit underdogtól láthattunk valaha. Ráadásul ez volt az első SB, amikor a győztes csapat 40+ pontot szerzett, míg a vesztes 10 alatt maradt. Nem véletlen, hogy ez volt minden idők egyik legrosszabb Super Bowlja és legnagyobb csalódása (legalábbis a semleges szurkolóknak).

 

[/ppp_patron_only]

14 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2018-02-14 11:51

Ejnye, nem szép dolog a cikk végén befolyásolni az olvasót. ;) Amúgy stimmel, ritka szar meccs volt.

kitalaltnev
kitalaltnev
2018-02-14 15:53

Tényleg ilyen rossz volt ez a döntő? Nemár..
Akkoriban még a Broncos-t is jobban követtem, s emlékszem, mindvégig feszült figyelemmel néztem ezt a “mészárlást”, mert folyamatosan majd felrobbanó pulzussal tök ideg voltam. :)

Peti
Peti
2018-02-14 16:03

Szerintem ez egy tök jó Super Bowl volt :)
Remélem lesz még ilyen :)
#goHawks

Wide open
Wide open
2018-02-14 16:21

Ritka uncsi egy meccs volt. Én tűzön-vízen keresztül fennmaradtam azon döntőkön melyeket eddig láttam, de magasan itt volt a legnehezebb dolgom. Egyetlen egy csapat volt a pályán és ez már az első 10 mp után nyilvánvalóvá vált. Talán csak az mentette meg a helyzetet hogy kedves barátom végre Hawks győzelmet ünnepelhetett a végén és ennek megfelelően eufórikus állapotban rohangált fel-alá a lakásban.

Timbuktu
Timbuktu
2018-02-14 16:34

A leadben leirt utolso mondatot nem fejti ki a szerzo.

katonadani
Reply to  Timbuktu
2018-02-14 17:19

SB után írt egy vendégcikket, ami után bevettük szerkesztőnek :)

cold 'n rainy
cold 'n rainy
2018-02-14 16:36

Sosem voltam Péjtön fanja, de ezen a meccsen kifejezetten sajnáltam, a Broncos a pályán sem volt, gyakorlatilag.

MouSkétás
MouSkétás
2018-02-14 19:44

Életem első NFL-meccsének azért elment. Még ha akkor fingom sem volt, ki mit miért csinál :D

rowi
rowi
2018-02-14 20:07

én imádtam:D

mindenesetre a köztudat már elfelejtette, de wilson azon a meccsen konkrétan csak azért nem lett mvp, mert egész egyszerűen muszáj volt védőt választani. máskor 70+ %-os passzhatékonyságra, 2 TD, 0 INT kombóra szó nélkül osztják az mvp címeket.

LasDen
LasDen
2018-02-14 23:29

Én csak a szüneteimben láttam pár percet, de élveztem, hogy a Broncos szív :D

acsdav2
acsdav2
2018-02-15 01:19

Lehet, hogy provokatív leszek, de elégé “mosdassuk Manninget a felelősség alól” szagú lett a cikk. A sok dologról amiről nem ő tehet, azért felsorolom, hogy mi az amiről ő tehet.
1. 8-0-nál (egy labdabirtoklási hátrány), első negyed vége, totálisan elrontott dobás, melyből INT-et szerzett Chancellor.
2. A pick-six-nél tény, hogy nem védte jó a fal, de szemből jött az ütés, nem a vakoldalról. Látta, hogy jön az ember és megüti, de mégis bevállalta a dobást, ami nem sikerült. Szerintem ez nem kérdés, hogy ebben ő is sáros.
3. A 2.negyed végi 4.kísérlet egyértelműen az ő sara. 2 elkapó is üresen áll középen, de a pálya bal oldalát nézi és dob egy olyat amit teljesen esélytelen volt, hogy Broncos játékos kapjon el.
Persze aztán fel lehet hozni a kick off returnt, meg a Thomas fumble-t, de rég eldőlt addigra a meccs. Ezen a meccsen ugyanannyira csődöt mondott Manning is, mint az egész csapat. Látszik, hogy elkezdődött egy ilyen “hype”, miszerint Brady megérdemelte, hogy veszítsen úgy, hogy a csapat cserben hagyja, mert Manningnek mennyi ilyen jutott. Kérdezem: mennyi? A Saints vagy a Seattle ellen elvesztett döntők összehasonlíthatók a mostanival? Vagy a Ravens elleni Divisonal Round? Nem mondom, hogy Manning azért zárt “csak” 2 gyűrűvel és 4 SB-val, mert ő hibázott mindig. De az a kijelentés egyáltalán nem állja meg a helyét, hogy Manning azért zárt rosszabb eredményekkel, mint Brady, mert az előbbit sokszor cserben hagyta a csapat, míg az utóbbit legtöbbször kisegítette.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x