Connect with us

Szabadügynök

Új szelek fújhatnak Green Bayben – FA-kitekintő

2005 óta az első szezonját kezdheti meg Ted Thompson general manager nélkül a Green Bay Packers. Az egyedi filozófiájáról ismert szakembert házon belül pótolták egyik tanítványával, Brian Gutekunsttal, és nagyban megy a találgatás, hogy mennyiben tér el mestere gondolkodásmódjától az övé. Erre pedig már nagyon hamar, a szabadügynök piac kezdetén választ kaphatunk.

 

 

Cap space

[quote]Minden itteni adat az Over The Cap adatbázisából és kalkulációiból származik. A további számolgatások becsült értékek.[/quote]

 

Bármilyen költekezéshez elengedhetetlen feltétel, hogy legyen költőpénz. Lehet füllentettem a leadben, és nem most fogjuk megtudni, hogy Gutekunst mennyivel aktívabb a piacon, a Packersnek ugyanis $16 939 101 cap space-e van, ami valljuk be, igen kevés. A dead cap hit a megszokottnál nagyobb lett most a Martellus Bennett cutnak hála, a $4 718 533 a 23. legtöbb halott pénz a ligában.

 

Ebből túl sokat varázsolni senki nem tudna, így muszáj lesz feltörnie valahogy a malacperselyt. A Packers esetében ez cutokkal, de valószínűbb, hogy szerződésmódosításokkal fog megtörténni. Történt ugyanis, hogy Clay Matthews, Jordy Nelson és Randall Cobb is szerződésének utolsó évébe lép, mindhárman $10 millió fölötti cap hittel rendelkeznek, és jelenleg egyikük sem szolgál rá erre. Nelson a kora miatt válhat problémássá, hiszen már idén is látszott, hogy kezd megkopni a sebessége, ami az ő esetében elég nagy probléma, Matthews és Cobb pedig szimplán nem hozza azt a szintet, amit elvárnának tőlük a szerződésük alapján. Zárójelbe feljegyezném Mason Crosby nevét is, aki régen látott pontatlansággal rúgta idén az extrákat és a mezőnygólokat egyaránt, az $5,25 milliós cap hitjével azért többet várnának tőle, bár a long snapper probléma nála alaposan közrejátszott. A cut bármelyikük esetében meglepne, szerintem a békésebb verziót választják, de ehhez a játékosok beleegyezése is kell.

 

És igazából ennyi lehetősége van Gutekunstnak pénzt felszabadítani. Nincs olyan játékos, akinek a kivágásával pénz szabadulna fel, és nem hiszem, hogy szeretné maga előtt görgetni a pénzt átstruktúrálásokkal, így a pay cut tűnik az egyetlen járható útnak. Én csak Nelsonból és Matthewsból nézem ezt ki (vagy egy hosszabbítást), mint a két régi motorosa a csapatnak, de ebben bízni elég meredek lenne. De most jóhiszeműen tegyük fel, hogy belemennek, és számoljunk kereken $20 milliós cap space-szel.

 

Szabadügynökök

 

Mint minden csapatnak, úgy a Sajtfejűeknek is akadnak szabadügynökeik. Viszont a Packers megelőzte a nagy árliciteket, és január elején lepapírozta két legfontosabb szabadügynökének, Davante Adamsnek és Corey Linsley-nek a hosszabbítását. Így már “csak” ők várnak új szerződésre:

 

 

A legnagyobb név egyértelműen Morgan Burnetté, akitől véleményem szerint könnyes búcsút vesznek majd. Erre a kevés költőpénz mellett Josh Jones draftolása adott intő jeleket már a tavalyi drafton, Ted Thompson ugyanis szeretett előre tervezni. Jones megmutatta, hogy képes ugyanazt a sokoldalúságot nyújtani, amit Burnett is, a kettejük közti szintkülönbséget pedig az évek során áthidalhatja majd, illetve Kentrell Brice is elláthatja a strong safety feladatokat. Hasonló sorsra juthat Ahmad Brooks és Davon House is. A 49erstől szerződtetett veterán szituációs játékosként, valamint a rutinjával sokat segített a csapaton, de ahhoz talán nem eleget, hogy ez folytatást érjen a számára. House pedig egy jacksonville-i kitérőt követően tért vissza a sok fiatallal teletűzdelt secondarybe, de nem lett jobb játékos távozása óta. Van rá esély, hogy az ideinél kevesebb pénzért mégis megtartják őket, de én nem így gondolom jelenleg.

 

Jahri Evans viszont megérdemelne még egy szerződést. A lassan 35 éves guard nagyszerűen szállt be a csapatba, és ezért a pénzért teljesen elvárható szinten teljesített a falban. Nem csak kezdőként lehet hasznos, de mentorként is, ugyanis minden bizonnyal érkezni fog egy új guard a csapathoz, vélhetően a draftról. Hasonlóan érdemelne egy újabb évet Quinton Dial is, aki a futások ellen jól teljesített, és rotációs játékosként is nagy szerepe volt abban, hogy a Packers védelme legalább ezen a területen értékelhető szintet hozott. Egyikükért sem kellene bankot robbantani, ellenben fontos puzzle darabjai lehetnek a rosternek.

 

A többi UFA játékosból max azokat tartják meg, akik a minimumért is vállalnák a játékot, de lehet annyiért sem érné meg őket a rosteren tartani. Richard Rodgers évről évre rosszabban teljesít, és már csak 3. számú tight endként lenne helye, hiszen blokkolni nem tud, a sebessége sosem volt az erőssége, és a híresen biztos keze is mintha vajjal lenne bekenve. Jeff Janis szintén mehet a levesbe, ahogy Ulrick John és Demetri Goodson is. A korlátozott szabadügynökök közül Joe Thomas mindenképp tendert fog kapni a hírek szerint, Justin McCray, Lucas Patrick és Geronimo Allison pedig nagy valószínűséggel megkapja az ERFA tendert.

 

Van egy olyan játékos, akik bár nem a legnagyobb nevek közé tartoznak, ők talán a legfontosabbak a szabadügynökök közül. Ő a long snapper Brett Goode.  A long snapper pedig egy alulértékelt, de egyben rendkívül fontos poszt egy rosteren. Hadd szemléltessem Mason Crosby példáján: Goode idén csak 10 meccsen tudott pályára lépni. Ezen a 10 meccsen Crosby 29-szer készülhetett a villák közé küldeni a disznóbőrt, és mindössze egyet hagyott ki. Hogy mi történt a többi 6 meccsen? 26 rúgásból ötöt is kihagyott.

 

 

 

Nem kell tehát sokat költeniük, de ez pont elég ahhoz, hogy ne hagyjanak túl nagy cap space-t, mert ez a $14 000 000 nem sok dologra elég.

 

Igazolások

 

Itt ugorhatna a majom a vízbe, csakhogy nem lesz akkora mozgástere Gutekunstnak, hogy kifossza a piacot. Pedig igény lenne rá…

 

Hosszú évek után ismét támadóoldali problémákkal kell megküzdenie a Packersnek. Ugyan Rodgers sérülése kozmetikázza ennek megítélését, de az, hogy a csapat két meccsen is nullázzon, az tarthatatlan. Brett Hundley-nak egy jó meccsre két rossz jut, így pedig nehéz tőle csodát várni. Éppen ezért el is kezdett terjengeni a pletyka, hogy a Packers hozna egy veterán irányítót is a nyáron, és az edzőtáborban lemeccselnék egymás közt a csereirányító posztot. Erre nagyon sok lehetőségük lesz, ezért csak néhány esélyes jelöltet sorolnék most fel. Matt Moore Philbin főedzősködése alatt végig Tannehill cseréje volt a Dolphinsban, így elég jól ismeri a képességeit. Ryan Fitzpatrick talán a legjobb elérhető backup irányító most a piacon, egyben a legdrágább is. Chase Daniel is erős opció lehet, egyben nálam a favorit is ár/érték arányban, így én ezt a három nevet dobnám most be.

 

És ha már sérülések, a Packersnek ez volt a legnagyobb rákfenéje a 2017-es szezonban. Rodgers kiesése megadta az alaphangot a szenvedésre, de a támadófal is szinte minden héten más felállásban vonult ki a pályára, a futók is egymásnak adták a stafétát, mert valaki helyére mindig be kellett ugrani. A védelemben szintén káosz volt, Nick Perry négy meccset is kihagyott, a secondaryben is volt, hogy korábbi UDFA cornereknek kellett fognia a jobbnál jobb elkapókat, így azért nehéz egyről a kettőre jutni. Emiatt nem is feltétlen gongatnám a vészharangokat, hogy minden posztra erősítés kell, de természetesen vannak foltozni való lyukak a rosteren.

 

A támadósornál maradva, ilyen a guard és a tight end is. A guard posztot mint már említettem, minden bizonnyal a draftról orvosolják, és könnyen lehet, hogy a tight endet is. Jimmy Graham megfizethetetlen lesz, Tyler Eifert ugyancsak nem az egészségéről lett híres, Trey Burton ára pedig biztos megugrott a Super Bowl győzelem után. Így olyan nevek maradhatnak, mint Ed Dickson vagy Ben Watson, ezért talán jobb is, ha olcsóbb és fiatalabb megoldás után néznek a draftról. Az elkapó posztra sem ártana sokak szerint egy új arc, és nekem van is egy kedvenc jelöltem: Danny “Playoff” Amendola! Nagyon hiányzik egy hozzá hasonló clutch elkapó a csapatból, aki lehetne akár Cobb is, ha nem lenne elég komoly formahanyatlásban. A rutinja és a képessége egész sokat lökhetne a támadósoron, és Rodgers is kapna egy újabb biztos célpontot. Ha távozik a Patriotstól, remélem tesznek érte egy próbát.

 

 

A védelemben az elmúlt két szezonban szokásos problémákkal találkozhatunk ismét: a passzok elleni védekezéssel. Ehhez nem ártana a jó coverage cornerek mellé egy hatékony passzsiettetés sem, ami talán Mike Pettine védőkoordinátori kinevezésével meglesz. A korábbi Browns HC ugyanis öt szezont töltött a Jets illetve a Bills védőkoordinátoraként a ligában, és sosem volt top 10-en kívüli védelme, amit magának köszönhet. Ilyen csodát várnak tőle Green Bayben is, amihez lehet az alapokat kell megváltoztatni. Pedzegetik a sémaváltást, hogy visszatérnek a 4-3-as alapfelállásra, hogy Clay Matthewsból esetleg egy off-ball linebackert csinálnak, és a Seahawks mintájára SAM linebackerként törhet az irányítók testi épségének fenyegetésére. A passzsiettetés így komplikálttá válik, hogy most milyen sémához szokott edge rushert igazoljanak. Connor Barwin neve lassan szokásos lesz a felmerülő igazolások között, csakhogy ő nem érzi jól magát a 4-3-as védelmekben, már ha tényleg váltanak.

 

Mivel pénz nincs, így valószínűleg idén is egy veteránnal próbálják mélyíteni a keretet. Én nagyon szívesen megnézném James Harrisont Packers mezben, hogy végre az NFC-ben is kipróbálja magát a veterán harcos. Vélhetően a veterán minimumért is vállalná a játékot, és alig látszik a játékában az életkora. A legnagyobb kérdőjel a CB poszton keresendő, itt ugyanis Casey Hayward távozása óta nincs megoldása a Packersnek, hiába hozzák a magas picken kiválasztott tehetségeket. Emlékezzünk csak vissza, mit jelentett a Packersnek, amikor egy abszolút klasszis, Charles Woodson áttette a székhelyét Wisconsinba? Később köré épített egy közel All-Pro szintű secondaryt Thompson, és ezt tartom járható útnak Gutekunst esetében is. Egy jó képességű cornerback jelentené talán a hiányzó láncszemet a fiatal secondarybe. Na de ki legyen az?

 

Ez lenne az a pont, ahol a Packersnek ki kellene nyitnia a pénztárcáját. Három név jöhet szóba ilyen kategóriájú erősítésnek: Malcolm Butler, Trumaine Johnson, illetve Kyle Fuller. Azonban egyikükre sem mondanám kapásból, hogy megérné értük kifosztani a kasszát. Mindhármójukban látom a hangulatjátékost, akik az egyik meccsen átjátszhatatlanok, a következőn pedig nyelik a yardokat, mint kacsa a nokedlit. Rutin viszont kell ennek az egységnek, ez vitán felül áll. Pettine szeretett gyors cornerbackekkel dolgozni munkássága során, ebbe a kategóriába pedig csak Fuller felelne meg a fentiek közül, akit ugyanakkor közel sem biztos, hogy elenged a Bears. Emiatt bár égető szükségnek tartom egy jó CB leigazolását, én egyik játékosért sem kockáztatnék nagy pénzt. Vannak egy kategóriával olcsóbb játékosok, mint Bashaud Breeland vagy Rashaan Melvin, utóbbi ideális lenne, de aligha hiszem, hogy az egyik legjobb védőjét elengedné a Colts. Max megoldják megint egy veteránnal, mint tavaly House-szal.

 

 

A legnagyobb kiadás azonban még hátra van, és ez nagyban befolyásolja a salary cap alakulását: Aaron Rodgers új szerződése…

 

Összegzés

 

Gutekunstnak most nagyon okosnak kell lennie, mert ha eszetlenül költekezik needekre, abból nagyon komoly károk keletkezhetnek. Nagyon kevés játékos van, aki képességbeli és anyagi szempontokban is megérné jelen cap helyzetben, így jobbára marad neki is a már megszokott “draft & develop” módszer. Aztán jövőre, amikor több millió is felszabadul, majd körbe lehet nézni az aktuális piacon a top játékosokért.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!