Connect with us

Prémium cikkek

Minden, amit a franchise tagről tudni érdemes

Mivel most már lehet osztogatni a franchise tageket, összeszedtünk pár érdekességet róluk, amiket jó tudni.

 

1. A formula

 

2011-es NFL sztrájkig a franchise tag értékét a top5 legjobban kereső játékos adott évi  fizetésének átlaga határozta meg. Ez azóta megváltozott. A franchise tag értéke pozíciónként változik, az utóbbi öt év fizetési plafonjának átlaga és posztonkénti fizetések átlagának aránya, ami a teljes cap bizonyos százaléka.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Egyszerűen fogalmazva: a játékos (jelen esetben irányító) 2017-es franchise tagének összegét úgy határozzák meg, hogy:

 

  • megnézik öt évre visszamenőleg (2017, 2016, 2015, 2014, 2013), hogy mekkora volt az irányító poszton az 5 legnagyobb fizetés az adott évben;
  • mint a régi franchise tagek esetén, az adott évi öt legnagyobb fizetést összeadják, majd átlagolják. A kapott öt értéket (2017-es átlag + 2016-os átlag + … + 2013-as átlag) összeadják.
  • ezután összeadják az utóbbi öt év cap számait (2017-es cap szám + 2016-os cap szám + … 2013-as cap szám);
  • a fizetések átlagának összegét elosztják a fizetési sapkák összegével, így pedig megkapják, hogy az adott poszton játszó játékosnak a fizetési sapka hány százaléka jár.

 

Persze ezt meg lehet csinálva évekre lebontva is, és talán egyszerűbb is. Például 2012-ben top5 QB fizetés átlaga mondjuk 13 millió volt, a fizetési sapka pedig ugye 120 millió, tehát a top irányítók a teljes fizetési sapka sapka durván 11 százalékát kapták meg. 2013-ban 11,4, 2014-ben 12,5, 2015-ben 13,5, 2016-ban pedig a sapka 14 százaléka jutott a top irányítóknak (becsült számok). Tehát, hogy megkapjuk a 2017-es irányító franchise tag százalékos értékét, össze kell adni ezt az öt számot, átlagolni kell, és így jön ki az, hogy 2017-ben az irányító franchise tag értéke a fizetési sapka 12,7 százaléka. Ami 20 millió dollár, ha 165 millió lesz a sapka.

 

És így kell végigmenni az összes pozíción, míg a végére megkapjuk minden pozíció százalékos értékét, ami egyedül a fizetési sapkától függ: ha például a defensive endek átlagosan a fizetési sapka 10 százalékát eszik meg, akkor 180 millió dolláros capnél 18 millióba kerülni mondjuk DeMarcus Lawrence tagelése a Cowboysnak. Nyilván, ha 2018-ra akarjuk meghatározni a franchise tagek értékét, akkor a 2013-tól 2017-es éveket nézzük.

 

Fontos:  Amikor az adott évi franchise tag értékét számolják, például az ideiért, akkor a 2012-es adatokat elhagyják, és a 2017-eseket veszik bele a képletbe. Azonban 2017-ben hiába volt a franchise tag értéke 12,7 százaléka a fizetési sapkának, ez nem jelent semmit a későbbiekre nézve. Egyedül az számít, hogy tavaly Flacco, Stafford, Ryan, Palmer és Romo miatt az átlagfizetés a cap 14,4 százalékát vitte el. Tehát  idén ezzel a 14,4 százalékkal fognak számolni, nem pedig a tag értéknek megfelelő 12,7 százalékkal.

 

2. A franchise tag értéke lehet más is

 

Amennyiben egy játékos megkapta már a franchise taget egyszer, akkor következő esetben az eredeti franchise tag 120 százalékát kell neki fizetni, már amennyiben az nagyobb, mint az aktuális franchise tag értéke.

 

Amennyiben a játékos utolsó évben a sapkában elfoglalt fizetésének 120 százaléka nagyobb, mint az aktuális franchise tag, akkor azt kell neki kifizetni. Például ezért lenne Kirk Cousins franchise tagje most 35 millió, mikor a QB-tag 23,5 millió körül lenne (neki ráadásul már 140 százalék járna a harmadik tagért).

 

3. A franchise taget vissza lehet vonni

 

2011-ig nem lehetett. Josh Norman a példa, hogy most már igen. Már amennyiben a játékos még nem írta alá.

 

4. A franchise tag aláírás után minden esetben garantált, kivéve, ha a játékos fizikailag alkalmatlan a játékra

 

Erre nagyon jó példa Jason Pierre-Paul, aki franchise taggel ellátva szétpetárdázta a kezét és a szezon nagy részében nem kapott fizetést. Sőt, visszatérése után is csak a taggel járó fizetés egy arányos részét.

 

5. Egy nem-irányítót csak kétszer lehet tagelni

 

Legyen futó, elkapó, védő vagy rúgó, csak kétszer lehet franchise taget tenni karrierje során. A harmadik tag már irányító tagnek számít, tehát ha Adam Vinatierit hirtelen franchise taggel akarná megtartani a Colts, akkor 22 millióba kerülne.

 

Adam Vinatieri

 

6. Senkit nem lehet háromnál többször tagelni

 

Egy irányító is maximum csak háromszor lehet tagelve karrierje során.

 

7. A taget kapó játékosokkal július 15-ig lehet tárgyalni

 

Eddig van idő megegyezni egy hosszú távú szerződésről. Ha nem sikerül, akkor a játékos tag alatt játszik.

 

 

Összegzésként: A tagek kiosztása nem kötelező. Ez „pusztán” egy lehetőség a csapatok számára, hogy minden évben EGY lejáró szerződésű korlátlan jogú szabadügynöküket még egy évre magukhoz láncolják. Persze, ennek ára van. A franchise taggel ellátott játékos adott évre jutó fizetése a fizetési plafon utóbbi öt évének az átlagának egy bizonyos százaléka, vagy az előző évi fizetésének 120%-ka. Ez attól függ, melyik a nagyobb.

 

A franchise tag lehet exkluzív és nem-exkluzív. Az exkluzív franchise tag esetén a játékos nem tárgyalhat más csapattal. Nem-exkluzív tag esetén a játékos tárgyalhat más csapattal, de, ha elfogad egy ajánlatot, azt a volt klubja matchelheti (vagyis megadja ugyanazokat a feltételeket, mint a másik csapat), és akkor a játékos volt munkaadójánál marad. Abban az esetben, ha a volt csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor elveszíti a játékost, de cserébe kap két elsőkörös választási jogot kompenzációként.

 

A harmadik opció a transition tag. A transition taggel ellátott játékos adott évre jutó fizetése a posztján szereplő 10 legjobban kereső játékos átlagkeresete lesz, vagy az előző évi fizetésének 120%-ka. Attól függően, melyik a nagyobb. A nem-exkluzív franchise taghez hasonlóan a transition tag esetében is, a játékos tárgyalhat más csapatokkal, amit a volt csapata matchelhet. Ám, ha a játékos volt csapata nem matcheli az ajánlatot, akkor nemcsak, hogy elveszíti a játékost, de még kompenzációs pickeket sem kapnak cserébe.

 

8364050_nfl-free-agency-alex-mack-heading-to-atlanta_719ef5f6_m

 

Igazság szerint a tag, legyen bármilyen is, önmagában nem jó sem a játékosnak, sem a csapatnak. Előbbinek azért, mert a következő évre nem rendelkezne érvényes szerződéssel és egy sérülés vagy gyenge szezon milliókba kerülne neki a továbbiakban (értékcsökkenés). A csapatra pedig tag esetén hatalmas teher járulna, hisz a játékos rengeteg pénzt foglalna el a fizetési sapkából (például Suh tavaly 35 millió dollárt, ha tagelik). Ez csak egy vészmegoldás, hogy a franchise-ok elkerüljék a konkurenciát és nyugodtan tudjanak egyeztetni egy hosszú távú szerződésről. Ugyanakkor az elszabaduló fizetések miatt a tagek osztása ma már egyre népszerűtlenebbé válik: míg 2012-ben 19 játékos kapott taget, 2015-ben már csak 4, de idén talán nagyobb lesz ilyen téren az aktivitás.

 

[/ppp_patron_only]

14 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
combat
combat
2017-02-17 08:55

Kössz a magyarázatot, a tag-ek terén sose voltam otthon.
A nem matchelt non-exclusive esetén elég betyárosnak tűnik a kapott két elsőkörös kompenzációs pick.
(Tudom csak wiki, de 2010-re sokkal kevesebb tag-et ír tuti jó amit írtál?)

renningan
renningan
Reply to  combat
2017-02-17 10:53

Jogos, az a 2010 2012 akar lenni :)

Zotyman
Zotyman
2017-02-17 09:48

“Egy irányító is maximum csak háromszor lehet tagelve karrierje során.”
A teljes karrierje során vagy 3x egymás után?

Mi a helyzet, ha a frachise tag után kötnek egy szerzödést. Annak a lejártával újraindul a 3-as számláló az eredeti helyzetnek megfelelöen (tehát még nem az adott esetben 1,2*1,2=1,44-es szorzóval csak a sima frachise tag-gel?

renningan
renningan
Reply to  Zotyman
2017-02-17 10:51

Karrierje során. Az sem számít ha a harmadik franchise tag mondjuk tíz éve volt :D ezután egyszerűen nem lehet rá taget tenni.

A második kérdés az érdekes, hogy a franchise tag akkor számítódik-e, amikor a játékos azzal játssza végig az évet, vagy akkor is, ha közben kap szerződést (mármint a franchise tag évében július 15-ig). Erre az új szabályrendszer óta nem volt még precedens, akkor tudnám biztosra mondani, hogy ha például Justin Houstont vagy Von Millert majd szerződése lejárta után tagelnék.

Elöljáróban azt mondanám, hogy mindegy, hogy kap-e szerződést közvetlenül tag után vagy nem, akkor is számít a tag.

combat
combat
Reply to  renningan
2017-02-17 13:56

“Karrierje során” tehát ha más csapathoz kerül, nekik is onnan folytatódik? Vagy ha visszavonul, de visszajön akkor is számít?

renningan
renningan
Reply to  combat
2017-02-17 20:04

Igen. Karrier van, Adam Vinatierit ezért nem lehet már tagelni. Vagyis lehet, csak az már irányító tag lenne nála, azután pedig nyilván még azt sem kaphatna.

Zotyman
Zotyman
Reply to  renningan
2017-02-17 14:52

Köszi szépen a választ!

Zotya
Zotya
2017-02-17 11:08

A transition tag-nek van igazából létjogosultsága? Majdnem ugyanaz, mint a nem-exkluzív, de ha a csapat nem match-eli, akkor ebben az esetben bukja a kompenzációs pick-eket…

renningan
renningan
Reply to  Zotya
2017-02-17 11:21

Persze hogy van.

Alex Mack erre jó példa. Megegyezett a Jaguarsszal, a Browns pedig matchelte az ajánlatot, így ha csak két évre, de a csapat meg tudta tartani. Mack nagyon el akart menni, ha a franchise taget alá is írta volna, hosszú távú szerződést biztos, hogy nem.

A transition tag arra jó, hogy így esélyt biztosítasz magadnak egy játékos megtartására, akit amúgy jó eséllyel elveszítenél. Senki sem tárgyalna Mack-kel ha két első körben fájna, Így viszont bejött a Brownsnak, még ha összességében meg is szívta.

Zotya
Zotya
Reply to  renningan
2017-02-17 12:37

De ha egy csapat meg akar tartani egy játékost, akkor az csak jó neki, hogy a többi csapat sokallja a 2 draft pick-et és inkább nem tárgyal. A transition tag-gel pont, hogy kevesebb esélye van a csapatnak egy játékos megtartására, mint nem-exluzív tag-gel, nem?
Vagy a játékos mondhatja, hogy nem-exkluzívat nem, de transitiont aláír?

Bujdy
Bujdy
Reply to  Zotya
2017-02-17 13:13

Nem értek hozzá, de szerintem egy nem-exkluzívval nem úgy tárgyalnak, mint egy transition tag-es játékossal. Tehát lehet, hogy Mack esetén nem kapott volna ajánlatot a játékos, amit ezáltal nem tud megadni a Browns tehát csak a tag éve alatt marad náluk a játékos. A transition tag-es megoldással pedig két évre.

Zotya
Zotya
Reply to  Bujdy
2017-02-17 14:59

Na, ez egy új infó nekem! Eddig úgy tudtam, hogy mindhárom tag csak 1 évre szól. Így már tényleg van értelme :)

eeeeeeeeeeeeek
eeeeeeeeeeeeek
Reply to  Zotya
2017-02-17 17:03

A transition tag is 1 évre szól, csak mivel a Jags 2éves szerződésajánlatot adott Mack-nek, ezért maradt a Browns-nál még 2 évig.

Wide open
Wide open
2018-02-21 16:17

Volt már olyan hogy valakit elvittek 2 elsőkörös pickért? Számomra az elég nagy árnak tűnik tulajdonképpen bárkiért.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x