Connect with us

Draft

A Combine legnagyobb nyertesei és vesztesei

Minden évben sokan nyernek akár dollármilliókat a Combine-on nyújtott teljesítményükkel – és sokan buknak ugyanennyit egy rossz produkcióval. Most összeszedtük az idei “alsógatyás olimpia” legnagyobb nyerteseit és veszteseit.

 

Természetesen nem csak ők voltak a nyertesek és vesztesek, nagyon sokan javítottak és rontottak még az értékükön, most csak a legnagyobb neveket emeltük ki. 

 

Nyertesek

Saquon Barkley, RB

Ez a srác egy szörnyeteg. Igazából ezt eddig is tudtuk, most csak ráerősített erre. Kinyomta 29-szer a 225 fontot fekve, aztán 41 inches verticalt is összehozott, no meg futott egy 4,40-es 40 yardot 105 kilósan. Hogy ezt kontextusba helyezzük:

 • ekkora testtömeggel ez a 40 yardos idő a negyedik legjobb Speed Score (súllyal kiigazított idő) az utóbbi évtizedben a futók közt
 • 230+ fontos súllyal legalább 4,40-es 40 yardot és legalább 40″ verticalt 2003 óta csak Vernon Davis tudott produkálni
 • tavaly mindössze egyetlen prospect volt, aki legalább 25-ször kinyomta a 225 fontot és legalább 40″ verticalt ugrott: Myles Garrett

Tényleg egy állat ez a srác és nem azért lesz top5-ös pick (top2), mert ilyen számokat produkált a Combine-on, hanem amiért emellett egy kiváló futballjátékos is. Prospect-ismertetőnk már kész van róla, a szabadügynök-rohanás utáni héten jövünk is vele. Sok gyengeséget nem találtunk a játékában.

 

Shaquem Griffin, LB

Ha egy kézzel kinyomod a 225 fontos vasat párszor, már nagy hős vagy. Griffinnek 6 darab volt a célja. Odafeküdt a padra, felcsatolta a protézisét az amputált kezére, hogy meg tudja tartani a rudat, majd kinyomta 20-szor (!!!) a 102 kilót. Már önmagában ezzel nyertes lenne, de itt nem volt vége a show-nak. Futott egy 4,38-as 40 yardot, ami annyira gyors, hogy sosem futott még linebacker gyorsabb időt (2003 óta mérik hivatalosan).

Ez a srác sosem adja fel és inspirációt nyújt mindenkinek a világon. Nem tudom mi lesz a szerepe az NFL-ben, de olyan elszántság lakozik benne, hogy mindenképp helye van a ligában, egy kézzel is. A speciális egységben biztos király lesz, de szerintem simán felfér a védelembe is. Nagyon nehéz volt eddig elhelyezni, hogy hol kelhet el, de ezzel a teljesítménnyel nagyon meglepődnék, ha a harmadik nap elején nem kelne el – de könnyen el lehet képzelni a második nap végét is.

Josh Allen, QB

Allen a várakozásoknak megfelelően lenyűgözött mindenkit elképesztően erős karjával, azonban ezt tudtuk róla és nem szabad duplán számolni. Viszont nem csak ez volt figyelemre méltó vele kapcsolatban. A pontossága (56% az egyetemen) hatalmas kérdőjel volt, hiszen ilyen pontatlan játékos még nem vált be a profik közt (Matt Stafford vagy Carson Wentz volt legközelebb). A pontatlansága a borzasztó lábmunkájából adódott leginkább és nagy fejlődés volt megfigyelhető a játéka ezen részében, látszik a sok befektetett munka. Egyértelműen sokat fejlődött a mechanikája, ez látható volt a gyakorlatok során és ez hatással volt a pontosságára is. Elég pontos volt a gyakorlatok során, szerintem mindenképp javított értékén és talán csökkentette az anti-hype-ot maga körül.

Vita Vea, DT

A 193 centis, 156 kilós védőfalember a gimiben még futó volt, most meg szétrombolta a Combine-t. Ha irányító lennél, szeretnéd, hogy egy ilyen monsrum jöjjön veled szembe ilyen indulósebességgel?

Mike Gesicki, TE

Gesicki is parádézott, nézzük meg a felső hány százalékba tartozott a Combine-on 2000 óta részt vett tight endek közt:

 • 40 yard: felső 4%
 • Súllyal kiigazított 40 yard: felső 5%
 • Fekvenyomás: felső 18%
 • Vertical: felső 1%
 • Távolugrás: felső 1%
 • Robbanékonyság: felső 1%
 • Short shuttle: felső 2%
 • 3-cone: felső 1%
 • Agilitás: felső 1%

Taven Bryan, DL

Úgy vágtunk neki a Combine-nak, hogy Maurice Hurst a legjobb belső védőfalember, de úgy zártuk le az eseményt, hogy ez nem feltétlenül van így. Vita Vea robbantott, de Bryan is igyekezett megmutatni, hogy milyen jó pass rusher válhat belőle 3-as vagy 5-ös technikán. A 40 yardos felmérő első tíz yardját 1,68 másodperc alatt produkálta, és hogy értsük is mit jelent ez, anno JJ Watt 1,71-re volt képes, tehát némileg robbanékonyabb is, mint a Texans első köröse volt. Ami azonban még inkább szembeötlő volt, hogy milyen lazán, könnyedén végezte a pozíciós gyakorlatokat, atletikussága nem csak a felmérők számaiból volt kivehető. Voltak, akik eddig is első körösként tartották számon, ez után viszont már azt is nehéz elképzelni, hogy kicsússzon az első körből, hiszen nem egy DT needes csapatot találunk a későn húzók között.

Leighton Vander Esch, LB

Podcastünkben kiemeltük, hogy milyen különleges linebacker class alakulhat ki idén, amelynek az egyik jeles képviselője lehet a Boise State Broncos egykori védője, Vander Esch. Smith, Edmunds és Evans a konszenzus top3 LB idén, mögöttük viszont hatalmas a tumultus, de a hétvégi produkciójával az óriási termetű (6’5, 256) linebacker komoly várományosa lett annak, hogy akár már a top40-ben kiválasszák. Atletikussága átlagon felüli, amit a 3-cone drillben és a két ugrógyakorlatban igyekezett alátámasztani. Ilyen pókkal (spider chart) pedig sok csapat szerelembe fog esni vele, ez egészen biztos, hiszen elég impozáns számokat hozott össze.

Denzel Ward, CB

Wardot egy igen jól képzett cornerbackként tartják számon, nagyon jó egyetemről, az Ohio State-ről érkezett, azonban sokak fenntartással kezelték a méreteit és atletikusságát. Eljött a hétfői nap és minden kétkedő száját befogta a 4,32-es 40 yardjával, 39″-es verticaljával és 136″-es távolugrásával. Nagy a vita, hogy ki is a class legjobb CB-je, de a tegnapi eredményeivel és a pozíciós gyakorlatokon bemutatott teljesítményével szinte egyértelművé tette, hogy nem érdemes senkit elé rangsorolni, hiszen technikája kifogástalan, a teszteken is remekül szerepelt, már-már egy új Marshon Lattimore-t lehet beleképzelni.

Nick Chubb, RB

2015-ös brutális térdsérülése óta nem volt az igazi Chubb és így nehéz megítélni értékét és hogy mire lehet képes a profik közt. Pénteken elég sok pénzt kereshetett magának, hiszen szétszedte a Combine-t és ha Barkley nem lett volna jelen, akkor mindenki róla beszélne. Ő is kinyomta 29-szer a 225 fontot, egy korrekt 4,52-es 40 yardot futott, eközben a negyedik legjobb verticalt ugrotta (38,5″) és a távolugrása is figyelemreméltó volt (10’8).

Kolton Miller, OT

Miller megdöntötte a támadófalemberek általi leghosszabb távolugrás rekordját 307 centiméterrel. Emellett az idei prospectek közt a harmadik leggyorsabb 40 yardot futotta és a negyedik legjobb verticalt ugrotta. A 205 centiméteres tackle ezzel becsúszhat az első körbe.

DJ Moore, DJ Chark, WR

Chark a legjobb 40 yardot futotta (4,34) és a legjobb verticalt ugrotta (40″) az elkapók közt és 190 centijével, illetve 90 kilójával nagyon érdekes mélységi célpontot jelent. A gyenge útvonalai miatt még projekt játékos, de sokak érdeklődését felkeltette. Moore nagyobb volt, mint várták (183 centi és 95 kiló) és az ötödik legjobb WR-időt repesztette (4,42), az egyik legrobbanékonyabb játékos a classban és akár az első kör végébe is betúrhatja magát.


Vesztesek

Orlando Brown, OT

Nem nagyon tudok elképzelni rosszabb napot, mint amilyen Brownnak volt:

 • 5,85-ös 40 yard (második legrosszabb az eddig valaha draftolt játékosok közül, az előző is hetedik körös volt 2001-ben)
 • 19,5″ vertical jump (legrosszabb az eddig valaha draftolt játékosok közül)
 • 82″ távolugrás (legrosszabb az eddig valaha draftolt játékosok közül)
 • 14-szer nyomta ki a 225 fontot (negyedik legrosszabb a támadófalemberek közt evör)
 • az edzők kiabáltak vele, amiért lazsált

Legtöbben az első körbe várták a Combine előtt Brownt, mivel hegyomlásnyi méretekkel rendelkezik és a futájójáékban nagyon jól mozgatja az embereket. Én már közel egy hónapja is mondtam, hogy ő a következő Ereck Flowers, mert a gyors edge rusherek simán megkerülik majd a profik közt. Kíváncsi vagyok, hogy mostantól hogyan fogják értékelni őt az NFL-ben és a médiában, meglepne, ha továbbra is első körös lenne, de akár a harmadik napra is csúszhat.

 

Lamar Jackson, QB

Jacksonnal kapcsolatban már az aggályokat vetett fel, hogy édesanyja a menedzsere és egyébként nem fogadott ügynököt. Persze szíve joga, viszont ez nagyban rontja a megítélését. Egy ügynök feladata ugyanis nem az, hogy átnézze a szerződést és kialkudjon valami jobbat, hanem hogy járja a csapatokat az ügyfele érdekében és terjessze, hogy mi minden jót csinál. Jacksonról nem hallottuk, hogy edz-e egyáltalán valamilyen QB-guruval, hogy a lábmunkáján javítson.

És ez meglátszott a gyakorlatok során. Borzasztóan pontatlan volt, rengeteg labdája szállt magasan és ez a rossz lábmunkájából és a túl szoros beállásából fakadt. Meg lehet kérdőjelezni azt a döntését is, hogy nem futott 40 yardot és nem csinált atletikai gyakorlatokat. Értem az érvelést mögötte, hogy azt akarja mutatni, hogy ő irányító és semmi más, de egy jó 40 yarddal lenyűgözhette volna a megfigyelőket és szerintem ezzel elrejtette a legnagyobb erősségét. Rossz döntés volt, egyértelmű vesztese a Combine-nak.

Maurice Hurst, DL

Az alulméretezett belső védőfalember szívével akadtak problémák és emiatt nem tudott részt venni a gyakorlatokon, ehelyett további vizsgálatokra küldték. Hurstöt a szegény ember Aaron Donaldjaként emlegettük már, hiszen remekül játszott az egyetemen méretei ellenére. Most természetesen az egészsége a legfontosabb, de az biztos, hogy nem növelt az értékén az orvosi vizsgálat.

 

Tarvarus McFadden, CB

Volt idő, amikor McFaddent első körös tehetségként kezelték, ez nem is volt olyan rég, elég visszamenni a 2017-es előszezonig, amikor a Florida State cornerbackje az ország egyik legjobbjaként volt számon tartva. Azóta eltelt némi idő és sok minden meg is változott. A Combine-on futott 4,67-es 40 yardja elég is volt arra, hogy végleg letegyenek róla mint top tehetség, hiszen az egész gyakorlat során úgy mozgott, mint akinek nehezére esik a futás és a mozgásának a koordinálása. Így aztán az sem lenne meglepő, ha csak a harmadik napon találna rá valaki, hiszen CB-ként nem biztos, hogy használható lesz az NFL-ben, a skill setje viszont megvan ahhoz, hogy egy elfogadható coverage safety lehessen egyszer belőle.

Billy Price, OL; Ronald Jones, RB

A sérülések mindig rosszkor jönnek, de ha életed legnagyobb állásinterjújára készülsz, akkor főleg. Price részlegesen elszakította a mellizmát a fekvenyomás közben, RoJo pedig meghúzódott. Price állítólag edzőtáborra rendben lesz, így szerintem még maradhat az első körben, RoJo pedig valószínűleg a második kör elejére várható.

23 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
katonadani
2018-03-06 10:42

Ugyan az én nevem szerepel a cikknél, de Bálinttal közösen írtuk :)

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2018-03-06 12:20

Köszönet a cikkért mindkettőtöknek. :) Néhány észrevétel.
1. Jackson, ha fut egy 4.3-at, akkor mindenki WR-ként beszélt volna róla. Szerintem így se kérdés senkinek, hogy a lába az igaz erőssége és a dobó mechanizmusán van mit javítani.
2. Darnoldról mi a vélemény? Nem épp egy TOP játékosra jellemző magatartás, hogy nem vállalja magát idegen srácokkal és nem dobál nekik. Szerinted ez mennyit rontott a megítélésén?
3. Allen most hol áll? Az látszik, hogy benne van a legtöbb lehetőség, de időbe telik majd azt kihozni.

balentin
balentin
Reply to  acsdav2
2018-03-06 12:30

Köszi!
1. Jackson sehol sem WR, még ha gyors, akkor sem. Érdekes dolog ez, mert a dobómechanizmusa nem rossz, viszont a lábmunkája igen, ezen kell még sokat dolgoznia, hogy még jobb passzoló lehessen. Ettől függetlenül, tényleg gyilkos lábon, de ő QB és nem WR, ezt el kell fogadni.
2. Nekem eddig se volt a kedvencem, és ki tudja, valóban mi áll annak hátterében, hogy nem állt oda dobálni, de semmiképp sem túl jó, hogy nem vállalta. Mindenesetre, nem emiatt nem lesz 1/1.
3. Allen is érdekes kérdés, mert ő is egy ilyen “WOW” ember, láthattuk a mély labdáinál, hogy eszméletlen jó, de a rövid-középtávoli passzai messze nem jók, sőt, ott elég pontatlan. Azt meg nagyon vicces nézni, ahogy a lábait kapkodja a 40 yardos futásnál. Lényeg a lényeg, ő is elég magasan megy majd ki, de nem azért mert ott volt a Combine-on és tündökölt volna.

katonadani
Reply to  acsdav2
2018-03-06 12:46

1) pont ezért írtam h értem az érvelést mögötte, hogy ne akarják WR-nek nézni, de szerintem összességében nem tett jót neki, hogy nem mutatta meg. Allenről is tudtuk, hogy elképesztő a karja, mégis segített magán, hogy megmutatta ezt is. Jacksonnak is segített volna.

2) Darnold nem segített magán, hogy nem dobott és inkább kérdőjeleket vetett fel ez a döntése. De lehet az is, hogy azért nem dobott, mert úgy gondolja, a Browns elviszi. Luck sem dobált anno. Persze nyilván más, Luck nagyon egyértelmű volt, Darnold meg nem annyira ,de lehet úgy gondolkodtak, hogy csak rontani tudnak, ha nem sül el jól, javítani nem igazán.

3) Allenen látszik, hogy sokat fejlődött a lábmunkája, szerintem a hatalmas, túlzott anti-hype-nak meg kell (kellene) állnia. Tényleg nagyon pontatlan volt az egyetemen, sokat kell javítani a lábmunkáján, de az látszik, hogy most egy erre specializálódott edzővel ezt elkezdték és látványos a fejlődése. Ez pedig hozni fogja magával a pontosság javulását is. Nem lesz sosem egy ultrapontos QB, ez oké, de mondjuk Wentz sem az, mégsem sopánkodnak az Eaglesnél :D

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2018-03-06 13:31

“de lehet úgy gondolkodtak, hogy csak rontani tudnak, ha nem sül el jól, javítani nem igazán”
Hát én meg Jacksonról gondolom ugyanezt. :) Nem olyan egyértelmű, hogy segített volna neki a futás. Legalábbis IMHO. :)

katonadani
Reply to  acsdav2
2018-03-06 13:33

hát, ha valamiben igazán jó vagy, jobb mindenkinél, akkor szerintem azzal csak jól jársz, ha előtérbe helyezed és megmutatod

kitalaltnev
kitalaltnev
Reply to  katonadani
2018-03-06 13:37

Akkor Nektek köszönjük szépen. :) Vagy legalábbi köszönöm, mert speciel nekem nagy élmény és segítség egy ilyen részletes összegzést olvasni a sajnos csak hébe-hóba látottakról.

Kopi3.14
Kopi3.14
2018-03-06 12:11

Gesickinél azokat a százalékokat írjátok már át úgy, hogy igazodjon is ahhoz, amit mondani akartok! Ugyanis így rohadtul nem kiemelkedő eredményt mutat.

akos2311
akos2311
Reply to  Kopi3.14
2018-03-06 12:15

Pont ezt kezdtem el írni én is :) Magyarul az a felső 99% inkább felső 1%-ként értelmezendő (gondolom én), vagyis az eddigi prospectek minimum 99%-nál jobb.

katonadani
Reply to  Kopi3.14
2018-03-06 12:41

javítva

LasDen
LasDen
2018-03-06 12:21

Mindig az megy, hogy nem húzunk futót az első körben, aztán meg mindig jön egy Saquon Barkley, akit ki kell húzni, mert annyira hűdehúhűha… :D

katonadani
Reply to  LasDen
2018-03-06 12:40

én alapvetően úgy vagyok vele, hogy ha passzjátékban is igazán kiemelkedőt tud nyújtani a futójáték mellett, akkor megéri a top5-10-es picket. Barkley pedig talán a legjobb elkapó futó az utóbbi X évben (CMac vitatkozhat)

aDDam
aDDam
2018-03-06 12:34

Akikre még emlékszem a közvetítésből (mint jobbak), Da’Ron Payne, Christian Kirk, róluk vélemény? Egyébként QB-k közül nekem messze Josh Allen volt a legszimpatikusabb az interjúja alapján, Rosen nagyon szerencsétlennek tűnt :D

katonadani
Reply to  aDDam
2018-03-06 12:39

Igen, Payne és Kirk is segített magán. Payne top15 körüli lesz (Redskinsnél nagyon recruitolják a csapattársak :D), Kirk talán első kör végébe beférhet.

Antal Kiss
Antal Kiss
Reply to  katonadani
2018-03-06 19:00

mondjuk ez a mondat eléggé furán hangzik :D

Gergely Angyal
Gergely Angyal
2018-03-06 14:50

Lamar Jackson tényleg nem nézett ki jól. A nagyobb QB-k közül nekem Allen tetszett a legjobban, a többiekkel kapcsolatban egyáltalán nem voltam lenyűgözve. Inkább a hátsó körös irányítók Lauletta, és Kurt Benkert is.

Barni
Barni
2018-03-06 16:05

Jackson szerintetek lecsúszhat a rossz Combine miatt a 2. körbe???

katonadani
Reply to  Barni
2018-03-06 17:42

eddig is benne volt a pakliban

Andreas
Andreas
2018-03-06 16:50

Brown 5,85-jéhez annyi kiegészítő infó összehasonlításnak, hogy Rich Eisen 48 évesen öltönyben 5,97-et futott :D

Antal Kiss
Antal Kiss
2018-03-06 18:59

Brownnak a mozgása is elég szétesett, és nagyon kövérnek is tűnik..

Barni
Barni
2018-03-06 22:02

Allen bentmarad 1/5-re vagy előbb ki megy?

atis123Juve
atis123Juve
2018-03-09 14:28

Denzel Wardhoz: “egyértelművé tette, hogy nem érdemes senki elé rangsorolni”. Az a “t” rag nagyon hiányzik onnan. Így pont az ellenkezőjét jelenti. Bát utána kiderül egy kicsit zavaró.

katonadani
Reply to  atis123Juve
2018-03-09 14:35

javítva

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x