Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Bradley Chubb

Egyesek szerint jobb, mint Myles Garrett. Belichicket nem is érdekli, mert már rég nem lesz bent, mikor ők fognak húzni. Ő maga pedig Khalil Mack és Von Miller kombinációja akar lenni. Bradley Chubb messze a legjobb passzsiettető prospect az idei classban, de nem csak tehetségével tűnik ki a mezőnyből. Ő a törölközőletépés mestere, aki őrületbe kergeti az irányítókat. 

 

Mentalitás, hozzáállás

Chubb egy igazi vezéregyéniség, győztes típus, akinek olyan személyisége van, amivel megváltoztatja az egész csapat mentalitását, pont ahogy Jamaal Adams tette a Jetsnél, vagy ahogy Jalen Ramsey a Jaguarsnál. Mindannyian utálnak veszíteni és mindent meg is tesznek azért, hogy ez ne történjen meg, ez a mentalitás és ez az energia pedig ragályos, ezt átveszi minden csapattársuk és táplálkoznak az ő energiájából. Úgyhogy Chubb draftolásával az adott csapat nem csak egy kiváló játékost, de egy vezéregyéniséget is választ magának, aki felemeli majd a franchise-t.

Chubb a pályán is ilyen egyébként, egyszerűen sosem áll meg és egyetlen játékot sem enged el. Nincs nála elveszett játék és addig üldözi a labdacipelőt, amíg le nem viszi, vagy amíg a sípszó meg nem állítja. Erre tökéletes példa az alábbi játék, ahol mérföldekről vadássza le a nem éppen lassú Lamar Jacksont.

 

Felépítés, játékstílus

Bradley Chubb egy masszív, kifejezetten erős, nagyobb darab defensive end, aki mindeközben igazán atletikus. Az alsóteste különösen erős, amit bizonyított a kiváló vertical és broad jumpjával is a Combine-on. Ez a masszív felépítés egyrészt előny is, hiszen kiváló méretével és erejével nehezen veszik fel a versenyt a támadófalemberek, ellenben hátrányt is jelent számára. Ugyanis emiatt nem igazán hajlékony, a csípője nem elég laza és nem tud olyan könnyedén befordulni a szélen a tackle mellett, mint mondjuk egy Von Miller. Ez azt jelenti, hogy a rutinosabb támadófalemberek ki tudják szorítani a játékból, ráadásul az egyensúlya sem az igazi, többször könnyen fellökték, mikor a szélről próbált befordulni.

 

 

A hajlékonyság hiányát bizonyítja a gyengébb 3-cone eredménye is, ami általában elég jól jósol arra vonatkozóan, hogy kiből lesz remek pass rusher. Chubbnak ez a gyakorlat nem ment annyira, viszont ez nem volt meglepő, hiszen a játékstílusából is tudjuk, hogy nem ez az erőssége, nem ilyen úton nyeri meg a párharcait. Chubb sosem lesz egy Von Miller, aki elképesztő helyzetekből is meg tudja kerülni az OT-kat és hihetetlen szögekből tudja támadni az irányítót. Nem ez az ő stílusa. Ettől még könnyedén lehet a legjobb defensive endek közt a ligában.

 

Passzsiettetés

Chubb sosem lesz egy 15+ sackes, elit pass rusher csóka, hiszen ugyan atletikus, nem elég hajlékony, így nem fogja tudni konzisztensen villámgyorsan megverni a tackle-öket. De ez nem baj, tud ő máshogyan nyerni és egy elég jó passzsiettető lesz a nagyok között is. A technikája ugyanis kiváló, a kezeit kifejezetten jól használja, ami ritka egy egyetemistánál. Az alábbi játéknál is látszik, hogy milyen jól és gyorsan mozgatja a kezeit, hogy leüsse a támadófalember kezét.

 

 

És mivel nagyon erős játékos, így a bull rusha is hatékony. Jól rakja be a kezét az ellenfél vállvédőjébe és tolja el magától, egyrészt erős felsőteste és hosszú karjai, másrészt erős alsótest miatt is. Sajnos ezt viszonylag keveset használta az egyetemen, szerettem volna többet látni tőle, hogy erőből megoldja a helyzeteket, de amikor ezt használta, akkor hatékony volt.

 

 

Chubb egy nagyon okos játékos,  sokszor már előre tervez és egyik move-val készít elő egy másikat a jövőben. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha mondjuk egyszer kifelé sebességből és kézhasználattal megver egy tackle-t, akkor utána elhiteti vele, hogy kifelé fog menni és mikor a falember túlkompenzál az előző hibája után, Chubb gyorsan bevág és belülről ér oda a QB-hoz. Széles repertoárja van egyébként pass rush move-okból, szóval sokféleképpen tud nyerni.

 

Futás ellen

Bradley Chubb ebben igazán kiemelkedő, elit futás elleni védő, ez a legnagyobb erőssége. Mivel nagyon erős játékos, így jól kontrollálja a lyukakat és jól fogja a fal szélét, nem lehet elmozdítani a helyéről, így pedig a futó nem tud kifelé vágni. Az ellenfelek legtöbbször nem is futottak már felé, próbálták őt elkerülni, de ha mégis az ő irányába ment a játék, akkor esélye sem volt a támadóknak.

 

 

Nem csak a futás elleni védekezéséhez kapcsolódik, de nagyon robbanékony, sokszor ő az első játékos, aki elindul a snap pillanatában a line of scrimmage-ről. Az egyetemen a backfielden élt remek első lépésének és erejének köszönhetően, hiszen ha nem előzték meg, akkor nem nagyon lehetett mit kezdeni vele.

 

Overall

Chubbtól ne várjuk, hogy 15+ sackeket fog szerezni az NFL-ben. Inkább Brandon Grahamhez tudnám hasonlítani a jövőbeli teljesítményét, aki évente szerez 6-8 sacket, de emellé folyamatos nyomást tud generálni, ráadásul elit futás elleni játékos. Ideális posztja a 4-3 defensive end, de akár 3-4-es csapatban is tud játszani kétpontos állásból indulva, főleg hogy coverage-ben sincs elveszve, elég atletikus, hogy helyt álljon. Nyilván nem ez lesz az erőssége, de nem elveszve ilyen szerepkörben sem.

Ritkán jön olyan játékos az NFL-be, aki kiváló méretekkel rendelkezik, atletikus és még technikás is. Az egyik szinte mindig hiányzik, Chubb viszont mindenben jó. Ugyan az upside-ja, a “plafonja” nem olyan magas, mint egy überatletikus játékosé, viszont minimális eséllyel lesz totális bust, a “padlója” elég magasan van. Jelen állás szerint a legnagyobb valószínűséggel a Coltsban fog kikötni és rendkívül jól is illeszkedne a 4-3-as védelmükbe, ráadásul Chris Ballard szereti a hozzá hasonló “high character” játékosokat.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!