Connect with us

Szabadügynök

Top10 szabadügynök DT

Nem ez lesz minden idők legjobb FA-piaca, pláne nem defensive tackle poszton. Kimondottan elit játékos nincs a piacon (jó, ez nem feltétlenül igaz, mert Ndamukong Suh, Michael Bennett és Mo Wilkerson kivágása után azért más lesz a helyzet), nem valószínű, hogy lesznek majd 12-13 milliónál többet kereső belső védőfalemberek, de még a 10 millió dollár is necces. Közepes vagy átlag feletti játékosból viszont sok van, SB-esélyes csapatoknak bőven lesz lehetősége válogatni.

 

10. Haloti Ngata, DT, Lions

 

Ngata egykor a liga legjobb DT-je volt, aki nemcsak ölte a futást, de az irányítóra is életveszélyt jelentett. A pass rush képességei már megkoptak, 34 évesen nem is csoda, de futás ellen még mindig kiváló, elég csak megnézni, hogy összeomlott a Lions futás elleni védelme a sérülése után. 1-2 év még lehet benne, de nem hiszem, hogy tolonganának érte a csapatok.

 

Érték (éves átlag): 3-4 millió dollár

Potenciális csapat: Lions, Patriots

 

9. Kyle Williams, DT, Bills

 

Williams Ngatához hasonlóan már 34 éves és ugyanazt el lehet róla is mondani. Messze nem ő volt a legjobb DT a ligában, de még mindig képes magas szinten játszani. Nála is két reális lehetőséget látok: vagy marad a Billsben, vagy egy évre még elmegy egy PO esélyes csapathoz, és mivel a Patriots szereti összeszedni az öreg klasszisokat, adja magát a megoldás (bár nem hiszem, hogy az egész karrierjét Buffalóban töltő Williams játszana másik csapatban).

 

Érték (éves átlag): 3-4 millió dollár

Potenciális csapat: Bills, Patriots

 

8. Dominique Easley, DT, Rams

 

Easley 2016-ban elég jól játszott ahhoz, hogy a Rams megtartsa még egy évre (még ha ezt bagóért is tették). Simán kinézett volna neki a kezdő, azonban karrierje negyedik ACL-szakadása miatt kihagyta az egész szezont. Mindössze azért került a két öreg elé, mert 25 éves és még mindig hatalmas benne a potenciál, egy egyéves szerződésre biztosan.

 

Érték (éves átlag): 2-3 millió dollár

Potenciális csapat: ???

 

7. Star Lotulelei, DT, Panthers

 

Lotulelei szinte berobbant a ligába, amikor első körösként kiválasztotta a Panthers. Cserébe évről évre rosszabb teljesítményt nyújtott, futás ellen és pass rushban is teljes homály volt tavaly, egyedül az első körös mivolta mentheti meg. 28 éves, olcsó megoldás lehet sok csapatnak, de ő is csak egy éves szerződésre számíthat.

 

Érték (éves átlag): 6 millió dollár

Potenciális csapat: Bills, Vikings, Redskins

 

6. DaQuan Jones, DT, Titans

 

Jones Casey után a második legjobb falembere volt a Titansnek, de olyan mély a csapat egysége, hogy ide aligha fogják visszahozni. Pass rushban pont olyan, mint egy átlag nose tackle, futás ellen viszont teljesen rendben van és ő is az olcsóbb kategória.

 

Érték (éves átlag): 4-6 millió dollár

Potenciális csapat: Bills, Titans, Redskins, Dolphins

 

5. Justin Ellis, NT, Raiders

 

Ellis egy tipikus két-downos falember, egész szezonban öt siettetése volt, tehát egyértelmű passzjátékoknál muszáj lehozni a pályáról. A futást jól öli, nem véletlenül volt a Raiders védelmének ez a része ligaszinten is viszonylag jó. Egysíkúbb, de összességében jobb játékosnak tartom, mint Jonest, a Raidersnek mindenképp megérné vele hosszabbítani. Főleg, hogy mivel szituációs játékos, az ára is alacsonyabban mozog, viszont kisebb eséllyel sül fel az, aki megkockáztatja.

 

Érték (éves átlag): 4-5 millió dollár

Potenciális csapat: Raiders, Redskins, Bills, Cowboys

 

4. Bennie Logan, NT, Chiefs

 

Logan remekül játszott az Eaglesben 2016-ban, a Chiefsben viszont pocsék volt. Pass rushban nyilván nem vártak tőle sokat, de futás ellen is megzuhant, nem véletlenül volt a Chiefs futás elleni egysége a nyolcadik legrosszabb a ligában. Az Eaglesben mutatott korábbi teljesítménye és a 28 éves kora azonban még mindig értékessé teheti több csapatnál.

 

Érték (éves átlag): 6-8 millió dollár

Potenciális csapat: Vikings, Redskins, Bills, Falcons

 

3. Chris Baker, DT, Buccaneers

 

Baker már tavaly is egy 5,15 millió dolláros szerződést írt alá a Bucsszal, ami akkor óriási stealnek tűnt. Aztán valami nagyon mellé ment, mert Baker futás ellen teljesen eltűnt, pass rushban meg nem tett annyit hozzá, hogy maradhasson, így egy év után kivágta őt a csapat. Ettől viszont nem lett ő rosszabb, ha nincsenek motivációs gondjai, akkor nagyon jól járhat vele egy csapat (például a Lions).

 

Érték (éves átlag): 3-5 millió dollár

Potenciális csapat: Vikings, Lions, Bills, Cowboys

 

2. Dontari Poe, NT, Falcons

 

Poe utolsó évei a Chiefsnél sérülések miatt nem volt az igazi, meg sem próbálták Kansas Cityben tartani. A Falconsnak azonban pont a védőfal közepe volt gyenge, így adtak neki egy egyéves szerződést. Poe bizonyított, a 9. legtöbb snapet volt a pályán, futás és passz ellen jó volt, még mindig csak 27 éves, ráadásul a posztja miatt viszonylag olcsó megoldást jelenthet sok csapatnak.

 

Érték (éves átlag): 8-10 millió dollár

Potenciális csapat: Falcons, Lions, Titans

 

1. Sheldon Richardson, DE/DT, Seahawks

 

Egyértelműen Sheldon Richardson a legnagyobb név, még akkor is, ha az utolsó két évben azért megrekedt a fejlődése. Újoncként 3,5 sacket szerezett 3-4-es endként, majd 27 meccsen 13-at, top5-ös volt a posztján. 2016-ban aztán kénytelen volt OLB-ként játszani, nem is ment neki 15 meccsen másfél sackre futotta, karakterproblémái is voltak, a Jets pedig elcserélte a Seahawkshoz. A sackek Seattle-ben sem tértek vissza, de legalább a saját posztján megint hasznosan tudott játszani, pass rushban az elit után következik, 28 siettetése a 12. legtöbb volt a ligában. Ez elég jó ahhoz, hogy kapjon egy prove it szerződést olyan 10 millió dollárért, egy Browns szintű csapattól akár 12-t is, de nem hiszem, hogy rögtön hosszú távra terveznének vele.

 

Érték (éves átlag): 10-12 millió dollár

Potenciális csapat: Redskins, Lions, Jets, Buccaneers

 

(A rangsor azt mutatja, hogy én menyire jónak gondolok egy játékost, az éves fizetés pedig azt, hogy a tehetség, a potenciál vagy például az első körös mivolta miatt mekkora összegre számíthat a piacon.)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!