Connect with us

Draft

A Combine legnagyobb nyertesei és vesztesei

Minden évben sokan nyernek akár dollármilliókat a Combine-on nyújtott teljesítményükkel – és sokan buknak ugyanennyit egy rossz produkcióval. Most összeszedtük az idei “alsógatyás olimpia” legnagyobb nyerteseit és veszteseit.

 

Természetesen nem csak ők voltak a nyertesek és vesztesek, nagyon sokan javítottak és rontottak még az értékükön, most csak a legnagyobb neveket emeltük ki. 

 

Nyertesek

Saquon Barkley, RB

Ez a srác egy szörnyeteg. Igazából ezt eddig is tudtuk, most csak ráerősített erre. Kinyomta 29-szer a 225 fontot fekve, aztán 41 inches verticalt is összehozott, no meg futott egy 4,40-es 40 yardot 105 kilósan. Hogy ezt kontextusba helyezzük:

  • ekkora testtömeggel ez a 40 yardos idő a negyedik legjobb Speed Score (súllyal kiigazított idő) az utóbbi évtizedben a futók közt
  • 230+ fontos súllyal legalább 4,40-es 40 yardot és legalább 40″ verticalt 2003 óta csak Vernon Davis tudott produkálni
  • tavaly mindössze egyetlen prospect volt, aki legalább 25-ször kinyomta a 225 fontot és legalább 40″ verticalt ugrott: Myles Garrett

Tényleg egy állat ez a srác és nem azért lesz top5-ös pick (top2), mert ilyen számokat produkált a Combine-on, hanem amiért emellett egy kiváló futballjátékos is. Prospect-ismertetőnk már kész van róla, a szabadügynök-rohanás utáni héten jövünk is vele. Sok gyengeséget nem találtunk a játékában.

 

Shaquem Griffin, LB

Ha egy kézzel kinyomod a 225 fontos vasat párszor, már nagy hős vagy. Griffinnek 6 darab volt a célja. Odafeküdt a padra, felcsatolta a protézisét az amputált kezére, hogy meg tudja tartani a rudat, majd kinyomta 20-szor (!!!) a 102 kilót. Már önmagában ezzel nyertes lenne, de itt nem volt vége a show-nak. Futott egy 4,38-as 40 yardot, ami annyira gyors, hogy sosem futott még linebacker gyorsabb időt (2003 óta mérik hivatalosan).

Ez a srác sosem adja fel és inspirációt nyújt mindenkinek a világon. Nem tudom mi lesz a szerepe az NFL-ben, de olyan elszántság lakozik benne, hogy mindenképp helye van a ligában, egy kézzel is. A speciális egységben biztos király lesz, de szerintem simán felfér a védelembe is. Nagyon nehéz volt eddig elhelyezni, hogy hol kelhet el, de ezzel a teljesítménnyel nagyon meglepődnék, ha a harmadik nap elején nem kelne el – de könnyen el lehet képzelni a második nap végét is.

Josh Allen, QB

Allen a várakozásoknak megfelelően lenyűgözött mindenkit elképesztően erős karjával, azonban ezt tudtuk róla és nem szabad duplán számolni. Viszont nem csak ez volt figyelemre méltó vele kapcsolatban. A pontossága (56% az egyetemen) hatalmas kérdőjel volt, hiszen ilyen pontatlan játékos még nem vált be a profik közt (Matt Stafford vagy Carson Wentz volt legközelebb). A pontatlansága a borzasztó lábmunkájából adódott leginkább és nagy fejlődés volt megfigyelhető a játéka ezen részében, látszik a sok befektetett munka. Egyértelműen sokat fejlődött a mechanikája, ez látható volt a gyakorlatok során és ez hatással volt a pontosságára is. Elég pontos volt a gyakorlatok során, szerintem mindenképp javított értékén és talán csökkentette az anti-hype-ot maga körül.

Vita Vea, DT

A 193 centis, 156 kilós védőfalember a gimiben még futó volt, most meg szétrombolta a Combine-t. Ha irányító lennél, szeretnéd, hogy egy ilyen monsrum jöjjön veled szembe ilyen indulósebességgel?

Mike Gesicki, TE

Gesicki is parádézott, nézzük meg a felső hány százalékba tartozott a Combine-on 2000 óta részt vett tight endek közt:

  • 40 yard: felső 4%
  • Súllyal kiigazított 40 yard: felső 5%
  • Fekvenyomás: felső 18%
  • Vertical: felső 1%
  • Távolugrás: felső 1%
  • Robbanékonyság: felső 1%
  • Short shuttle: felső 2%
  • 3-cone: felső 1%
  • Agilitás: felső 1%

Taven Bryan, DL

Úgy vágtunk neki a Combine-nak, hogy Maurice Hurst a legjobb belső védőfalember, de úgy zártuk le az eseményt, hogy ez nem feltétlenül van így. Vita Vea robbantott, de Bryan is igyekezett megmutatni, hogy milyen jó pass rusher válhat belőle 3-as vagy 5-ös technikán. A 40 yardos felmérő első tíz yardját 1,68 másodperc alatt produkálta, és hogy értsük is mit jelent ez, anno JJ Watt 1,71-re volt képes, tehát némileg robbanékonyabb is, mint a Texans első köröse volt. Ami azonban még inkább szembeötlő volt, hogy milyen lazán, könnyedén végezte a pozíciós gyakorlatokat, atletikussága nem csak a felmérők számaiból volt kivehető. Voltak, akik eddig is első körösként tartották számon, ez után viszont már azt is nehéz elképzelni, hogy kicsússzon az első körből, hiszen nem egy DT needes csapatot találunk a későn húzók között.

Leighton Vander Esch, LB

Podcastünkben kiemeltük, hogy milyen különleges linebacker class alakulhat ki idén, amelynek az egyik jeles képviselője lehet a Boise State Broncos egykori védője, Vander Esch. Smith, Edmunds és Evans a konszenzus top3 LB idén, mögöttük viszont hatalmas a tumultus, de a hétvégi produkciójával az óriási termetű (6’5, 256) linebacker komoly várományosa lett annak, hogy akár már a top40-ben kiválasszák. Atletikussága átlagon felüli, amit a 3-cone drillben és a két ugrógyakorlatban igyekezett alátámasztani. Ilyen pókkal (spider chart) pedig sok csapat szerelembe fog esni vele, ez egészen biztos, hiszen elég impozáns számokat hozott össze.

Denzel Ward, CB

Wardot egy igen jól képzett cornerbackként tartják számon, nagyon jó egyetemről, az Ohio State-ről érkezett, azonban sokak fenntartással kezelték a méreteit és atletikusságát. Eljött a hétfői nap és minden kétkedő száját befogta a 4,32-es 40 yardjával, 39″-es verticaljával és 136″-es távolugrásával. Nagy a vita, hogy ki is a class legjobb CB-je, de a tegnapi eredményeivel és a pozíciós gyakorlatokon bemutatott teljesítményével szinte egyértelművé tette, hogy nem érdemes senkit elé rangsorolni, hiszen technikája kifogástalan, a teszteken is remekül szerepelt, már-már egy új Marshon Lattimore-t lehet beleképzelni.

Nick Chubb, RB

2015-ös brutális térdsérülése óta nem volt az igazi Chubb és így nehéz megítélni értékét és hogy mire lehet képes a profik közt. Pénteken elég sok pénzt kereshetett magának, hiszen szétszedte a Combine-t és ha Barkley nem lett volna jelen, akkor mindenki róla beszélne. Ő is kinyomta 29-szer a 225 fontot, egy korrekt 4,52-es 40 yardot futott, eközben a negyedik legjobb verticalt ugrotta (38,5″) és a távolugrása is figyelemreméltó volt (10’8).

Kolton Miller, OT

Miller megdöntötte a támadófalemberek általi leghosszabb távolugrás rekordját 307 centiméterrel. Emellett az idei prospectek közt a harmadik leggyorsabb 40 yardot futotta és a negyedik legjobb verticalt ugrotta. A 205 centiméteres tackle ezzel becsúszhat az első körbe.

DJ Moore, DJ Chark, WR

Chark a legjobb 40 yardot futotta (4,34) és a legjobb verticalt ugrotta (40″) az elkapók közt és 190 centijével, illetve 90 kilójával nagyon érdekes mélységi célpontot jelent. A gyenge útvonalai miatt még projekt játékos, de sokak érdeklődését felkeltette. Moore nagyobb volt, mint várták (183 centi és 95 kiló) és az ötödik legjobb WR-időt repesztette (4,42), az egyik legrobbanékonyabb játékos a classban és akár az első kör végébe is betúrhatja magát.


Vesztesek

Orlando Brown, OT

Nem nagyon tudok elképzelni rosszabb napot, mint amilyen Brownnak volt:

  • 5,85-ös 40 yard (második legrosszabb az eddig valaha draftolt játékosok közül, az előző is hetedik körös volt 2001-ben)
  • 19,5″ vertical jump (legrosszabb az eddig valaha draftolt játékosok közül)
  • 82″ távolugrás (legrosszabb az eddig valaha draftolt játékosok közül)
  • 14-szer nyomta ki a 225 fontot (negyedik legrosszabb a támadófalemberek közt evör)
  • az edzők kiabáltak vele, amiért lazsált

Legtöbben az első körbe várták a Combine előtt Brownt, mivel hegyomlásnyi méretekkel rendelkezik és a futájójáékban nagyon jól mozgatja az embereket. Én már közel egy hónapja is mondtam, hogy ő a következő Ereck Flowers, mert a gyors edge rusherek simán megkerülik majd a profik közt. Kíváncsi vagyok, hogy mostantól hogyan fogják értékelni őt az NFL-ben és a médiában, meglepne, ha továbbra is első körös lenne, de akár a harmadik napra is csúszhat.

 

Lamar Jackson, QB

Jacksonnal kapcsolatban már az aggályokat vetett fel, hogy édesanyja a menedzsere és egyébként nem fogadott ügynököt. Persze szíve joga, viszont ez nagyban rontja a megítélését. Egy ügynök feladata ugyanis nem az, hogy átnézze a szerződést és kialkudjon valami jobbat, hanem hogy járja a csapatokat az ügyfele érdekében és terjessze, hogy mi minden jót csinál. Jacksonról nem hallottuk, hogy edz-e egyáltalán valamilyen QB-guruval, hogy a lábmunkáján javítson.

És ez meglátszott a gyakorlatok során. Borzasztóan pontatlan volt, rengeteg labdája szállt magasan és ez a rossz lábmunkájából és a túl szoros beállásából fakadt. Meg lehet kérdőjelezni azt a döntését is, hogy nem futott 40 yardot és nem csinált atletikai gyakorlatokat. Értem az érvelést mögötte, hogy azt akarja mutatni, hogy ő irányító és semmi más, de egy jó 40 yarddal lenyűgözhette volna a megfigyelőket és szerintem ezzel elrejtette a legnagyobb erősségét. Rossz döntés volt, egyértelmű vesztese a Combine-nak.

Maurice Hurst, DL

Az alulméretezett belső védőfalember szívével akadtak problémák és emiatt nem tudott részt venni a gyakorlatokon, ehelyett további vizsgálatokra küldték. Hurstöt a szegény ember Aaron Donaldjaként emlegettük már, hiszen remekül játszott az egyetemen méretei ellenére. Most természetesen az egészsége a legfontosabb, de az biztos, hogy nem növelt az értékén az orvosi vizsgálat.

 

Tarvarus McFadden, CB

Volt idő, amikor McFaddent első körös tehetségként kezelték, ez nem is volt olyan rég, elég visszamenni a 2017-es előszezonig, amikor a Florida State cornerbackje az ország egyik legjobbjaként volt számon tartva. Azóta eltelt némi idő és sok minden meg is változott. A Combine-on futott 4,67-es 40 yardja elég is volt arra, hogy végleg letegyenek róla mint top tehetség, hiszen az egész gyakorlat során úgy mozgott, mint akinek nehezére esik a futás és a mozgásának a koordinálása. Így aztán az sem lenne meglepő, ha csak a harmadik napon találna rá valaki, hiszen CB-ként nem biztos, hogy használható lesz az NFL-ben, a skill setje viszont megvan ahhoz, hogy egy elfogadható coverage safety lehessen egyszer belőle.

Billy Price, OL; Ronald Jones, RB

A sérülések mindig rosszkor jönnek, de ha életed legnagyobb állásinterjújára készülsz, akkor főleg. Price részlegesen elszakította a mellizmát a fekvenyomás közben, RoJo pedig meghúzódott. Price állítólag edzőtáborra rendben lesz, így szerintem még maradhat az első körben, RoJo pedig valószínűleg a második kör elejére várható.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!